Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 076 - S04E06 - The Other Woman

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
224 odpowiedzi w tym temacie

#61 ajka74

ajka74

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.03.2008 - |21:02|

tylko jak sie ben kontaktuje z ekipa co wyruszyla do swiatyni? zreszta sam mowi, ze gdyby cchieli to by go odbili. widocznie ben im podpadl, albo kolejne klamstwo linusa.

no cóż jak się podawał za Henry'ego Gale'a to też był sam ; myślę że teraz też po prostu działa sam :D

coś jest na rzeczy z tą telepatią - jeszcze nie mam teorii do tego ,ale działanie na podświadomość Julliet przez Bena ?? jak inaczej to wytłumaczyć
  • 0

#62 WeriDo

WeriDo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 07.03.2008 - |21:09|

no cóż jak się podawał za Henry'ego Gale'a to też był sam ; myślę że teraz też po prostu działa sam :D

coś jest na rzeczy z tą telepatią - jeszcze nie mam teorii do tego ,ale działanie na podświadomość Julliet przez Bena ?? jak inaczej to wytłumaczyć

Jak dla mnie, to Ben wcale nie wyslal tej Harper,po prostu byl to dymek. chcac uwiarygodnic zadanie ktore miala wykonac Julliet kobieta powiedziala ze ben ja wyslal
  • 0

#63 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 07.03.2008 - |21:16|

Harper to dymek lub inny cud wyspy ;)

A tak na marginesie to ta Harper może już nie żyć.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#64 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 07.03.2008 - |21:18|

Odcinek średni. Jak dla mnie najważniejsze w odcinku było uwolnienie Bena. Myślę że jednak dojdzie do tego ze Sawyer, Hugo, Claire i inni odejdą od Locka właśnie przez to że wypuścił Bena. Ewentualnie Lock sam ich opuści i znowu będzie samotnie krązył po wyspie. Retrospekcja i wyprawa do stacji-elektrowni nic zupełnie nie wniosły i nie wyjaśniły. Ocena 6,5/10.
  • 0

#65 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.03.2008 - |21:46|

Trochę dziwne .. Skoro Dymek przyszedł pod postacią Harper i kazał Julliet iść i zabić Faradaya i Charlotte .. To Czemu sam w lesie ich nie zabił ? nie mieli by z nim szans .. :) - trochę to dziwne nie uważacie ?
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#66 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 07.03.2008 - |21:49|

Trochę dziwne .. Skoro Dymek przyszedł pod postacią Harper i kazał Julliet iść i zabić Faradaya i Charlotte .. To Czemu sam w lesie ich nie zabił ? nie mieli by z nim szans .. :) - trochę to dziwne nie uważacie ?

Być może dymek wykonuje rozkazy bena, a ten kazał mu tylko poinformować jules co ma robić.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#67 filip@o5

filip@o5

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 07.03.2008 - |21:55|

ktoś ma szepty ? obczilbym sobie z checia co oni tam mowili.
  • 0

#68 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.03.2008 - |22:11|

Ja próbowałem wsłuchać się w szepty ale usłyszałem jedynie "HARPER IS bądź samo HARPER" :) nic więcej.

Ja mówię, że to nie była prawdziwa Harper.. tylko dymek bo szepty zawsze przychodzą / pojawiają się jak coś niebezpiecznego się dzieje..

Być może dymek wykonuje rozkazy bena, a ten kazał mu tylko poinformować jules co ma robić.

to dziwne.. skoro pracuje dla bena to czemu mu nie pomoże? aby się wydostał z wyspy. zresztą dymek ma tyle siły i mocy to obroniłby wyspę :P .. eh zakręcone to wszystko .

Ciekawią mnie co dokładnie mówiły szepty.

Użytkownik Azazell edytował ten post 07.03.2008 - |22:12|

• 0

#69 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 07.03.2008 - |22:14|

Harper to dymek lub inny cud wyspy ;)

A tak na marginesie to ta Harper może już nie żyć.

Ale może też żyć i obstawiałbym, że żyje. Moim zdaniem "szepty" są po stronie Othersów ;) Być może jakoś potrafią je wykorzystywać. Współpraca z Jacobem? (teraz nie pamiętam, ale czy przy akcjach z Ethanem w I sezonie też nie było szeptów? )

Ogólnie odcinek raczej bez rewelacji, ale nie powiedziałbym, że cienki. Takie 7 może 7+ na 10. Lepiej niż Eggtown. Tam akcję ciągnęły ff, a akcje na wyspie mi się nie podobały. tu na odwrót

A więc tak:
FB:
- słabo wykorzystane, co nieco więcej mogliśmy się dowiedzieć o strukturach Innych, a tu kicha (słusznie to Jonasz zauważył)
- troszku telenowela pod publiczkę
- niewiele nowego, w zasadzie poza rozwojem wątku romansu Juliet niewiele odkrywczego
- na plus jednak fajna gra Emersona w fb i te "You are mine" :P
- jakieś nawiązania do Annie i pośrednie rozwinięcie postaci Bena
- fajna scena początkowa, już myślałem, że będzie ff

Akcja na wyspie:
- rozmowy Bena z Johnem, super. Szkoda tylko, że nie wyjawili kto jest człowiekiem Bena na łodzi. Obstawiam ciągle Michaela. Najprostsze rozwiązania czasem są najlepsze.
- wspomnienie o numerowanych królikach :P (btw Orchidea się przypomina, myślę też, iż poprzedni odcinek mocno nawiązywał do tej stacji... )
- Sawyer i Hugo, miły akcent na koniec
- Scena z szeptami, poczuło się ten stary klimat. Trudno coś z niej wywnioskować mimo wszystko. Myślę, że szepty nie wyjaśnią się prędko, a kolejne sceny z nimi tylko utrudniają zgadywankę. :P
- pogoń za Danem i Charlotte, też trochę zajechało starszym klimacikiem.
- nowa stacja, wiemy do czego służyła i myślę, że to nam wystarczy. Tylko jak szerokie działanie miał mieć gaz? To jest zagadka. Ale pewnie kiedyś jak dowiemy się więcej o czystce to i na to dostaniemy odpowiedź.
- troszkę napięcia zabrakło w tej scenie wklepywania przez Dana tajemniczych komend.Scena miała duży potencjał, a stała się nijaka.
- Juliet kocha Jacka. No i dobrze. Chociaż nie lubię nadmiaru tych wątków miłosnych

I jeszcze jedno
- potwierdzenie, że Widmore dobiera się do wyspy. Szybko? Może, ale w końcu jakaś mała odpowiedź na temat tego kto zmierza do wyspy. Kto jest zły, a kto dobry? Chyba i Ben, i Widmore źli. Tylko John jakąś jasną siłą :P (chociaż ostatnio trochę szarą :P )
  • 0
...and Justice for All!

#70 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.03.2008 - |22:24|

Nie wiem czy to istotne ale Ben czytał ksiaże Phillipa K. Dicka pt. VALIS
http://pl.wikipedia.org/wiki/VALIS ciekawe.. może ktoś więcej wie o tej książce ?
  • 0

#71 Axtezim

Axtezim

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 07.03.2008 - |22:32|

Trochę nijaki ten odcinek, niby wszystko ładne, fajne, ale nie trzyma w napięciu tak jak pozostałe :(

Ogólnie super wykreowanie postaci Bena, to należy zaliczyć na plus. Świetny manipulator i jak sądzę ma trochę więcej asów w rękawie. Słowa Bena do Locka, aby lepiej usiadł myślę, że są również skierowane do nas oglądających :P Mam nadzieję, że to będzie ktoś kogo zupełnie się nie spodziewamy ;P
  • 0

#72 reXio

reXio

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 07.03.2008 - |22:54|

Odcinek dosc spokojny ale na pewno nie zasluguje na krytyke.

Bardzo mnie zastanawia "czlowiek Bena" na lodzi. Ben kazal Lockowi usiasc wiec nie obstawialbym Desmonda lub Sayida. W tym przypadku Lock moglby sie jedynie zdziwic i dopytywac - jakim cudem oni? Co im natlukles do glowy...

Dejtukmajsan lub Walt - bardziej prawdopodobne. Ja natomiast mam jakies przeczucie ze na statku jest Ben. Nie wiem czy to mozliwe by byl w dwoch miejscach jednoczesnie ale to jest LOST wiec cholera wie... Moze to Ben2 ktory "powstal" podczas podrozy w czasie... Sam nie wiem. :unsure:
  • 0

#73 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 07.03.2008 - |22:58|

Nie wiem czy to istotne ale Ben czytał ksiaże Phillipa K. Dicka pt. VALIS
http://pl.wikipedia.org/wiki/VALIS ciekawe.. może ktoś więcej wie o tej książce ?

a dziekuje ze ktos odpowiedzial na pytanie co to za ksiazka.... a samej ksiazki dicka nie czytalem....czeka w kolejce na polce:)

podejrzewam ze tak samo istotne jak czytane ksiazki przez sawyera. dick pisal wyczesane ksiazki:)

Użytkownik kaczor edytował ten post 07.03.2008 - |22:59|

• 0

#74 Shaggy_87

Shaggy_87

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 07.03.2008 - |23:06|

Witam
Odcinek słabszy nizeli pozostałe z 4 serii ale coż poprzeczka jest bardzo wysoko :)
W sumie nic nowego nie zostało wniesione kilka nowych pytan ale znowu pokazały się tajemnicze liczby :) 36 15 28
  • 0

#75 Soul_of_Warrior

Soul_of_Warrior

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.03.2008 - |23:16|

@Mario4all

Prawdopodobnie był to jeden z celów misji który polegał na schwytaniu Desa dla Abidala który pracuje dla Widmora ale po co?

w poprzednim temacie napisalem Ci, ze to nie jest Abidal i Ci podalem linki potwierdzajace tozsamosc tego Pana
http://pl.lostpedia....Matthew_Abbadon
http://lostpedia.com...Matthew_Abaddon
na co odpisales:

Nikogo w bład nie wprowadzam teraz bo mówie jak było w odcinku. To lostpedia sie pomyliła a jak nie wierzysz to obejrzyj go jeszcze raz

Nie wiem czy robisz to specjalnie, ale jesli tak to przestan bo mozesz tym wprowadzac niedoinformowanych ludzi w blad :/
Jesli nadal jestes przekonany, ze lostpedia klamie...
Tu jest fragment transkryptu:

VISITOR: Mr Reyes. Hello. My name is Matthew Abaddon. I'm an attorney for Oceanic Airlines. Can we talk for a few minutes?

HURLEY: Ok.

MATTHEW: I'm here, Mr Reyes, because we heard about your recent (pauses) episode. Your arrest. Your incarceration here. Frankly we feel terrible about it. So, on behalf of Oceanic, I'd like to extend you an invitation for a little upgrade.

A jak to jeszcze malo, tutaj masz fragment opicu odcinka z abc.com

WHOOSH to Hurley at Santa Rosa enjoying Connect Four with another patient. Hurley is obviously happy to be there and happy to take his meds. An orderly tells Hurley he has a visitor, and Hurley meets Matthew Abbadon. Abbadon tells Hurley he's an attorney for Oceanic Airlines and offers Hurley an "upgrade" from Santa Rosa. But Hurley gets a strange vibe from Abbadon, a sense that something is wrong. He doesn't want to talk to Abbadon, but he slams Hurley with a simple question: are they still alive? Hurley freaks out and calls for help. By the time the orderlies rush over to help, Abbadon is gone.

Mam nadzieje, ze to wystarczy na potwierdzenie id tego Pana :)
  • 0

You're not afraid of the dark, are you?

#76 Curacao

Curacao

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 76 postów
  • MiastoToruń,Polska

Napisano 08.03.2008 - |00:00|

sorry, ale przeczytalem wiekszosci komentarzy i wiele jest delikatnie mowiac dziwnych (Ben podrozujacy w przyszlosc?), ale do rzeczy:

niestety najsłabszy odcinek tego sezonu, nic nowego, a po drugie niestety zalatywało kiczem:
-o co chodzilo z pania Harper, szepty pojawila sie z nikad, szept juz jej nie ma? Czy Juliet nie zastanowilo jak się dostala tam? Nie zapytala o to.
-pozniej rozmowa Juliet z Jackiem, Jack pyta kim była ta "zjawa", potem sie dziwi ze mieli terapeute, czy nie powinien sie dziwic przede wszystkim jak sie pojaila i gdzie sie podziala?
- ogromna wyspa, dzungla, mozna sie zgubic w minute, a tu Charlotte i Dan spotykają Kate, cóż za zbieg okoliczności..., a pozniej Jack i Juliet znajduja Kate, cóz za CHOLERNY zbieg okoliczności...
- Dan ratuje wyspe, no odliczanie 5,4,3,2, istatnia sekunda i jeeest udalo sie, tak jak w Bondzie bomba atomowa, ale w ostatniej sekundzie agent 007 przecina wlasciwy kabelek i jestesmy happy! (spory kicz).
- Benjamin(najlpesza postac w serialu) zakochany!? geeez nie...
- kreacja pani Harper nieciekawa, kim ona była, mogli juz cos wiecej o niej powiedziec, mogli tez bardziej ukazac spolecznosc na wyspie.

Odcinek ratują oczywiscie Claire - najracjonalniej postepujaca osoba(szacunek dla niej :D), w koncu sie pyta dlaczaego rescue team ich nie ratuje, no i rozmowa Locke'a i Bena, choc jak juz Ben byl przycisniety do muru, to Locke moglgo wypytac o Othersów i wszysko co wie o wyspie...

Ciekawe czy chodzi tylko o Widmore'a, czy moze stare teorie dot. gangu ojcow sie potwierdza (Widmore,Paik,Shephard).
No i juz wiadomo kto jest "man on the boat" Bena, zdradzili to w oficjalnym trailerze ...
Spoiler

• 0
-Why do you find it so hard to believe?
-Why do you find it so easy?

#77 Mario4all

Mario4all

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 08.03.2008 - |00:05|

@Mario4all

w poprzednim temacie napisalem Ci, ze to nie jest Abidal i Ci podalem linki potwierdzajace tozsamosc tego Pana
http://pl.lostpedia....Matthew_Abbadon
http://lostpedia.com...Matthew_Abaddon
na co odpisales:

Nie wiem czy robisz to specjalnie, ale jesli tak to przestan bo mozesz tym wprowadzac niedoinformowanych ludzi w blad :/
Jesli nadal jestes przekonany, ze lostpedia klamie...
Tu jest fragment transkryptu:

A jak to jeszcze malo, tutaj masz fragment opicu odcinka z abc.com

Mam nadzieje, ze to wystarczy na potwierdzenie id tego Pana :)

Heh no ale ilekroć słucham tego fragmentu to słyszę Abidal,może dlatego że nie jest to wypowiedziane wyraźnie. No ale skoro Abbadon to Abbadon. Peace ;)
Heh nastawcie sobie 33:27. Widać w nim dublerkę Juliet :D

Użytkownik Mario4all edytował ten post 08.03.2008 - |00:10|

• 0

#78 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 08.03.2008 - |01:17|

No niestety, po rewelacyjnym odcinku z Desem kolejny zapychacz. Ale to już tradycja Losta, więc mogliśmy się tego spodziewać.

W tym sezonie kompletnie zatarły się już różnice pomiędzy "dobrymi" i "złymi". Dowiadujemy się, że Widmore jest zły do szpiku kości. To dlaczego wysłani przez niego ludzie próbują pomóc rozbitkom. Moja teoria - Widmore chce mieć pewność, że nic nie zagrozi mu podczas przejmowania wyspy.

Zastanawia mnie człowiek Bena na łodzi. Na 100% jest to ktoś kogo znamy (wymieniony przez niektórych Michael świetnie pasuje, w końcu to Ben wsadził go na łódź i kazał żeglować podanym kursem).

Niewiele więcej można wynieść z tego odcinka. Mam nadzieję, że następny będzie o wiele ciekawszy.
  • 0

#79 Rez

Rez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 08.03.2008 - |06:31|

Pytanie ogólne: - Kto chciał wypuścić trujący gaz?

Harper mówi, że wiadomość jest od Bena. Wiadomość, że Faraday i Lewis idą do stacji Burza uwolnić gaz - wtedy wszyscy na wyspie zginą (Juliet nie mówi, że to niemożliwe.)

Harper, "w imieniu Bena" mówi, że Juliet ma powstrzymać F. i L. - zastrzelić ich, Jack też się "przyda".

W rzeczywistości, Faraday usiłuje "zneutralizować" gaz jakąś znaną sobie metodą (działanie wcześniej zaplanowane, maski p-gazowe, wahanie - czy sobie poradzi, mapka trasy)

Jeśli Juliet (lub Jack) go "powstrzymają", to gaz po awarii urządzeń wszystkich wytruje (czyżby jakiś rurowy system rozprowadzania gazu do bunkrów i wiosek?).

Dlaczego uwięziony Ben nie obawia się "gazu"? Bo to nie jego intryga i nic o niej nie wie?
Co oznaczają słowa Harper - "Ben jest tam, gdzie chce być"?
Czy to Dymek chciał "oczyścić" wyspę?
Para ma stroje ochronne - zakładają, że wszyscy na wyspie mogą zginąć, jeśli się nie uda, czy Miles o tej "akcji" wie?

Użytkownik Rez edytował ten post 08.03.2008 - |06:46|

• 0

#80 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 08.03.2008 - |08:23|

Ktoś ma może link do mapki, którą miał Faraday?

Curacao - zgadza się, odliczanie było kiczowane jak cholera.

Jeszcze pytanie - czy podczas 'romantycznej' rozmowy z Juliet Ben wiedział, że Goodwin już nie żyje, czy tylko, że go posyła na (wysoce prawdopodobną) śmierć.
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych