Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#721 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.04.2005 - |19:44|

Główna różnica leży w rozmiarze.
DVD-R: 4,489MB 4,706,074,624 bajtów, czyli 4.383GB
DVD+R: 4,483MB 4,700,372,992 bajtów, czyli 4.377GB

Więcej informacji znajdziesz Tu .
Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego. Np dlaczego 4,7GB to tak na prawde 4,37/4.38GB.

Miłej lektury.
  • 0

#722 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 25.04.2005 - |19:59|

Główna różnica leży w rozmiarze.
DVD-R: 4,489MB 4,706,074,624 bajtów, czyli 4.383GB
DVD+R: 4,483MB 4,700,372,992 bajtów, czyli 4.377GB

Więcej informacji znajdziesz Tu .
Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego. Np dlaczego 4,7GB to tak na prawde 4,37/4.38GB.

Miłej lektury.

Wyświetl post

Biorąc porawkę na niektóre informacje (nagrywarka dwuformatowa za 2k zł ;)) całkiem ciekawy tekst :]
  • 0

->1019<-

#723 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.04.2005 - |20:06|

Artykuł nie jest już pierwszej młodości, ale informacje techniczne o nośnikach się zgadzają :]
  • 0

#724 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 25.04.2005 - |20:36|

Dzieki :clap:
BTw. sa juz nagrywarki dvd+ - ??

a i DVD-R Double Layer znaczy 2 stronny zapis :] ?

Użytkownik Michał edytował ten post 25.04.2005 - |20:42|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#725 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.04.2005 - |20:41|

W chwili obecnej 99% nagrywarek nagrywa płyty DVD+R, DVD-R, DVD+R9 (2 warstwowa), DVD-R9 (2 warstwowa), DVD-RW, DVD+RW.
Niektóre modele (acz coraz mniej ze względu na niską popularność nośnika) DVD-RAM.
  • 0

#726 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 25.04.2005 - |20:44|

DVD-RAM.

cóz to jest ?
i odrazu jeszcze raz :
DVD- +R Double Layer co znaczy?
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#727 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.04.2005 - |21:43|

Opis DVD-Ram znajdziesz na jednej ze stron artykułu z likna którego podałem wcześniej.
Płyty Double Layer to płyty 2 warstwowe, mieści się na nich 2 razy więcej informacji, nie są 2 stronne, przejście pomiędzy warstwami odbywa się za pomocą zmiany ogniskowania lasera.
  • 0

#728 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 26.04.2005 - |08:26|

Witam
no to teraz ja mam problem od 2 dni cos sie zmasciło z netem moge wchodzić tylko na strony internetowe (z wyjatkiem stron szyfrowanych jak bankowe) nie moge outlogiem odebrać ani wysłac poczty, gg i mirinad nie potrafią sie połaczyć to samo z serwerami ftp (z wujątkiem jednego)- co to moze być ???? - firewall w winxp jest wyłączony firewall agnitum nie blokuje tego, norton antivir nie znalazł wirusa, tak samo mks on-line, adware tez wyklucza trojany
POMOCY

Użytkownik LechNik edytował ten post 26.04.2005 - |08:42|

• 0
A przecież nie cały umieram!
To co we mnie niezniszczalne trwa!
Teraz staje twarzą w twarz z Tym który jest!

Jan Paweł II

#729 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 27.04.2005 - |11:03|

Wita.
W zasadzie nie wiem czy jest to problem techniczny, ale na razie tak go traktuję.
Dzisiaj dostałem BSG mini i s.1 kupione na Amazon.co.uk. No i:
1. W czasie jak mam włączone TV Out w karcie graficznej, gdy chcę odpalić DVD i obejrzeć sobie na telewizorze Power DVD wywala mi następujący błąd: "kod błędu F4D41436 Wyjście TV karty graficznej nie działa prawidłowo Dysk chroniony prawami autorskimi nie może być odtwarzany, kiedy włączona jest funkcja wyjścia TV."
Da się jakoś to obejść? Bo nie uśmiecha mi się oglądać DVD na monitorzz, już chyba ładniej wyglądałyby DVDRipy przez TVOut.

2. Można jakoś przeskoczyć te napisy na samym początku? "Uwaga, ta płyta nie jest przeznaczona do bla bla bla..."
  • 0

->1019<-

#730 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 27.04.2005 - |12:29|

@_Neoo_ Co do tych napisów na początku jak masz je jako oddzielny rozdział na dvd to tak wystarczy przejść do następnego, ewentualnie wcisnąć przycisk menu płyty.
Co do pierwszego błędu z kartą to nie wiem, domyślam się że tylko ta płytka wywala ten problem reszta śmiga jak należy !?
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#731 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 27.04.2005 - |12:48|

coldmaN: powiem tak. przy wyłączonym TVOut, na monitorze wszystko ładnie gra, wystarczy że włączę TVOut chcąc oglądać na TV, to dupa wyskakuje ww. komunikat. Windows Media Player wyświetla coś takiego "program windows mp nie może odtworzyć tego dysku DVD z powodu wystąpienia problemu z analogową ochroną praw autorskich"

Jedyne co w miarędziała to MSI DVD, ale słychać tylko dźwięk.

SPRAWA ROZWIĄZANA :)

Dzięki pomocy Talyna natrafiłem na taki program jak DVD Region-Free, no i problem zniknął :D

Noo od razy lepiej to wszystko wygląda, a i jakoś tak jaśniej się na dworze zrobiło :]

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 27.04.2005 - |13:09|

• 0

->1019<-

#732 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 01.05.2005 - |20:32|

Wczoraj w czasie kopiowania dużej ilości płyt nagle komp mi się z restartował (nie wiem dlaczego może był jakiś skok napięcia) ale system już nie wystartował partycja c: została wyczyszczona, a ostatnia H znikła. C: udało mi się przywrócić ghosta ale jak chciałem zrobić partycje h to mi w PartitionMagic wyskakiwał błąd na 75 % potem kazałem mu ją gruntownie usunąć i ponownie założyć to podziałało. Ale od tamtego czasu mam dziwne sytuacje na pozostałych partycjach. Część z filmów które kopiowałem zaraz przed PADEM i zaraz po znikła w ich katalogach były dziwne pliki i foldery których system nie chciał skasować i pokazywał ze maja po 200pare GB ?? Poza tym uzupełniałem spis po pewnym czasie chciałem coś w nim sprawdzić to ujrzałem komunikat że Excel nie rozpoznaje formatu pliku po restarcie folder „info” (w którym trzymałem spis, napisy do filmów oraz kilka innych użytecznych aplikacji) był pusty, to samo stało się z katalogiem w którym trzymałem książkami parę GB książek nagle znikło. Dodam że dysk jest nowy ma zaledwie 3 tygodnie(Maxtor DiamondMax 10 160 GB (ATA/133, 8MB) 6B160P0).

PS. Jeszcze jedno mimo że foldery o których pisałem są puste to ilość wolnego miejsca nie zmieniła się.
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#733 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 03.05.2005 - |21:44|

Witam,

To raczej nie był żaden skok napięcia. Raczej coś niedobrego dzieje się z dyskiem. Wszystkie objawy na to wskazują. Jeśli ilość wolnego miejsca się nie zmieniła, to proponuję zadziałać programem do udzyskiwania danych, może coś uda się odzyskać. Po tym wyczyścić całkowicie dysk, tzn. usunąć partycje, stworzyć nowe (nową) i sformatować na fat32 (on pokaże od razu, czy nie ma bad sektorów). Lub ewentualnie ściągnąć ze strony producenta jakiś program diagnostyczny do ich dysków i gruntowanie przeskanować dysk.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#734 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 07.05.2005 - |19:33|

dzieki Cholek ale usuniecie partycji pomoglo tylko na chwile, bo po okolo 3H ponownie utracilem wszystkie dane z c:. Zamiast systemu byl na niej jeden folder , nazywal sie mniej wiecej tak: &^%^%$^%$^^&*THGVJGYT$#&^$C &T (albo bardzo podobnie). Teraz dysk jest w serwisie ale moze to potrwac kolo 3 tygodnie (14 dni roboczych) :(
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#735 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 13.05.2005 - |15:28|

Mam kolejny problem. Dzisiaj rano nie mogłem połączyć się z netem przez FireFoxa ani przez Azureusa. Na dodatek Norton Antivirus pokazał jakieś okno o ustaleniu poziomu zabezpieczeń, kliknąłem na Domyślne ale już się tym bawiłem i nic z tego. Kilka razy zresetowałem modem i też nic nie pomogło. Co dziwne, bez problemu z netem mogę się łączyć przez IE, co właśnie robię. Azureus nadal leży. Napiszcie co może być przyczyną i jak to rozwiązać.
  • 0

#736 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 13.05.2005 - |15:42|

Mam kolejny problem. Dzisiaj rano nie mogłem połączyć się z netem przez FireFoxa ani przez Azureusa. Na dodatek Norton Antivirus pokazał jakieś okno o ustaleniu poziomu zabezpieczeń, kliknąłem na Domyślne ale już się tym bawiłem i nic z tego. Kilka razy zresetowałem modem i też nic nie pomogło. Co dziwne, bez problemu z netem mogę się łączyć przez IE, co właśnie robię. Azureus nadal leży. Napiszcie co może być przyczyną i jak to rozwiązać.

Wyświetl post

Używasz jakiegoś firewalla ?? Ja kiedyś używałem pakietu Norton Internet Security i czasem jak zaszły jakieś zmiany w mojej sieci (jakieś prace instalacyjno konserwacyjne) wyskakiwało mi okienko o wyborze nowej sieci i poziomie zabezpieczeń. Jeśli używasz firewalla to możliwe, że coś sie zmieniło w twojej sieci, coś mu sie "poprzestawiało" i blokuje niektóre programy.
  • 0
"COM - TRAYA"

#737 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 13.05.2005 - |16:00|

Używasz jakiegoś firewalla ?? Ja kiedyś używałem pakietu Norton Internet Security i czasem jak zaszły jakieś zmiany w mojej sieci (jakieś prace instalacyjno konserwacyjne) wyskakiwało mi okienko o wyborze nowej sieci i poziomie zabezpieczeń. Jeśli używasz firewalla to możliwe, że coś sie zmieniło w twojej sieci, coś mu sie "poprzestawiało" i blokuje niektóre programy.

Wyświetl post

Mniej więcej odpowiada to rzeczywistości. Sprawdziłem porty TCP 6881-89, nie mogą być przetestowane. Wiesz może jak usunąć taki problem? Mam zainstalować ponownie Nortona?
  • 0

#738 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 13.05.2005 - |16:48|

@Castor Ja bym odinstalował nortona i wszystkie firewalle i sprawdził czy działają w/w przez ciebie aplikacje. A potem jeśli wynik będzie pozytywny. Kombinował z ustawieniami firewalla. Np ja mam zone alarm pro i jest w nim taka opcja że za każdym razem jak odpalam jakiś programik to on się pyta czy blokwoać, udostępnić czy pytać, przed umożliwieniem dostępu do netu. Jeśli wezmę blokować to później dopiero w ustawieniach mogę zmienić powyższe ustawienie. Może ty też przez nieuwagę włączyłeś blokowanie. ?!
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#739 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 14.05.2005 - |18:52|

Sprawa rozwiązana, ale jest inny problem. Mianowicie od kilku dni ściąganie słąbo mi chodzi. Test łącza tego nie potwierdza, stronki śmigają. Ale taki Azureus mi prawie stanął. Wiem, że przyczyną nie jest Firewall. Jakieś inne propozycje?
  • 0

#740 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 14.05.2005 - |19:09|

Sprawa rozwiązana, ale jest inny problem. Mianowicie od kilku dni ściąganie słąbo mi chodzi. Test łącza tego nie potwierdza, stronki śmigają. Ale taki Azureus mi prawie stanął. Wiem, że przyczyną nie jest Firewall. Jakieś inne propozycje?

Wyświetl post

Ja używam BitComet'a i mam podobną sytuację przy pliku gdzie jest 100/8000 [seed/peer] ściągam ok. 5 kB/s :(. Dzina sytuacja i napewno nie jest to wina firewalla.
  • 0
"COM - TRAYA"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych