Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kod Leonardo Da Vinci Dana Browna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#61 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 26.05.2006 - |11:51|

"Kod" miałem w ręce 2 lata temu; po przeczytaniu "Aniołów i Demonów" oraz "Cyfrowej twierdzy" Browna miałem dość jego grafomaństwa i Kod sobie odpouściłem; po 2 latach(właściwe w kwietniu) wraz z narastającą burzą medialną i wzrastającą liczbą znajomych mi ją polecających postanowiłem wziąść się za bary z "Kodem"; a nuż Brown dostąpił iluminacji między Aniołami", a "Kodem" i został dobrym pisarzem; kto wie; no i... nie wiem, który dokładnie byłby to numer na mojej liście największych pomyłek w moim życiu, ale w TOP 10 mieści się bez problemu; mdły styl; nużąca; można by przynajmniej liczyć na jakieś walory edukacyjne, ale pojawiające się coraz częściej artykuły wytykające błedy pisarza i tą nadzieję przekreślają(w "Aniołach i Demonach" Brown pisał takie rzeczy z kolei nie o sztuce,ale o fizyce, że obrażało to inteligencję czytelników);

A to nie zakończono tej książki???? Wydawało mi się, że wszystko już zostało powiedziane - tzn. napisane

podobno ma się nazywać Klucz Salomona czy jakoś tak;
postaram się ją omijać jak największym łukiem;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#62 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.05.2006 - |23:19|

podobno ma się nazywać Klucz Salomona czy jakoś tak;
postaram się ją omijać jak największym łukiem;

dzieki za tytul, przyda sie jakbym chcial kupic :)
mi sie ksiazka podobala a nawet jesli mialbym podobne odczucia do twoich, to i tak przeczytalbym druga czesc (lub kontynuacje, whatever :P ), by przekonac sie czy bedzie to mialo cos wspolnego z "Kodem...", czy moze beda to ci sami bohaterowie, ale ksiazka juz o czyms innym :)
  • 0

#63 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 30.05.2006 - |17:52|

Oj naprawdę, bądźmy realistami.
Widzę że twórczość Browna można albo kochać albo nienawidzić. To chyba przez cały szum medialny i niezłą kampanię reklamową,
A przecież to tylko książka!
Oczywiście z fantastyczną i wciagająca fabułą podaną w bardzo przystępnej formie. Siłą powieści jet to, że tak dobrze tworzy ułudę rzeczywistyości, że niektórzy w to wierzą. Oczywiście, że ma dużo błędów historycznych, tak zazwyczaj z fikcją bywa. SG też z historią egiptu nie do końca stoi w zgodzie mimo mało kto to wytyka. To że ludzie uwierzyli że to książka historyczna dowodzi tylko zdolności lierackich autora.
Oczywiście spiski, tajemne bractwa i mistyczne tajemnice skrywane przez wieki zawsze fascynowały wielu ludzi i takie właśnie dawne tajemnica są podstawą losta, sg, aliasa i innych.
Podsumowując: Super fabuła świetnie podana, prawdziwy rarytasek, ale o tylko książka!
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#64 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.05.2006 - |19:37|

Właśnie to tylko książka :D więc niem się co tak SERIO wyrażać..
Jednak ja mimo wszystko nie potrafię dzielić entuzjazmu części osób tą pozycją.
Nie chodzi mi tu już o wytykane błędy bo nie musi to być historycznie super rzetelna książka.Jakoś tak słabo do mnie przemawia.
Po prostu dla mnie jest marniejszą wersją książki Umberto Eco ,,Wahadło Foucaulta".Takie jest moje zdanie.
Owszem może gdybym czytał ją jakieś 15 lat temu i wcześniej zanim przeczytałem ,,Wachadło F" [ i sporo innych książek dzięki którym noszę teraz okulary :P ] to bym był pod większym wrażeniem. Teraz jednak ,,Kod..." pozostaje zwykłą jedną z wielu książek mniej lub więcej udaną która zaistniała w tak masowy sposób dzięki dobremu marketingowi.

Użytkownik biku1 edytował ten post 30.05.2006 - |19:37|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#65 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 31.05.2006 - |09:49|

uważam, że ciężko mówić o "Kodzie" jako o marniejszej wersji "Wahadła"; przecież Eco wyśmiewał fanów teorii spiskowych; cała książka to parodia tego środowiska;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#66 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 31.05.2006 - |14:56|

Fakt może trochę źle lub niefortunnie to ująłem z tą marniejszą wersją ,,Kodu....".
Chodziło mi ,że obie mają mniejwięcej podobne klimaty - wielkie tajemnice,spiski,tajemne bractwa/stowarzyszenia itd A w związku z podobną tematyką mimo,że byłem o wiele młodszy jak ją czytałem pierwszy raz to WIEKSZA przyjemność mi osobiście sprawiło i lepiej się bawiłem czytając Eco ,,W. F." I w takim kontekscie miałem zamiar porównać obie książki. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 31.05.2006 - |14:57|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#67 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 01.07.2006 - |20:24|

Książka jest wręcz rewelacyjna. Ciekawa akcja, czasami tajemnicza i zagmatwana tak ze osoba czytajaca przestaje wiedziec o co w niej chodzi. Spora częśc dialogów bochaterów jest bardzo dobrze napisana. :D

Ponoc film jest poprostu kiepskim odwzorowaniem książki. Ale czytałem tylko recenzje wiec nie wypowiadam sie na temat filmu. :D
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#68 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 04.07.2006 - |13:04|

"Kod..." jest książką beznadziejną. Prosta jak konstrukcja gwoździa fabuła, bardzo kiepski warsztat pisarski, błędy i nielogiczności. Nie mogę wyjść z podziwu, jakim cudem taka szmira stała się bestselerem. Absolutnie nie czepiam się "teorii spiskowych" umieszczonych w tekście. Jest to akurat jedyna choć trochę interesująca (choć według specjalistów wyssana z palca) częśc "dzieła" Browna. Książkę można przeczytać tylko jako pomoc dydaktyczną z dziedzin takich jak psychologia tłumu (czytelników) lub skutecznych strategii marketingu (jak sprzedać badziewie). Jako lektura (nawet wakacyjna) "Kod Leonarda da Vinci" nie wytrzymuje krytyki.
  • 0

#69 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 22.07.2006 - |23:23|

a mi sie bardzo książka podobała, czytałem z zainteresowaniem i od początku do końca. dlamnie jedna z lepszych książek.
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#70 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.07.2006 - |01:46|

Ponoc film jest poprostu kiepskim odwzorowaniem książki. Ale czytałem tylko recenzje wiec nie wypowiadam sie na temat filmu. :D

kazdy ma rozne gusta ale ja akurat tu sie zgadzam :)
zreszta jak obejrzysz to dopiero wtedy mozesz porownywac :)
ja po trailerach myslalem ze to bedzie jeden z najlepszych filmow jakie nakrecono, a pominieto mnostwo watkow co sprawilo ze film mozna okreslic jako sensacyjny o zawartosci religijnej (nie wiem nawet czy jest taka kategoria :P ) :)
  • 0

#71 Camilo

Camilo

Szeregowy

• Email
  • 21 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.07.2006 - |21:15|

Film pod wzgledem techniczym nie jest zly. Po porstu na srebrnym ekranie wyszly wszytkie mankamenty tej ksiazki. Bezbarwne postacie slabe momentami dialogi i zbytni truizm autora. W ksiaze sie tego nie zauwaza, bo maskuje to duza liczba szczegolow, nie mamy czasu na glebesze patrzenie na postaci interesuja nas tylko zagadka... a w kinie jest inaczej, sa najpierw postacie potem otoczka... dlatego wyszlo tak jak wyszlo.
  • 0

#72 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 26.08.2006 - |11:16|

wciągająca wartka akcja, dobre przejścia do innych bohaterów ciekawe rozwiązanie. 9/10 // Niektórzy pienią się na temat tej książki ale każdy ją przeczytał. i Autorowi o to choddziło, kupili przeczytali i $ przeszły na jego konto i brawa mu za to!

Użytkownik Sawyer edytował ten post 26.08.2006 - |11:18|

• 0
Whatever happens, happens !!!

#73 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 26.08.2006 - |12:18|

A mi sie az wstyd przyznac, :rolleyes: bo nie kupilam sobie jeszcze tej ksiazki.Szczerze mowiac slyszlam juz tyle opinii negatywnych i zarowno pozytywnych,ze naprawde nie moge sie zdecydowac :blush: .WSTYD!!
  • 0

#74 baku_tarnow

baku_tarnow

Starszy szeregowy

• Email
  • 128 postów

Napisano 12.10.2006 - |19:12|

Podzielam zdanie "Sawyera" książka napisana pod publiczke, nastawiona na szybki rozgłos i kase . Ale szczerze mówiąc :

Święty Graal. Święta Krew - autorzy ksiązki wcześniej opisali tajemnice m.in Zakonu Syjonu i wielu wątków opisanych przez Browna

P.S wolę Tolkiena :)
  • 0
.

#75 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.10.2006 - |01:41|

... WIEKSZA przyjemność mi osobiście sprawiło i lepiej się bawiłem czytając Eco ,,W. F." I w takim kontekscie miałem zamiar porównać obie książki. :D

Wahadło Foucaulta to najlepsza książka "spiskowa" jaką czytałam!
A kod może być, ale w skali od 1 do 10 to daję 6, choć słyszałam, że jest słabo przetłumaczony i w oryginale książkę odbiera się znacznie lepiej
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#76 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 10.01.2007 - |15:05|

Książka wciągająca i szybko się czyta, ale równie szybko się o niej zapomina.
Nie jest jakoś specjalnia ambitna, a wszelkie rzekomo zagmatwane zagadki są przewidywalne.
Jej popularność jest raczej związana z szumem medialnym jaki się wokół niej wytworzył niż z wątpliwym stwierdzeniem że jest to jakieś wielkie dzieło.
  • 0
Bursztyn & Perła

#77 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 14.02.2007 - |21:12|

A ja wlasnie kilka dni temu ,skonczylam pozycje i powiem tylko jedno.Nie jestem ani zaskoczona ,ani zdruzgotana.Przerobilam ta tematyke na uniwerku i wlasnie w tamtych czasach wychodzilam z wypiekami z sali wykladowej.Teraz to juz na mnie tak nie dziala., :afro:
  • 0

#78 Papillon

Papillon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 22.06.2010 - |23:17|

Dobra książka jest w u mnie w kategorii "raz warto przeczytać" Osobiście o wiele lepszym utworem pana Browna jest książka "Anioły i demony" nie jest ona kontrowersyjna ale po prostu wciągająca a rozwiązanie zaskakujące .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych