Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stosunek do Anime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#61 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.02.2008 - |23:44|

NGE polecam, klasyk - kiedys moje ulubione anime

Dlaczego kiedyś ?? Ja ostatnio sobie zrobiłem ( z okazji ze sciągnełem wersje remastered ) przypomnienie z NGE . I pomimo tego ze serial znam , nie uznaje tego za czas stracony . Ba , za każdym razem , jak się ogląda , to można znaleźć coś nowego .
Armitage III - rewelacyjne postawione pytanie czy androida odpowiednio zaawansowanego technologicznie można uznać za człowieka . A może nie powinienem tego mówić :) , coby niektórzy mieli frajdę w czasie oglądania . To , można by powiedzieć taki japoński Blade Runer .
Technolyze - nie podobało mi sie - nie wiem czemu .
Dalej - Samurai Champaloo - nie warto oglądać po więcej niż 1-2 odcinki na raz. Za szybko się przejada , ten specyficzny humor .
Ergo Proxy - dziwne anime , z początku nieco odrzucające . Ale po kilku odcinkach nieźle wciąga .
Wolf Rain - przepiękna opowieść , w sumie można by powiedzieć ze o ostatnich wilkach na Ziemi . Ale opowiedziane w bardzo specyficzny sposób , co nie każdemu się podoba - wiec można się zrazić .

Użytkownik Obi edytował ten post 12.02.2008 - |17:49|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#62 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 12.02.2008 - |12:13|

cha, a kto mi powie cos o Bleach?
widze, ze to tasiemiec jakis straszny :D a z drugiej strony, obejrzalam dwa pierwsze odcinki... i nie jest najgorsze... no ale 159 epizodow?? a moze to sa jakies serie, i wystarczy zobaczyc np 20? czy to nadal sa ci sami bohaterowie i odgrzewane kotelty?
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#63 Nemedy

Nemedy

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.02.2008 - |20:14|

Bleach --> Sama nie widzałam, więc sie nie wypowiadam, odsyłam za to do renenzji.
Osobiscie, od tego anime odrzuca mnie tematka i liczba odcinków (w tym masa zapychaczy).
Ktos widzał Fullmetal Alchemist moze? Jedno z moich ulubionych anime (chociaż w mandze fabuła jest inaczej poprowadzona). Polecam^^ Warto jeszcze obejrzec Darker Thean Black. Fadna kreska i ciekawa fabuła.
Jesli chodzi o Death Note, to zgadzam sie jest świetne, tylko po
Spoiler
odrobine wyhamowuje. Film mi sie nie podobał, gra aktorska jakos mi nie pasowała, cos mnie odrobine odrzuca od tych filmów z japonskimi aktorami. Ale film o L, obejrze, ciekawa jestem co tam wymyślą^^

Użytkownik Nemedy edytował ten post 12.02.2008 - |20:19|

• 0
High I fly
I touch the sky
Far above the frozen hearts
You can't kill my dreams
You can't kill my spirit
I was born to be free

I walk to my own song

<3

#64 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.02.2008 - |12:25|

o tak, "Darken than black" tez jest calkiem, calkiem.... moje klimaty :) i konczy sie konkretnie, polecam.
Postanowilam juz, ze siegne po "Full metal.." i po "Ghost in the shell".

w miedzyczasie zaliczylam "Black blood brothers"
- 12 odcinkow, historyjka o wampirach we wspolczesnym Szanghajlu czy Hong-kongu, ciekawa nawet i ... przepraszam, nie wiem, jak to ujac - nie powiem, ze fajna kreska, ale sliczne narysowane buzie :) Niby o wampirach, ale jest w tym duzo delikatnosci. Mi naprawde milo sie to ogladalo. Taki "Moonlight" rysunkowy...
  • 0

#65 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 13.02.2008 - |20:54|

Full Metal polecam z całego serca zaruwno Alchemista jak i Panic (+Fumofu - dawno się tak nie uśmiałem)

Ghost bez zastrzeżeń pierwsza seria druga jest bardziej dla fanów i osób lubiących psychologiczne problemy - (ja zaliczam się do tyc pierwszych) ale dobrze jest obejrzeć obydwie serie nawet męcząc się na nieciekawych odcinkach - wciąż świetna muzyka i świetnie rysowane postacie - szkoda, że tak mało czasu poświęca się Tachikomom

Bleach polecam obejrzeć chociaż ostatnie odcinki niestety poszły w kierunku schematu Dragon Balla czyli coraz więcej odcinkow o wciaż tej samej, samej walce - ale to co nie dotyczy walki wciąż trzyma wysoki poziom.
  • 0

#66 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.02.2008 - |21:04|

ale nie widze wiekszego sensu ogladac cos od setnego odcinka...

jade z "Bleach" od samego poczatku - ciekawa jestem, kiedy konczy sie pierwsza seria

- takie rzeczy, jak dragonball czy pokemony mnie odrzucaja, wiec raczej nie bede ogladac wszystkich odcinkow...

Prosze, powiedzcie, kiedy skonczyc (tzn, ile mam zamowic) ??
  • 0

#67 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 14.02.2008 - |00:26|

Full Metal Alchemist polecam sie z manga zapoznac - o wiele lepsza fabula niz w anime (chociaz do pewnego momentu praktycznie taka sama), ogolnie seria swietna

Bleach - odcinki bazujace na mandze (czyli gdzies do 53 i później od 1xx) są bardzo dobre, pozostałe tzw. fillery to dla mnie badziew; zreszta manga zaczyna juz ostro rpzynudzac, widac ze mangace koncza sie ciekawe pomysly
  • 0
You are what you believe yourself to be

#68 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 18.02.2008 - |22:49|

jaaaaaaaa w 4 dni obejrzalam wszystkie 50 odcinkow "Blood + " - POLECAM

przez trzy ostatnie odcinki prawie caly czas ryczalam, a na koncu to juz w ogole, zmoczylam klawiature :D

bardzo smutna i ladna historia S-F - o nadziei, samotnosci, rozpaczy, odrzuceniu, poszukiwaniu siebie, potrzebie akceptacji. o sile, jaka daja milosc i przyjazn. o woli przetrwania.

Saya jest "normalna" 16-letnia dziewczyna, wychowywana wraz z dwoma adoptowanymi bracmi przez bylego wojskowego. Saya "obudzila sie" rok temu - nie pamieta nic z wczesniejszego okresu. Ale jest bardzo szczesliwa - jej adopcyjny ojciec i bracia, jej przyjaciele - wszyscy ja kochaja.
Jednak pewnego wieczoru w liceum pojawia sie straszny potwor. I dziwny, milczacy mezczyzna z wiolonczela. Od tej pory wszystko sie zmieni... Czy kiedykolwiek bedzie mogla znowu smiac sie i cieszyc zyciem?
zobaczcie sami...

W 50tym odcinku trzeba zobaczyc koncowke po piosence i napisach. :)
a te Chiroptery wygladaja prawie jak alieny :)
  • 0

#69 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 19.02.2008 - |18:45|

polecam zapoznać się też z oryginałem - Blood OVA
  • 0
You are what you believe yourself to be

#70 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 16.12.2008 - |23:30|

Z racji tego , że mamy przerwę w emisji kilku seriali made in USA postanowiłem znaleźć sobie coś w zastępstwie do oglądania. Miałem już szukać jakiegoś tytułu z USA , którego jeszcze nie oglądałem, ale wpadłem przypadkiem na kilka filmików z różnych anime na YouTube. No i mnie zaciekawiło. Z racji tego że swoje lata już mam, jeden tytuł naukowy już w kieszeni wydawało mi się to trochę niedorzeczne, żeby nagle brać się za oglądanie anime. Do tej pory z anime miałem do czynienia głównie za sprawą pamiętnych tytułów z Poloni1
( czytaj Generał Daimos, Yataman, Gigi, Czarodziejki z księżyca ..............), oglądałem również trochę Pokemonów ( pierwsze odcinki naprawdę były Ok.), liznąłem kilka odcinków Króla Szamanów, Teknomena, co tam jeszcze a DB nigdy nie przypadł mi do gustu.
No i jak już wspomniałem zobaczyłem kilka filmików na YT pochodziły z Bleacha, Naruto i z Death Note. I padło na Naruto. Dlaczego? Chyba za humor, fajne sceny walki, świetną muzykę, fabuła też niczego sobie. Oglądam od wczoraj , na razie 6 odcinków ,no i wciąga. Nie wiem czy dam rade przebrnąć przez całą serie bo to ponad 200 epizodów zwykłego Naruto , później jeszcze to nowe, ale polecam. Następnie może ruszę te Pamiętniki śmierci, urywki na YT wyglądały ciekawie. Jeszcze jedno wiele osób mogło się zrazić do anime oglądając je w Polskiej TV i wcale się nie dziwie. Seriale ocenzurowane co w konsekwencji wypacza sens fabule, pozbawia zabawnych scen i pozostawia niesmak np. wymazywaniem krwi. Dlatego jeżeli oglądać anime to tylko wersje oryginalne japończyków.
  • 0

#71 krzychu2

krzychu2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 26.03.2009 - |20:16|

widzialem Armitage III i Moldiver i podobaly mi sie te anime
  • 0
Był taki dziecinny. Wręcz zachęcająco niewinny. Doprowadził do wybuchu wojny domowej, w której zginęła połowa obywateli.

#72 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 27.03.2009 - |09:13|

co sądzicie o Naruto?
bo słyszałam że dobra ale chce poznac inne opinie , nie wiem czy oglądać. :rolleyes:
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#73 Benten

Benten

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 29.10.2009 - |21:33|

U mnie z Naruto było tak, że 2 razy próbowałem dojść do 10 epa. Potem w końcu jakoś poszło. Obecnie oglądam to z przyzwyczajenia (teraz to już seria Shippuuden dziejąca się 3 lata po samym Naruto). Podobno jest z Bleach'em.

Death Note i wszystkie serie Gundam mnie usypiają. Pewnie by mnie na jakimiś konwencie mangowym zjedli za takie stwierdzenie.

Dragon Ball - mam cały, ale najpierw zabiorę się za mangę. Obecnie jestem przy 4 tomiku.

Sailor Moon, NGE - nie widziałem, ale jakoś mnie nie ciągnęło.

Bubblegum Crisis 2032, Bubblegum Crash, AD Police, Cyber City Oedo 808, Patlabor TV plus 2 filmy, Ghost In The Shell GITS plus kinówki - polecam komuś, kto lubi cyberpunk.

Major, Hajime no Ippo, Prince Of Tennis, Slum Dunk!, Captain Tsubasa oraz inne - anime sportowe. Jeśli chodzi o pierwsze, to nie wiedziałem, że baseball ma tyle zasad. Główny wątek tych wymienionych i kilku podobnych zaczyna się na bohaterze, który przychodzi do nowej szkoły (nowej sali treningowe czy nowego dojo czy do drużyny). Potem tworzy jakąś ekipę podobnych sobie zapaleńców, którzy czasami posiadają różne ciekawe zagrania (Tezuka Zone choćby w Prince of Tennis; kortówka zawsze wraca do strefy Tezuki). Oprócz głównego tematu przewodniego jakim jest sport, występuje jakiś wątek miłosny (mniej lub bardziej eksponowany) i sporo gagów.

Initial D, Wangan Midnight - męska ekipa w swoich samochodzikach (choć laski też się ścigają). Od razu mówię, że to nie Szybcy i Wściekli. Tutaj samochody są zwykłe bez żadnych neonów na podwoziu czy butli z dopalaczem w bagażniku. Cała mechanika jest pieknie wyłożona. Dwóch się ściga, a reszta dyskutuje.

Grappler Baki, Tenjo Tenge - dla tych którzy lubią górę krwi, masę potężnych razów i fajne laski (to w TT).

Przyznam się, że obejrzałem tego w ciągu 12 lat troszkę. O jednych seriach się zapomina, niektóre się olewa po paru odcinkach, a inne się wciąż ogląda (Major, One Piece, Fairy Tail, Bleach, Naruto Shippuuden). Nazbierałem tego prawie 2TB i wciąż mam serie, które są do obejrzenia. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli chcecie trochę poznać polskich fapdom (fandom), to proponuje choćby stronkę http://anime.com.pl/index.html (mam nadzieję, że admini mnie za link nie zjedzą), która parę latek już ma. Wiem, że tych stron jest wiele, ale acp ma już swoją tradycję. Niektórych może będą śmieszyć zdjęcia z konwentów (ja byłem na 33, jeśli dobrze liczę). Trzeba na to spojrzeć tak: inni jeżdżą na zloty BMW, Golfów, przebierają się za średniowiecznych rycerzy i obkładają się mieczami, turlają się samochodami terenowymi po bezdrożach... Dobra, za dużo tego jak na jeden raz. Trzeba skoczyć po jakiś zwilżać przełyku do Żaby
  • 0
It's better to be hated for what you are, than to be loved for what you are not.

#74 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 30.10.2009 - |05:26|

Ja anime nie uznaje.. jeden ze znajomych jest fanem dragon balla.. i byłem zszokowany jak można zachwycać się i wychwalać nad inne filmy i seriale bajkę. Obejrzałem jeden odcinek... który oceniam na 0/10 i nie wiem co on w tym widzi. W każdym bądz razie boli mnie, jak w rankingach filmowych i serialowych bajka jest wyżej niż nawet najgorszy film fabularny. To powinna być oddzielna selekcja, a jeżeli nie to na samym dole pod wszystkimi filmami. Są dobre bajki. np Król Lew, Toy Story, Wall.e i z serialowych Świat wg Ludwiczka, Transformers i dajmy Spiderman, no ale jeżeli wyprzeda obojętnie jaki film zwykły, nawet najgorszy to jest to nie fair. Bajka a zwykłe filmy powinny mieć oddzielną selekcję.
Reasumując Anime mówię nie.. podobało mi się to jak miałem 5-9 lat. To w Tv oglądałem "Czarodziejki z Księżyca"
  • 0

#75 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.10.2009 - |08:15|

Wiesz ,sprowadzanie anime tylko do SB i Czarodziejek, to tak jakbyś stwierdził że wszystkie seriale są jak Dynastia i Moda na sukces .

Są dobre bajki. np Król Lew, Toy Story, Wall.e i z serialowych Świat wg Ludwiczka, Transformers i dajmy Spiderman

Ale Trasformers to właśnie Anime , które dotarło do nas przez USA .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#76 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 30.10.2009 - |09:24|

Dlaczego uważasz, że transformers to anime ? Nie ma tytułowych "Czyli przgody samurai i wielkookich dziewic". Nie sprowadzam całego anime do dwóch seriali. Nigdzie nie napisałem, że anime to zło. Napisałem, że mi osobiście się nie podoba. Po prostu skoro mi to nie przypada do gustu to przecież nie będę oglądał wszystkiego. Trzymam się od tego z daleka ;)

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 30.10.2009 - |09:26|

• 0

#77 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 30.10.2009 - |12:53|

Lubię anime, chociaż nie oglądam go dużo - oglądałem głównie dzieła Studia Ghibli.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#78 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.10.2009 - |19:02|

Dlaczego uważasz, że transformers to anime ? Nie ma tytułowych "Czyli przgody samurai i wielkookich dziewic".

Anime to Japońska animacja , a nie tylko Samuraje i dziewice - to że oglądałeś produkcje przeznaczone dla dzieci , nie daje ci wglądu w całość .
A co do Trasformersa- pierwsza seria - została wyemitowana w Japoni w 1984 i jej producentem jest Toei Animation , czyli ci od późniejszego Dragon Balla .

Napisałem, że mi osobiście się nie podoba. Po prostu skoro mi to nie przypada do gustu to przecież nie będę oglądał wszystkiego. Trzymam się od tego z daleka

Twoja wola , ale jak tak jak wcześniej powiedziałem , to tak jakbyś obejrzał Klan czy Mode na sukces i stwierdził byś że seriale są beznadziejne .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#79 pYthon

pYthon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoZapupie Polski

Napisano 18.11.2009 - |16:52|

Anime może być naprawdę "czymś" Pomijam twórczość skierowaną do dzieci. Też kiedyś kojarzyłem tą sztukę tylko z "bajkami"
Od czasu gdy przyjaciółka uraczyła mnie kolekcją DVD z całością Ghost In The Shell, Elfen Lied, Full Metal Alhemist, Cowboy Bebop i Witchunter Robin, całkowicie zmieniłem swój stosunek do tej twórczości.
To naprawdę wspaniałe dzieła dla dorosłych.
  • 0
... każdy jest kowalem swojego kowadełka ........
... wmordęjeżyzm i degrengolada??
... sikając z wiatrem idziesz na łatwiznę ......

#80 igut214

igut214

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.12.2009 - |21:22|

Ja najbardziej lubię Naruto :) .
Najbardziej lubię gdy Naruto się wkurza . Robi to strasznie śmiesznie :P :P :P
  • 0
"Tęsknię za lasem, uświadomił sobie Leiard. Tęsknię za życiem w spokoju. Za sercem i umysłem, których nie drąży zamęt. Za bezpieczeństwem" -- ("Kapłanka w bieli" - str. 363).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych