Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sklepy Internetowe (zagraniczne)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#41 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 02.07.2008 - |21:07|

no to mieli prawo sieknąć... mojej kumpeli siekli 1 box, bo łączna wartość paczki wynosiła 48 $

a do mnie przyszły 2 boksy za prawie 80 $ i nawet nie dotknęli, nalepili tylko karteczkę, że ma iść jako polecony...LOL... nie mówiąc już o takich boksach jak King of Queens czy Raymond

i to jest właśnie nasz UC... durne trepy

przy lotniczej jest większe ryzyko, że się przyczepią, dlatego warto jest poczekać z tydzień dłużej i zmniejszyć ryzyko

z innej beczki - zamówiłam wczoraj dla koleżanki dwa boksy w promocji, ale skorzystałam z tych GIFT OPTIONS i zamówienie ma oznaczenie, że to jest gift (lol, masz rację Biku, że fajnie by było, jakby poszła przez Niemcy z takim oznaczeniem...LOL!!!)... będę się potem widzieć z tą kumpelą, to sobie dokładnie obejrzę pudełko i napiszę, jakie były oznaczenia... jeśli poszło jako gift, to dopuszczalna wartość wolna od cła wzrasta do 44 euro...

EDIT: paczka dotarła, zaznaczenie opcji, żeby nie drukowali cen odnosi się wyłącznie do załączonego rachunku, na kartonie jest normalna naklejka z cenami, ale ma też oznaczenie GIFT, a nie MERCHANDISE, więc taka paczka jest zwolniona z opłat do wartości 44 euro.

Użytkownik SliderOh edytował ten post 12.07.2008 - |11:40|

• 0
Dołączona grafika

#42 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 19.07.2008 - |14:54|

Moge przeczytac 100 postow dotyczacych formy kupna na Amazon a i tak malo z tego rozumiem.. :angry: :blink: Nie pozostaje mi nic innego , jak dalsze dreczenie forumowicza z OT w celu zakupienia dla mnie ulubionego serialu. No coz, nic na to nie poradze.. :huh:
  • 0

#43 grekarn

grekarn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoSiechnice

Napisano 19.07.2008 - |19:13|

Moge przeczytac 100 postow dotyczacych formy kupna na Amazon a i tak malo z tego rozumiem.. :angry: :blink: Nie pozostaje mi nic innego , jak dalsze dreczenie forumowicza z OT w celu zakupienia dla mnie ulubionego serialu. No coz, nic na to nie poradze.. :huh:

A w którym miejscu nie wiesz co zrobić by zamówić???? Mozę w tym miesiącu będę coś brał jak coś to daj znać to mogę zamówić Tobie.
  • 0
You All My Children Now Freddy K

#44 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 19.07.2008 - |19:21|

przy lotniczej jest większe ryzyko, że się przyczepią, dlatego warto jest poczekać z tydzień dłużej i zmniejszyć ryzyko

a normalna przesylka plynie statkiem?? ;> nie wydaje mi sie
ja kiedys z amazon.com zamawialem 2 razy do polski cena od 150 do 200zl (dolar stal wtedy cos kolo 3.1 czy 3.2) i sie nie doczepili i nawet nie myslalem o tym ze sie moga doczepic nic lepszego nie maja do roboty tylko nekac obywateli i kase od nich wyciagac

zawsze mozna napisac do amazon ze paczka nie dorala (no wsumie domnie drugie zamowienie za pierwszym razem nie dotarlo pewnie w urzedzie celnym ktos mial urodziny :D )

seven of nine masz pytanie co do amazona to pisz moze bede znal odpowiedz (chyba ze chodzi o uc )

ja na szczescie narazie nie mam tych problemow z uc gdyz obecnie przesiaduje w angli
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#45 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 19.07.2008 - |21:29|

a normalna przesylka plynie statkiem?? ;> nie wydaje mi sie

może z USA do Europy nie, ale z czegoś musi wynikać ta różnica w czasie doręczenia, podejrzewam, że wszystkie paczki trafiają do jednego punktu w Anglii albo w Niemczech, a stamtąd idą pociągiem albo samochodem... być może expedited idzie bezpośrednio do kraju docelowego albo idzie również samolotem z punktu rozdzielczego...
  • 0
Dołączona grafika

#46 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 19.07.2008 - |21:59|

Hah, a ja wam powiem lepszy numer. Kiedy dostalam pierwszy raz przesylke z Amazonu, to paczuszka miala napis,, uszkodzona'' Hihi, ach ta nasza glupia poczta. Mysleli,ze przyszly dragi albo kasa. Brak mi slow.Nie wiem, co za mlotki siedza u nas w urzedach pocztowych. :blink:

Użytkownik seven of nine edytował ten post 19.07.2008 - |21:59|

• 0

#47 krzemyk

krzemyk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 26.07.2008 - |17:14|

A ja chciałbym zrobić taki mały oftop i zapytać czy przesyłka zamawianie w UK z amazon.com będzie obarczona jakimś cłem. Słyszał może ktoś coś o tym?

biku//
przeniosłem do odpowiedniego tematu

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.07.2008 - |17:42|

• 0

#48 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2008 - |17:39|

Nie nie będzie.
Wszystko co kupisz na terenie Unii i "wyprodukowane w niej" kupujesz tak jakbyś kupował w Polsce.
Czyli cena + podatek VAT + w tym wypadku przesłanie.

ps. widzę ,że trzeba będzie zrobić tak jak _Neoo_ proponował jakiegoś małego tutoriala jak zamawiać na amazonie i co z czym się tam je. :)
Szkoda ,że rano o tym nie pomyślałem bo właśnie robiłem zamówienie.

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.07.2008 - |17:46|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#49 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.07.2008 - |18:10|

Zawsze można poczekać, aż ktoś będzie robił jakieś zamówienie i wtedy o tym pamiętać. W końcu jakoś bardzo pilne to nie jest :) No i wtedy mozna by dać oddzielny temat, przykleić go, ewentualnie zamknąć lub ograniczyć tylko do dodawania nowych tutoriali, wewntualnie uzupełnianie starych. Trzymać się na przykład jeden post=jeden tutorial do sklepu (amazon.com czy co.uk, ezedvd, można by tez o ebayu przez paypala pomyśleć). No pewnie można by coś wymyśleć w tym kierunku :)
  • 0

->1019<-

#50 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2008 - |19:07|

No i wtedy mozna by dać oddzielny temat, przykleić go, ewentualnie zamknąć lub ograniczyć tylko do dodawania nowych tutoriali, wewntualnie uzupełnianie starych. ................
Trzymać się na przykład jeden post=jeden tutorial do sklepu .......

So Say We All :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.07.2008 - |19:13|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#51 zis279

zis279

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów

Napisano 26.07.2008 - |22:41|

Nie nie będzie.
Wszystko co kupisz na terenie Unii i "wyprodukowane w niej" kupujesz tak jakbyś kupował w Polsce.

Czyli mam rozumiec że jak za mowie przez amazon.co.uk płyte z regionu ! to nie zapłacę cła ? Czy coś złe zrozumiałem <_<
  • 0

Zapraszam (jesli chcesz) na mojego bloga o serialach - http://scianadziwnyc...i.blogspot.com/

#52 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2008 - |22:53|

Zamawiając film w Anglii, Hiszpanii, Włoszech, Francji, Niemczech itd nie zapłacisz cła tylko normalną cenę [podaną w sklepie] + przesyłka i tyle.
W tym wypadku nie istnieje coś takiego jak cło.
Zamawiając w Australii, Kanadzie, USA czyli poza UE w zależności od wartości przesyłki możesz zapłacić cło no i o ile trafisz na jakiegoś celnika któremu sie będzie chciało pisać te papierki.

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.07.2008 - |23:03|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#53 krzemyk

krzemyk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 26.07.2008 - |22:56|

Nie nie będzie.

Chyba się nie zrozumieliśmy, pytam o zamówienie z amerykańskiego amazonu, gdzie paczka będzie wysłana do UK czyli z grubsa pytam o brytyjskie cło.
  • 0

#54 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2008 - |23:02|

Ups masz rację nie zwróciłem uwagi na końcówkę .com.
No to sprawa jest taka, że tam zapłacisz cło a jakie tego nie wiem bo nie znam brytyjskich przepisów.

Zresztą zamawiając z na amazon.uk z Regionu 1 cokolwiek masz taki dopisek:
"......New Region 1 DVDs are dispatched from the USA or Canada and you may be required to pay import duties and taxes on them....".

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.07.2008 - |23:03|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#55 krzemyk

krzemyk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 26.07.2008 - |23:10|

Zresztą zamawiając z na amazon.uk z Regionu 1 cokolwiek masz taki dopisek:
"......New Region 1 DVDs are dispatched from the USA or Canada and you may be required to pay import duties and taxes on them....".

No jeszcze nie zamawiałem, a Brytyjczycy raczej dvd kupują u siebie, za to elektronikę i samochody z USA (tak przynajmniej mi powiedział jeden taki) ale nie iwedział ja z cłami, na pewno coś jest ale ile i jak to nie wie, niby nie dużo, ale dla nich 20Ł to też nie jest dużo :D
  • 0

#56 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2008 - |23:14|

No jeszcze nie zamawiałem, a Brytyjczycy raczej dvd kupują u siebie,

Nie wszystko co wyszło w R1 zostało wydane w Regionie 2 albo czasami w R1 mają fajniejsze, bogatsze wydania więc jednak część z nich tam kupuje.
Co do reszty to niestety nie pomogę bo nie mam pojęcia o brytyjskich przepisach.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#57 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 27.07.2008 - |19:23|

ja czytałam na zagranicznych forach i to stosunkowo niedawno, że oni maja jakąś stała stawkę cła, która wynosi około 8-9 funtów, ale ludzie pisali, że zdarzyło im się zostać naciągniętym i płacili cła po 20 funtów za przesyłki z amazon.com, niestety nie napisali dokładnie, kto ich naciął, firma kurierska czy celnicy :D Większość zgodnie twierdzi, że za paczki z amazon.com płaci 8 funtów albo nie płaci wcale - zależy jak się trafi :D
  • 0
Dołączona grafika

#58 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 27.07.2008 - |22:21|

zamawialem z amazon.com do anglii album cd+dvd wynioslo mnie to niecale 10 funtow i zadnych dodatkowych oplat nie placilem
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#59 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.07.2008 - |07:59|

zamawialem z amazon.com do anglii album cd+dvd wynioslo mnie to niecale 10 funtow i zadnych dodatkowych oplat nie placilem

z wypowiedzi ludzi wynika, że mają podobnie jak my - jak się trafi :D
  • 0
Dołączona grafika

#60 krzemyk

krzemyk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 29.07.2008 - |16:44|

Niby powinno zapłacić się 17.5% VAT + 3.5% Cła(co daje 21%), ale wyczytałem gdzieś ze poniżej 18Ł nie pobierają tej opłaty.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych