PYTANKA TECHNICZNE!!!
Napisano 02.01.2005 - |12:46|
Skoro już mowa o ochronie komputera, to ja z kolei używam NOD32 wraz z Kerio Personal Firewall (stara wersja 2.1.4). Kiedyś wyczytałem, że te nowsze Kerio pod względem ochrony są gorsze. Chyba, że ostatnio coś się zmieniło. Musiałbym poczytać. Od bardzo dawna nie złapałem nic, ani jednego robaka ani vira (odpukać ). Jedyne, co np. Ad-Aware mi wychwytuje, to jakieś ciasteczka od czasu do czasu, ale tego to chyba już nie da się uniknąć.
Co do NOD32 jeszcze, to też nie zajmuje za dużo. U mnie max 5MB pamięci.
Pozdrawiam.
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England
Member of SG-NORTH TEAM?
Napisano 02.01.2005 - |19:15|
Takie programy instaluje sie wraz z systemem, a nie "po fakcie" :>- łatwość zablokowania go przez wirusy i konie (częsta niemożność zainstalowania go jak są jakieś robale)
WinXP/2000? Przeciez ten system ma tak dzialac, zeby go nie restartowac przy byle zmianie ustawien. W NIS funkcja odblokowania ochrony nie powoduje wylaczenia programu- tylko wylaczenie filtrow, sam program nadal siedzi w systemie. Dlatego nie potrzebujesz restartu. Ja bym tak nie wytrzymal- kompa restartowac tylko po to, zeby firewalla wylaczyc. Brrrr...- do czego to podobne by w programie robić opcję wyłączenia jednym ruchem ochrony nawet bez restartu
Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty
Napisano 09.01.2005 - |20:47|
MAm taki problem:
Partycja na dysku(nie systeomowa) ma prawie 5 giga i dzis usunalem z nije gre ktora zajmowala sporo....i patrze na ilosc miejsca i pisze mi ze mam zajete 2.5 giga
a jaki zaznaczam wszystkie pliki włacznie z ukrytymi pisze mi ze zajmuja niecale 500mb wiec jestem okradziony na 2 giga Co robić ??????????????????
Help
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 09.01.2005 - |20:52|
AAAAAAAA Ratunku
MAm taki problem:
Partycja na dysku(nie systeomowa) ma prawie 5 giga i dzis usunalem z nije gre ktora zajmowala sporo....i patrze na ilosc miejsca i pisze mi ze mam zajete 2.5 giga
a jaki zaznaczam wszystkie pliki włacznie z ukrytymi pisze mi ze zajmuja niecale 500mb wiec jestem okradziony na 2 giga Co robić ??????????????????
Help
1. scandisk jak nie da rady to:
2. format
- www.gwrota.com
Napisano 09.01.2005 - |21:39|
Napisano 09.01.2005 - |21:41|
Po jego zainstalowaniu w menu Kosza pojawia się opcja "Empty Norton Protected Files". I jak np. coś usówam z systemu to oprócz standardowego Opróżnij kosz klikam też opcję NU, co zawsze skutkuje opróżnieniem dodatkowego miejsca.
Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo.
->1019<-
Napisano 09.01.2005 - |23:00|
Wiem w czym lezal problem gra sie nie odinastowala mimo ze jej nie bylo na dysku i przy probie ponownej jej instalacji usunela sie poprzednia wersja
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 12.01.2005 - |00:54|
No to muszę ci pogratulować, bo jesteś pierwszą zadowoloną osobą używającą NIS’2004 o której słyszałem a wystarczy poczytać fora tematyczne :]Dziwne... ja od kilku lat uzywam Norton Internet Security (dzis 2004) (Firewall + Antyvirus) i nie mam z nim zadnych problemow. Dziala szybciutko, nie zwalnia systemu. Nie ma tez mowy, zeby do kompa dostawaly sie jakiekolwiek robale. Komp biega na okolo, wisi na stalym laczu.
(przykładowy link dla zainteresowanych http://infojama.pl/s...ticle&artid=151 )
Powiedz to niedoświadczonym użytkownikom lub tym, którym Norton wpuścił wirusy do systemuTakie programy instaluje sie wraz z systemem, a nie "po fakcie" :>
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, bo mówiłem o wyłączaniu ochrony wirusowej a nie firewala, który jak najbardziej powinien dawać taką możliwość.WinXP/2000? Przeciez ten system ma tak dzialac, zeby go nie restartowac przy byle zmianie ustawien. W NIS funkcja odblokowania ochrony nie powoduje wylaczenia programu- tylko wylaczenie filtrow, sam program nadal siedzi w systemie.
Dlatego nie potrzebujesz restartu. Ja bym tak nie wytrzymal- kompa restartowac tylko po to, zeby firewalla wylaczyc. Brrrr...
Wyłączenie ochrony wirusowej zwłaszcza jak sam napisałeś "wisząc na stalym laczu" to nie "byle zmianie ustawien".
masedo
Napisano 12.01.2005 - |01:25|
W NISie mozna wylaczyc ochrone antywirusowa :> Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonce w trayu (kolo zegara) i ja wylacz. I tutaj jest tak samo- nie wylacza sie program, wylaczaja sie tylko filtry. Co to daje? Szybciej reaguje na wlaczenie/wylaczenie i nie potrzeba restartu zeby to przelaczyc.
A tak swoja droga... ten artykul, do ktorego link podales zawiera pewne niescislosci. Odnosnie NISa, bo tego uzywam. Mozna tworzyc reczne reguly polaczen, mozna tworzyc reguly na podstawie grup adresow IP... Facet sie nie postaral :|
Napisano 12.01.2005 - |09:17|
I dopiero wtedy mogłem stwierdzić ile niepotrzebnych czynności wykonywałem w związku z obsługą NIS'a i ile czasu mi marnował ten pakiet. Nie twierdzę, że to jest całkowicie zły program - po prostu w porównaniu z innymi wypada bardzo kiepsko.
To tak jak porównać bieganie w pełnym rynsztunku SG1 ze stalowym pancerzem na plecach i bieganie w dresiku z zetem otoczony polem siłowym.
Nie musisz mi tłumaczyć obsługi NIS'a bo ją znam b.dobrze jak wspomniałem rosłem wraz z nim. W większości programów nie można sobie wyłączyć ochrony wirusowej bez restartu - bo po co, żeby się przeziębić ? :]
Nie chcę bronić gościa od tego artykułu tu masz rację, że się nie postarał, ale pomyśl z innej strony - ja program znam ty zapewne też a sam wiesz jak trudno się dokopać do niektórych w nim informacji czy ustawień (zresztą facet już na początku się pewnie zraził zwłaszcza, jeśli testował NIS'a na końcu ).
Jak wspomniałem sugeruje byś przetestować sobie Dr.WEB'a i Outposta bo wszystko przemawia za tym - wzrasta wydajność, skuteczność, szybkość instalacji i updatów, prosty i przejrzysty interfejs. :]
Użytkownik masedo edytował ten post 12.01.2005 - |09:28|
masedo
Napisano 13.01.2005 - |16:41|
Mam dwa pytania:
1. Mam zainstalowany router D-Linka DI-614+, za nim na kompie jest postawiony serwer ftp który łączy sie przez karte DWL-520+. Jak ustawić router aby móc połączyć sie z ftp z kompa który jest podłączony przed routerem?
2. Routre posiada 4 porty RJ-45. Czy mogę kabel z sygnałem internetowym RJ-45 podłączyć bezpośrednio do któregoś z portów (pomijając router) tak abym miał dostęp do Internetu droga bezprzewodową?
Napisano 16.01.2005 - |12:35|
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 16.01.2005 - |12:45|
PS. Twoj sprzet raczej nie ogranicza wielkosc i rodzaj dyskow, masz stosunkowo nowy sprzet, chodz niewiem co to za mobo masz
- www.gwrota.com
Napisano 16.01.2005 - |12:45|
ps. jezeli niemasz tego programu daj znac na pm to ci go podesle
Użytkownik LechNik edytował ten post 16.01.2005 - |12:46|
To co we mnie niezniszczalne trwa!
Teraz staje twarzą w twarz z Tym który jest!
Jan Paweł II
Napisano 16.01.2005 - |12:48|
Gosć który to robił powiedział, ze musi go podzielic na 4 partycje(po 30Gb), bo inaczej dysk nie bedzie rozpoznawalny czy cos takiego. Mój komp to Athlon 1700+, 256 mb ram, win xp. Czy te parametry, ograniczają w jakis sposób, wielkosć obsugiwanych dysków twardych?
Witam,
Nie wiem, dlaczego ten gość tak ci powiedział. Moim zdaniem bez problemu możesz sobie zrobić jedną partycję 120GB (chociaż definitywnie odradzam). Jeśli sie nie znasz za bardzo, to najlepiej chyba, jak użyjesz do tego celu Partition Magic 7.0 lub 8.0. Uprzedzam jednak, że jeśli masz zawalony dysk, proces moze dość długo potrwać.
Pozdrawiam.
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England
Member of SG-NORTH TEAM?
Napisano 16.01.2005 - |17:07|
A TERAZ MÓJ PROBLEM - NIE WIEM MOŻE KTOŚ SOBIE PORADZIŁ Z CZYMŚ TAKIM ?
...chcę wpiąć do sieci komputer, który znajduje się jakiś kilometr do półtora od niej (mógłbym wtedy pracować w domu i nie musiałbym siedzieć po godzinach w pracy) - nie ma możliwości położenia kabla, jako jedyne medium pozostają fale radiowe.
PROBLEMEM JEST miejska zabudowa pomiędzy nimi - brak możliwości wystawienia anten, tak by się "widziały".
...transmisja nie musi być duża, 128 kbps może wystarczyć (ostatecznie nawet 56 kbps załatwiłoby sprawę - VNC jakoś dałby radę - nawet próbowałem na modemie, ale koszt połączeń jest problemem - wolałbym go uniknąć, no i dochodzą kłopoty z bezpieczeństwem).
Sprawę by załatwiło WIFImax (nowy standard - 70Mbps do 70 km anteny nie muszą się widzieć), ale cenowo przekracza moje możliwości, a jeszcze bardziej potrzeby .
Może ktoś próbował w takich warunkach łącze na kartach sieciowych (802.11g) albo czymś podobnym i mu się udało - też proszę o info - nie mogę "wtopić" sporej dla mnie sumy jedynie na próby - już lepiej to "spożyć" na zlocie, albo dać na WOŚP
Potrzebne jest mi poprostu jednokanałowe radiowe przedłużenie (łacze 1 do 1) dla sieci ETHERNET, albo coś w tym rodzaju. Czy ktoś spotkał się z jakimś urządzeniem (albo wie skąd wziąć), które coś takiego umożliwia i nie będzie za bardzo przekraczać norm radiowych - by od razu nie podpaść PAR-owi?
Ew. jestem sam sobie w stanie coś takiego zbudować o ile zobaczę jak (schemat opis scalaczka czy układu), mając dostateczne dane aplikacyjne, od biedy nawet może dało by się coś takiego zaprojektować i oprogramować, tylko czasu brak, i po co "wyważać drzwi", które podejrzewam, że są już otwarte - jeśli coś ktoś wie, to proszę o pomoc :look:
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 16.01.2005 - |18:06|
- c: - system, i inny soft, jak coś się skopie to format.
- d: - czyli rorywka, na niego scigam różne rzeczy.
- e: - wiadomo co.
I jak coś się kopie to format. Pamietaj aby na c: nigdy nie trzymać danych.
A jak bedziesz miał 1 partycjię to troche kiepsko. Po za tym, mniejsze partycje szybciej skanować, itp.
Napisano 16.01.2005 - |18:49|
Akurat z tym nie mam problemów, bo mój dysk c: ma 40 gb(- linux) a własnie na dane mam przeznaczone te 120gb. Chyba z czterech partycji na tym 120 zrobie 2 po 60 i bedzie mi lepiej sie korzystało.Ale nie polecam mnieć 1 partycji. Ja mam dysk 80GB, i mam go podzielonego na 3 partycje:
- c: - system, i inny soft, jak coś się skopie to format.
- d: - czyli rorywka, na niego scigam różne rzeczy.
- e: - wiadomo co.
I jak coś się kopie to format. Pamietaj aby na c: nigdy nie trzymać danych.
A jak bedziesz miał 1 partycjię to troche kiepsko. Po za tym, mniejsze partycje szybciej skanować, itp.
Dzięki za rady
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 19.01.2005 - |23:16|
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 20.01.2005 - |07:24|
A ile się powini przeznaczyć na partycję systemową ja zawsze dowałam 10 Gb na większych dyska ale teraz się zastanawiam czy to nie zadużo bo w sumie jak patrze to 5 giga wolnego miejsca mam i chyba tylko dwie gry mi się przypadkiem tam zainstalowały czy 5 Giga wystarczy dla systemu Win XP profesional?????Sądzę, że to dobry pomysł - 2 x 60 GB to poniżej "magicznej" granicy i nawet scandisk w98 nie powinien mieć kłopotu z partycjami tej wielkości - Powodzonka
Co do dzielenia dysków to cóż ja wyznaje zasadę tyle ile potrzebujesz na tyle dziel ja swoją 160 podzieliłem na 8 partycjie w tym dwie 10 Gb dla Emule 40GB i reszta po 20 Gb ostatniej się dostało tylko 16 z groszami i mam wszystko odzielnie filmy , seriale, gry, mp3.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych