Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odtwarzacze DivX/XviD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#61 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.02.2008 - |22:04|

To co podałeś odnośnie różnych wersji napisów jest oczywiście uzasadnione.
Mi bardziej chodziło o przypadki [większość] kiedy komuś własne lenistwo staje na drodze by nagrywając TYLKO jedne napisy - opisać je tak samo jak plik avi. :)

Ok wracając do głównego tematu to jak już trochę się pobawisz to napisz coś więcej na temat tego modelu Wiwy.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#62 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.02.2008 - |10:51|

Co do specyfikacjami to faktycznie warto po prostu poszukać po różnych forach. Znajomy też jakiś czas temu kupił odtwarzacz, który rzekomo nie odtwarzał Xvid tylko Divix a bez problemu chodzą mu wszystkie seriale czy filmy, które są w Xvid.

A z Wiwami już tak jest, jednym trafi się dobra wersja innym felerna. Chociaż przeglądając forum Wiwy można dojść do wniosku że im nowszy model tym niestety więcej tych felernych egzemplarzy.

Użytkownik Pawel edytował ten post 06.02.2008 - |10:57|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#63 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.02.2008 - |11:38|

Cały czas testuję, ale już podam co mi się nie podoba.

- przez USB xvidy chodzą normalnie, nawet podczas jakichś dynamicznych akcji, jednak pliki typu MPG tną...
- brak interpretacji znaku "/" - czemu nie ma kursywy? da radę rozwiązać to zmianą softu?

Poza tym jak na razie chodzi bez zarzutów, zero zmian kolorów itd.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#64 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 06.02.2008 - |12:06|

Moze cos ciekawego w temacie sie zmienilo?
Nowe modele Pioneera, LG... ?
Cos macie, cos polecacie?
  • 0

#65 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 06.02.2008 - |12:28|

Rydzu, potestuj filmy DVD, nie tylko DivX / xvid.
WIWY maja to do siebie, ze zacinaja sie na nich filmy DVD.
Idzie film 5-7 minut i potem "zwiecha", trzeba wylaczac z pradu, bo odtwarzacz "trup", nie reaguje pilot :)
I to niewazne czy filmy oryginalne, nagrywane, z gazet czy z empiku.
Dziwne, bo w przypadkow dixivow taki objaw nie wystepuje.
  • 0

#66 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 06.02.2008 - |13:27|

Ja z całego serca polecam Fergusona 780 HX. Zero problemów, kupa opcji, jedynie potrafi się przyblokować przy skanowaniu jakiś niestandardowych avików. No i nie obsługuje najnowszych cudów w stylu kodeków hdtv - przypuszczam że proc jest po prostu za słaby. Poza tym wypas, nieźle skaluje normalne divxy na HDready - z 4 metrów trzeba kiepskiego filmu żeby dojrzeć kompresję. Z DVD też nie ma problemów. O odtwarzaniu mp3 z usb nawet nie ma co wspominać ;)

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 06.02.2008 - |13:28|

• 0

#67 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.02.2008 - |13:55|

Rydzu_SSJ
Jeśli testowałeś pod USB Xvidy z normalnych odcinków z neta, to one mają bitrate rzędu 800-900 kBit/s i przycinanie może nie być zauważalne. Jeśli posiadasz jakiś film z bitrate rzędu 1400, jak przy filmach dwupłytowych, efekt ten powinien już być widoczny. Przepustowość łącza robi swoje.

Pliki MPG mają mało wydajny kodek, więc możliwe, że film się przycinał, bo strumień miał wysoki bitrate. Kwestią jest jeszcze czy to były pliki kodowane kodekiem MPEG1 czy MPEG2 (kodek stosowany w DVD-Video). W przypadku tego drugiego bitrate musi być znacznie wyższy niż przy plikach avi, bo żeby jakość obrazu była znośna bitrate nie powinien być niższy niż 3000 kbit/s, a to jest znacznie poza zakresem przepustowości USB 1.1.

Co do napisów, to faktycznie nie interpretuje żadnego rodzaju pochyłości tekstu w plikach tekstowych ani znaku "\" w txt ani tagu "<i></i>" w plikach srt. Z tego co widziałem żaden odtwarzacz tego nie robił. Może któryś ma taką opcję, nie wiem, ale da się bez tego żyć. Ważne, że napisy wyświetlane są inteligentnie i jeśli są zbyt długie zmienia się wielkość czcionki aby całość zmieściła się w trzech liniach teksu na ekranie.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#68 loky

loky

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.02.2008 - |15:08|

Wielostopniowa kontrola jakości w przyzwoitych firmach nie przepuści po prostu takich gniotów jak się tu widzę w Chińszczyźnie zdarzają non stop. Nigdy nie miałem najmniejszych problemów z markowymi (pioneer) dvd a przewinęło mi się tego sporo. Zobaczcie ile jest markowych dvd na aukcjach i działają, a jak nie działają to się laser skończył, czyli się wyeksploatowały a nie zjarały zasilacze czy inne cuda. Różnice w ostrości, nasyceniu kolorów, to widać gołym okiem a im większy telewizor tym bardziej wszystko wyłazi. Nie mów Hans że wszystko jedno co się kupi, to po prostu nie prawda.
Używam teraz pioneera dv490. Głośny jest, poza tym wzorowy.

----
Nie zauważyłem że odkopuje trupa, sorry...

Użytkownik loky edytował ten post 06.02.2008 - |15:10|

• 0
Mam najstarszego warna na OT JUPPI!

#69 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.02.2008 - |19:00|

Ja mam KORRa od 3 lat i dalej działa bez zarzutu... Kumpel ma Mante Emperora III chyba już z rok i też nie narzeka, a oba odtwarzacze są używane często, bo oboje jesteśmy maniakami serialowymi :D. Nic się nie działo nawet po całodniowych sesjach...

A czy markowe=lepsze? Nie sądzę. Wszystko zależy od egzemplarza na jaki się trafi...
  • 0
Dołączona grafika

#70 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.02.2008 - |19:04|

Testowałem na normalnych, scenowych releasach, także one akurat mają małe bitrate więc nie przycinało.

Dziwię się czemu nie mogli zmienić tego czytnika na USB 2.0... Przecież wtedy wszystko możnaby oglądać...

A co do kursywy to Manta E4 chyba ją wyświetla, ponoć nawet kolory interpretuje (ale chyba tylko kilka).
  • 0
Dołączona grafika

#71 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 06.02.2008 - |20:00|

Manta IV z kursywą sobie radzi. Natomiast z kolorami jest tak, że jeśli w odtwarzaczu jako kolor wyświetlania napisów mamy ustawiony biały, to linijka która posiada znacznik koloru zostanie wyświetlona na żółto. Jeśli zaś kolor podstawowy jest kolorem żółtym, to wyswietli go na biało. W sumie niezły pomysł.
  • 0
"...something takes a part of me..."

#72 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.02.2008 - |10:20|

Ja z całego serca polecam Fergusona 780 HX. Zero problemów, kupa opcji, jedynie potrafi się przyblokować przy skanowaniu jakiś niestandardowych avików. No i nie obsługuje najnowszych cudów w stylu kodeków hdtv - przypuszczam że proc jest po prostu za słaby. Poza tym wypas, nieźle skaluje normalne divxy na HDready - z 4 metrów trzeba kiepskiego filmu żeby dojrzeć kompresję. Z DVD też nie ma problemów. O odtwarzaniu mp3 z usb nawet nie ma co wspominać ;)

Ferguson jest faktycznie OK i wszystkie Wiwy i inne wynalazki się chowają. Niestety aktualnie zostały wycofane ze sprzedaży (jak wyczytałem na jednym z forum) gdyż w marcu ma wyjść nowa wersja tego odtwarzacza.
Jedyny minus to cena, która jest nieco wyższa od zwykłych "mielaczy" typu Wiwa czy Manta ale osobiście po przygodach z Wiwą wolałbym już dać te stówę więcej i mieć pewność że kupię dobry odtwarzacz.

Ciekawy jest także Pioneer do którego był tutaj link do aukcji na Allegro. Poczytałem forum o tym odtwarzaczu i jest on bardzo ciekawy i w dodatku tani na tej aukcji więc gdybym wybierał między Pioneerem a Wiwami czy Mantami wybrał bym Pioneera. Obsługuje on xvidy bez większych problemów (oczywiście problem jest z qpel i gmc) oraz następujące formaty napisów:

TMPlayer z rozszerzeniem .txt (tylko w formacie "00:00:00: napis"; format 0:00:00 i inne nie są obsługiwane)
- MicroDVD z rozszerzeniem .sub (w DV-2850/380/585 oraz w DV-470/575 ze zmodyfikowanym oprogramowaniem także .txt)
- SubRip z roszerzeniem .srt
- SAMI Captioning z rozszerzeniem .smi
- SubStation Alfa z rozszerzeniem .ssa
- Advanced SubStation Alfa z rozszerzeniem .ass (w DV-470/575 ze zmodyfikowanym oprogramowaniem obsługa tego formatu została usunięta na rzecz obsługi rozszerzenia .txt)
- VobSub z rozszerzeniami .sub + .idx

Dobry jest zwłaszcza dla tych co kupują filmy czy seriale za granicą gdyż w zmodyfikowanym sofcie odtwarza płytki ze wszystkich regionów.

Chociaż zbieram kasę na nowego Ferdka to jednak zastanawiam się czy do tego czasu nie zakupić sobie tego Pioneera bo Wiwa po raz kolejny jedzie do serwisu (i pewnie po raz ostatni bo kończy się gwarancja).
  • 0

#73 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 07.02.2008 - |12:01|

Ja z całego serca polecam Fergusona 780 HX.

770 i 780 HX zostały ostatecznie wycofane z produkcji.
To co jest jeszcze dostępne obecnie na półkach sklepowych to już ostatnie egzemplarze.
Podstawowy feler to brak USB 2.0 i kłopoty z wma.

Nowy model 880 powinien to już naprawić :)

No i cena 6 razy większa od WIWY :)

PS
Czy potrafi wczytać napisy z innego źródła niż płyta z filmem ?
Czy tytuł napisów może się różnić od tytułu filmu ?

::. GRUPA TARDIS .::

#74 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.02.2008 - |12:40|

PS
Czy potrafi wczytać napisy z innego źródła niż płyta z filmem ?
Czy tytuł napisów może się różnić od tytułu filmu ?

W Ferdku? Co do pierwszego to nie wiem bo nie miałem tego sprzętu ale na drugie twoje pytanie odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca.
  • 0

#75 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 07.02.2008 - |15:38|

Jeśli cena wydaje się komuś przeszkodą, to trzeba znaleźć drugiego chętnego :D - sam kupowałem na spółkę z siostrą i koszt był jak najbardziej akceptowalny - mniej niż 150 zeta na osobę....

Ciekawe jakie recenzje zbierze nowy model.
  • 0

#76 mojer

mojer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 08.04.2008 - |06:50|

Właśnie zakupiłem sobie Ferdka 880 HX, na próbę wrzuciłem sezonik SG1, wszystko ok. Podłączenie kablem hdmi zajmuje chwilę (tv i dvd muszą się dogadać). Muszę znależć trochę czasu na dokładne testy - ampli wróci z naprawy to wtedy będą prawdziwe testy
  • 0
- Panowie czas rozwalać rzeczy i ranić ludzi..
Operator systemów ofensywnych B1 sięgnął do przycisku odpalenia i zrzucił na ziemie kawałek piekła...

#77 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 19.05.2008 - |08:09|

Jakie formaty napisów obsługuje?
  • 0

#78 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 19.05.2008 - |08:20|

A czy markowe=lepsze? Nie sądzę. Wszystko zależy od egzemplarza na jaki się trafi...

Ja obecnie uzytkuje Wiwe 128U i tez juz sa z nia problemy - zacina sie na filmach DVD (co 7 minut robi "zwiecha"), xvidy na razie odtwarza dobrze.
Wszyscy moi znajomi ktorzy mieli Manty, Wiwy i tym podobne rewelacje albo bujali sie po serwisach, albo kupili markowy odtwarzacz (nawet kosztem braku napisow mpl2).

Wiec jednak jest tak, ze markowe = lepsze... bo markowe produkty maja jakas konktole jakosci towaru i nie produkuja go z podzespolow ktore nadaja sie na smietnik. A ze chinczyk skleci ze śmiecia odtwarzacz ktory poprawnie pracuje tylko pol roku... a ludzie to kupuja (w tym ja!) to juz inna bajka :)

Swoja droga Hatak poszedl zla droga lansujac format MPL2, ktorego prawie zaden odtwarzacz (procz "chinoli") nie czyta i czytac nie bedzie.
Zreszta juz chyba sami tlumacza nie wiedza jaki format preferuja, bo niektore napisy sa w mpl2 inne w mdvd... a zdarza sie tez tak, ze pierwsza werja napisow jest w mpl2, ale juz uaktualnienie w mdvd. Mozna by to ustalic raz a dobrze - jaki Hatak format napisow preferuje i zaleca?
  • 0

#79 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 19.05.2008 - |11:44|

Jezu jak ja nie cierpię tych markowych krucjat... Zawsze coś użytkownikom Sony, LG itd. nic nie pasuje ja rozumiem ze wydajecie te parę stów więcej i oczekujecie wszystkiego no, bo to przecież Sony, ale taka jest rzeczywistość panowie wasze ultra hiper odtwarzacze nigdy, ale to przenigdy nie będzie maiła możliwości odtwarzania divixów jak Manty i inne pochodne odtwarzacze, bo tak jest polityka wielkich film. Im nigdy nie będzie zależało na dobrej obsłudze tego formatu i żadne firmware tego nie zmieni, jeśli nie ma specjalnego układu i mikroprocesora a takie znajdziecie tylko w Mantach i im podobnych. Trzeba sie na cos zdecydować nie chcesz Manty to poszpanuj Kissem, złóż sobie Media peceta albo kup pierwszego xboxa, laptopa innego rozwiązania. Bo już na pewno nikt nie będzie zmieniał ogólnie przyjętego i najlepszego standardu wyświetlania napisów.
...
Co do trwałości to jak w każdym sprzęcie jest to kwestia konkretnego egzemplarza i samego użytkownika a juz napewno nie producenta. I mówi to osoba która ma kilka odtwarzaczy Manta i żaden od pięciu lat nie był w serwisie.
  • 0

#80 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.05.2008 - |08:22|

Swoja droga Hatak poszedl zla droga lansujac format MPL2, ktorego prawie zaden odtwarzacz (procz "chinoli") nie czyta i czytac nie bedzie.
Zreszta juz chyba sami tlumacza nie wiedza jaki format preferuja, bo niektore napisy sa w mpl2 inne w mdvd... a zdarza sie tez tak, ze pierwsza werja napisow jest w mpl2, ale juz uaktualnienie w mdvd. Mozna by to ustalic raz a dobrze - jaki Hatak format napisow preferuje i zaleca?

A jakie to ma znaczenie?
Zmiana formatu napisów to kilka sekund pracy polegającej na dwukrotnym kliknięciu myszką :P

PS.
Dla mnie PODSTAWOWĄ sprawą przy zakupie odtwarzacza DVD jest możliwośc czytania polskich napisów w txt.
DRUGĄ sprawą jest jaki to format - najlepiej mpl2.
OSTATNIĄ rzeczą jaką sprawdzam jest marka sprzętu ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 21.05.2008 - |08:23|

::. GRUPA TARDIS .::

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych