Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prison Break

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1005 odpowiedzi w tym temacie

#741 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.01.2007 - |20:38|

Tłumaczenie "nowy" jest prawidłowe. Wyrażenie "świeżak" jest zwrotem pochodzącym z grypsery i widocznie tłumacz uznał, że mieszanie czystego języka z grypserą nie ma sensu i ma do tego pełne prawo, mógł uznać "albo wszystko albo nic" - gdyby wybrał wszystko, to nikt by niczego nie zrozumiał, no bo kto wie co to znaczy "waflować się z cieciem" bez szukania w necie? Wprawdzie "świeżak" jest dość intuicyjne ale jeśli tłumacz będzie konsekwentny w swym postanowieniu to nie ma w tym nic złego.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#742 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 28.01.2007 - |20:50|

Po pierwszym odcinku serial co najmniej taki sobie, żeby to on taki super i extra był to ja nie wiem. Zobaczymy kolejne odcinki. Ale taki klimat mnie raczej nie pasuje, wiec raczej podziekuje za ten serial tak samo jak za 4400. Ale to może przez tego lektora, bo rzeczywiscie jest średni :/
  • 0
Dołączona grafika

#743 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 28.01.2007 - |21:04|

mógł uznać "albo wszystko albo nic" - gdyby wybrał wszystko, to nikt by niczego nie zrozumiał, no bo kto wie co to znaczy "waflować się z cieciem" bez szukania w necie? Wprawdzie "świeżak" jest dość intuicyjne ale jeśli tłumacz będzie konsekwentny w swym postanowieniu to nie ma w tym nic złego.

IMO nie jest - lecą teksty w stylu "bambus", "dziobnąć", "pomywacz", "skroić monopol" itd. Dobrze przynajmniej, że T-Baga pozostawili w oryginale :D
  • 0
kaminaclose.jpg

#744 ZimoN

ZimoN

Kapral

• Email
  • 165 postów

Napisano 28.01.2007 - |22:09|

Moze Prisona w polsacie sie wam nie podoba ale wśród moich kolegow to zapanowalo uzaleznienie od niego i ciagle sie mnie teraz pytaja co bedzie w nastepnym odcinku albo zebym pozyczyl plytki z kolejnymi epizodami:)
  • 0
Nastepne odcinki Losta
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

#745 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 28.01.2007 - |22:45|

hmmm ja tylko rzucilam okiem na PB w telewizji i tez mnie jakis tekst rozsmieszyl, ale coz, lepszy rydz niz nic,
dla tych, co nie maja dostepu do tlumaczen Hataka roznica zadna, bo czego oko nie widzialo, tego sercu nie zal :)
a ja i tak wole oryginal z napisami i w tv raczej nie bede ogladac, bo juz widzialam....
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#746 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.01.2007 - |12:57|

No to teraz mam niepodważalny dowód na to, że wątek Bellicka w więzieniu to straszny babol. Bellick dzwonił ze szpitala! Ta taśma jest dowodem jego niewinności (przynajmniej w sprawie morderstwa). Muahahahaha! I kto mi teraz powie, że sprawa była przegrana?
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#747 kohegen

kohegen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 29.01.2007 - |13:44|

hmmm ja tylko rzucilam okiem na PB w telewizji i tez mnie jakis tekst rozsmieszyl, ale coz, lepszy rydz niz nic,
dla tych, co nie maja dostepu do tlumaczen Hataka roznica zadna, bo czego oko nie widzialo, tego sercu nie zal :)
a ja i tak wole oryginal z napisami i w tv raczej nie bede ogladac, bo juz widzialam....

Napisy sa 100x lepsze nie wyobrażam sobie oglądania tego serialu z lektorem, przede wszystkim musze mieć oryginalna scieżkę dźwiękową.
  • 0

#748 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 29.01.2007 - |14:00|

No to teraz mam niepodważalny dowód na to, że wątek Bellicka w więzieniu to straszny babol. Bellick dzwonił ze szpitala! Ta taśma jest dowodem jego niewinności (przynajmniej w sprawie morderstwa). Muahahahaha! I kto mi teraz powie, że sprawa była przegrana?

IMO, bublem było poddanie się Ballicka. Jakby chciał to by mógł się wybronić!! Z tym, że to już było ryzyko. Przyznaje się, mniejsza kara. Idzie w zaparte, jak przegra dożywocie. I wymaga dobrego adwokata, czyli pieniędzy, których nie ma.

Co do morderstwa, dowodem obciążającym był paragon z karty Ballicka (T-Bag go tam umieścił), znaleziony na miejscu zbrodni w ręce ofiary. Przyjmuje się, że sprytne ofiary próbują przed swoim końcem zostawić wskazówkę, kto zamordował. W połączeniu z groźbami, brakiem alibi i zmianami zeznań, jest to mocno obciążające.

W sumie, mogli o wiele lepiej to rozwiązać! Ale wątek Ballicka w więzieniu będzie bardzo ciekawy!!
  • 0
VeeDee

#749 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.01.2007 - |14:43|

OMG! Wg najnowszych danych AGB Nielsen wczorajszy odcinek Prison Break na Polsacie oglądało PRAWIE 7 MILIONÓW WIDZÓW (dokładnie 6 943 808), co o ile się nie mylę przebiło nawet Lost i dało Prison Break 4 miejsce wśród najchętniej oglądanych programów wśród wszystkich stacji w minionym tygodniu. Oby tak dalej to dostaniemy więcej amerykańskich hitów w następnym sezonie :D

I żeby jeszcze polepszyc Wam humor to dodam, że wśród docelowej grupy wiekowej (16-49) Prison Break zajął 1 MIEJSCE (4 233 418)i tym samym w tej grupie zdetronizował M jak miłośc (3 944 697) :D :D :D

Źródło http://medialink.pl

Użytkownik leviathan edytował ten post 29.01.2007 - |14:49|

• 0

#750 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 29.01.2007 - |14:53|

OMG! Wg najnowszych danych AGB Nielsen wczorajszy odcinek Prison Break na Polsacie oglądało PRAWIE 7 MILIONÓW WIDZÓW (dokładnie 6 943 808), co o ile się nie mylę przebiło nawet Lost i dało Prison Break 4 miejsce wśród najchętniej oglądanych programów wśród wszystkich stacji w minionym tygodniu. Oby tak dalej to dostaniemy więcej amerykańskich hitów w następnym sezonie :D

I żeby jeszcze polepszyc Wam humor to dodam, że wśród docelowej grupy wiekowej (16-49) Prison Break zajął 1 MIEJSCE (4 233 418)i tym samym w tej grupie zdetronizował M jak miłośc (3 944 697) :D :D :D

Źródło http://medialink.pl

A TVN niech dalej emituje swoje seriale o północy bez żadnej reklamy :lol: .
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#751 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.01.2007 - |15:03|

Napewno największe znaczenie miała ogromna kampania reklamowa w TV i gazetach. Pewnie ten wynik da do myślenia pozostałym stacjom, że jak się już zakupuje serial to jeszcze trzeba go odpowiednio wypromować i wrzucać w "prime time" a nie późno w nocy.
  • 0

#752 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 29.01.2007 - |19:17|

A TVN niech dalej emituje swoje seriale o północy bez żadnej reklamy lol.gif

Pawel masz rację. To także ostrzeżenie dla TVP, która ma w końcu kilka bardzo dobrych seriali (BSG, CSI) ale co z tego skoro są puszczane koło północy :>
A potem narzekanie że nikt tego nie ogląda :sam9:
Gdzie tu sens, gdzie tu logika.
  • 0

#753 logic

logic

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoŁomża

Napisano 29.01.2007 - |19:26|

Dawno tu nie pisałem :P A więc od początku:
-2x12 - mam nadzieję, że ten odcinek to takie małe potknięcie twórców. Ogólnie niby pomysł dobry, zwroty akcji są, ale jak mnie denerwuje to naciąganie. No jak tak dalej pójdzie to będzie bardzo niedobrze.
-"Skazany na śmierć" - bueahahhaha same tłumaczenie tytulu powala :D Od razu powiem, że nie oglądałem wczoraj prisona w tv, ale znając naszych tłumaczy to ... :D Ale fajnie, że serial jest w Polsce, a co więcej, że ludzie się nim interesują. Miło było popatrzeć, jak wczoraj na gg dużo osób miało opis "Oglądam "Skazanego na śmierć"" :D
  • 0
The memory remains.

#754 Ciri

Ciri

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 29.01.2007 - |20:54|

nom, ale czesc miala opis "Prison Break" ;) ale to tacy co nie lubia polskich tlumaczen;)
  • 0
"If you don't make it...can I have your stereo?"

O'Neill, about religion on Earth: "Let's just say nobody believes in anyone with glowing eyes and a snake in his head."

John : Mogłbys miec choc troche odrobiny Ambicji Garfield...
Garfield : Czy to podają z frytkami? :D

#755 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 29.01.2007 - |22:13|

Napewno największe znaczenie miała ogromna kampania reklamowa w TV i gazetach. Pewnie ten wynik da do myślenia pozostałym stacjom, że jak się już zakupuje serial to jeszcze trzeba go odpowiednio wypromować i wrzucać w "prime time" a nie późno w nocy.

Jak najbardziej masz rację :) W dzisiejszym świecie sam dobry produkt już nie wystarcza, bez dobrej strategii marketingowej nie ma szans, aby coś sie dobrze sprzedalo. I to się tyczy wielu produktów. Już wcześniej pisałem o tym, że polskie telewizje za grosz nie umieją stworzyć dobrej kampanii rekalowej dla seriali z zagranicy. Jedynym wyjątekiem był tutaj "Lost" z naprawde dobrą reklamą zewnętrzną (billbordy, reklamy w gazetach i czasopismach, a nawet w radiu) i wewnętrzną (często puszczane "zajawki" serialu na około 2 tygodnie przed premierą). I mimo iż osobiscie nie lubię TVP, to w tym wypadku należą sie duże brawa dla tej stacji za rozreklamowanie serialu wśród społeczeństwa.
Wszystkie inne seriale miały albo słabą reklamę albo jej nie było w ogole (najlepsze przykłady to BSG, CSI, Supernatural). Osobną sprawą jest tutaj fatalny wręcz głupi nawyk naszych polskich stacji, który polega na wrzucaniu zakupionych za oceanem seriali na pasmo "przedpółnocne". :angry2:
Coś co w USA jest normą, czyli piękne opakowanie produktu i jego sprzedawanie wszystkim, w Polsce dopiero raczkuje. Wydaje się, że jednak Polsat poszedł po rozum do głowy i nie zechciał stracić tej ogromnej szansy, jaką mu dano serialem Prison Break. Kampania mimo iż nie była tak efektowna jak Lost, ale jak na warunki polskie była w miarę dobra, a przedewszystkim odniosła spodziewany rezultat (co pokazują przedstawione przez leviathana wyniki oglądalności).
Jeśli tylko Polsat nie zacznie czegoś knocić (czyli zmiana kolejności odcinkow czy godzin emisji), to można liczyć na dużą oglądalność serialu w Polsce :)

P.S. Czy może ktoś z władz forum mi wytłumaczyć czemu jeszcze nie powstał osobny dział dla tego serialu?? To jest wręcz uwłaczajace dla tego serialu, gdyż jakby nie patrzeć jest on jednym z najpopularniejszych seriali w Polsce (a było to nawet przed emisją serialu w Polsacie). To chyba jeden z nielicznych seriali na forum który ma już 31 stron komentarzy, mimo iż ma tylko 1,5 sezonu. Już sam ten fakt powinien być wzięty pod uwagę, a osobny poddział by się bardzo przydał. Sprawa nabrzmi jeszce bardziej od momentu wyświetlania serialu przez Polsat, gdyż tzw. starzy widzowie będę w tym samym temacie recenzować nowe odcinki połowy 2 sezonu które aktualnie lecą, a masa nowych widzów (w tym i tzw. dzieci losta) będzie chciała dyskutować, opisywać, czy polemizować na temat starych odcinków które obecnie wyświetla Polsat.
Liczę na to, że serial podobnie jak ostatnio The 4400 dostanie osobny dział. Według mnie sprawa o której piszę jest ważniejsza niż to, iż ten serial nie jest z gatunki sci-fi. Owszem, moze i kiedyś taki a nie inny profil forum miał miejsce, ale obecnie nie jest to zgodne z prawdę. Jest coraz więcej dobrych seriali, które nie mieszczą się w tematyce sci-fi a jednak goszczą na forum, i cieszą się popularnocią (Deadwood, Rzym, The Shield, ReGenesis, CSI, 24, The Unit itd.).
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#756 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.01.2007 - |03:11|

Znakomity odcinek. Jeden z lepszych w tym sezonie.

Bracia uciekając z motelu wpadają wzasadzkę policyjną, jest tam także telewizja. Kolemann dezorientuje policje i wszyscy uciekają biorąc jeńca - kamerzyste. W jakiemś opuszczonym magazynie kręcą film, mówiąc cała prawdę. Film zostaje wyemitowany na ogólnokrajowym programie Fox. Koleman poucza braci w jaki sposób mają się zachowywać przed kamerą by zmylić analityków FBI. Udaje się to, psychologowie analizujący taśmię odczytują szerg sprzecznych informacji. Pomiędzy nimi jest jedna istotna, przekazana Sarze. Ona bez trudnosci ja odczytuje. Mahony, przy pomocy Bellika, któremu obiecuje wstawiennictwo, niestety także. Na szczęście Mickael nawiazuje kontakt z Sare zanim Mohony zdołał pzreszkodzić. W ostatniej minucie filmu następuje kolejna komplikacja, Kolemann dostaje telefon od pani prezydent, które obiecuje mu wybaczyć i przyjąc w szeregi zaufanych jeśli wyda braci. Pokazane są także przygody Sucre w Meksyku i w końcu Swirusa. W sumei bardzo emocjonujący i co najważniejsze przemyślany epizod.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#757 ZimoN

ZimoN

Kapral

• Email
  • 165 postów

Napisano 30.01.2007 - |11:08|

Zgadzam sie Odcinek na 9+.Ciekawe co zrobi teraz kellerman? :unsure:
Watek z sucre coraz bardziej mi sie podoba
A z haiyware (jakos tak) to taki smieszny przerywnik nic wiecej ale tez fajny
  • 0
Nastepne odcinki Losta
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

#758 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 30.01.2007 - |11:14|

Odcinek dobry. Podejrzewam że Kellerman ich bedzie chcial wydac ale oni mu jakos uciekną.
  • 0

#759 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 30.01.2007 - |17:47|

Rewelacyjny odcinek, głównie z powodu nagrania telewizyjnego.

PLUSY:

+ extra motyw z tym nagraniem telewizyjnym. Sprytnie to wykombinowali brcia i Kelleramn, a trik by się udał, gdyby nie Mahoney
+ ostatnimi czasy narzekałem na Mahoney'a, twierdziłem że facet się stacza i pogrąża. Tym razem agent FBI pokazał klasę, gdyż jako jedyny poprawnie odczytał wiadomość przekazaną przez braci w tym nagraniu telewizyjnym. W sumie to facet się spóźnił, ale liczy się, że rozgryzł wiadomość.
+ wow, nie sądziłem, że jeszcze wrocimy do wątku świra, ktory pragnie dostać się do Holandii. Zabawny, miły i ciekawy epizodzik.
+ skoro jest jeden zapomniany wątek, to i musiał być drugi - Sucre w Meksyku. Bardzo fajny wątek, szczególnie podobała mi się scena złapania Sucre przez policję i przyzwolenie staruszka na "wypozyczenie" samochodu

MINUSY:

- wątek Bellicka tym razem dość nudny. Brad nawet próbował skopiować trik Michaela z pielęgniarkę, która to prosi i niezamykanie drzwi.
- niezbyt mi się podobała przedostatnia scena, gdzie prezydent Reynolds dzwoni do Kellermana i próbuje go przeciągnąć na swoją stronę. To już staje się zbyt nagmatwane, te ciągłe i nagłe zwroty akcji, w tym i własnie ta sytuacja. Ja już wolałem, Kellermana prowadzącego akcję zemsty na Firmie i odcięcia si,ę od dawnych znajomych. Teraz miałby znów powrócić w łono Firmy? Nie...
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#760 pablocoo

pablocoo

Kapral

• Grupa Hatak
  • 249 postów

Napisano 30.01.2007 - |19:05|

On się nazywa MAHONE, nie Mahoney :rolleyes:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0