Stargate wiki nie zawsze prawdę musi mówić może to kwestia ich powiedzmy starożytności. Ich konstrukcja może po prostu ograniczać zasięg w galaktyce jak z krótkofalówką i CB radiem powiedzmy. Chociaż to nie jest najlepszy przykład.
Mechanika wrót
Napisano 02.03.2013 - |21:21|
Napisano 02.03.2013 - |21:37|
Napisano 02.03.2013 - |23:10|
Tak był, 39 to symbol "domowy" unikalny dla danych wrót. DHD są uniwersalne.
Jak w takim razie wystukać na DHD jakikolwiek adres skoro nie ma na nim ostatniego symbolu koniecznego do poprawności adresu?
Wrota mają ograniczony zasięg, zależny od źródła zasilania, oraz konstrukcji. Do komunikacji między galaktycznej potrzebny jest "jakiś kryształ". W Pegazie miały go tylko jedne wrota, te na Atlantis.
Kryształ o którym mowa był instalowany w DHD a nie we wrotach widać to wyraźnie w SGA 1x09.
Biorąc pod uwagę, że wrota budowane przez Destiny powstają na bazie surowców zdobytych po drodze, nie moją zdaje się naquadah, wiec ich moc przerobowa jest znacznie mniejsza niż tych z Mlecznej.
Po pierwsze Destiny nie buduje wrót. Po drugie skąd informacja że nie posiadają naquadah? W serialu nic o tym nie było.
Zegar nie jest żadnym zabezpieczeniem, jest częścią programu, można go zmieniać. Destiny ma za zadanie zbierać informacje, a może je zbierać tylko będąc "nieruchomą".
Wybacz źle się wyraziłem odnoście zegara, chodziło mi o to że jest to opcja zabezpieczona tak jak zegar i że również można ją zmienić.
Napisano 02.03.2013 - |23:26|
Wybierany jest z automatu, przez wybranie środkowego pola - i tu uwaga, koncepcja symbolu startowego uległa zmianie kilka razy w serialu, ale tak się skończyła.Jak w takim razie wystukać na DHD jakikolwiek adres skoro nie ma na nim ostatniego symbolu koniecznego do poprawności adresu?
Technikalia, faktem jest że w Pegazie możliwość łączenia się z innymi galaktykami została wyłączona sprzętowo nie programowo.Kryształ o którym mowa był instalowany w DHD a nie we wrotach widać to wyraźnie w SGA 1x09.
Seedshipy... w sumie to nie ma większe znaczenia, w obu przypadkach nie ma to większego znaczenia, dostęp do surowców i tak jest ograniczony. W serialu jest o tym mowa, poza tym jedne z wrót ulegają zniszczeniu, co gdyby były z naquadah albo by nie nastąpiło, albo zniszczyło by sporo kawał planety.Po pierwsze Destiny nie buduje wrót. Po drugie skąd informacja że nie posiadają naquadah? W serialu nic o tym nie było.
Napisano 03.03.2013 - |00:15|
Wybierany jest z automatu, przez wybranie środkowego pola - i tu uwaga, koncepcja symbolu startowego uległa zmianie kilka razy w serialu, ale tak się skończyła.
W którym sezonie zaczęli wybierać 6+czerwony zamiast 7+czerwony?
Technikalia, faktem jest że w Pegazie możliwość łączenia się z innymi galaktykami została wyłączona sprzętowo nie programowo.
Sprzętowo ale w sterownikach a nie we wrotach podobnie jak w odcinku 9x09 (brak „hasła” powodował powrót tkanki organicznej na planetę startową)
W serialu jest o tym mowa, poza tym jedne z wrót ulegają zniszczeniu, co gdyby były z naquadah albo by nie nastąpiło, albo zniszczyło by sporo kawał planety.
W którym odcinku jest mowa o tym że wrota nie zawierają naquadah?
Nie każde zniszczenie wrót musi od razu powodować eksplozję. Dla przykładu podam C-4 można je spalić, można do niego strzelić z broni palnej a i tak nie wybuchnie. (info z Pogromców mitów sezonu nie pamiętam)
Jeśli uważasz że wrota mają ograniczony zasięg to jakimcudem ludzie dotarli na Destiny i jak Telford z niej wrócił?
Napisano 03.03.2013 - |01:09|
W którym sezonie zaczęli wybierać 6+czerwony zamiast 7+czerwony?
Hmm, sprawdziłem na wiki, tam pisze że DHD ma 38 symboli, co ogranicza tylko ilość możliwych kombinacji dla danej planety, że niby nie wszędzie można się dodzwonić. Nie pamiętam tego motywu w ogóle z serialu, szczególnie, że wrota można przemieszczać, a więc i zmieniać ich zakres adresowy. Może ktoś pamięta jak to było w serialu dokładnie?
Sprzętowo ale w sterownikach a nie we wrotach podobnie jak w odcinku 9x09 (brak „hasła” powodował powrót tkanki organicznej na planetę startową)
W Pegazie było to FIZYCZNE zabezpieczenie, brak kryształu do wywołania adresu z 8 symbolem. SGA Odcinek 1x09 Home.
Jeśli uważasz że wrota mają ograniczony zasięg to jakimcudem ludzie dotarli na Destiny i jak Telford z niej wrócił?
Ponieważ wrota na Destiny mają odpowiedni program i zasilanie?
A co do braku naqaudach, to dla mnie wystarczający dowód:
http://stargate.wiki...Broken_gate.jpg
Biorąc pod uwagę, że wrota normalnie są prawie niezniszczalne (uderzenie meteorytu, przetrwanie rozerwania planety przez czarną dziurę itd.) to fakt, ze te rozsiewane przez seedshipy ulegają takiemu zniszczeniu przy pojedynczym ostrzale z jakieś broni energetycznej mówi samo za siebie.
Napisano 03.03.2013 - |02:01|
W Pegazie było to FIZYCZNE zabezpieczenie, brak kryształu do wywołania adresu z 8 symbolem. SGA Odcinek 1x09 Home.
Napisałem o tym odcinku 2 posty wcześniej. Fizyczne zabezpieczenie w DHD nie we wrotach.
Ponieważ wrota na Destiny mają odpowiedni program i zasilanie?
Czyli jednak zgadzasz się ze mną problemem nie jest fizyczna konstrukcja wrót lecz źródło zasilani i/lub odpowiednie sterowanie/program?
A co do braku naqaudach, to dla mnie wystarczający dowód:
http://stargate.wiki...Broken_gate.jpg
Biorąc pod uwagę, że wrota normalnie są prawie niezniszczalne (uderzenie meteorytu, przetrwanie rozerwania planety przez czarną dziurę itd.) to fakt, ze te rozsiewane przez seedshipy ulegają takiemu zniszczeniu przy pojedynczym ostrzale z jakieś broni energetycznej mówi samo za siebie.
Dla mnie nie. To że cos nie jest tak wytrzymałe na „ataki” jak jego nowsza wersja nie oznacza że ma inną funkcjonalność. Wrota mogą mieć wystarczająco naquadah do tworzenia tuneli lecz nie wystarczająco do wytrzymania zderzenia z meteorytem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych