Skocz do zawartości

Zdjęcie

Praca magisterska o LOST

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#41 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 02.06.2007 - |07:56|

Żartujesz prawda?

/.../

Fenomenem można nazwać Star Treka, który od drugiej połowy lat 60-tych ciągle istnieje na ekranach i kinach, ma swoje fan kluby, zloty, języki (klingoński, jeśli dobrze pamiętam, jest sztucznie stworzonym językiem, który jest w pełni funkcyjny) 5 serii + szósta animowana, 10 filmów (11 w drodze), produkcje fanowskie, które realizacją i efektami znacznie przewyższają często nasze rodzime. itd itp...

Przepraszam z gory za glupi post, ktore sie zazwyczaj powinno tepic, ale tutaj chyba tylko tak moge sie wypowiedziec:

Toudi, zgadzam sie z Toba w 100%!

ps. gdyby mi sie nudzilo, i mialbym dla kogo, moze bym sie zabral na napisanie takiej pracy o swiecie Stargate pomimo ze musialbym pisac takze o "wiesniakach" i "zapychaczach" :P

pzdr.
  • 0
Dołączona grafika

#42 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 02.06.2007 - |08:35|

Ogrodnik - zdazylem sie przyzwyczaic do tego, ze moja praca jest kontrowersyjna i wzbudza emocje.
Mimo wszystko dobrze byloby w tym temacie nie robic syfu i kolejny raz nie pisac postów nic nie wnoszacych.

Toudi - nie chodzi mi tylko i wyłącznie o szukanie "kto z kogo czerpie" bo to sie mija
z celem. Oficjalnie wiadomo tylko, ze twórcy "Heroes" inspirowali sie "Lost".

Amazing Race
Are You Smarter Than a 5th Grader?
Extreme Makeover: Home Edition
CZY TO SA SERIALE?

Bardziej dla mnie istotne jest, na ile "Lost" jest nowatorski. CO TAM JEST ZROBIONE W TAKI SPOSOB, ZE ZASLUGUJE NA UWAGE. Stad odniesienie do innych seriali.
Jak na moje oko - jest nowatorski. Nie przez pojawianie sie czegos, czego nie bylo w innych
serialach (bo wszysto już było), ale przez mieszankę zastosowanych pomysłów i sposób ich realizacji. I tak np. jezeli wezmiemy pod uwage retrospekcje, które sa bardzo istotne i mocno wplywaja na fabułę - jest to
raczej pomysł tak rozwinięty, że nowatorski. Tak mocny nacisk na psychologię - dla mnie również nowatorski.
Studium poczucia winy, motywów postępowania i ogólnie relacji międzyludzkich

Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 02.06.2007 - |09:01|

• 0

#43 GandalftheBlack

GandalftheBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 02.06.2007 - |09:45|

Jak na moje oko - jest nowatorski. Nie przez pojawianie sie czegos, czego nie bylo w innych
serialach (bo wszysto już było), ale przez mieszankę zastosowanych pomysłów i sposób ich realizacji. I tak np. jezeli wezmiemy pod uwage retrospekcje, które sa bardzo istotne i mocno wplywaja na fabułę - jest to
raczej pomysł tak rozwinięty, że nowatorski. Tak mocny nacisk na psychologię - dla mnie również nowatorski.

Według mnie to co wypisałeś jest nowatorskie. Dodałbym do tego montaż scen (sposób kręcenia). Muzyka Michaela Giacchiniego jest również nowatorska jeśli chodzi o seriale. Chyba jeszcze nigdy nie była na tak wysokim poziomie. Czasami to muzyka jest na pierwszym planie, aby zbudować napięcie. Gra aktorów jest bardzo dobra. Dzięki niej ta psychologia wypada tak dobrze.

Oczywiście Star Trek jest fenomenem tak samo jak Gwiezdne Wojny. Tylko, że one miało wystarczająco dużo czasu, aby wyrobić sobie megapopularność. Uważam, że dzisiaj jest trudniej aby serial czy film stał się fenomenem na wielką skalę. Wszystkiego jest więcej, dużo już było więc trudniej jest wymyślić coś rewolucyjnego. Jeśli chodzi o XXI wiek LOST zrobił dużo dla seriali. Jest to powiew świeżości, który zrobił dużo dla telewizji.
  • 0

#44 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.06.2007 - |10:43|

Amazing Race
Are You Smarter Than a 5th Grader?
Extreme Makeover: Home Edition
CZY TO SA SERIALE?

Zdefiniuj sobie pojęcie serial...
I tak to są seriale.

CO TAM JEST ZROBIONE W TAKI SPOSOB, ZE ZASLUGUJE NA UWAGE.

Powtórzę po raz n-ty: Nic szczególnego...

I tak np. jezeli wezmiemy pod uwage retrospekcje, które sa bardzo istotne i mocno wplywaja na fabułę

A jak ci powiem, ze Losta przestałem oglądać, właśnie przez te retrospekcje, to mi uwierzysz? Ich ilość wywołuje u mnie mdłości, powodują zakłócenie fabuły i dla mnie, nie wnoszą do serialu nic, poza chaosem...
Prze losta i jego retrospekcje, to gdziekolwiek je widzę, to mnie już po prostu odrzuca od danego filmu/serialu...

Dla mnie retrospekcje to oznaka, że reżyser/scenarzysta nie umieli poprowadzić akcji tak, by do odpowiednich wniosków widz doszedł sam, tylko na chama wrzucają mu tłumaczenie zachowań.. wydarzeń...

Podobna sytuacja była w BSG w odcinku 3x09 Unfinished Business, gdzie montaż moim zdaniem jest beznadziejny... i tu właśnie też występuje takie nasilenie retrospekcji, że to jest jedyny odcinek, który widziałem tylko raz (i nigdy więcej w życiu już nie zobaczę), gdzie żałuję spędzonego czasu, i któremu wystawiłem najniższą notę jako można...

Dla mnie to życie... i w każdym serialu/filmie to jest to jakoś pokazane.. a stopień nasilenia zależy od gatunku...
w komedii oczekuje się postaci "płytkich", prostych, ukierunkowanych.. by właśnie móc się tego śmiać...
w dramacie psychologicznym oczekuje się postaci szarych, ciężki skomplikowanych...
W gatunkach mieszanych, oczekuje się postaci mieszanych...
ITD ITP...

Chyba jeszcze nigdy nie była na tak wysokim poziomie.

Muzyka od dawna jest na wysokim poziomie, od dawna często gra pierwszoplanową rolę... ale to jak dobra jest muzyka i dzieło które uzupełnia, poznamy po tym, gdy jej brak...

Jest to powiew świeżości, który zrobił dużo dla telewizji.

A dla mnie wręcz przeciwnie, a pamiętaj, że ja do małej grupy też nie należę...

No dobra, aj tu sobie nawijam, nawijam, a tak naprawdę, dla Odnalezionego, to wszystko powinno już być w małym palcu...

#45 GandalftheBlack

GandalftheBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 02.06.2007 - |11:19|

Co do muzyki to gadasz głupoty. Muzyka i film to jedność. Wiele filmów jest dobrych w których jest dobra muzyka. Zresztą jakość muzyki świadzczy o filmie, serialu czy grze.

Muzyka od dawna jest na wysokim poziomie? Zależy gdzie i kiedy.

Retrospekcje w LOST mieszają? Trzeba oglądać uważniej serial. Gdyby nie retrospekcje postacie nie byłyby tak wyraźne. Oczywiście trafiały się słabsze i nic znacznego nie wnoszące.

Ja też nie należę do małej grupy. :P

Lubię jak LOST wywołuje zażarte dyskusje. Jest duża grupa fanów i równie duża grupa przeciwników.

Użytkownik GandalftheBlack edytował ten post 02.06.2007 - |11:28|

• 0

#46 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 02.06.2007 - |11:55|

Toudi - jezeli seriale rozumiesz pod pojeciem czegos, co jest wyswietlane cyklicznie - zgadzam
sie z Tobą. Dla mnie jednak teleturnieje, czy reality-show to inny gatunek. (za W. Godzicem "Telewizja i jej gatunki"). I wszystkiego w jednym palcu nie mam :) A dyskusje na forum inspirują. O ile są konstruktywne.
  • 0

#47 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.06.2007 - |12:09|

Dla mnie jednak teleturnieje, czy reality-show to inny gatunek

Spytałeś się czy to są seriale :) a nie czy seriale <wstaw gatunek> :P

Co do muzyki to gadasz głupoty. Muzyka i film to jedność. Wiele filmów jest dobrych w których jest dobra muzyka. Zresztą jakość muzyki świadzczy o filmie, serialu czy grze.

Muzyka jest tylko uzupełnieniem, takim jak efekty specjalne, tło, kolory....
Muzyka jest integralną i nie zastąpioną częścią jedynie musicali i filmów niemych...
Doskonała muzyka jest wtedy, gdy oglądając dany film nie zwracamy na nią uwagi... Sami twórcy i wykonawcy mówią, że muzyka ma potęgować efekt a nie go przyćmić... muzyka ma uzupełniać a nie stanowić główny element...
Jeśli tego nie widzisz i nie rozumiesz.. to dalsza dyskusja nie ma sensu...

Użytkownik Toudi edytował ten post 02.06.2007 - |12:09|

#48 GandalftheBlack

GandalftheBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 02.06.2007 - |13:08|

Toudi---> Ja mam inne zdanie i go nie zmienie. Muzyka nie może przyćmiewać filmu, ale jest bardzo ważnym elementem. Znajdż mi nowy (chodzi mi o ostatnie półwiecze) film gdzie nie ma muzyki. Nie zgodzę się z tym, że muzyka jest doskonała kiedy nie zwracamy na nią uwagi. Równie dobrze mogło by niej nie być.

Najlepszy jest film gdzie treść, akcja oraz muzyka się równoważą. Są też filmy gdzie efekty specjane są na pierwszym planie. Są i takie gdzie muzyka odgrywa ważniejszą rolę niż fabuła. Zależy to od tego co twórcy chcą nam przekazać.

Moim zdaniem muzyka Michaela Giacchiniego bardzo dobrze buduje napięcie w LOST. Kiedy potrzeba jest spokojna, a jak dzieje się coś niepokojącego to muzyka to podkreśla.

Jeśli nie możesz zrozumieć, że muzyka i film stanowią jedność dalsza rozmowa nie ma sensu. Muzyka dodaje filmowi uroku.

Aha Toudi czytaj uważniej moje posty. Nic nie mówiłem, że muzyka ma przyćmiewać film.

Użytkownik GandalftheBlack edytował ten post 02.06.2007 - |13:22|

• 0

#49 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 02.06.2007 - |13:25|

Jeśli już mówimy o wyróżnianiu się:
coś takiego, jak TLE - czy jakiś serial miał to wcześniej, bo nie kojarzę?
  • 0

#50 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.06.2007 - |13:50|

coś takiego, jak TLE - czy jakiś serial miał to wcześniej, bo nie kojarzę?

a co to jest? (w skrócie)
Bo TLE to (Two-Line Elements) – najbardziej popularny format zapisu elementów orbitalnych sztucznych satelitów Ziemi. ale watpię by o to chodziło...

#51 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 02.06.2007 - |14:02|

The Lost Experience - alternate reality game.
http://lost.gwrota.c...ad73f9c70b7b123
  • 0

#52 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.06.2007 - |10:59|

Ogrodnik - zdazylem sie przyzwyczaic do tego, ze moja praca jest kontrowersyjna i wzbudza emocje.
Mimo wszystko dobrze byloby w tym temacie nie robic syfu i kolejny raz nie pisac postów nic nie wnoszacych.

Skoro temat pisania pracy o LOST jest tematem kiczowatym o kiczowatym serialu, nie spodziwaj sie postow "wnoszacych". Jesli zaczniemy dyskutowac o pracy na temat Startreka, Dra Who czy Babylon 5, wtedy będziesz miał posty "wnoszące". Nie da się napisać ciekawie o czymś, co nie zawiera w sobie niczego unikalnego. Proste.
  • 0
Dołączona grafika

#53 GandalftheBlack

GandalftheBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 03.06.2007 - |11:05|

Skoro temat pisania pracy o LOST jest tematem kiczowatym o kiczowatym serialu, nie spodziwaj sie postow "wnoszacych". Jesli zaczniemy dyskutowac o pracy na temat Startreka, Dra Who czy Babylon 5, wtedy będziesz miał posty "wnoszące". Nie da się napisać ciekawie o czymś, co nie zawiera w sobie niczego unikalnego. Proste.

LOST nie zawiera niczego unikalnego?? No, przepraszam ale chyba oglądamy dwa różne seriale...
Jeśli wg. Ciebie LOST jest kiczowaty to przynajmniej tą wypowiedź sensownie uzasadnij. Nie ma to jak konstruktywna krytyka...

Co jest takiego unikalnego w Doktorze Who?

Użytkownik GandalftheBlack edytował ten post 03.06.2007 - |13:41|

• 0

#54 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 12.06.2007 - |20:01|

praca zatwierdzona, napisana, obrona w najblizszym czasie... :)
  • 0

#55 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 12.06.2007 - |20:18|

No to trzymam kciuki. Powodzenia! (Moja praca dopiero w proszku... ;(
  • 0

#56 Gość_martha_*

Gość_martha_*
  • Gość

Napisano 13.06.2007 - |07:44|

Zaczyna się widzę, rozmowa nie na temat, tylko wymiana poglądów...
Ja tylko nasz kolega się obroni i pochwali, jak mu poszło, temat zamykam.

Życzymy dużo powodzenia! :)

Użytkownik martha edytował ten post 13.06.2007 - |07:44|

• 0

#57 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 20.06.2007 - |12:22|

Z obrony dostałem 5. Piję z chętnymi wirtualne
:piwo: :piwo: :piwo:
  • 0

#58 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 20.06.2007 - |12:56|

Z obrony dostałem 5. Piję z chętnymi wirtualne
:piwo: :piwo: :piwo:

Gratulacje. Dobry temat połowa sukcesu.

Czy opublikujesz gdzies swoja pracę?
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#59 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.06.2007 - |13:16|

Odnaleziony - gratulacje!

Powtarzam pytanie Jonasza - zamierzasz gdzież opublikować swoją pracę?
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#60 GandalftheBlack

GandalftheBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 20.06.2007 - |14:38|

Gratulacje. Bardzo dobrze, że odważyłeś się napisać pracę na Lostowy temat. Widać, że opłaciło Ci się. :clap:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych