Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jacob

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
156 odpowiedzi w tym temacie

#41 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.03.2007 - |15:09|

Dokładnie, Jacob to nie zaden Ethan czy Goodwin. Jak dla mnie to osoba która stoji nad nimi wszystkimi, steruje Othersami. Być moze ta osoba juz nie żyje, pozostawiła po sobie wskazówki wg których nalezy werbowac "dobrych" ludzi, kto to wie. Być moze wyspa to taka utopia, oddziałuje leczniczo na ludzi na niej przebywających, moze ten Jacob chciał stworzyc na niej świat idealny, bez skazy, być moze wazny tu bedzie motyw z Desmondem, co za tym idzie, możliwosc zmiany przeznaczenia, ze nie wszystko jest ustalone...
  • 0

#42 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 16.03.2007 - |15:23|

Jak dla mnie to osoba która stoji nad nimi wszystkimi, steruje Othersami.

Zapewne. Już po TLE można było odnieść wrażenie , że Ben w rzeczywistości nie pociąga za wszystkie sznurki. Teraz wszystko wskazuje , że stoi nad nim niejaki Jacob a dam sobie rękę uciąć , że i nad Jacobem jest ktoś wyżej. ;).
  • 0

#43 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.03.2007 - |15:34|

Raczej nie, to juz było by przegięcie no chyba że Jacob jest spadkobiercą po kimś innym. Wtedy Jacob nie byłby twórcą tylko kontynuował to co ktoś wcześniej zapoczątkował. Możliwości jest kilka, ale chyba najprawdopodbniejszy scenariusz jest taki, że Jacob jest twórcą, takim papą smerfem tego wszystkiego, i że ma sie dobrze. Być moze widzielismy juz Jacoba jako osobe werbującą Juliett
  • 0

#44 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 17.03.2007 - |10:57|

A co kolego, zajrzałeś w scenariusz i teraz nas uświadamiasz ?

Proszę Cię...
  • 0

#45 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 17.03.2007 - |13:12|

O co mnie prosisz ?

Dla mnie sprawa wygląda tak:
Jacka i Kate nie było na liście Jacoba. To Ethan miał zrobić listę rozbitków z sekcji środkowej kadłuba. Nazwisko, które Ethan podał Hurleyowi mogło być fałszywe. Więc dopóki nie zostanie wyraźnie stwierdzone, że Jacob i Ethan to dwie różne osoby, to istnieje możliwość , że Ethan i Jacob to jedna i ta sama osoba - Ethan Jacob. Nic tego nie wyklucza, nic tego nie potwierdza. Jest to tylko mozliwość.

Użytkownik Asignion edytował ten post 20.03.2007 - |21:17|

• 0

#46 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 17.03.2007 - |17:10|

Pomijasz oczywiste fakty. Jest lista Jacoba , Ethan miał zrobić listę rozbitków.

Użytkownik Asignion edytował ten post 20.03.2007 - |21:18|

• 0

#47 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 17.03.2007 - |17:17|

Pomijasz oczywiste fakty. Jest lista Jacoba , Ethan miał zrobić listę rozbitków. Jeśli moja teoria ci się nie podoba i uważasz, że jest kretynska, to po prostu udowodnij mi, że są to dwie różne listy i temat będzie zamkniety. Mam nadzieję , ze masz na to jakieś argumenty, poza obrażaniem mnie.

Oczywiście jest lista Ethana/Goodwina czyli po prostu wykaz rozbitków , na której są wszyscy. Lista Jacoba obejmuje tylko wybranych. Możemy się domyślić, że chodzi o tzw. ,,dobrych ludzi". Co potwierdza zresztą Pickett mówiąc o Jacku&Co , że było ich na liście , później to samo robi Michaił. Wsjo

PS Nikt poza Tobą samym Cię nie obraża ;)
  • 0

#48 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 17.03.2007 - |18:41|

Oczywiście jest lista Ethana/Goodwina czyli po prostu wykaz rozbitków , na której są wszyscy. Lista Jacoba obejmuje tylko wybranych.

No i skąd masz pewność, że lista wybranych NIE została zrobiona przez Ethana ? Mityczny Jacob na oczy rozbitków nie widział, za to Ethan mieszkał z nimi i znał ich osobiście. Co jest bardziej prawdopodobne ? Czy to, że Jacob zrobił listę wybranych polegajac tylko na liście rozbitków i ich aktach ? Czy to, że Ethan zrobił listę wybranych, znając rozbitków osobiście i kierując się odgórnymi kryteriami doboru ?

PS. Póki co , ja nie nazywam twojej teorii kretyńską.
  • 0

#49 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 17.03.2007 - |20:05|

No i skąd masz pewność, że lista wybranych NIE została zrobiona przez Ethana ? Mityczny Jacob na oczy rozbitków nie widział, za to Ethan mieszkał z nimi i znał ich osobiście.

Zauważ ,że najwięcej porwań było po północnej części wyspy a tam Twojego Ethanka nie było więc teoria o wujku Romie , który wszystkich znał i na tej podstawie wybierał odpada.

Co jest bardziej prawdopodobne ? Czy to, że Jacob zrobił listę wybranych polegajac tylko na liście rozbitków i ich aktach ? Czy to, że Ethan zrobił listę wybranych, znając rozbitków osobiście i kierując się odgórnymi kryteriami doboru ?

Oczywiście możliwość nr 1. Nie wiem co nazywasz odgórnymi kryteriami doboru.

PS Kończę tą dyskusję. Sądzę , że i tak nikogo nie przekonujesz swoim wywodem. Zwykły nonsens.

Użytkownik Šafráňský edytował ten post 17.03.2007 - |20:08|

• 0

#50 Picket

Picket

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 133 postów
  • MiastoMazowsze

Napisano 17.03.2007 - |20:43|

Po pierwsze to nie wiemy kim jest/był Jackob. Każda teoria zgodna z serialem na jego temat jest dobra i nie jest kretyńska, więc nie wiem dlaczego się obrażacie na wzajem według mnie tak, być na tym forum nie powinno. Za to każdy ma prawo do własnego zdania i tego się trzymajmy. W końcu administratorzy kogoś ukarzą.
  • 0

#51 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 18.03.2007 - |12:16|

Nie wiem dlaczego, ale jakoś nigdy nie słyszałem, żeby Othersi zwracali się do siebie po nazwisku! Nawet Pickett (a ta bestia jest najbardziej wredna) po imieniu powiedział do swojego pazia- Jason... A dlaczego do pazia mówi po imieniu, a do szychy nie? No dobra...powiesz, że mógł go nie lubić-fakt.
Druga sprawa- Faktem jest, że Ethan mógł powiedzieć fałszywe nazwisko, jest to wielce prawdopodobne, aczkolwiek pewnie powiedział prawdę. Wątpię żeby teraz gdy wszyscy się do tego nazwiska przyzwyczaili twórcy je zmienili! Inna sytuacja była z Benem, bo od razu sie domyślaliśmy, że jest jednym z Innych.
Ben kazał Ethanowi i Goodwinowi zrobić liste pasażerów (wszystkich), a nie wybrać dobrych.
Dziwne jest to, że jak twierdzisz lista Jacoba, na której nie było Jacka była zrobiona przez Ethana- przeciez Jack bardzo się angażował, pomagał innym i sprawiał bardzo pozytywne wrażenie! A według Ciebie Ethan zakwalfikował go do złych.
Z powyższego można się domyśleć, że selekcji dokonywał ktoś inny, ktoś spoza wyspy mający dostęp do akt każdego z rozbitków.
Ale oczywiście to mogł być Ethan... w międzyczasie kiedy nie łaził po dżungli z rozbitkami sobie analizował dane...(zakładam w takim wypadku, że ma laptopa z dostępem do internetu - rozbitkowie powinni przeszukać jego namiot).

Użytkownik robercik edytował ten post 18.03.2007 - |12:17|

• 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#52 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.03.2007 - |12:18|

Według mnie Jacob to nie Ethan. Jacob zrobił liste dobrych, nieskazitelnych ludzi. Lista Ethana czy tez Goodwina miała dać Benowi odpowiedź w których obozach znajdują sie poszczególni "wybrańcy". Skoro Ben miał ich złapac to musiał wiedziec gdzie i po kogo iść.
  • 0

#53 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 18.03.2007 - |13:04|

Dziwne jest to, że jak twierdzisz lista Jacoba, na której nie było Jacka była zrobiona przez Ethana- przeciez Jack bardzo się angażował, pomagał innym i sprawiał bardzo pozytywne wrażenie! A według Ciebie Ethan zakwalfikował go do złych.

Nie znamy kryteriów doboru.
  • 0

#54 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 18.03.2007 - |15:17|

Głupio Ci teraz odpuścić, co? To akurat jest bez sensu!

Ben: Kto to jest i co potrafi robić?
Ethan (Jacob): To jest Angelina, potrafi rozpalić ognisko dwoma kamieniami... a to Edward, pomógł mi zbierać owoce na sałatkę... to dobrzy ludzie Ben.
Ben: A ten lekarz? Czemu go nie ma na liście?
Ethan: Nie, on mi raz dogadał i ma juz swoją paczkę... To zły facet.

Użytkownik robercik edytował ten post 18.03.2007 - |15:18|

• 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#55 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 18.03.2007 - |16:53|

Mogę wiedzieć, z którego odcinka pochodzi ten cytat?
  • 0

#56 DarkPetr

DarkPetr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 18.03.2007 - |17:01|

Może się nie znam ale nie było takiego dialogu w serialu.
  • 0
We Stop Hiding,We Stop Running ,We Stop Living In Fear xD
Dołączona grafikaDołączona grafika

#57 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.03.2007 - |17:06|

Też pierwszy raz widze taki dialog. Mam wrażenie, że takowego póki co nie było w serialu. Nie wiem czemu sie tak ludzie uparli ze Jacob to Ethan...
  • 0

#58 confidence man

confidence man

Kapral

• Email
  • 236 postów

Napisano 18.03.2007 - |20:33|

takie gadanie jest bez sensu. próbujesz na siłę załatać ogromne dziury w swojej teorii. Michaił powiedział że człowiek który ich tam wszystkich sprowadził jest wielkim człowiekiem. jest a nie był, a Ethana chyba już nie ma. to że Ethan miał zrobić listę pasażerów to nie znaczy że jest Jacobem. zapewne chodzi o listę ludzi którzy nie przez przypadek rozbili się na wyspie, choć i to nie jest pewne.

Użytkownik confidence man edytował ten post 21.03.2007 - |20:27|

• 0

#59 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.03.2007 - |21:41|

I myśle, że na tym możemy zakończyc tą bezsensowną teorie, że Jacob to Ethan. Po pierwsze jest wiele nieścisłości i dziur w tej teorii, a po drugie jesli by sie okazało, że ten wielki twórca Jacob to Ethan, to byłaby to najgłupsza rzecz jaką wymyśliliby scenarzyści tego serialu. Tyle z mojej strony;)
  • 0

#60 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 18.03.2007 - |23:01|

Głupio Ci teraz odpuścić, co? To akurat jest bez sensu!

Nigdy nie powiedziałem, że Ethan to Jacob. Zawsze twierdziłem , że istnieje taka MOŻLIWOŚĆ.
Jeśli Jacob wybrał sposród rozbitków tych "dobrych", to musiał się czymś kierować. Taki np. Jack jest lekarzem, wszytskim dookoła pomaga, uratował zycie kilku osobom, a nie załapał się na listę. Tak więc pytam, Robercik: jakie są kryteria doboru na listę Jacoba ? Co decyduje o tym, czy ktoś jest "dobry" i się nadaje ?

Michaił powiedział że człowiek który ich tam wszystkich sprowadził jest wielkim człowiekiem.

Święta racja. Jak mogłem to przegapić ?! Przeciez wszystko, co powiedział Michaił, to była szczera prawda.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 19.03.2007 - |00:28|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych