Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prison Break

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1005 odpowiedzi w tym temacie

#661 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 21.12.2006 - |15:50|

I co za tłumacze to wymyślają? Niby tytuł jest na temat, ale nie oddaje wnętrza serialu...Mogliby zostawić angielski tytuł...ale nie bo jakaś gospodyni domowa nie zrozumie...

Użytkownik garus edytował ten post 21.12.2006 - |15:54|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#662 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 21.12.2006 - |16:47|

Po przetłumaczeniu Supernatural na Nie z tej ziemi nic nie jest w stanie mnie zdziwić, za to dużo może mnie wkurzyć. Boją się tej angielszczyzny jak diabeł święconej wody.
  • 0

#663 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.12.2006 - |16:53|

I na tym zakończmy offtopik nt. tłumaczena tutułu na nasz rodzimy język :)
  • 0

->1019<-

#664 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.12.2006 - |17:46|

Pominę już tłumaczenie tytułu.
Niby pięknie, że będzie w ogólno dostępnej tv tylko czemu w stacji specjalizującej się wraz z tvn w reklamach ?
Ech dlaczego nie tvp1/2.
Już to widzę jakaś akcja z Scofieldem a tu bam reklama proszku, batonów i kawy. :> :>
Będzie taka sama popelina jak z emisją na Polszicie 24h.

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.12.2006 - |17:47|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#665 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 21.12.2006 - |18:24|

Już to widzę jakaś akcja z Scofieldem a tu bam reklama proszku, batonów i kawy. :> :>

Nie wiem, czy polsat wyszedł już z kłopotów z ramówką, w każdym razie - gdy jeszcze coś na tym kanale oglądałem - było bardzo słabo, brak informacji o zmianie emisji "Desperate housewives", skandal z emisją "24"... Mam obawy, czy są w stanie odpowiednio sprzedać ten serial polskiej widowni.
  • 0
kaminaclose.jpg

#666 Murdock

Murdock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 21.12.2006 - |18:26|

a nie zauwazyles ze na FOX'ie tez byly reklamy w czasie trwania odcinka :D mozemy miec tylko nadzieje ze w Polsacie beda w tych samych momentach co na FoX'ie :)
  • 0

#667 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.12.2006 - |18:59|

a nie zauwazyles ze na FOX'ie tez byly reklamy w czasie trwania odcinka :D mozemy miec tylko nadzieje ze w Polsacie beda w tych samych momentach co na FoX'ie :)

Zauważyłem a nadzieja to ............... ;]
Poza tym co z tego ,ze zjadacze hamburgerów mieli reklamy jest już przecież wydanie dvd więc......... reklamy nie są takie niezbędne.
Nie chcę aby wyszło to na standardowe narzekanie bo w końcu PB będzie w RP niemniej jednak SZKODA ,że akurat ta stacja emituje taki serial.
Niechby to już chociaż dali [fakt może nie o takim zasięgu jak Polsat] do AXNa który jest już w sporej ilości kablówek.
No nic pozostaje poczekać i zobaczyć jak to im wyjdzie.
Pamiętając jednak emisje na Polsacie innego hitu-tv "Desperate Housewives" z tymi napisami reklamującymi tokszoły czy inne badziewie na pół ekranu w czasie lecenia odcinka to ja za takie oglądanie :buu: :buu: -_-
Zreszta po co z tv skoro jest dvd. ;)

ps. wiem/zauważyłem,że w ripach z usa-tv też bywają napisy reklamowe w czasie odcinka. :P

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.12.2006 - |19:02|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#668 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 21.12.2006 - |19:00|

Ciekawi mnie jedno, po co się tak podniecacie z tym. Mnie osobiście to ryba czy to będzie u nas w TV czy nie. I tak nasza TV to skopie na maxa, już zaczęli z tytułem "Skazany na śmierć"
  • 0

#669 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.12.2006 - |19:33|

Zauważyłem a nadzieja to ............... ;]
Poza tym co z tego ,ze zjadacze hamburgerów mieli reklamy jest już przecież wydanie dvd więc......... reklamy nie są takie niezbędne.
Nie chcę aby wyszło to na standardowe narzekanie bo w końcu PB będzie w RP niemniej jednak SZKODA ,że akurat ta stacja emituje taki serial.
Niechby to już chociaż dali [fakt może nie o takim zasięgu jak Polsat] do AXNa który jest już w sporej ilości kablówek.
No nic pozostaje poczekać i zobaczyć jak to im wyjdzie.
Pamiętając jednak emisje na Polsacie innego hitu-tv "Desperate Housewives" z tymi napisami reklamującymi tokszoły czy inne badziewie na pół ekranu w czasie lecenia odcinka to ja za takie oglądanie :buu: :buu: -_-
Zreszta po co z tv skoro jest dvd. ;)
ps. wiem/zauważyłem,że w ripach z usa-tv też bywają napisy reklamowe w czasie odcinka. :P

Nie za bardzo Cię rozumiem. Piszesz jakbyś się wczoraj urodził. Przecież powszechnie wiadomo, że stacje komercyjne utrzymują się z reklam, więc jest to nieodłączny element każdej ramówki. TVP ich nie ma bo jest abonament, ale sądze, że to już nie długo potrwa (większość stacji publicznych Europy i USA przerywa programy reklamami). Po drugie: już nie przesadzaj z tymi paskami na pół ekranu, jest to dobry sposób na dotarcie do widzów, którzy natychmiast po zobaczeniu logo reklamy przełączają kanał. Po za tym z tego co wiem AXN też przerywa seriale reklamami, a raczej zwiastunami swoich programów. Ja się cieszę, że Polsat wykupił ten serial, bo grono jego wielbicieli się zwiększy, mam nadzieję o dość pokaźną liczbę. Podsumowując, reklamy są niezbędne, żeby serial zarabiał pieniądze (w końcu oglądalność się przelicza na ceny reklam)
  • 0

#670 Ciri

Ciri

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 21.12.2006 - |19:54|

ten polski tytul brzmi bardziej jak nazwa dla telenoweli ... ehh

a co do Kellermana (nie wiem czy tego gdzies nie bylo;) ) to moze zastrzelil Machona albo go po prostu uszkodzil na tyle zeby nie mogl kontynowac poscigu, i wtedy wszystko jakby sie udalo spadloby na Kallermana ze to jego zasluga i wrocilby do lask?
  • 0
"If you don't make it...can I have your stereo?"

O'Neill, about religion on Earth: "Let's just say nobody believes in anyone with glowing eyes and a snake in his head."

John : Mogłbys miec choc troche odrobiny Ambicji Garfield...
Garfield : Czy to podają z frytkami? :D

#671 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.12.2006 - |20:30|

Nie za bardzo Cię rozumiem. Piszesz jakbyś się wczoraj urodził. Przecież powszechnie wiadomo, że stacje komercyjne utrzymują się z reklam, więc jest to nieodłączny element każdej ramówki.

Urodziłem sie już ponad 30 parę latek temu. :P
Nie ma sensu kontynuować tego offtopa więc powiem krótko chcesz to oglądasz stacje w których seriale/filmy są dodatkiem do reklam. Każdemu według potrzeb. Koniec offtopa.

ps: AXN naprawdę niewiele seriali przerywa reklamami, a jak lubisz zaśmiecanie ekranu paskami informacyjnymi to polecam CNN ,TVN24 czy patrz moja odp wyżej. Pozdrawiam.

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.12.2006 - |20:31|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#672 ZimoN

ZimoN

Kapral

• Email
  • 165 postów

Napisano 21.12.2006 - |20:34|

i teraz jedno zasadnicze pytanie:
o ktorej bedzie on emitowany?
oby nie spie**** lili sytuacji tak jak z 24 godzinami ktore puscili o 23 15!!!
Ja uwazam ze okolo 20-21 moze byc :> licze na to DO boju polsat :D

Ps.Trzeba sie przyzwyczajac do tej nazwy "Skazani na smierc" :hehe: :hehe:
  • 0
Nastepne odcinki Losta
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

#673 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 22.12.2006 - |09:47|

Nie za bardzo Cię rozumiem. Piszesz jakbyś się wczoraj urodził. Przecież powszechnie wiadomo, że stacje komercyjne utrzymują się z reklam, więc jest to nieodłączny element każdej ramówki. TVP ich nie ma bo jest abonament, ale sądze, że to już nie długo potrwa (większość stacji publicznych Europy i USA przerywa programy reklamami). Po drugie: już nie przesadzaj z tymi paskami na pół ekranu, jest to dobry sposób na dotarcie do widzów, którzy natychmiast po zobaczeniu logo reklamy przełączają kanał. Po za tym z tego co wiem AXN też przerywa seriale reklamami, a raczej zwiastunami swoich programów. Ja się cieszę, że Polsat wykupił ten serial, bo grono jego wielbicieli się zwiększy, mam nadzieję o dość pokaźną liczbę. Podsumowując, reklamy są niezbędne, żeby serial zarabiał pieniądze (w końcu oglądalność się przelicza na ceny reklam)

Wszystko w sumie dobrze napisane ale mam dwa "ale".
W Europie jednak dużo stacji publicznych nie emituje reklam wcale, lub bardzo ich znikomą ilość (w porównaniu do TVP) więc nie wiem skąd wziełeś że przerywają programy reklamami.
A AXN robi jedną przerwę (i to tylko na zwiastuny, a nie na reklamy) przy serialu nadawanym od poniedziałku do piątku ok. 20:00. Zazwyczaj i tak jest to powtórka jakiegoś serialu, który już leciał.
To wszystkom a z resztą się zgadzam.
Chociaż ciągle nie wiemy o której godzinie będzie PB w Polsacie emitowany. 23:00 czy jednak dopiero gdzieś koło 00:00 ;) ?
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#674 gregov

gregov

Szeregowy

• Email
  • 21 postów

Napisano 22.12.2006 - |10:34|

sprawdza sie powiedzenie że polacy to naród narzekający, nie tak dawno część z was narzekała, że Prison Break w Polsce to pewnie za 5 lat poleci dopiero albo i wcale,
teraz wiadomo, że już będzie i to niedługo i już: tytuł się nie podoba, stacja emitująca, to że ta stacja jest komercyjna i będą reklamy (to ci nowość) i jeszcze z 50 innych powodów do połowy stycznia wymyślicie,
ja się ciesze że serial poleci w polskiej tv, zasługuje na to, ciesze się też że w Polsacie a nie w AXN (bo nie mam :P), pora jeszcze nie jest znana więc się nie wypowiem,
ludzie, chill-out
  • 0

#675 normanos

normanos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 22.12.2006 - |11:19|

podobno przełożyli na czas późniejszy - luty/marzec/?
źródło informacji - to samo co wcześniej
  • 0
serialopedia.pl - dołącz do ekipy pierwszej polskiej darmowej encyklopedii serialowej tworzonej za darmo dla wszystkich przez fanów seriali dla fanów seriali. W tym tygodniu edytujemy Heroes

#676 ZimoN

ZimoN

Kapral

• Email
  • 165 postów

Napisano 22.12.2006 - |18:27|

Serial "Prison Break" będzie nadawany w każdą niedzielę o 20:00 od 21 stycznia. Tego samego wieczoru widzowie Polsatu będą mieli możliwość zobaczyć "Kryminalne Zagadki Miami" (21:00), a od 22:00 reemisję "Gotowych na wszystko" (po 2 odcinki).

:clap: :clap: :clap: Polsat wreszcie normalna godzina

Użytkownik ZimoN edytował ten post 22.12.2006 - |18:32|

• 0
Nastepne odcinki Losta
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

#677 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 22.12.2006 - |20:17|

No to Polsat mnie teraz rozbawił tym tytułem :lol: Czemu nie mogła zadziałać zasada mówiąca, że najlepszym rozwiązaniem jest najprostsze rozwiązanie. Po jaką cholerę tak kaleczą ten tytuł? Tak jak ktoś już wcześniej zauważył, drugi "Dirty Dancing" się klania.

A można bylo spokojnie dać tytuł "Ucieczka z więzienia" :]
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#678 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 23.12.2006 - |11:57|

Ucieczka z więzienia moim zdaniem też brzmi trochę głupio.
Co do godziny emisji to nie uwierzę dopóki nie zobaczę ;).
  • 0

#679 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 23.12.2006 - |13:23|

A moim zdaniem wogóle nie powinni dotykać się tytułów. Tylko zostawic oryginalne. Jakim prawem to wogóle naruszają. To jest kpina ze strony polsatu. I nie tylko ten serial.. Kidyś dokłanie 1994 chyba posat miał dobre tłumacznia a teraz...
  • 0

#680 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 23.12.2006 - |14:47|

Już gdzieś pisałem że wygląda na to że muszą (koncesja) tłumaczyć tytuły, które nie są nazwą własną. A jak jest to nazwa własna to mogą zostać oryginalne (np. Charlie Jade, Jericho czy Andromeda). Ale po co wracać do tej dyskusji skoro i tak nie wiemy tego na 100%.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych