Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 060 - S04E07 - Guess What's Coming to Dinner?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (136 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (54 głosów [43.90%])

Procent z głosów: 43.90%

2. 9,5 (37 głosów [30.08%])

Procent z głosów: 30.08%

3. 9 (19 głosów [15.45%])

Procent z głosów: 15.45%

4. 8,5 (3 głosów [2.44%])

Procent z głosów: 2.44%

5. 8 (4 głosów [3.25%])

Procent z głosów: 3.25%

6. 7,5 (1 głosów [0.81%])

Procent z głosów: 0.81%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (3 głosów [2.44%])

Procent z głosów: 2.44%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.81%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.81%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 20.05.2008 - |21:57|

świetny odcinek. przeleciał, jakby trwał 5 minut, a nie 42. chłonęłam do ostatniej sekundy, a jak sie skończył, chciałam jeszcze i jeszcze:)
9,5/10

edit:
to będzie czepianie się:) ale zauważyliście, że noga Gaety jest w końcu ucięta o wiele niżej, niż była postrzelona i niżej, niż dr Cottle rysował przed operacją:) jak widać na screenie, zachowali mu ja do połowy łydki, a doktorek rysował linię tuż pod kolanem:)

Załączone pliki

• Załączony plik  leg2.jpg   31,08 KB   26 Ilość pobrań
  • Załączony plik  leg.jpg   36,81 KB   28 Ilość pobrań

Użytkownik dr Danielle Jackson edytował ten post 21.05.2008 - |17:01|

• 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#62 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 23.05.2008 - |05:33|

To ciekawe. Byc moze to juz koniec misji Six w glowie Baltara. Baltar stal sie tym, kim chciala by sie stal - natchnionym prorokiem jedynego Boga. Krzewicielem religi cylonskiej wsrod ludzi. Poczatkiem nowego przymierza.

Ostatnio gdy ja widzielismy stala w odali, a jaej twarz pokazywala zadowolenie z wypelnionej misji. Obok niej stala Tori - moze to takie symboliczne przekazanie paleczki (nie doszukiwac sie zadnych erotycznych aluzji).

Z tym nie doszukiwaniem się żadnych aluzji toś mnie setnie ubawił :) .
Poza tym zgadzam się, że rola Six w głowie Baltara została zakończona. Ta symboliczna scena, gdy Six stała obok Tori była w tym celu nam pokazana, żeby to było jasne dla zainteresowanych. Aż trochę szkoda, ale za to ostatnio jest wiele Six w akcji na głównym planie więc Tricia ma co robić - ku naszemu mam nadzieję zadowoleniu :) .
  • 0

#63 xameleon

xameleon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26.05.2008 - |12:03|

Witam.
Czytam Wasze opinię od dawna, a po tym odcinku w zdecydowałem się w końcu zarejestrować .
Tylko po to żeby podzielić się tym co mnie uderzyło w lamencie Gaety i ciekawym czy ktoś miał podobne odczucie. Mianowicie wg mnie podobnie smutny klimat miała pieśń śpiewana we "Władcy pierścieni" przez jednego z hobbitów u namiestnika Gondoru.
A odcinek jeden z lepszych w całej serii. Dałem 10 ;)
Pozdrawiam
K.
  • 0

#64 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 26.05.2008 - |21:14|

to będzie czepianie się:) ale zauważyliście, że noga Gaety jest w końcu ucięta o wiele niżej, niż była postrzelona i niżej, niż dr Cottle rysował przed operacją:) jak widać na screenie, zachowali mu ja do połowy łydki, a doktorek rysował linię tuż pod kolanem:)

Radzę raczej zwrócić uwagę na to, że mu to kolano nadal widać...zgięte :lol:
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#65 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 26.05.2008 - |22:15|

@xameleon -- a wiesz, że też miałam skojarzenie z 'powrotem króla'? tylko o ile tamto wykonanie nie było złe, to gaeta śpiewa już naprawdę świetnie :>.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#66 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 04.07.2008 - |23:21|

Kolejny z rzędu już świetny odcinek! BYło wszystko co potrzeba:) Wreszcie nastąpiło połączenie floty, i z kolejnym odcinkiem misja znalezienia drogi do Ziemi może ruszyć z kopyta

Ocena: 9,5

PLUSY:

+ bardzo dobry, dramatyczny, trzymający w napięciu początek odcinka. Demetrius rozdzielony z Baseshipem, zaś ten ostatni nagle ląduje w centrum floty kolonistów. Całe szczęście, że na mostku znalazł się jeden z Ostatecznej Piątki:) Gdyby nie "cylońskie wyczucie" to baseship wraz ze Starbuck oraz szansą na porozumienie i znalezienie drogi do Ziemi zostałby zniszczony.
+ interesująco wyszło wzajemne knucie przeciwko sobie. Zarówno ludzie jak i Cyloni nie darzą się zbytnią ufnością, przez co dochodzi do takich a nie innych planów awaryjnych w zanadrzu.
+ temat snu z Herą i Operą powrócił, i to powrócił w fanastycznym stylu:) Cały wątek niezmiernie mi się spodobał, a szczególnie scena będąca odwzorowaniem losów Hery ze snu, czyli jej ucieczka i bieg w kierunku Szóstki która chce ją zabrać na ramiona. Czysta symbolika:)
+ plus za scenę, w której Szóstka przedstawia swój plan i mówi, że we flocie jest Final Five:) Tori i Tigh nie mają wtedy powodów do uśmiechu;) Kilka chwil później jest równie ciekawie, gdy Tigh nalega, aby oszukać Cylonów i po prostu rozwalić wszystko, wraz z Trójką mającą wiedzę o Final Five. Milutko:)
+ kolejna świetna scena to spotkanie Rady Kolonii z panią prezydent oraz...blond Cylonką:) Miny siedzących były super, kiedy pani prezydent wprowadza Szóstkę, ktora okazuje się bardzo pokojową, grzeczną i ciekawie mówiącą osobą (albo maszyną jak kto woli;).
+ humor Tigha w obliczu zbliżajacej się zagłady Final Five w scenie w której mówi, ze ujawnienie ich oraz poznanie piątego tajemniczego Cylona doprowadzi do tego, że bedzie tylko ciaśniej w śluzie:))
+ podłączenie Hybrydy i tylko jedno słowo które padło..Skok! Zaskoczyło mnie to totalnie i musze przyznać, że wstęp do kolejnego odcinka napewno będzie interesujący po tym, co się zdarzyło na końcu tego odcinka

MINUSY:

- śpiewający przez pół odcinka wysokim głosem Gaeta:/ Niewiem czemu miało to służyć, a jestem prawie pewien, że było to zaplanowane zagranie ze strony scenarzystów, które będzie miało swój efekt w kolejnych odcinkach. Końcowa scena odcinka uprawdapadabnia takie założenie (hmm czyżby piąty Cylon?). Ale gdyby tak nie było, to będzie podwojny minus!

- kompletnie głupawa akcja Atheny pod koniec odcinka. Przecież ona jest Cylonem, a Cyloni (nawet jeśli jest to Ósemka) posługują się w pierwszej kolejności "głową", a nie "sercem". Zachowanie Ateny mi wyglądało na kompletnie ludzkie, czyli emocje przede wszystkim. Tutaj na logikę nie było żadnego zagrożenie w scenie między Szóstką a Herą. Wszystko byłoby OK, zaś pod wpływem nakładającej się rzeczywistości i snu Atena nie opanowała swych emocji i zamordowała bezsensownie Szóstkę. Mam nadzieję, że przez debilne zachowanie Ateny sojusz ludzko-rebeliancki się utrzyma i plna ataku na Cntrum i ozywienie Trójki się powiedzie.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#67 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 24.01.2009 - |17:57|

Działo się i to dużo. Chociaż cały odcinek skupiony był na wizjach. Głównie tej dzielonej przez Sharon, szóstkę i panią prezydent. Ciekawe do czego dąży ta wizja. Nie wiem tylko dlaczego Sharon zastrzeliła szóstkę.

W tej pieśni Gaety nie doszukiwałem się głębszego sensu. Nie jestem pewien cy taki wogóle był tego zamiar.

Odnoszę wrażenie że Cyloni trochę przeceniają Final Five.

Ktoś wysunął ciekawą koncepcję że szóstka nie zginęła tylko przeskoczyła do hybrydy. No i ciekawe że tuż po aktywacji nastąpił skok. Intrygujące jest to dokąd ich to zaprowadzi. Bezwarunkowo dla tego odcinka 10/10.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 24.01.2009 - |17:59|

• 0
don't try

#68 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 03.06.2010 - |18:47|

8/10

Działo się trochę podobała mi się przemowa six do rady, Atena i inne ósemki, są tak różne a jednak podobne :D Fajny był moment gdy baseship wyskoczył pośród ludzkiej floty, czemu te cylony talk boją się ujawnienia :/ Ciekawe czy plan cylonów się powiedziecie i tym samym znowu zaprzepaszcza szanse na sojusz, i co u licha powie hybryda, dąkąd skoczyli.... ha cwany jestem bo mam już następny odcinek lecę oglądać następny odcinek
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#69 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.12.2010 - |00:04|

Odcinek średni. Świetny początek i końcówka, ale zbyt dużo dłużyzn w środku. Strasznie dużo dramatu mieliśmy w tym odcinku, chyba nawet za dużo. Na plus przemowa Six do tej całej rady, knowania Cylonów dotyczące wzięcia zakładników. A z miusów to cały wątek Roslin (chociaż jej rozmowa z Tory i informacja o tym, że wie iż Baltar ja puka mocna) oraz strasznie irytujący śpiew Gaety, który miał pewnie stworzyć odpowiednią atmosferę, ale na dłuższą metę był po prostu irytujący.
Ocena 7,5/10.
  • 0

#70 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 26.03.2012 - |19:03|

Oglądania po latach, ciąg dalszy.

Świetny początek i przeczucie Saula, wstrzymującego rozkaz Adamy. Potem wielka oferta - Centrum Przebudzenia. Centralna jednostka kontrolująca flotę okrętów wskrzeszających i archiwum (zawierające całą linię modelu trzeciego).
Na marginesie dość nieracjonalna ta scentralizowana struktura w sumie kluczowego sprzętu cylonów. I po raz kolejny jest to niesamowity cel, którego istnienia nigdy Atena nikomu nie sprzedała. Ale ten element jej wewnętrznej etyki już był pokazywany - stąd ma to nawet podbudowę.
Rebeliancka Szóstka (to nie jest Caprica Six) zawiera umowę z Adamą na słowo. Koordynaty Centrum Przebudzenia za aktywację Trójki i zabranie z ludzkiej floty Ostatecznej Piątki.
Ludzie, he he za namową Saula, zmieniają jednak warunki gry. A i cyloni mają plan awaryjny. Nie ma cudów, nie ma zaufania.

Całe te przekomponowanie postaci ludzkich i cylońskich jakie nam się serwuje w tym sezonie, cały ten brak logicznych wniosków kim jest Kara, jaka jest rola Ostatecznej Piątki prowadzi do tych zdarzeń. Jako widzowie tracimy kompas, gdzie jest racja, słuszny wybór. Jest taktyka i wysoka cena i sprzeczne interesy.
Ale my to świetnie znamy z historii. Kiedy Roslin i rebeliancka przywódczyni cylonów stoją razem przed Radą Dwwunastu, by walczyć przeciw wspólnemu wrogowi, gdzie ów wróg dopiero co był sojusznikiem/jednością z Szóstką - to paralela Stalina i aliantów - gdzie dopiero kilka lat wcześniej Stalin i Hitler porozumieli się, de facto rozpoczynając drugą wojnę światową.

Gaeta śpiewa - o kobiecie w męskiej koszuli, szukającej miłości, cierpiącej i o jej śmiesznych rządach - czyli o relacji Roslin i Adamy. Fabularnie po co śpiewa, poza dramatyzmem rozpadu teraz jego osobowości, trudno orzec. Kolejna przemiana osobowości z drugiego planu. Pierwszy plan nam został zacylowany.

Rebeliancka Szóstka: "Coś zaczęło się zmieniać...Zaczęliśmy rozumieć, że aby nasze istnienie miało sens, musi ono się kończyć"
Podczas przemówienia (dokładnie przy słowie przeznaczenie), Kara ma przebłyski słów Hybrydy "Jesteś zwiastunem śmierci, Karo Thrace".

Roslin, Atena i Caprica Six i Hera ponownie współśnią wizję w operze. Kara przekazuje Roslin informację Hybrydy: umierający przywódca pozna prawdę o operze. Roslin zabiera Baltara i zamierza zweryfikować wizję z Hybrydą

Cyloni próbują wycofać się planowanej podwójnej gry z ludźmi (w obawie przed moralnym osądem ze strony Ostatecznej Piątki) stąd rebeliancka Szóstka udaje się na Galactikę. Czyli przywódcy obu rac nie znajdują się na swoich statkach.

Hera maniakalnie rysuje model szóstki i znika z pola widzenia matki. Atena szukając jej ma wizje. Obrazy korytarzy Galactiki przenikają z korytarzami opery. Hera spotyka rebeliancką Szóstkę. Dogania ją Atena i strzela do Szóstki (w strachu, że rzeczywisty plan cylonów to porwanie Hery - jakiś efekt wizji?).

W tym samym czasie podłączona Hybryda aktywuje nieoczekiwanie skok.

Odcinek zapadający w pamięć, świetny początek i koniec, i nawet tę dziwaczną mroczną piosenkę Geaty się zapamiętuje. Nadal trzyma w napięciu przez zwroty akcji. W poznaniu wizji nie posunęliśmy się ani o krok (nadal kończy się na Baltarze z Herą na rękach i zamknięciem drzwi). Skutki wiedzy (w przypadku Kary) i śnienia (strzelająca Atena oraz Roslin i Baltar u Hybrydy) - kolosalne dla fabuły. Świetny tajemniczy odcinek. Ale w sumie to ciekawość wizji i zmęczenie psychiki poddana jej nawrotom - jest motorem zdarzeń a nie sama jej treść - bardzo ciekawe rozwiązane. Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 26.03.2012 - |19:08|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#71 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.01.2013 - |20:36|

Nie chcę nikogo obrażać, ale zupełnie nie rozumiem zachwytów nad tym serialem, filozoficzno-religijny bełkot z wieloma niezrozumiałymi wstawkami, wyraźnie widać że bardzo chce ten serial być taki mistyczny, cudowny (śpiew Gaety to taki przykład zupełnego bezsensu) chce coś przekazać, ale jak tak się głębiej nad tym wszystkim zastanowić to twórcy od dawna kręcą się w miejscu i ciągle powtarzają te same bzdury o wielu Bogach, nieustannym poszukiwaniu Ziemi itd
Z tego epizodu jedna rzecz była jedynie dobra - Cyloni uświadomili sobie że żeby osiągnąć pełnię człowieczeństwa muszą być śmiertelnikami.

Użytkownik Macmax edytował ten post 01.01.2013 - |20:40|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych