Zasadniczo moi przedmówcy mają świętą rację - nie powinno być przeciwwskazań do stworzenia większej partycji - osobiście jedak miałem onegdaj problem z płytą główną, która w BIOS'ie miała jakiś "kfiatek" i pomimo niby poprawnego wykrywania rozmiaru dysku przed załadowaniem "systemu" - po uruchomieniu okazywało się, że część partycji, ktora "wychodziła poza obszar" była nie obsługiwana - pokazywały się "krzaczki" w nazwach katalogów i plików itp... bios przekazywał błedne dane do systemu - w linuxie który olewał bios - nie było problemu - pomogła aktualizacja BIOS'u
A TERAZ MÓJ PROBLEM - NIE WIEM MOŻE KTOŚ SOBIE PORADZIŁ Z CZYMŚ TAKIM ?...chcę wpiąć do sieci komputer, który znajduje się jakiś kilometr do półtora od niej (mógłbym wtedy pracować w domu i nie musiałbym siedzieć po godzinach w pracy) - nie ma możliwości położenia kabla, jako jedyne medium pozostają fale radiowe.
PROBLEMEM JEST miejska zabudowa pomiędzy nimi - brak możliwości wystawienia anten, tak by się "widziały".
...transmisja nie musi być duża, 128 kbps może wystarczyć (ostatecznie nawet 56 kbps załatwiłoby sprawę - VNC jakoś dałby radę - nawet próbowałem na modemie, ale koszt połączeń jest problemem - wolałbym go uniknąć, no i dochodzą kłopoty z bezpieczeństwem).
Sprawę by załatwiło WIFImax (nowy standard - 70Mbps do 70 km anteny nie muszą się widzieć), ale cenowo przekracza moje możliwości, a jeszcze bardziej potrzeby

.
Może ktoś próbował w takich warunkach łącze na kartach sieciowych (802.11g) albo czymś podobnym i mu się udało - też proszę o info - nie mogę "wtopić" sporej dla mnie sumy jedynie na próby -
już lepiej to "spożyć" na zlocie, albo dać na WOŚP 
Potrzebne jest mi poprostu jednokanałowe radiowe przedłużenie (łacze 1 do 1) dla sieci ETHERNET, albo coś w tym rodzaju. Czy ktoś spotkał się z jakimś urządzeniem (albo wie skąd wziąć), które coś takiego umożliwia i nie będzie za bardzo przekraczać norm radiowych - by od razu nie podpaść PAR-owi?
Ew. jestem sam sobie w stanie coś takiego zbudować o ile zobaczę jak (schemat opis scalaczka czy układu), mając dostateczne dane aplikacyjne, od biedy nawet może dało by się coś takiego zaprojektować i oprogramować, tylko czasu brak, i po co "wyważać drzwi", które podejrzewam, że są już otwarte - jeśli coś ktoś wie, to proszę o pomoc :look: