Odtwarzacze DivX/XviD
Napisano 05.02.2008 - |22:04|
Mi bardziej chodziło o przypadki [większość] kiedy komuś własne lenistwo staje na drodze by nagrywając TYLKO jedne napisy - opisać je tak samo jak plik avi.
Ok wracając do głównego tematu to jak już trochę się pobawisz to napisz coś więcej na temat tego modelu Wiwy.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 06.02.2008 - |10:51|
A z Wiwami już tak jest, jednym trafi się dobra wersja innym felerna. Chociaż przeglądając forum Wiwy można dojść do wniosku że im nowszy model tym niestety więcej tych felernych egzemplarzy.
Użytkownik Pawel edytował ten post 06.02.2008 - |10:57|
Napisano 06.02.2008 - |11:38|
- przez USB xvidy chodzą normalnie, nawet podczas jakichś dynamicznych akcji, jednak pliki typu MPG tną...
- brak interpretacji znaku "/" - czemu nie ma kursywy? da radę rozwiązać to zmianą softu?
Poza tym jak na razie chodzi bez zarzutów, zero zmian kolorów itd.
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 06.02.2008 - |12:06|
Nowe modele Pioneera, LG... ?
Cos macie, cos polecacie?
Napisano 06.02.2008 - |12:28|
WIWY maja to do siebie, ze zacinaja sie na nich filmy DVD.
Idzie film 5-7 minut i potem "zwiecha", trzeba wylaczac z pradu, bo odtwarzacz "trup", nie reaguje pilot
I to niewazne czy filmy oryginalne, nagrywane, z gazet czy z empiku.
Dziwne, bo w przypadkow dixivow taki objaw nie wystepuje.
Napisano 06.02.2008 - |13:27|
Użytkownik Myszaqu edytował ten post 06.02.2008 - |13:28|
Napisano 06.02.2008 - |13:55|
Jeśli testowałeś pod USB Xvidy z normalnych odcinków z neta, to one mają bitrate rzędu 800-900 kBit/s i przycinanie może nie być zauważalne. Jeśli posiadasz jakiś film z bitrate rzędu 1400, jak przy filmach dwupłytowych, efekt ten powinien już być widoczny. Przepustowość łącza robi swoje.
Pliki MPG mają mało wydajny kodek, więc możliwe, że film się przycinał, bo strumień miał wysoki bitrate. Kwestią jest jeszcze czy to były pliki kodowane kodekiem MPEG1 czy MPEG2 (kodek stosowany w DVD-Video). W przypadku tego drugiego bitrate musi być znacznie wyższy niż przy plikach avi, bo żeby jakość obrazu była znośna bitrate nie powinien być niższy niż 3000 kbit/s, a to jest znacznie poza zakresem przepustowości USB 1.1.
Co do napisów, to faktycznie nie interpretuje żadnego rodzaju pochyłości tekstu w plikach tekstowych ani znaku "\" w txt ani tagu "<i></i>" w plikach srt. Z tego co widziałem żaden odtwarzacz tego nie robił. Może któryś ma taką opcję, nie wiem, ale da się bez tego żyć. Ważne, że napisy wyświetlane są inteligentnie i jeśli są zbyt długie zmienia się wielkość czcionki aby całość zmieściła się w trzech liniach teksu na ekranie.
- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 06.02.2008 - |15:08|
Używam teraz pioneera dv490. Głośny jest, poza tym wzorowy.
----
Nie zauważyłem że odkopuje trupa, sorry...
Użytkownik loky edytował ten post 06.02.2008 - |15:10|
Napisano 06.02.2008 - |19:00|
A czy markowe=lepsze? Nie sądzę. Wszystko zależy od egzemplarza na jaki się trafi...
Napisano 06.02.2008 - |19:04|
Dziwię się czemu nie mogli zmienić tego czytnika na USB 2.0... Przecież wtedy wszystko możnaby oglądać...
A co do kursywy to Manta E4 chyba ją wyświetla, ponoć nawet kolory interpretuje (ale chyba tylko kilka).
Napisano 06.02.2008 - |20:00|
Napisano 07.02.2008 - |10:20|
Ferguson jest faktycznie OK i wszystkie Wiwy i inne wynalazki się chowają. Niestety aktualnie zostały wycofane ze sprzedaży (jak wyczytałem na jednym z forum) gdyż w marcu ma wyjść nowa wersja tego odtwarzacza.Ja z całego serca polecam Fergusona 780 HX. Zero problemów, kupa opcji, jedynie potrafi się przyblokować przy skanowaniu jakiś niestandardowych avików. No i nie obsługuje najnowszych cudów w stylu kodeków hdtv - przypuszczam że proc jest po prostu za słaby. Poza tym wypas, nieźle skaluje normalne divxy na HDready - z 4 metrów trzeba kiepskiego filmu żeby dojrzeć kompresję. Z DVD też nie ma problemów. O odtwarzaniu mp3 z usb nawet nie ma co wspominać
Jedyny minus to cena, która jest nieco wyższa od zwykłych "mielaczy" typu Wiwa czy Manta ale osobiście po przygodach z Wiwą wolałbym już dać te stówę więcej i mieć pewność że kupię dobry odtwarzacz.
Ciekawy jest także Pioneer do którego był tutaj link do aukcji na Allegro. Poczytałem forum o tym odtwarzaczu i jest on bardzo ciekawy i w dodatku tani na tej aukcji więc gdybym wybierał między Pioneerem a Wiwami czy Mantami wybrał bym Pioneera. Obsługuje on xvidy bez większych problemów (oczywiście problem jest z qpel i gmc) oraz następujące formaty napisów:
Dobry jest zwłaszcza dla tych co kupują filmy czy seriale za granicą gdyż w zmodyfikowanym sofcie odtwarza płytki ze wszystkich regionów.TMPlayer z rozszerzeniem .txt (tylko w formacie "00:00:00: napis"; format 0:00:00 i inne nie są obsługiwane)
- MicroDVD z rozszerzeniem .sub (w DV-2850/380/585 oraz w DV-470/575 ze zmodyfikowanym oprogramowaniem także .txt)
- SubRip z roszerzeniem .srt
- SAMI Captioning z rozszerzeniem .smi
- SubStation Alfa z rozszerzeniem .ssa
- Advanced SubStation Alfa z rozszerzeniem .ass (w DV-470/575 ze zmodyfikowanym oprogramowaniem obsługa tego formatu została usunięta na rzecz obsługi rozszerzenia .txt)
- VobSub z rozszerzeniami .sub + .idx
Chociaż zbieram kasę na nowego Ferdka to jednak zastanawiam się czy do tego czasu nie zakupić sobie tego Pioneera bo Wiwa po raz kolejny jedzie do serwisu (i pewnie po raz ostatni bo kończy się gwarancja).
Napisano 07.02.2008 - |12:01|
Ja z całego serca polecam Fergusona 780 HX.
770 i 780 HX zostały ostatecznie wycofane z produkcji.
To co jest jeszcze dostępne obecnie na półkach sklepowych to już ostatnie egzemplarze.
Podstawowy feler to brak USB 2.0 i kłopoty z wma.
Nowy model 880 powinien to już naprawić
No i cena 6 razy większa od WIWY
PS
Czy potrafi wczytać napisy z innego źródła niż płyta z filmem ?
Czy tytuł napisów może się różnić od tytułu filmu ?
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 07.02.2008 - |12:40|
W Ferdku? Co do pierwszego to nie wiem bo nie miałem tego sprzętu ale na drugie twoje pytanie odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca.PS
Czy potrafi wczytać napisy z innego źródła niż płyta z filmem ?
Czy tytuł napisów może się różnić od tytułu filmu ?
Napisano 07.02.2008 - |15:38|
Ciekawe jakie recenzje zbierze nowy model.
Napisano 08.04.2008 - |06:50|
Operator systemów ofensywnych B1 sięgnął do przycisku odpalenia i zrzucił na ziemie kawałek piekła...
Napisano 19.05.2008 - |08:09|
Ja z całego serca polecam Fergusona 780 HX. Zero problemów, kupa opcji, jedynie potrafi się przyblokować przy skanowaniu jakiś niestandardowych avików. No i nie obsługuje najnowszych cudów w stylu kodeków hdtv - przypuszczam że proc jest po prostu za słaby. Poza tym wypas, nieźle skaluje normalne divxy na HDready - z 4 metrów trzeba kiepskiego filmu żeby dojrzeć kompresję. Z DVD też nie ma problemów. O odtwarzaniu mp3 z usb nawet nie ma co wspominać
Jakie formaty napisów obsługuje?
Napisano 19.05.2008 - |08:20|
A czy markowe=lepsze? Nie sądzę. Wszystko zależy od egzemplarza na jaki się trafi...
Ja obecnie uzytkuje Wiwe 128U i tez juz sa z nia problemy - zacina sie na filmach DVD (co 7 minut robi "zwiecha"), xvidy na razie odtwarza dobrze.
Wszyscy moi znajomi ktorzy mieli Manty, Wiwy i tym podobne rewelacje albo bujali sie po serwisach, albo kupili markowy odtwarzacz (nawet kosztem braku napisow mpl2).
Wiec jednak jest tak, ze markowe = lepsze... bo markowe produkty maja jakas konktole jakosci towaru i nie produkuja go z podzespolow ktore nadaja sie na smietnik. A ze chinczyk skleci ze śmiecia odtwarzacz ktory poprawnie pracuje tylko pol roku... a ludzie to kupuja (w tym ja!) to juz inna bajka
Swoja droga Hatak poszedl zla droga lansujac format MPL2, ktorego prawie zaden odtwarzacz (procz "chinoli") nie czyta i czytac nie bedzie.
Zreszta juz chyba sami tlumacza nie wiedza jaki format preferuja, bo niektore napisy sa w mpl2 inne w mdvd... a zdarza sie tez tak, ze pierwsza werja napisow jest w mpl2, ale juz uaktualnienie w mdvd. Mozna by to ustalic raz a dobrze - jaki Hatak format napisow preferuje i zaleca?
Napisano 19.05.2008 - |11:44|
...
Co do trwałości to jak w każdym sprzęcie jest to kwestia konkretnego egzemplarza i samego użytkownika a juz napewno nie producenta. I mówi to osoba która ma kilka odtwarzaczy Manta i żaden od pięciu lat nie był w serwisie.
Napisano 21.05.2008 - |08:22|
Swoja droga Hatak poszedl zla droga lansujac format MPL2, ktorego prawie zaden odtwarzacz (procz "chinoli") nie czyta i czytac nie bedzie.
Zreszta juz chyba sami tlumacza nie wiedza jaki format preferuja, bo niektore napisy sa w mpl2 inne w mdvd... a zdarza sie tez tak, ze pierwsza werja napisow jest w mpl2, ale juz uaktualnienie w mdvd. Mozna by to ustalic raz a dobrze - jaki Hatak format napisow preferuje i zaleca?
A jakie to ma znaczenie?
Zmiana formatu napisów to kilka sekund pracy polegającej na dwukrotnym kliknięciu myszką
PS.
Dla mnie PODSTAWOWĄ sprawą przy zakupie odtwarzacza DVD jest możliwośc czytania polskich napisów w txt.
DRUGĄ sprawą jest jaki to format - najlepiej mpl2.
OSTATNIĄ rzeczą jaką sprawdzam jest marka sprzętu
Użytkownik psjodko edytował ten post 21.05.2008 - |08:23|
::. GRUPA TARDIS .::
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych