Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#701 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 29.03.2005 - |18:07|

Mam zew. IP łacze 1024/515 kablówka

Jeśli dobrze rozumiem chodzi o telewizję kablową.
Tego typu dostawcy netu bardzo często blokują pewne usługi, alebo ograniczają ilość połączeń. Miałem podobny problem tylko, że związany z DC, sprawe załatwił jeden telefon.

Uzywalem programów: Bulletproof ftp i Serv-U

Tu bym sie radził zastanowić, te programy rewelacyjne nie są. Pod windows najlepszy jest Gene 6 FTP Server. :>
  • 0

#702 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 29.03.2005 - |19:08|

Ten Gene 6 FTP Server to jest to samo co BulletProof :D

Ok daje sobie spokój z tym :) ....
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#703 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 31.03.2005 - |19:44|

Witajcie. Mam powazny problem. Juz od paru dni podczas pracy w windowsie, komp z nie wiadomych przyczyn stawal i nic nie dalo sie zrobic(brak reakcji na ruchy myszy oraz klawiarure) myslalem ze to minie. Dzisiaj znowu sie zawiesil. Zrestartowalem. Uruchamiam windowsa, wszystko fajnie, ale po ok 30-60 sekundach komp od razu sie wiesza. Probowalem parokrotnie i nic, Zawsze to samo. Na szczescie mam zapasowy system LINUX i wlasnie na nim siedze, by napisac w czym problem(sorry za brak polskich liter). Wciaz nie mam pojecia w czym problem. W linuxie wszystko ladnie chodzi, wiec problem tkiw w windzie i to za pewne w jakims programie ktory uruchamia sie na starcie. Moze mi ktos poradzic co robic? Wiem ze podczas uruchamiania komputera mozna wejsc do widnowsa jako administator i wtedy ten windows wyglada marnie, ale moze wtedy moglbym cos wykombinowac, Niestety nie pamietam jak w ten sposob wejsc. Licze na wasza pomoc.

Dzieki
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#704 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 31.03.2005 - |19:52|

Do trybu awaryjnego dostaniesz się przez naciśnięcie klawisza "F8" zanim sie windows zacznie ładować (domyślam się, że kożystasz z windowsa XP), powinno pojawić się menu, w którym musisz wybrać tryb awaryjny.
Jeśli problem żeczywiście leży w programach z autostartu, to po włączeniu trybu awaryjnego z polecenia uruchom, odpal "msconfig" atm są wszystkie programy uruchamiane na starcie w zakładce uruchamianie.
Problem może powodować również jakiś sterownik sprzętu (np karty graficznej).
Pomyśl co ostatnio zmieniałeś (instalowałeś) i napisz, to ułatwi sprawe.
  • 0

#705 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 31.03.2005 - |21:43|

Ewentualnie, po kilku restartach (lub też sam możesz wybrać) powinna pod F8 pojawić się opcja "Uruchom ostatnią działającą konfigurację". To załatwi problem.
  • 0

#706 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 31.03.2005 - |23:09|

Witam,

Seth, sprawdź logi w WinXP. Może one dadzą ci jakąś wskazówkę.

Jednak niestety stawiam na awarię sprzętu. To chyba sporadyczne przypadki, by software zawieszał momentalnie całego XPeka. Obym się mylił.

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#707 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 31.03.2005 - |23:46|

W tym wypadku stawiałbym na problem z kartą graficzną. Miałem podobny ale nie tak bolesny problem ze swoim GeForce 4 . Otóż podczas przewijania dużego zdjęcia w Operze wieszał mi się system. Przy korzystaniu z acdsee też. Sprawę załatwiła wymiana sterowników na najnowsze.
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#708 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 01.04.2005 - |11:25|

Seth: jak wyeliminujesz problem programowy, to zostaje sprzet.
Proponuje ci rozebrać na części pierwsze komputer i złożyć go od nowa. szczególną uwage zwrócić na chłodzenie procesora, upewnij sie ze jest dobrze chłodzony, dobrze sie styka, pasta dobrze umieszczona itp. sprawdz również jak wyglądają styki kart i pamięci, dociśnij. To ze w linuchu działa wszystko ok to nie znaczy że nie jest to problem sprzetowy, linuch nie żre tak zasobów jak winda. Po dociśnieciu wszystkiego sprawdz temperatury i stabilnośc zasilania w funkcji czasu.
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#709 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 01.04.2005 - |16:25|

Nowe informacje. Programem, który wieszał mi windę tuz na starcie był/jest SETI, a dokładnie SETI HIDE. Prawdopodobnie on tylko przyśpiesza ten proces, bo po ponownym restacie kompa, juz bez SETI, komp "zesztywniał" po około 30min. Zaczynam podejrzewac ze coś sie przeciaza, albo jest uszkodzone, byc moze procek.
Doszedł mi natomiast drugi defekt kompa. Normalnie po jego właczeniu czy restarcie słychac jedno pikniecie, pojawia sie czarny ekran, białe literki, potem drugie pikniecie i zaczyna ładowac się system. U mnie jest teraz tak właczam go i w zasadzie nic sie dzieje, tzn świcą sie obie lapmki(zielona i czerwona ciagle) a takze lampki na napedach dvd i i nagrywace, tyle ze te naprzemian co ok 5 sekund. Tak jakby komp coś chciał zrobic ale nie moze. Taki stan "nic sie nie dziania" trwa od 5 sekund aż do nawet paru minut(nie wiem od czego to zalezy), az komp nagle zaczyna uruchamiac sie poprawnie. Nie mam pojecia o co chodzi. Ktos coś podejrzewa?

PS Dzięki za Wasze wczesniejsze rady
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#710 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 01.04.2005 - |17:05|

Na jakim linuksie ci sie komp odpalał (live CD czy wersja dyskowa jakaś)?
Objaw "mielenia" wszystkimi lampkami i deskiem mialem tylko raz, przed padnięciem dysku twardego (mam nadzieję, że to nie to u ciebie).
Powinienes posłuchać rady BST i rozebrać oraz przeczyścic komputer.
Jeśli po sprawdzeniu wszystkich sterowników, czyszczeniu kompa nic sie nie zmieni, to dobrze by było od nowa zainstalować windows, jeśli na świeżej instalce bedzie taki sam problem, to 99% szans, że wada sprzętu.
UWAGA, jeśli żeszywiście prolem leży w dysku, i jest to problem fizyczny to może nie dać się systemu w ogóle postawić, ale równie dobrze może to być kwestia błędów logicznych na dysku C (takie błędy rozwiąże format).
Powodzenia.
  • 0

#711 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 01.04.2005 - |17:06|

Sprawdz napiecia jakie podaje zasilacz.
Odłacz wszystko z kompa zostaw tylko pamięc (jedna sztuka)
Procesor czywiście i wiatrak oraz karte graficzna i zobacz co się dzieje.
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#712 Reetou

Reetou

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.04.2005 - |17:11|

Uszkodzenia procka wbrew pozorom zdarzają się bardzo rzadko (częsciej padają AMD niż Intele). Po podłączeniu zasilania płyta wykonuje self-test komponentów. Coś ją dławi, ale rozumiem, że nie zgłasza żadnych błędów. Może to problem z zasilaniem?
Spróbuj może odpiąć zasilanie od DVD i nagrywarki i zobacz, czy efekt się powtarza, czy zmniejsza.
  • 0

#713 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 02.04.2005 - |16:24|

byl taki temat ale sie zmyl.... :(

planuje zakup stacjonarnego DVD/DivX i w zwiazku z tym mam jedno pytanie: czy da sie w takim odtwarzaczu skalowac wielkosc napisow na ekranie ??
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#714 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 02.04.2005 - |16:53|

@mmisiek Z tego co się orientuje to zależy od maszynki. Te drozsze jak Kiss albo trochę tańsze Bellwood mają kilka wielkości czcionki ale czegoś takiego jak płynna zmiana a'la zoom wątpie. Chociaż moze to wymaga tylko zmiany oprogramowania ;) Może ktoś kto ma DVD/DivX to potwierdzi :]
  • 0

#715 Gość_Luc_*

Gość_Luc_*
  • Gość

Napisano 10.04.2005 - |11:57|

Witam!
Mam pytanie zwiazane z WindaXP. Otoz nie moge znalezc opcji ktora, jak w Windzie98 pozwala na ukrywanie/pokazywanie rozszerzen plikow. Jak widze XP domyslnie nie pokazuje rozszerzen a ja jestem przyzwyczajony do stanu odwrotnego. Niestety nie moge spowrotem przesiasc sie na Winde98. Tak wiec jesli ktos wie jak to wlaczyc i gdzie prosze o info.
Dzieki.
  • 0

#716 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 10.04.2005 - |12:05|

@Luc - chodzi ci o NARZĘDZIA > OPCJE FOLDERÓW > ZAKŁDKA WIDOK> Odznaczasz ukryj rozszerzenia znanych typów plików [czy jakoś podobnie]
  • 0

#717 Gość_Luc_*

Gość_Luc_*
  • Gość

Napisano 10.04.2005 - |12:17|

@coldmaN - Dzieki za pomoc.
  • 0

#718 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 13.04.2005 - |16:40|

Mama takie pytanko, bo ściągłem sobie cały sezon 8 Stargate SG-1 i chciałbym to nagrać na DVD ale tak super czyli stworzyć własne meni i inne bzdety krótko muwiąc chcem mieć tak jak oryginalne DVD, i tu jest problem jaki jest według was program do zrobienia czegoś takiego. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#719 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 13.04.2005 - |19:44|

@ morman Nie uważasz że w Pytankach technicznych należało umieścić to pytanie? Ale skoro pytasz. To zajrzyj na www.cdrinfo.pl - tam znjadziesz nawet tutorial jak to zrobić. A jeśli nie tutorial to sporo programów o baardzo intuicyjnym interfejsie.

Jak się jakiś admin nawinie to niech przeniesie to do odpowiedniego działu.
  • 0

#720 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 25.04.2005 - |19:03|

Mam pytanko:
Moze ktos mi powiedziec czym sie roznia dvd ktore maja te minusy i plusy przy nazwach :hyhy: ...mile widziane linki.......bo sam nie wiem co w google wpisac
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych