Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 069/070 - S03E22/23 - Through The Looking Glass (1 & 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
815 odpowiedzi w tym temacie

#661 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 03.06.2007 - |01:04|

Co do tego "neither" i "either". Są różne opinie (patrz http://losttv-forum.....php?p=1575403), ale według nich gramatycznie "either" nie miałoby sensu, gdyż powinien wówczas odpowiedzieć "both". "Either" w tym przypadku znaczyłoby "albo przyjaciel, albo rodzina"

Użytkownik korowiow edytował ten post 03.06.2007 - |01:06|

• 0

#662 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 03.06.2007 - |04:02|

no dobra, domyslam sie, ze nie przekonam was, zebyscie to uslyszeli, ale popatrzcie na wyraz twarzy Jacka,

Victor miło, że ktoś jeszcze stara się wprowadzić tu element humorystyczny na to forum...

Wiecie, że Walt jest biały? Jak się na niego spojrzy kątem oka. W ciemności to jest biały. Przysięgam. A to oznacza, że ma brata bliźniaka!!!

Powiedziaał Neither. Po prostu jest to dla niego znajomy. Być może z wyspy. Przyjaciel to już ktoś bliski. Rodzina to w ogóle.

A jak by powiedział both to zaraz padła by teoria, że w trumnie są DWIE osoby. Mogę się założyć, że ktoś by coś takiego napisał.

Użytkownik Jellyeater edytował ten post 03.06.2007 - |04:03|

• 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#663 titos2k

titos2k

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03.06.2007 - |09:51|

albo że w trumnie jest jego brat bliźniak :D
  • 0

#664 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 03.06.2007 - |12:01|

W takim razie w trumnie mógłby być on sam z przeszłości :afro:
  • 0

#665 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 03.06.2007 - |14:10|

no dobra, domyslam sie, ze nie przekonam was, zebyscie to uslyszeli, ale popatrzcie na wyraz twarzy Jacka, na ruch jego oczu, czy naprawde uwazacie, ze odpowiedz "Neither" tutaj bardziej pasuje? Wczujcie sie w te role. Ktos wam zadaje pytanie, czy lezacy w trumnie, to przyjaciel, czy ktos z rodziny:

1 Neither - nie jest to ani przyjaciel ani czlonek rodziny, bez zastanowienia i cienia emocji, mowicie, ze ani jedno ani drugie
2. Either - jest to i przyjaciel i czlonek rodziny, zastanawiacie sie przez chwile, ktora relacja jest dominujaca, wahanie bardzo wyraznie uwydatnia sie na waszej twarzy, po chwili rozterki stwierdzacie, ze nie jestescie w stanie jednoznacznie wybrac, wiec mowicie "i jedno i drugie"

naprawde nikt inny tego tak nie odebral?

Bosz... jaka analiza. On mówi "Neither", a co do jego dziwnego wyrazu twarzy: ten aktor tak ma, że albo wytrzeszcza oczy albo robi miny jak s***ący kot w najmniej spodziewanych momentach.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#666 Azur

Azur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 03.06.2007 - |15:28|

ten aktor tak ma, że albo wytrzeszcza oczy albo robi miny jak s***ący kot

Oj, święte słowa, ale dla porządku dodajmy jeszcze, że jak kot s***ący na pustyni :rolleyes:
  • 0

#667 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 03.06.2007 - |15:50|

ja też słuszałem tak na 89% n na początku czyli neither .Tylko troche to dziwne mówi gościowi że nie jest ani rodzina ani przyjacielem a ten mu odpowiada czy by nie chciał zobaczyć zwłok.Bo teraz to troche wygląda jak jakis przechodzień przez przypadek wszedł z ciekawości a ten mu trupa chce pokazać.
  • 0

#668 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów

Napisano 03.06.2007 - |16:22|

A po co ten przypadkowy przechodzień by wszedł? Kwiatki zobaczyć? Krzesła? No jasne, że trupa.

Rany ten temat się robi lol miesiąca.
  • 0

Thank you and Nestle!

#669 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 03.06.2007 - |16:46|

Wiadomo, że poszedł tam żeby zobaczyć zwłoki. A nawet jeśli to nei przyjaciel albo rodzina, to pracownik ma za zadanie pokazywać te zwłoki, nie?
  • 0

#670 kaczy-k9

kaczy-k9

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 03.06.2007 - |17:23|

Wtrącę swoje 3 grosze do kwestii "neither" i "either". Wg mnie powiedział either, na początku też mi to gramatycznie nie pasowało więc zajrzałem do słownika a tam znalazłem: "each (of two) the one and the other.
  • 0

#671 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 03.06.2007 - |18:21|

"Either" w sumie nie mialoby sensu. Raczej w takim wypadku powiedzialby "both". Zostaje wiec "neither". Poza tym nawet z "n" na poczatku "neither wymawia sie inaczej niz "either".
  • 0
Living is easy with eyes closed

#672 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.06.2007 - |19:05|

"Either" w sumie nie mialoby sensu. Raczej w takim wypadku powiedzialby "both". Zostaje wiec "neither". Poza tym nawet z "n" na poczatku "neither wymawia sie inaczej niz "either".

Istnieją dwie mozłiwe wymowy. neither - naiwer albo niwer, analogicznie jest z either, więc jakby nie patrzeć łatwo to pomylić, bo neither wymawia się tak samo jak either tylko z "n", ale to "n" jest słabo słyszalne i często można to wyłapać po prostu z konktekstu co w tym wypadku jest utrudnione stąd ta dyskusja. Ale lepiej zostać przy tym neither, nie ma co niepotrzebnie mieszać.

Użytkownik jacekfreeman edytował ten post 03.06.2007 - |19:06|

• 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#673 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 03.06.2007 - |19:11|

jak każdy mógł wejść popatrzeć sobie do trumny to czemu nie dał go na wystawe lol albo żeby przyszła wycieczka turystyczna obejżeć : P.Dziwne tam mają zwyczaje .

Użytkownik Lobo edytował ten post 03.06.2007 - |19:12|

• 0

#674 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 03.06.2007 - |19:11|

Istnieją dwie mozłiwe wymowy. neither - naiwer albo niwer, analogicznie jest z either, więc jakby nie patrzeć łatwo to pomylić, bo neither wymawia się tak samo jak either tylko z "n", ale to "n" jest słabo słyszalne i często można to wyłapać po prostu z konktekstu co w tym wypadku jest utrudnione stąd ta dyskusja. Ale lepiej zostać przy tym neither, nie ma co niepotrzebnie mieszać.

Hehe, to ja cos jeszcze dopowiem. Przy wymawianiu "neither" pierwsza pierwsze "i" jest miekkie, przy wymawianiu "either" to "i" jest troche twardsze. Ale rzeczywiscie jest to niewielka roznica trudna do jako takiego wylapania, szczegolnie dla nas, ktorzy sie ucza angielskiego.
  • 0

#675 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 03.06.2007 - |20:30|

Hehe, to ja cos jeszcze dopowiem. Przy wymawianiu "neither" pierwsza pierwsze "i" jest miekkie, przy wymawianiu "either" to "i" jest troche twardsze. Ale rzeczywiscie jest to niewielka roznica trudna do jako takiego wylapania, szczegolnie dla nas, ktorzy sie ucza angielskiego.

No właśnie, a co ciekawe nawet rodzimi użytkownicy angielskiego mają problemy ze zrozumieniem tego, co powiedział, czego dowodem jest link w moim poście wyżej.
  • 0

#676 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 03.06.2007 - |21:02|

jak każdy mógł wejść popatrzeć sobie do trumny to czemu nie dał go na wystawe lol albo żeby przyszła wycieczka turystyczna obejżeć : P.Dziwne tam mają zwyczaje .

Matko! Jesteś ograniczony czy co (sorry, ale nie wytrzymałam)!? No bez przesady, że będą trupa wystawiać żeby sobie ludzie popatrzyli. Po prostu tam tak jest, że najpierw jest wystawienie ciała żeby przyjaciele mogli się pożegnać. Ktoś przychodzi, więc tamten facet jest po to, żeby otworzyć tą trumnę. Powiesz, że ci co przyszli moga otworzyć. Ale to jest taka sama sytuacja jak z zakładem pogrzebowym (to też był taki zakład, nie :D?).
A poza tym po co miałaby go/ją sobie wycieczka turystyczna oglądać? Co ich to interesuje :huh:?
  • 0

#677 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.06.2007 - |02:53|

No właśnie, a co ciekawe nawet rodzimi użytkownicy angielskiego mają problemy ze zrozumieniem tego, co powiedział, czego dowodem jest link w moim poście wyżej.

Ja zrozumiałe "neither" i w czasie oglądania epizody nei miałęm wątpliwości. teraz po tej całęj dyskusji juża sam nie wiem. Zagadka się wyjaśni jak wyjdzie oficjalne DVD pod koniec roku.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#678 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów

Napisano 04.06.2007 - |04:06|

Jack powidział: You are fuckin moron. A nawet jeżeli tego nie powiedział to powinien to ja tak usłyszałem. I czy możecie zakończyć tą debilną dyskusję? Czy o tym odcinku nie da się powiedzieć jeszcze czegoś sensownego? Bo jak nie to czas zamknąć temat. Tam było neither bo to jedyne co pasuje w tej sytuacji. Koniec i kropka. Może ktoś sięzapyta czemu Desmond mówi do Libby Elisabeth?
  • 0

Thank you and Nestle!

#679 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 04.06.2007 - |06:48|

Zastanawia mnie to czy gdyby Jack powiedział "neither" to czy facet z zakładu proponowałby otwarcie trumny????
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#680 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 04.06.2007 - |06:58|

Zgadzam sie Jellyeaterem. Zakonczmy juz ta dyskusje. Tam pasuje neither. A co tam bylo naprawde wyjdzie przy okazji oficjalnego DVD :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych