Skocz do zawartości

Zdjęcie

Doctor Who

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
698 odpowiedzi w tym temacie

#621 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.11.2008 - |14:46|

skoro po wojnie zostało kilku władców czasu wszyscy ze swoimi tardisami

A skąd masz taką informację ?

Po wojnie czasu został tylko jeden Władca Czasu (Doctor).
Master nie był po wojnie czasu ale przed wojną czasu .... :) (uciekł przed wojna czasu na koniec czasu :blink: )
No i nie miał swojego Tardisa...
Swojego Tardisa miał później czyli przy wcześniejszych inkarnacjach Doctora w sezonach z lat 70 i 80.
Wszyscy inni Władcy byli przed Wojną czasu (ale nie każdy z nich miał swojego Tardisa) i jak znam życie niektórzy z nich zostaną nam
przedstawieni i pokazani dopiero w przyszłych sezonach.

Teraz już chyba wszystko jasne ? :rolleyes:

PS.
TARDIS to nazwa własna, więc piszemy z dużej litery - i przy okazji Tardis jest rodzaju żeńskiego... :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 18.11.2008 - |14:55|

::. GRUPA TARDIS .::

#622 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 18.11.2008 - |15:32|

Stwierdziłem że każdy władca ma swojego Tardisa.
Myślałem własnie o Masterze. Ostatni to ostatni (czyli nie ma i nie bedzie innych), a skoro Master sie pojawia w różnych momentach czasu to można z tym dyskutowac.
W kwestii innych:
- nie wiemy co z klonem (córką) doktora,
- o ile dobrze kojarze to w którejś ze starszych serii była mowa o innych władcach czasu, a chyba nawet żona i córka doktora sie przewineły
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#623 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.11.2008 - |15:40|

LunatiK, poczytaj, zdaje się na Wikipedii jest dość sporo na ten temat w artykule o Doctor Who, ale mogę się mylić.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#624 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.11.2008 - |15:49|

Tardis jest rodzaju żeńskiego... :)

Ooo, a skąd wiesz? Anglicy generalnie o swoich statkach mówią per 'she', czy to tylko stąd wynika, czy były jeszcze jakieś informacje na ten temat?
  • 0

#625 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.11.2008 - |18:02|

- o ile dobrze kojarze to w którejś ze starszych serii była mowa o innych władcach czasu, a chyba nawet żona i córka doktora sie przewineły

No właśnie o nich mówię, ze byli przed Wojną czasu i pewnie jeszcze ich kilku/kilkoro poznamy w przyszłych odcinkach.
Pamiętaj, że to są Władcy Czasu i trudno w ich przypadku powiedzieć co jest "przed" a co "po".
Na przykład wszystkie nowe odcinki z Masterem dzieję się "przed" starymi odcinkami z Masterem z lat 70 i 80.

Żony nigdy nie było (ani w serialu ani w filmach).
Córka była w filmie (filmy spoza kanonu z Peterem Cushingiem) oczywiście nie licząc klona.
Wnuczka była w serialu (pierwsze odcinki w latach 60 i filmy z Cushingiem) ale potem szybko zniknęła i przestano o niej mówić.

@owczarnia
Książki :)
Jest kilka opowiadań gdzie "stosunek" Doktora do Tardisa jest typowo damsko-męski.
Zresztą to w serialu też widać: częste głaskanie drzwi i boków budki i zupełnie inne "spojrzenie" Doktora gdy patrzy na swój statek,
jakieś miłe zdanie czy słowa wypowiedziane do statku itd itp.

PS.
Teraz sobie przypominam, że nawet było jakieś opowiadanie o przygodach Tardisa bez Doktora i tam to było wyraźnie widać dążenie do
połączenia się z "właścicielem" ale traktowanym jak coś w stylu kochanka.
Jak sobie przypomnę tytuł albo znajdę ten tekst to ci podeśle.

Użytkownik psjodko edytował ten post 18.11.2008 - |18:10|

#626 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 19.11.2008 - |01:31|

@owczarnia
Książki :)
Jest kilka opowiadań gdzie "stosunek" Doktora do Tardisa jest typowo damsko-męski.
Zresztą to w serialu też widać: częste głaskanie drzwi i boków budki i zupełnie inne "spojrzenie" Doktora gdy patrzy na swój statek,
jakieś miłe zdanie czy słowa wypowiedziane do statku itd itp.

No jeśli chodzi o samo zachowanie, to co drugi facet tak traktuje swój samochód ;).
  • 0

#627 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.12.2008 - |06:51|

nie rozumiem.... to niby jaki angielski Wam odpowiada, jesli nie ten z Wysp? A ten z Doktora jest przeciez prawie "literacki".
To nie jest Cockney, mowia glosno i wyraznie. A w odnodze Doktora - Sarah Jane Adventures mowia juz tak, jak w przedszkolu. Moze zacznijcie angielskiego radia sluchac aby sie osluchac z jezykiem ?.....

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 27.12.2008 - |06:53|

• 0
Dołączona grafika

#628 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 27.12.2008 - |07:12|

Moze zacznijcie angielskiego radia sluchac aby sie osluchac z jezykiem ?.....

Oczywiście, że to kwestia osłuchania :)
Ale wiem z autopsji, że dla młodzieży znającej wyłącznie jakże prymitywny "amerykański-angielski"
to może być faktycznie zderzenie ze ścianą :)

PS.
Dzisiaj będą ;)

#629 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.04.2009 - |22:02|

W najnowszym odcinku "Family Guy" był fajny akcent DW.
W skutek społecznej akcji przeprowadzonej przez Braiana w Quahog (miasteczko, w którym toczy się akcja kreskówki) została zalegalizowana marihuana. W pewnym momencie jeden z bohaterów wymienia pozytywne efekty tej decyzji, m.in. "oglądalność Doctor Who poszybowała do góry". ;)

Użytkownik Atlantis edytował ten post 22.04.2009 - |22:02|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#630 Gidi

Gidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 10.06.2009 - |20:20|

Tak się właśnie zastanawiam nad jakimś "nowym" serialem do oglądania i mam pytanie czy oglądanie "Doctor Who" wystarczy rozpocząć od serialu z 2005r czy raczej należy wcześniejsze odcinki i filmy obejrzeć aby orientować się w fabule? PozdrO
  • 0

#631 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 10.06.2009 - |20:43|

Wystarczy a jak będziesz miał ochotę to warto sięgnąć po stare.
  • 0

#632 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.06.2009 - |20:25|

Moze zacznijcie angielskiego radia sluchac aby sie osluchac z jezykiem ?.....

Oczywiście, że to kwestia osłuchania :)
Ale wiem z autopsji, że dla młodzieży znającej wyłącznie jakże prymitywny "amerykański-angielski"
to może być faktycznie zderzenie ze ścianą :)

PS.
Dzisiaj będą ;)

Bardzo długi czas też tak uważałam. Po czym moja koleżanka, od szesnastu lat w UK, mąż rodowity Irlandczyk, mieszkają w Londynie, żadnych polskich znajomych, czyli niemal native - obejrzała za moją namową pierwszą serię, z dziewiątym Doktorem, po czym po pierwszym odcinku z Tennantem przysłała mailem rozpaczliwą prośbę o napisy ;).
  • 0

#633 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 19.06.2009 - |14:59|

Wystarczy według mnie obejrzeć odcinki od 2005 roku. Ale jak masz dużo czasu to od początku.

PS Wiadomo już kiedy nowe odcinki Doctora Who?!

Użytkownik zagubiony4 edytował ten post 19.06.2009 - |15:00|

• 0

#634 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 19.06.2009 - |17:45|

"The Waters of Mars" ma mieć premierę w listopadzie a nowe Torchwood już za kilka tygodni.
  • 0

#635 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 01.07.2009 - |06:23|

"The Waters of Mars" ma mieć premierę w listopadzie a nowe Torchwood już za kilka tygodni.

Torchwood zaczyna się 6 lipca i codziennie poleci 1 odcinek.
W sumie będzie ich tylko 5 w tym "sezonie" :(

Użytkownik psjodko edytował ten post 03.07.2009 - |06:27|

#636 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 01.07.2009 - |07:02|

...nie zeby mi sprawialo przyjemnosc czepianie sie, ale robienie sezonu na 5 odcinkow to sa szczyty! Pewnie, lepiej 5 niz nic, ale od roku ogladam doktora - ciagle jako jakiegos goscia programow BBC. Wreczenie nagrod, jako gosc, jako jeszcze ktos tam. Wolalbym, zeby ten Doktor w filmie gral, zamiast sie rozdrabniac. A on jeszcze z tego serialu odchodzi. Nie wyglada to dobrze....
  • 0
Dołączona grafika

#637 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 03.07.2009 - |11:55|

...nie zeby mi sprawialo przyjemnosc czepianie sie, ale robienie sezonu na 5 odcinkow to sa szczyty!

To raczej standard na BBC no może nie 5, a 6 tylko kilka seriali ma dłuższe sezony - a te ilością odcinków powyżej 10 to malutki procent seriali BBC.

ciagle jako jakiegos goscia programow BBC. Wreczenie nagrod, jako gosc, jako jeszcze ktos tam. Wolalbym, zeby ten Doktor w filmie gral, zamiast sie rozdrabniac. A on jeszcze z tego serialu odchodzi. Nie wyglada to dobrze....

Aktor wybrał to jak wybrał, wolał bym aby David Tennant grał Doctora przez kolejny sezon (lub nawet kilka), tak samo jak chciał bym Christopher Eccleston grał Doctora przez więcej niż jeden sezon.

Też bym chciał aby w tym roku był normalny sezon Doctora Who, ale tak przynajmniej można liczyć na to że przez rok czasu powstanie kilka dobrych scenariuszy dla 5 sezonu.

Użytkownik sot edytował ten post 03.07.2009 - |11:55|

• 0
To miejsce na twoją reklamę.

#638 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 22.07.2009 - |08:05|

TVP1 wznawia powtórkę Doctora Who od 21 odcinka. Ponowna emisja od 24.07 (Piątek) o 1.05 (2 odcinki). 31.07. kolejne 2 odcinki już od 2 w nocy.

Czyli powtórki dla NOCNYCH MARKÓW!
  • 0

#639 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.09.2009 - |07:22|

Z planów dotyczących Doktora:

- już wkrótce obejrzymy animowany odcinek przygód Doctora: Doctor Who Dreamland - oczywiście z Tennantem w roli "głównej" i z moim avatarem :)

- w święta obejrzymy dwa filmy: 25 grudnia "Last Days" i 1 stycznia 2010 - "The End of Time" :)

- ciekawie natomiast zapowiada się rok 2011 !!

Po normalnej emisji 5 sezonu w 2010 i 6 w 2011 w planach jest kolejny film, tym razem kinowy pod tytułem "Time War" !!!
Co ciekawsze powróci Tennant jako Doktor a akcja będzie osadzona pomiędzy "Waters on Mars" a "Last Days".
Wróci również Billie Piper i oczywiście pokarze się Borrowman i Elisabeth Sladen (czyli Sarah Jane Smith).
Nie zabraknie również głównych aktorów z czasów wojny czyli Daleków, Sontaran itp.
Planowane jest pojawienie się również: Paula McGanna (8 Doktora) i Christophera Ecclestona czyli 9 Doktora.
Jeżeli wszystko wypali to zapowiada się niezły kawałek przygód :)

Sezon 5 przygód Doktora (już z nowym 11 Doktorem) będzie miał standardowo 13 odcinków i emisja rozpocznie się w kwietniu.
Planowane tytuły to:
5x01 - About Time
5x02 - The Dust of Stars
5x03 - Scherzo
5x04 - Family Reunion
5x05 - Time of the Zygons
5x06 - Loch Ness Monsters lub Fractured Time
5x07 - Merlin
5x08 - Ice Time
5x09 - The Fans of Death
5x10 - The Fans of Death 2
5x11 - Sakura Time
5x12 - Aliens among us
5x13 - Cell 114
No i oczywiście standardowo 25 grudnia Christmas Special - (ale nie bardzo mi się chce wierzyć w to co piszą w spoilerach o tym odcinku),
oraz Children in Need special.

Oczywiście wszystko może jeszcze ulec zmianie...

Użytkownik psjodko edytował ten post 10.09.2009 - |07:36|

#640 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 10.09.2009 - |07:37|

Możesz podać źróło? Bo film kinowy już dementowano, teraz znów ma być?
  • 0
http://magory.net - moja strona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych