Ja niepisałem że jest z początku, poprostu napisałem że z lat 90 i nic więcej bo nie wiedzialem kiedy tą piosenke nagrano. Co do samej piosenki to poprostu wydaje mi się że ta z serialu jest tak jakby szybsza ale niewiem moge się mylić ale wydaje mi sie tak jagby była weselsza od orginału.W czołówce użyto jedynie pierwszej zwrotki i refrenu piosenki. Tylko tym się różnią. Wykonawca jest ten sam. I piosenka pochodzi z końca lat 90 a nie z poczatku - to na marginesie.
Star trek - Enterprise - sezon 4
Napisano 20.09.2004 - |13:59|
Napisano 20.09.2004 - |14:08|
Nie zauważyłem Od którego odcinka?
Od początku 3 sezonu.
Ale prawdę powiedziawszy każdy z diotychczasowych kapitanów (wraz z kobieta) takim straznikiem był.
Tylko, że w entku, wszystko jest w około Archera. Jak jest walka - on musi tam być, jak strzelają - on też musi strzelać. Jak ktoś ma zrobić coś bohaterskiego, odważnego - to robi to Archer. Może powinni zmienić tytuł na Star Trek - Przygody Archera w kosmosie. Jeszcze się za niedługo okaże, że bez niego nie powstałaby Federacja i GWFlota.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 20.09.2004 - |14:19|
Napisano 20.09.2004 - |16:24|
Alez oczywiscie że tak. Federacja nie może powstać bez Archera!. Cała trzecia seria o tym właśnie mówi! Nie oglądałeś jej? Przeciez była nawet scena z podpisania umów Federacyjnych gdzie głównym bohaterem był właśnie Archer.Jeszcze się za niedługo okaże, że bez niego nie powstałaby Federacja i GWFlota.
A co do Gwiezdnej Floty to niestety nie. Powstała, że sie tak wyraże "przed Archerem".
A co do roli i zadań kapitanów to nie chcę wszynac na nowo wielokrotnie juz prowadzonej dyskusji. Tak to już jest w ST, że bohaterstwo jest nieodłącznie związane z kapitanami tych stateczków. Do tej pory jak pamietam to Archer osobiscie (z pistoletu fazowego) strzelał ze dwa razy (raz z Sulibanami i raz z jakimis obcymi którzy znaleźli się na Enterprise. Chyba nawet na statu oszalałych Vulkańczyków on nie uzywał broni). CO ciekawe wogóle nie pamiętam aby strzelał w trakcie trzeciego sezonu? Oczywiście nie chodzi mi o strzelanie z torped czy "działa fazowego" genialnie zmodyfikowanego i przystosowanego do działań przez Tripa.
Użytkownik psjodko edytował ten post 20.09.2004 - |16:36|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 20.09.2004 - |16:53|
Na pewno??? A Gwiezdna Flota nie powstała przypadkiem w 2161? A ostatnia data z entka to rok 2154, czyli chyba siedem lat wcześniej?!A co do Gwiezdnej Floty to niestety nie. Powstała, że sie tak wyraże "przed Archerem".
A ta scenka, o której piszesz, mówi, że ponoć bez niego nie doszłoby do podpisania. Ale trudno to ocenić, nie wiedząc w jakim stopniu się mógł przycznić. Równie dobrze mogłoby nie dojść do podpisania tych umów, gdyby nie było też przedstawiciela Wolkan.
CO ciekawe wogóle nie pamiętam aby strzelał w trakcie trzeciego sezonu?
A walki na statkach? To on był pierwszy w hangarach, to on strzelał w korytarzach... To on udawał, że razem z tym Xindii siedział w więzięniu. To on się pchał wszędzie gdzie jest akcja. To on walczył z gadem przy luku, to on walczył z gadem w kuli. To on sprawił, że gady nie wyprodukowały broni biologicznej...
Użytkownik VeeDee edytował ten post 20.09.2004 - |17:11|
Napisano 20.09.2004 - |18:19|
Na pewno??? A Gwiezdna Flota nie powstała przypadkiem w 2161? A ostatnia data z entka to rok 2154, czyli chyba siedem lat wcześniej?!
Jestś pewien? Bo ja przy Enterprise niczego z dotychczasowych "wiadomości" o świecie Star Treka nie jestem pewien
Poza tym w jakiej Flocie lata NX-01? Radziłbym sprawdzić... (żeby było łatwiej to poszukaj w pierwszym odcinku)
Mam w swoich zbiorach nawet odpowiednie zdjęcie ale kompletnie nie wiem jak je tu wstawić.
A ta scenka, o której piszesz, mówi, że ponoć bez niego nie doszłoby do podpisania. Ale trudno to ocenić, nie wiedząc w jakim stopniu się mógł przycznić. Równie dobrze mogłoby nie dojść do podpisania tych umów, gdyby nie było też przedstawiciela Wolkan.
fragment tłumaczenia z odcinka Zero Hour:
[6073][6109]Widzisz gościa w niebieskiej marynarce?|Po lewej stronie podium?
[6110][6142]To ty, za nieco ponad siedem lat.
[6143][6185]Ty i inni będziecie tworzyć historię.
[6233][6267]Pamiętasz, jak mówiłem ci o Federacji?
[6268][6285]Co z nią?
[6286][6316]Moi współpracownicy będą źli,|że ci to powiem,
[6317][6359]ale odegrasz kluczową rolę|w stworzeniu Federacji.
[6360][6402]Jesteś tam, w tej chwili.|Z Wolkanami, Andorianami i Tellarytami.
[6403][6425]Przygotowujecie się do|podpisania karty.
[6426][6468]Liczba członków będzie się zwiększała,|dziesiątki, a potem setki ras.
[6469][6494]Zjednoczona Federacja Planet.
No cóż w stopniu "KLUCZOWYM" przyczynił sie do tego Archer.
A walki na statkach?
O przepraszam, nie zmieniaj zeznań. Chodziło ci o strzelanie Archera a nie o walki wogóle.
Bo co do tych wymienionych przez ciebie to się zgadza. Dość często walczy.
Ale częściej od niego walczył (i strzelał) Kirk, Dużo częściej walczył JLP (chociazby dlatego, że miał na to 7 lat - ale Archer to odrobi jestem pewien ) A wspaniała Janeway ! Nie wspominając o kapitanie DS9, który bierze udział nawet w jakiś rewolucjach na Ziemi kilkaset lat wcześniej przed Archerem.
I strzelał ze starych, dobrych karabinów maszynowych
Użytkownik psjodko edytował ten post 20.09.2004 - |18:44|
Napisano 20.09.2004 - |19:10|
http://www.ex-astris...rg/history3.htm
http://www.geocities..._and_Logos.html
http://www.geocities...t/1320/stf.html
http://www.angelfire...ionHistory.html
http://www.memory-al...arfleet_(Earth)
Zresztą GF została powołana na mocy traktatu o powstaniu Federacji.
No cóż w stopniu "KLUCZOWYM" przyczynił sie do tego Archer.
Zazwyczaj do zamka jest kilka kluczy.
O przepraszam, nie zmieniaj zeznań. Chodziło ci o strzelanie Archera a nie o walki wogóle.
Nie zmieniam zeznać pisałem w tym samym zdaniu o walce i strzelninach:
Jak jest walka - on musi tam być, jak strzelają - on też musi strzelać.
Ale częściej od niego walczył (i strzelał) Kirk, Dużo częściej walczył JLP (chociazby dlatego, że miał na to 7 lat - ale Archer to odrobi jestem pewien ) A wspaniała Janeway ! Nie wspominając o kapitanie DS9, który bierze udział nawet w jakiś rewolucjach na Ziemi kilkaset lat wcześniej przed Archerem.
Ale w tamtych przypadkach innym bohaterom był też poświęcamy czas. A tutaj mamy pierwszy plan Archer, drugi plan T'Pol+Tucker, coś o Phloxie, a reszta jest tłem.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 20.09.2004 - |19:16|
Napisano 20.09.2004 - |19:39|
Mogę podesłać również kilka/kilkanascie stron gdzie pisza coś innego.Tutaj piszą o 2161, jest to kilka przykładowych stron, jest ich więcej:
Będziemy sie licytowac gdzie jest prawdziwsza prawda?
Pamietaj, że podstawą do kanonu są tylko i wyłącznie odcinki seriali i filmy pełnometrażowe. Żadne opowiadania, książki itp (w tym TAS) nie jest podstawa do kanonu.
W związku z tym - poniewaz pojawiły sie nowe informacje w nowych odcinkach Star Treka - kanon i historia świata ST ulega zmianom.
Tylko od zaangazowania adminów stron internetowych zależy czy uzupełnia i skoryguja informacje na nich zawarte.
Sprawdz informacje na oficjalnej stronie Star Treka.
Zresztą GF została powołana na mocy traktatu o powstaniu Federacji.
Nie.
Starfleet jest "organizacja ziemską z siedziba w San Francisco stworzoną do eksploracji przestrzeni kosmicznej. Jej dowódcą (w czasach Entka) jest Admirał Forrest."
Jednym z pierwszych oficerów, którzy ukończyli Akademie Gwiezdnej Floty jest Archer. Oraz nie pamiętam nazwiska - inny pilot z którym rywalizowali w jednym z odcinków Entka.
Również z tego samego roku studiów jest kpt. Hernandez, która pojawi sie w pierwszych odcinkach czwartej serii jako dowódca NX-02.
W związku z powyższym - skoro Archer ma około 40 lat - Gwiezdna Flota nie mogła powstać wcześniej niz ok. 20 lat przed wydarzeniami z Entka.
A później już w żadnym wypadku.
Jedno z ostatnich zdań Broken Bow:
[24534][24595]Gwiezdna Flota uznała, że jesteśmy|gotowi, by rozpocząć naszą misję.
No i co z tego?Zazwyczaj do zamka jest kilka kluczy.
No to zapominasz o dzielnym "kierowcy" stateczku oraz o Hoshi, nie mówiąc juz o Angolu.Ale w tamtych przypadkach innym bohaterom był też poświęcamy czas. A tutaj mamy pierwszy plan Archer, drugi plan T'Pol+Tucker, coś o Phloxie, a reszta jest tłem.
A załogantka Cutler? Ładnie rozwijający sie wątek romantyczny ale niestety aktorce sie zmarło...
Pamiętaj też, że ziemianie dopiero wkraczają w kosmos. Nie mieli możliwości wyszkolic i wysłać w głęboki kosmos zbyt wielu ludzi. Załoga Entka to zdaje sie coś koło 80 ludzi. A załoga Kirka? 800 ?
W czasach Kirka i nastepnych kapitanów galaktyka jest pełna ziemian, więc jest o kim opowiadać.
Użytkownik psjodko edytował ten post 20.09.2004 - |20:11|
Napisano 20.09.2004 - |20:36|
Nie zmienia to faktu, że dopiero w 2161, GF zyskała status głównych sił zbrojnych Federacji.
Co do kluczowej roli Archera nigdy nic nie wiadmo. W końcu cofnęli się w czasie i nie wiadomo jak to się wszystko teraz potoczy.
Co do poświęcania uwagi innym bohaterom, każdy może mieć swoją opinię. Moja jest taka, że Archera za dużo, innych za mało.
PS Tak to jest jak tworzy się prequele. Powstaje zamęt.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 20.09.2004 - |20:46|
Napisano 20.09.2004 - |20:55|
To w takim razie proszę Cię o link, który pozwoli mi usystematyzować moją wiedzę, w świetle nowych faktów.
Najsmieszniejsze jest to, że sam je podałeś wczesniej:
m.in.
pierwszy akapit wyjasnia wszystko:
The Earth Starfleet (often simply called Starfleet) is the primary space defense and exploration organization for Earth in the early- and mid-22nd Century. The primary authority of Starfleet is referred to as Starfleet Command, and is located in the city of San Francisco, Earth.
i dalej jest potwierdzenie innych moich słów.
-----
dopisane 22:02
a dopiero na samym końcu tej strony jest:
The Earth Starfleet was succeeded in 2161 by the new Starfleet of the United Federation of Planets, of which the Earth fleet formed a major part
--------
A o to się nie spieramy.Nie zmienia to faktu, że dopiero w 2161, GF zyskała status głównych sił zbrojnych Federacji.
Wiadomo.Co do kluczowej roli Archera nigdy nic nie wiadmo. W końcu cofnęli się w czasie i nie wiadomo jak to się wszystko teraz potoczy.
Poczytaj moje spojlery
PS Tak to jest jak tworzy się prequele. Powstaje zamęt.
Tak jest. Do tego zaczynaja prace nad filmem kinowym, który umieszczony ma byc po Entku a przed The Motion picture.
To dopiero bedzie zamieszanie.
Użytkownik psjodko edytował ten post 20.09.2004 - |21:01|
Napisano 20.09.2004 - |21:00|
Najsmieszniejsze jest to, że sam je podałeś wczesniej:
m.in.
pierwszy akapit wyjasnia wszystko:
A dalej piszą
The Earth Starfleet was succeeded in 2161 by the new Starfleet of the United Federation of Planets, of which the Earth fleet formed a major part.
Nie muszę tłumaczyć. Nowa Gwiezdna Flota, w tym wypadku jako nowo powstały organ federacji, który przejmuję Ziemską Gwiezdną Flotę.
Proponuję kompromis. Ja i Ty mamy mocne argumenty. I możemy takią wymianę postów prowadzić w nieskończoność.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 20.09.2004 - |21:04|
Napisano 20.09.2004 - |21:03|
Zdaje się, że w tym samym momencie na to wpadliśmy
To znak, ze juz trzeba kończyc.
W końcu obaj mamy racje
Napisano 29.09.2004 - |11:40|
Nowe wieści z planu filmowego:Terminy emisji i znane tytuły odcinków IV serii Entka:
1. Storm Front, part 1 - 08.10.2004
2. Storm Front, part 2 - 15.10.2004
3. Home - 22.10.2004
4. Borderland - 29.10.2004
5. Cold Station 12 - 05.11.2004
6. tytuł nieznany - 12.11.2004
7. The Forge - 19.11.2004
(Szósty odcinek to The Augments)
8. Awakening - 27.11.2004
T'Pol i Archer porwani przez Vulkańskich "rebeliantów". Okazuje sie że Archer jest "jedynym" który może powstrzymać wojnę domową na Vulcanie - zodnie z przepowiednią Suraka.
9. Kir'Shara - 03.12.2004
Znów spotkają się komandor Shran i ambasador Soval. Matka T'Pol, która jest zwolenniczką rebeliantów zostaje "pojmana" przez siły rządowe. Co zrobi T'Pol? Czy odnajdą święty Kir'Shara? (póki co jeszcze nie wiem co to jest?)
PS. Aktualna lista odcinków i prawdopodobne terminy emisji:
1. Storm Front, part 1- - 08.10.2004
2. Storm Front, part 2- - 15.10.2004
3. Home------------------- - 22.10.2004
4. Borderland------------ - 29.10.2004
5. Cold Station 12------ - 05.11.2004
6. The Augments------- - 12.11.2004
7. The Forge------------ - 19.11.2004
8. Awakening----------- - 27.11.2004
9. Kir'Shara--------------- - 03.12.2004
PS2.
Z ostatniej chwili:
Jak wiecie (mam nadzieję) w stanach powstała wczoraj firma Virgin Galactic, która ma się zajmować komercjalnymi i turystycznymi lotami w kosmos.
Pierwszy stateczek tej firmy zostanie nazwany: VSS Enterprise !!!
Richard Branson (właściciel firmy) zapewnia, że pierwsze loty rozpoczną sie w ciągu najbliższych 2 - 3 lat. Cena biletu będzie wynosić (wg róznych źródeł) ok. 160 tyś. $
Użytkownik psjodko edytował ten post 29.09.2004 - |12:29|
Napisano 06.10.2004 - |16:21|
1. Storm Front, part 1- - 08.10.2004
2. Storm Front, part 2- - 15.10.2004
3. Home------------------- - 22.10.2004
4. Borderland------------ - 29.10.2004
5. Cold Station 12------- - 05.11.2004
6. The Augments-------- - 12.11.2004
7. The Forge------------- - 19.11.2004
8. Awakening------------ - 27.11.2004
9. Kir'Shara--------------- - 03.12.2004
10. Daedalus------------- - 10.12.2004
W odcinku 10 poznajemy Emory'ego, wynalazcę słynnego startrekowego transportera materii.
Dowiemy sie równiez (prawdopodobnie) historii wynalazku od przesłania pierwszej żywej komórki do urządzenia zamontowanego na ENTKU.
Wynalazca okaże sie być (oczywiście ) przyjacielem ojca naszego kapitana.
A więc zapowiada się odcinek uspokajający po 6 dośc nerwowych odcinkach.
Użytkownik psjodko edytował ten post 06.10.2004 - |16:25|
Napisano 06.10.2004 - |17:19|
Tyle już wymyślili, że nic mnie nie zdziwi. Okaże się wszystko co było w Star Treku wymyślili przyjaciele Archera i jego rodzinki. (to była ironia, proszę tego nie brać dosłownie).wynalazcę słynnego startrekowego transportera materii.
Teraz czas na historię wiązki holowniczej, replikatorów i holodecku. (pierwsze mają Wolkanie, drugie mieli na tej stacji naprawczej z Dead Stop, a holodeck miała już też jedna z ras, tam gdzie gł.mechanik zaszedł w ciążę).
Z drugiej strony pomysł na historię transportera może być ciekawy. A najlepiej jakby się skończył jak w filmie "Mucha".
PS Chociaż tak narzekam na tego Entka to nie mogę się już doczekać odcinków 4 sezonu. Może to z powodu głodu Stargate'owego.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 06.10.2004 - |17:23|
Napisano 06.10.2004 - |17:35|
Teraz czas na historię wiązki holowniczej, replikatorów i holodecku. (pierwsze mają Wolkanie, drugie mieli na tej stacji naprawczej z Dead Stop, a holodeck miała już też jedna z ras, tam gdzie gł.mechanik zaszedł w ciążę).
Sam sobie odpowiedziałeś To już było więc nie będą powtarzać... no chyba żeby
Z drugiej strony pomysł na historię transportera może być ciekawy. A najlepiej jakby się skończył jak w filmie "Mucha".
Nie kracz, nie kracz... bo czasami się sprawdzi
(Ja juz nie chcę tak strasznie spojlerować ale...)
PS Chociaż tak narzekam na tego Entka to nie mogę się już doczekać odcinków 4 sezonu. Może to z powodu głodu Stargate'owego.
Ale każde placebo działa krótko...
Przerzuć się na Star Trek - to działa już ~ 40 lat
Napisano 06.10.2004 - |21:14|
Sam sobie odpowiedziałeś
Chodziło mi o jakąś dłuższą historię w wyniku której technologię te pojawią się na Enterprisie. (a wymieniłem je, żeby pokazać, że niektórzy je już mają i jest to możliwe )
Przerzuć się na Star Trek - to działa już ~ 40 lat
Nie muszę się przerzucać na Star Treka bo jestem jego fanem od dziecka. A StarGate jest dla mnie miłym urozmaiceniem od roku.
Aby pokazać jak bardzo jestem zżyty ze ST, to powiem, że widziałem wszystkie TNG, wszystkie VOY (większość po 3-4 razu), wszystkie DS9 6-7 sezon i większość 1-5 sezon, cały ENTek, wszystkie filmy, i dużą część TOS. I wciąż pracuję nad tym by zobaczyć wszystkie odcinki. (nie wiem czy zwykły fan, by tyle zdołał oglądnąć)
Użytkownik VeeDee edytował ten post 06.10.2004 - |21:21|
Napisano 07.10.2004 - |09:07|
Czy wyszły już jakies sez ent na dvd bo wydaje mi się ,że 1 tak
Napisano 07.10.2004 - |15:34|
Nie wydaję mi się. Najpierw muszą chyba skończyć VOY-a. A Entek w przyszłym roku.Mam proste pytanie a zakładanie nowego topica było by bez sensu
Ale jeżeli to prawda, to proszę o jakiś link do oficjalnej informacji.
----
Sprawdzałem na Amazon.com. Enterk, pierwszy sezon już jest rozpisany, ale nie ma oficjalnej daty wydania, więc jeszcze nie ma.
Może chodzi o VHS? Bo na taśmach już jest od dwóch lat.
Użytkownik VeeDee edytował ten post 07.10.2004 - |15:45|
Napisano 07.10.2004 - |16:37|
Radziłbym jednak czytac forumMam proste pytanie a zakładanie nowego topica było by bez sensu
TUTAJ jest wszystko wyjasnione.
Dodam tylko, że z wczorajszych informacji wynika, że pierwsza seria planowana jest na maj 2005.
(zakończono też prace nad extrasami do pierwszej części).
Użytkownik psjodko edytował ten post 07.10.2004 - |17:08|
Napisano 09.10.2004 - |17:24|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych