Odcinek 068 - S04E15 - No Exit
Napisano 15.02.2009 - |11:11|
Rola Kary staje sie coraz bardziej ciekawa- ciekawe jak potoczy sie akcja kiedy cala FF spotka sie razem - co z tego wyjdzie
Czekam niecierpliwie na kolejny odcinek
A moze tak brata Cavila usmierca gdzies definitywnie ??? ........
Napisano 15.02.2009 - |11:19|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 15.02.2009 - |11:19|
A moze tak brata Cavila usmierca gdzies definitywnie ??? ........
nieee! brat cavil/john urósł po tym odcinku do roli jednego z najciekawszych robotów w historii sci fi, a do tego dean stockwell sprawia, że nienawiść staje się *przyjemna*. ktoś to już świetnie ujął -- cavil chciał być najdoskonalszą maszyną i zupełnie przypadkiem stał się doskonałym człowiekiem ;P
Użytkownik katja edytował ten post 15.02.2009 - |11:20|
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 15.02.2009 - |11:22|
Nie będe udawał, że widzę jakieś niedociągnięcia w tym odcinku i daje 10/10
Użytkownik Juki edytował ten post 15.02.2009 - |11:23|
Napisano 15.02.2009 - |11:37|
Napisano 15.02.2009 - |11:40|
Po raz chyba trzeci - tak Cavil wiedział/znał tożsamość Final Five na NC dlatego tak często i tak gwałtownie zabraniał rozmów o FF.nie zrozumiałem, czy dziadek Cavil od początku wiedział kim jest ostateczna piątka i torturował Soula?
Nie wiem co mam powiedzieć na temat tego odcinka... Moje pierwsze wrażenie było takie, że nic tu nie pasuje do tego co już było.
Hm... albo przyda się obejrzeć to jeszcze raz, albo poukładać to sobie na spokojnie w głowie.
Ja tylko powiem, z tego co widzę na zagranicznych forach to ludzie również mają problemy z uporządkowaniem sobie timeline w tym serialu.
Użytkownik biku1 edytował ten post 15.02.2009 - |13:35|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 15.02.2009 - |12:02|
brat cavil/john urósł po tym odcinku do roli jednego z najciekawszych robotów w historii sci fi
Dokladnie, podczas jego przemowy o wadach ciala czlowieka przypomniala mi sie "kultowa" scena z Blade Runnera i pomyslalem sobie, ze ta tez przejdzie do historii.
Napisano 15.02.2009 - |12:19|
Na ten odcinek warto było czekać... Mnóstwo mnóstwa informacji co i jak.
Muszę obejrzeć jeszcze z dwa razy ten odcinek żeby go odpowiednio ogarnąć i coś sensownego wywnioskować.
Ale jedno muszę napisać - WIEDZIAŁEM - od kilku odcinków pisałem że ta "dziura" w numeracji nowych modeli jest dziwna i ma jakieś znaczenie. I miałem rację.
Reszta po kilkukrotnym obejrzeniu
Napisano 15.02.2009 - |13:52|
Nowa czołówka - czyżby scenarzyści dali sobie spokój ze starem planem ("and they have a plan")?
12 modeli - o ile dobrze pamiętam, to tę informację przekazała Szóstka Baltarowi w pilocie - a ztego odcinka Szóstka i kilka innych modeli było oszukiwanych co do Final Five, więc skąd mieli by wiedzieć na pewno, ile jest modeli. W tej chwili widzę dwa rozwiązania - albo zapomnimy o liczbie 12 (tylko dlaczego z takim uporem czołówka przekonywała nas czołówka o liczbie modeli), albo nr. Siedem poprostu nie należy liczyć ("there are 12 models" - czas teraźniejszy, nie przeszły).
Nie ma boga w tym serialu? Przed drugą połową czwartego sezonu obejrzałem od początku cały serial. Bez boga zbyt wiele rzeczy nie trzymało mi się kupy. Przypadek? Raz może się zdarzyć bohaterowi wojennemu, dwa - mamy zwykły film, trzy - SF, cztery i więcej - fantasy.
ps. 7 is dead! A dywagacje typu był ojcem tej czy tamtej, albo zmienił płeć czy zmutował jak jakiś bohater z kreskówki ... nie chcę takiego BSG!
ps.2 Żeby nie było, że tylko narzekam, plusy odcinka wymieniliście, więc ich nie będę powtarzał. Poprostu obawiam się, że ostateczna odpowiedź może mi się nie spodobać.
Napisano 15.02.2009 - |13:55|
Wiadomość tę dostał Adama, na nie podpisanej kartce - teraz można by sądzić, że nieświadomie mógł mu ją dać nawet Tigh.12 modeli - o ile dobrze pamiętam, to tę informację przekazała Szóstka Baltarowi w pilocie - a ztego odcinka Szóstka i kilka innych modeli było oszukiwanych co do Final Five, więc skąd mieli by wiedzieć na pewno, ile jest modeli. W tej chwili widzę dwa rozwiązania - albo zapomnimy o liczbie 12 (tylko dlaczego z takim uporem czołówka przekonywała nas czołówka o liczbie modeli), albo nr. Siedem poprostu nie należy liczyć ("there are 12 models" - czas teraźniejszy, nie przeszły).
Napisano 15.02.2009 - |14:00|
Pomimo, że dałem tę 10kę to jednak czegoś mi zabrakło - faktycznie forma sprzedania widzom kluczowych informacji o serialu mogła być lepsza. Można było dać jakieś flasbacki, mógł zrobić to ktoś w nadzwyczajnych okolicznościach etc... A tak to łóżko szpitalne i rana po postrzale niby tłumaczy odblokowanie pamięci, ale jakoś tak nie wyszło to za specjalnie.
Co do Ellen i jej oddania się za męża na Nowej Caprice to faktycznie mamy nie robią z synkami zwykle takich rzeczy, ale po pierwsze to ona wtedy była zablokowana i nie znała swojej cylońskiej tożsamości (tak mi się wydaje), a po drugie to jednak to nie jest układ mama syn tylko twórca i jego dzieło w sensie technicznym. No więc dopuszczalne wg mnie jest bara bara w tym układzie. W dodatku to ta sytuacja świadczy, że John/Cavil napawał się swoją władzą i zapewne miał sadystyczną przyjemność z upokorzenia tym samym Ellen co czyni go dodatkowo czarniejszym i wredniejszym charakterem .
Napisano 15.02.2009 - |14:02|
Tylko po co tak sądzić, skoro Baltar wiedział to na pewno i był w tym czasie na Gallactice. To on zostawił wiadomość. Pozostała anonimowa, gdyż wolał by nie dochodzono skąd to wie.Wiadomość tę dostał Adama, na nie podpisanej kartce - teraz można by sądzić, że nieświadomie mógł mu ją dać nawet Tigh.12 modeli - o ile dobrze pamiętam, to tę informację przekazała Szóstka Baltarowi w pilocie - a ztego odcinka Szóstka i kilka innych modeli było oszukiwanych co do Final Five, więc skąd mieli by wiedzieć na pewno, ile jest modeli. W tej chwili widzę dwa rozwiązania - albo zapomnimy o liczbie 12 (tylko dlaczego z takim uporem czołówka przekonywała nas czołówka o liczbie modeli), albo nr. Siedem poprostu nie należy liczyć ("there are 12 models" - czas teraźniejszy, nie przeszły).
Genesis
Napisano 15.02.2009 - |16:11|
Tak się nie mówi do "tatusia"
Wydaje mi się, że pod koniec drugiego sezonu FF jako kreatorzy Skór jeszcze się scenarzystom nie śnili i co za tym idzie to co widzimy teraz to są niejako tworzone na gorąco scenariusze - i to jest ich słabością - przynajmniej na tle np Babylon 5, gdzie jak ktoś w pierwszym sezonie miał czerwone skarpetki to w czwartym okazywało się dlaczego...
Nie oceniam więc odcinka, wstrzymuję się w tym tygodniu od oceniania.
Użytkownik januszek edytował ten post 15.02.2009 - |16:11|
Napisano 15.02.2009 - |16:14|
Co nie zmienia faktu że BSG jest tworzone na bieżąco ;]
I know I want to reach out with something other than these prehensile paws, and feel the solar wind of a supernova flowing over me!
Napisano 15.02.2009 - |16:26|
Nie jest. Główne wydarzenia ich rozwiązania, powody, warstwy intrygi zostały określone na początku serialu. Wszystko, co miało być opracowane, by historia-ponoć-trzymała się kupy zostało obmyślone na starcie. A jak ktoś wyskoczy z argumentem kandydatów na final 5, to dostanie ode mnie STFU za ignorancję.Co nie zmienia faktu że BSG jest tworzone na bieżąco ;]
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 15.02.2009 - |16:28|
Winchell Chung
Napisano 15.02.2009 - |17:04|
I mimo tego, że czasem po tym procesie moja ocena się zmieniała, to tutaj zostaje nadal taka sama - najlepszy odcinek z dotychczasowych w tym sezonie. A to z tej prostej przyczyny, że można go oglądać kilka razy i za każdym razem wyjdzie coś nowego - jak z cebulą, są kolejne warstwy. Tego nie ma np. z poprzednimi dwoma odcinkami - były większe emocje w trakcie pierwszego obejrzenia, ale potem to napięcie zeszło i nie było już takiej przyjemności.
Czy są nielogiczności? Pewne tak, ale jakby rozłożyć wszystko na czynniki pierwsze to całość trzyma się "kupy". I dla mnie to jest podstawową wartością tej produkcji, nawet mimo tego, że niektóre rzeczy robią od ręki, to całość ma ciągłość. Może ona nam nie odpowiadać, ale ona jest.
Napisano 15.02.2009 - |18:52|
FF-Elen to „mamuśka”, którą pierworodny tak wysterował, że dla ratowania „tatuśka” gotowała była robić z synkiem takie rzeczy, których zwykle matki synkom nie robią. Więc to jest albo genialne albo świadczy, że scenarzystom zabrakło wyobraźni i ratują się czym tylko mogą.
Genialne! Pomyśl John Cavil chce być 100% robotem, maszyną. Odrzuca sen a potrzebowałby seksu? Słowem to co robił z Ellen było tylko częścią jego sadyzmu by ją upokorzyć!
Zastanawiałem się nad tym już za czasów New Capriki, czemu Cavil chciał seksu?! Pasowało to do 6, do 8, 3... kurde przełknął bym to z każdym modelem Cylona (nawet Riderem ) ale do Cavila to nie pasowało. Teraz pasuje.
Jeszcze jedno. Ellen. nienawidziłem tej postaci i ucieszyłem się z jej śmierci bardzo mocno. Teraz wraca w wielkim stylu i robi b. dobre wrażenie
Użytkownik PlaMa edytował ten post 15.02.2009 - |19:15|
Napisano 15.02.2009 - |18:52|
a już rola Ellen - ekstra. dotychczas jej nie lubiłem. tymczasem okazuje się że idiotke to ona miała wprogramowaną.
wyjaśnienie większości wątków sensowne. co do Boga - jednak bym sie nie założył.
zobaczymy co w ostatnich pięciu (ostatecznych pieciu ?? ) odcinkach
Napisano 15.02.2009 - |19:01|
John Calvin..... Calvin..... Calivna ....
John Cavil. ---> http://en.battlestar....org/wiki/Cavil
Użytkownik biku1 edytował ten post 15.02.2009 - |19:15|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 15.02.2009 - |19:15|
niestety
ale nie tak jak w SG-1 w ostatnih sezonach gdzie serial zrobil sie nudny i przewidywalny tu z odcinka na odcinek cos nowego widzimy i dowiadujemy sie nowych faktow.
Adama - niektorzy z floty powiedza ze zaprzedal dusze diablu - ale czasami tak trzeba dla wiekszego dobra
Ellen? - co zrobi jak zobaczy 6 z Xo?
tydzien czekania
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych