Użytkownik Magnes edytował ten post 12.01.2009 - |08:44|
The Sarah Connor Chronicles
Napisano 12.01.2009 - |08:35|
Napisano 12.01.2009 - |10:59|
Wszystko zostało na tyle dokładnie pokazane i wyjaśnione, zarówno w filmie (T2), jak i w serialu (1x08), że nie ma tu nad czym polemizować. Mikroprocesor terminatora może przechowywać również dane, w tym tak obszerne, jak materiał wideo. Zaś twoje posty to nie polemika, tylko negowanie serialowego kanonu. Jesteś zwykłym forumowym trollem i moderator powinien zrobić z tobą porządek.No i dobrze. Ja tam utrzymuje sie przy swojej teori.. ze ten chip to zminiatyruzowana jednostka centralna. Bo nigdzie nie jest dokladnie opisane lub powiedziane co i gdzie jak i z czym. I mozna gdybac. Ja sobie wymyslilem tak i tego bede sie trzymal bo tak mi weselej.. forum jest od tego zeby wyrazac swoja opinie i prowadzic polemike na dany temat.
Są to dwie niezwiązane ze sobą sprawy. O ile zniszczenie Cromartiego to rażąca niekonsekwencja, to istnienie mikroprocesora, który może przechowywać dane w żaden sposób nie narusza kanonu serii.To samo odpowiadam Tobie na to z procesorem. Dla Ciebie istotne jest zabicie Cromartiego, dla mnie np dzialanie Terminatora.
Dodam jeszcze, że współczesne procesory również są w stanie przechowywać dane, w pamięci cache pierwszego i drugiego poziomu, no ale taki ekspert jak ty, na pewno o tym bardzo dobrze wie.
Napisano 12.01.2009 - |11:21|
Wszystko zostało na tyle dokładnie pokazane i wyjaśnione, zarówno w filmie (T2), jak i w serialu (1x08), że nie ma tu nad czym polemizować. Mikroprocesor terminatora może przechowywać również dane, w tym tak obszerne, jak materiał wideo. Zaś twoje posty to nie polemika, tylko negowanie serialowego kanonu. Jesteś zwykłym forumowym trollem i moderator powinien zrobić z tobą porządek.
Są to dwie niezwiązane ze sobą sprawy. O ile zniszczenie Cromartiego to rażąca niekonsekwencja, to istnienie mikroprocesora, który może przechowywać dane w żaden sposób nie narusza kanonu serii.
Dodam jeszcze, że współczesne procesory również są w stanie przechowywać dane, w pamięci cache pierwszego i drugiego poziomu, no ale taki ekspert jak ty, na pewno o tym bardzo dobrze wie.
Wcale nie negowanie. Mam prawo wyrazac wlasna opinie nt. serialu..
Co do trolla
Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych. Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty[1], która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji
Predzej podciagnal bym to pod ciebie a nie do mnie, jezeli juz o tym mowisz. I obrazasz mnie wychodzac z taka opinia.
Gdzie jest powiedziany ze musimy rozmawiac o tym co wplywa a co nie na kanon seri? Jest to temat Terminator Sarah Connor Chronicles i rozmowa nt takie procesora jest jak najbardziej na miejscu.
Co do cache zwroc uwage na pojemnosc tych pamieci, nawet za milion lat nie jest realne aby byla zwiekszona do conajmniej kilkuset terabajtow. Dlatego nawet o tym nie wspominalem.
Pozatym nie wiem po co ta dyskusja. Ja mam swoja opinie ty swoja i tyle. Wymienilismy poglady i temat uwazam za zamkniety.
Napisano 12.01.2009 - |11:27|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 12.01.2009 - |12:29|
Mikroprocesor terminatora może przechowywać również dane, w tym tak obszerne, jak materiał wideo.
Tu chodzi o definicje.
uprocesor tylko przetwarza dane. Taki chip zawierałby mase innych układów sama pamięć może być w jednym układzie z procesorem ale to nie to samo.
Chociaż potocznie wrzuca sie to w jedno.
Ale czy ta dyskusja ma sens? jak można poważnie traktować dalece zaawansowany układ terminatorów który da sie bezproblemowo podłączyc pod slot karty graficznej. Nie wspominając o jego uruchomieniu na dowolnym systemie.
Co do cache zwroc uwage na pojemnosc tych pamieci, nawet za milion lat nie jest realne aby byla zwiekszona do conajmniej kilkuset terabajtow. Dlatego nawet o tym nie wspominalem
"640 KB pamięci wystarczy każdemu", "Światowe zapotrzebowanie na komputery szacuję na może pięć maszyn" - takie drobne teksty ludzi którzy w danym okresie głębiej w temacie niż ty prawdopodobnie kiedykolwiek bedziemy. Jaki wniosek? nie docenili szybkosci zmian.
A od lat 60-siesiatych funkcjonuje prawo Moore'a o podwajaniu się mocy obliczeniowej komputerów co 18 miesięcy. Dotyczy ono też pamięci masowych. Dopiero niedawno udało sie je złamać. A teraz weź kalkulator do ręki sprawdz ile cachu jest teraz dodawane i policz co może być za milion lat.
Pomijam tutaj oczywistość że istnieje niewielki procen szans ze bedziemy jeszcze istnieli jako gatunek nie wspominając o technologii zupełnie innej niż obecna.
Użytkownik LunatiK edytował ten post 12.01.2009 - |12:48|
Napisano 12.01.2009 - |13:28|
Więc co jak co ale technika idzie do przodu i potrafi nas zaskakiwać.
KONIEC offtopa komputerowego.
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 12.01.2009 - |13:47|
Zostało nam pokazane w 1x08, że procesor terminatora może przechowywać ogromną ilość danych, włącznie z materiałem wideo.
Jest to serialowy fakt. Niepodważalny kanon.
Niestety do Zetnktela to nie dotarło. Uparcie odmawia przyjęcia tego do wiadomości, bo mikroprocesor nie do tego przecież służy. Zapodaje nam tu definicje CPU, ale chyba całkiem zapomniał, że jest to serial SF, w którym wszystko jest możliwe.
Potem twierdzi, że on tylko wyraża opinię i dyskutuje - żeby mu było weselej. Tyle, że z faktami, nawet tymi serialowymi, się nie dyskutuje.
Więc mam pytanie do moderatora:
Jeśli jeden z użytkowników forum uparcie odmawia przyjęcia do wiadomości serialowych faktów, i jak sam pisze, robi to dla zabawy, to jak nazwać takie postępowanie?
PS. I tak mamy szczęście, bo przecież Zetnktel mógłby zacząć nam udowadniać, że podróże w czasie nie są możliwe. Zapodawałby tu odjechane równania z teorii względności... i to by dopiero była jazda.
Napisano 12.01.2009 - |14:17|
EOT
Użytkownik biku1 edytował ten post 12.01.2009 - |15:12|
Edytowane bo te dokładne cytaty postu poprzedniego są zbędne. :)
Napisano 12.01.2009 - |14:54|
Więc mam pytanie do moderatora:
Jeśli jeden z użytkowników forum uparcie odmawia przyjęcia do wiadomości serialowych faktów, i jak sam pisze, robi to dla zabawy, to jak nazwać takie postępowanie?
Początkiem dyskusji o bugach w serialu?
Użytkownik psjodko edytował ten post 12.01.2009 - |14:55|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 12.01.2009 - |14:54|
Ujmę to tak:
Zostało nam pokazane w 1x08, że procesor terminatora może przechowywać ogromną ilość danych, włącznie z materiałem wideo.
Jest to serialowy fakt. Niepodważalny kanon.
G. prawda.
Ty nazywasz procesorem, ja widze jako układ w którym ten uprocesor owszem jest, ale poza tym jest jeszcze masa innych elementów. Całkiem możliwe że w tym układzie oprócz jednego CPU jest jeszcze kilka specjalicznych jednostek.
Dokładnie jak powiedziałes z faktami sie nie dyskutuje. Jednak z niedopowiedzeniami można a nawet powinno.
Napisano 12.01.2009 - |15:15|
W ogóle nie jesteś w temacie. Zwracałem się do Biku1.Początkiem dyskusji o bugach w serialu?
Ja to nazwałem procesorem? W serialu takie określenie nie pada?Ty nazywasz procesorem,
A czy w komputerze masz procesor? A może to już nie jest procesor, tylko coś więcej? Bo przecież oprócz mikroprocesora jest tam pamięć cache, więc może powinna być osobna nazwa dla takiej hybrydy (procesor + pamięć cache)? A co z obudową i nóżkami? Jak się uprzeć, to przecież nie jest już to tylko sam procesor...ja widze jako układ w którym ten uprocesor owszem jest, ale poza tym jest jeszcze masa innych elementów. Całkiem możliwe że w tym układzie oprócz jednego CPU jest jeszcze kilka specjalicznych jednostek.
W T2 zostało powiedziane, że procesor terminatora to zaawansowana sieć neuronowa zdolna do uczenia się. Miles Dyson opracował ten procesor na podstawie zniszczonego procesora z T1. W Kronikach zostało żywcem pokazane, że procesory terminatorów mogą przechowywać ogromne ilości danych.
Więc jeśli to nie jest PROCESOR, to według ciebie co to jest?
Napisano 12.01.2009 - |15:29|
Czyli źle zadałeś pytanie a swoją droga psjodko dobrze Ci odpowiedział.W ogóle nie jesteś w temacie. Zwracałem się do Biku1.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 12.01.2009 - |15:49|
Ja to nazwałem procesorem? W serialu takie określenie nie pada?
W serialu ten "procesor" podpinają pod slot karty graficznej a ten bezprzewodowo przejmuje władze nad telefonem. Ja to nazywam w najlepszym razie uproszczeniem.
Zasadniczo to ja nie widze powodu by cały ten chip był czymś więcej niż dyskiem z właściwym OSem i bazą danych a główna maszyneria była w terminatorze.
A co do serialu to gdyby motyke nazwali słoniem to też bys sie tak kłócił? W końcu tak powiedzieli w serialu więc musi sie to wliczać do kanonu.
Napisano 12.01.2009 - |19:15|
Najwyższy czas chyba skończyć tę dyskusję. Do niczego nie prowadzi i nie ma nic wspólnego z tematem.
W piątkowej Wyborczej w dodatku telewizyjnym napisano że jeden odcinek Kronik kosztuje 3 miliony dolarów. Zabawne bo zawsze sądziłem że to serial budżetowy. Za chiny nie widać w nim tyle kasy.
Napisano 12.01.2009 - |19:54|
W sumie dobrze mu zwaracasz uwagę, to nie jest początek dyskusji o błędach, to już ostro zaawansowane stadiumW ogóle nie jesteś w temacie. Zwracałem się do Biku1.Początkiem dyskusji o bugach w serialu?
A osoboście nadal się dziwię, że pozwalaja serialowi używać ciągle Terminator w nazwie...
Napisano 12.01.2009 - |20:21|
Użytkownik Zetnktel edytował ten post 12.01.2009 - |20:23|
Napisano 12.01.2009 - |20:29|
Napisano 12.01.2009 - |20:32|
Napisano 12.01.2009 - |20:32|
W piątkowej Wyborczej w dodatku telewizyjnym napisano że jeden odcinek Kronik kosztuje 3 miliony dolarów. Zabawne bo zawsze sądziłem że to serial budżetowy. Za chiny nie widać w nim tyle kasy.
Tak na siłę można domniemywać, że sama Lena Headey mało na pewno nie bierze. Co do innych to jedynie Summer Glau i Thomas Dekker mają na pewno określone okrągłe sumki. Pozostali zapewne dużo mniej. Ale i tak dziwi, bo jeśli takie są koszty pojedynczego to wychodzi prawie 70 mln na cały 2 sezon. A za taką sumą powinni z tej tematyki zrobić arcydzieło.
Tak jak ktoś wcześniej napisał, scenarzyści nie potrafią wykorzystać potencjału, co nie umniejsza faktowi, że mi tam się serial podoba i z niecierpliwością "pięciolatka" czekam na kolejny epizod.
A co do żywiołowej dyskusji prowadzonej przez dwójkę aktywnych forumowiczów to wyluzujcie , szkoda zdrowia i nie potrzebnych obraźliwych komentarzy. Wiem, że niektórzy są zdegustowani i rozżaleni faktem, że poziom serialu dla nich jest zbyt niski, ale musimy się z tym pogodzić. To, że innym się podoba, bo dostarcza cotygodniowej rozrywki trzeba przyjąć ze zrozumieniem ( do tych ostatnich zaliczam się pełną gębą )
Użytkownik Spearhawk edytował ten post 12.01.2009 - |20:33|
Napisano 12.01.2009 - |20:45|
Dlaczego? Dlatego, że już w pierwszym odcinku twórcy pokazali, że nic poza imionami nie łączy ich z filmami!To nie mial byc dowcip.. Jakbys mogl napisac dlaczego ten serial nie zasluguje nosic Terminator w nazwie?
edit: Dla niezorientowanych, cytat z pierwszego Terminatora.Dr. Silberman: Why didn't you bring any weapons, something more advanced? Don't you have, uh, ray guns? Show me a piece of future technology.
Kyle Reese: You go naked. Something about the field generated by a living organism. Nothing dead will go.
Dr. Silberman: Why?
Kyle Reese: I didn't build the fucking thing!
Dr. Silberman: Okay, okay. But this cyborg, if it's metal...
Kyle Reese: Surrounded by living tissue!
Użytkownik Toudi edytował ten post 12.01.2009 - |20:48|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych