Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 059 - S03E12 - Par Avion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
238 odpowiedzi w tym temacie

#41 kleox

kleox

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 15.03.2007 - |18:49|

Najlepszy odcinek tego sezonu póki co. Właściwie to nie miał dużej konkurencji. Tylko odcinek z Desmondem. :)

moja klasyfikacja odcinków w tym sezonie jest identyczna.

retrospekcje podobały mi się. właściwie to nie licząc wspomnień z wyspy z Maternity Leave, były to drugie retrospekcje Claire sprzed rozbicia się samolotu, więc poza chęcią oddania dziecka do adopcji, zbyt dużo o niej nie wiedzieliśmy.
nie przypuszczałem, że tak szybko wyjaśni się, czy rzeczywiście ojciec Jacka jest także ojcem Claire, a nawe jeśli, to jakoś nie wierzyłem, że to prawda - a tu proszę.

Locke ma na tej wyspie jakąś ważną ,,misję'' do wykonania i od początku budził u mnie podejrzenia(pamiętacie jego zestaw noży do polowania).Tylko zastanawia mnie jedno,skąd mógł przewidzieć,ze rozbije sie na tej wyspie?

noże były pewnie z polowania, w którym miał brać udział, a z którego go zawrócono (patrz 1x04).
  • 0

#42 darou

darou

Szeregowy

• Email
  • 12 postów

Napisano 15.03.2007 - |19:19|

Odcinek bardzo dobry.Zachowanie Locka wcale mnie nie dziwi.Chłop chce zostać na tej wyspie i konsekwentnie dąży do tego aby zniszczyć wszystko co może przydać się rozbitkom w ucieczce.John po prostu nie chce być znów sparaliżowany no i poza tym bardzo odpowiada mu życie na wyspie bo lubi wyzwania.Dlatego wysadził Flame.Dziwi mnie tylko skąd wziął C4.Wydawało mi się że był tam z Kate po zabiciu Klugh a chyba zauważyłaby jakby Lock schodził do piwnicy.Hmmm jeszcze wpadło mi do głowy że John niekoniecznie wysadził bunkier poprzez wciśnięcie 77 skoro wiedział o C4.Rosjanina zabił najprawdopodobniej dlatego żeby ten nie wygadał o tym że Lock był sparaliżowany bo wtedy reszta rozbitków mogłaby zorientować sie w planie Johna.No chyba że Lock jeszcze coś ukrywa.Co do szybkiego przebiegnięcia to ciekawe kto zaryzykowałby szczególnie że znaleźli dużo bezpieczniejsze rozwiązanie.Jeśli chodzi o fakt że łatwo obejść system ochronny to zapewne to nie miało służyć jako ochrona prze ludźmi lecz przed zwierzętami zamieszkującymi wyspę.Retrospekcje były nudne oczywiście poza wyjaśnieniem sprawy pokrewieństwa Jacka i Clair.Jeśli chodzi o Jacka to to była największa niespodzianka od długiego czasu dla mnie.Ciekaw jestem co Jack kombinuje.Pomysł o sklonowaniu go też mi wpadł do głowy no ale czuje że tu twórcy Losta jeszcze nas zaskoczą.

Pozdrawiam
  • 0

#43 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.03.2007 - |19:23|

.Pomysł o sklonowaniu go też mi wpadł do głowy no ale czuje że tu twórcy Losta jeszcze nas zaskoczą.

Pomysł z klonowaniem zupełnie durnowaty. Jeśli nawet Inni mają taką technologie, to potzreba na to miesiecy a nawet lat. Tutaj minelo zaledwie trzy dni.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#44 Marciin88

Marciin88

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoFrom the sky

Napisano 15.03.2007 - |20:05|

Odcinek bardzo fajny. Ostatnia scena po prostu mnie za szokowała. Jack podający sobie piłkę z Tomem, który wyglądał jak dobry i miły dziadek grający z wnuczkiem ;) . Jednym słowem sielanka.
Co do ogrodzenia to możliwe że jest to system ochronny przed dymkiem. :huh:. W sumie takie ultra dźwięki mogły by powstrzymać to coś, przynajmniej tak mi sie wydaje.
Teoria o Locku który przyszedł na wyspę aby zniszczyć innych wydaje mi się interesująca i bardzo mi się podoba. W sumie to wyspa "dała" mu władzę w nogach, może nie na darmo? ;)

Nie mogę sobie wyobrazić jak teraz potoczy sie akcja. :unsure:
Wydaje mi się że Kate będzie chciała się rzucić Jackowi w ramiona. To do niej podobne. Jednak Sayid może ją zatrzymać. A więc co zrobi Sayid? Obmysli jakiś plan, zrobi rozeznanie? Co zrobi Lock? Może użyje C4 do zniszczenia wioski Innych :D. Co do Francuzki to nie mam wątpliwości, nie będzie chciała się tam zapuszczać. Może zaczną dawać znaki Jackowi z krzaków? Jak Jack może zareagować? Może ich wyda?

Zachęcam do spekulowania.

pozdro.

Użytkownik Marciin88 edytował ten post 15.03.2007 - |20:07|

• 0

#45 Aza

Aza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:13|

Hmm, zrobiłem analizę faktów dotyczących Locka w mojej głowie i wyszła mi pewna teoria:

Jak wiemy, Locke był sparaliżowany, wyspa sprawiła, że znów może chodzić.
Spotkanie z dymkiem, myślę, że to zmieniło całkiem Locka. Od tamtej pory według mnie zaczął robić wszystko,
aby nikt z rozbitków nie wydostał się z wyspy, a więc po kolei:

-Gdy Sayid próbował nawiązać kontakt ze światem zewnętrznym Locke zniweczył ten pomysł, zaatakował Sayida od tyłu, nie miał pewności czy Sayid nawiąże kontakt ze światem zewnętrznym, wolał nie ryzykować

-Teraz zniszczył The Flame, który miał kontakt ze światem zewnętrznym, przynajmniej kiedyś

-w przyszłym odcinku zrobi coś, co potwierdza moją teorię

-Oszukuje rozbitków, odcina othersów, którzy mogą mu przeszkodzić w zachowaniu jego fałszywej tożsamości (Bakunina)

Moim zdaniem, on chce zostać na tej wyspie, ponieważ ma jakiś cel ku temu, może być też sterowany przez dymek, który jest protektorem wyspy i też stara się nie doprowadzić do tego, aby ktoś wydostał się z tej wyspy.

Co wy na to?
  • 0
And have you found it?-Hurley
No, It found me(The Island)-Locke

Dołączona grafika
1.Lost
2.The L word

#46 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:19|

no prosze! jak chca, to potrafia :) bardzo dorby odcinek z naprawde rewelacyjna koncowka :D I nasi lostowicze mysleli, kombinowali, zaczeli nawet podejrzewac to i owo, duzy, naprawde duzy postep. Oby tak dalej...

A jesli chodzi o Locke'a to nie wiem czy pamietacie, ale w pierwszym sezonie byl taki odcinek, na ktorego koncu kamerka najechala na Johna, i pokazala go w taki sposob, przy akompaniamencie odpowiedniej muzy, ze nie bylo watpliwosci, ze cos z nim jest nie tak. No i jest jeszcze sprawa jego spotkania z dymkiem. Nie wiemy dokladnie co sie wtedy stalo, a wyglada na to, ze stalo sie calkiem sporo i Lock wie znacznie wiecej niz mowi...

PS co do tego, kto ma zginac, to moim zdaniem ma zginac zarowno Charlie jak i Claire. Ta scena, w ktorej Desmond ratuje Claire dowodzi, ze jesli na jego miejscu faktycznie mialbyc Charlie, to Claire juz dawno by utonela (Desmond zdrowo napierniczal na plaze a i tak ledwo zdazyl...)

Użytkownik borderline edytował ten post 15.03.2007 - |20:28|

• 0

#47 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:21|

Choć fakt, pewnie by się jakaś dyskusja wywiązała gdyby się dowiedzieli. A w ogóle to nie pamiętam - nie wiedzą jeszcze, że Locke był sparaliżowany? Mam duże dziury w pamięci

Nie, nie wiedzą-oprócz Rose i jak ktoś pisał, Walta. Przypomnijcie sobie początkowe odcinki jak znaleźli wózek inwalidzki- przecież Locke'a nie powiedział do ludzi " sorki, ale już mi nie jest potrzebny" Wstał i chyba nawet współczuł "tej osobie".W każdym razie ani razu nie wspomniał, że był inwalidą.

Odnośnie Locke'a- czyżby Wyspa Nim kierowała? (to fantazja z mojej strony)."Znalazła" osobę tak oddaną by przy jej pomocy "wyrzucić" Others'ów z wyspy -by się od nich uwolnić.Zniszczyć wszystkie urządzenia działające na Niej, zakłócające "ducha" Wyspy (?)

Odnośnie samego epizodu- świetny.Oczywiście retrospekcje troszkę "rwały" ciągłość wydarzeń naszego "komanda" w drodze do baraków.
Informacje mają o rozbitkach niezłe- no w każdym bądź razie wiedzą kto jest kto.Czyżby jakaś potężna korporacja zatuszowała katastrofę , zebrała informacje o rozbitkach i decydowała o ich losie bo Kate i Sayid nie byli na liście ??????

Co z tym wszystkim ma wspólnego Rousseau? Może ona pełni jakąś rolę strażniczki- bo skąd naprawdę wiemy, że jak przedstawiła "swoją" werję pobytu na wyspie to prawda ????

Co do "dymka" i tego "płotu", że niby ochrona przed nim -tak odnośnie zdania w wypowiedzi @Marciin88:

Nie, bo widzieliście jak sponiewierał Eko -unosił go prawie do koron drzew- więc co to było dla niego "przepłynąć" nad tymi słupami.

Co do Jack'a- no, tu jest dopiero zagwozdka- Co Ben i Inni zrobili mu (?) wytłumaczyli, czy przekonali, by został wśród nich??? Czyżby zdradzili czym Wyspa jest ? Czego oczekuje od niego? Czy specjalnie dał się "przekabacić" mając swój plan ??? Tu producenci zaserwowali Nam niezłą niespodziankę :)

Użytkownik Kiz edytował ten post 15.03.2007 - |20:30|

• 0

#48 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.03.2007 - |20:26|

Odnośnie Locke'a- czyżby Wyspa Nim kierowała? (to fantazja z mojej strony)."Znalazła" osobę tak oddaną by przy jej pomocy "wyrzucić" Others'ów z wyspy -by się od nich uwolnić.Zniszczyć wszystkie urządzenia działające na Niej, zakłócające "ducha" Wyspy (?)

To czego dowiedział sie od dymku, kierowała jego działaniami w pierwszym i drugim sezonie. teraz sądze, że nastąpiła u niego zmiana po Implozji. Wiemy jak ją przeżył Desmond. Locke tez musiał miec jakies paranormalne doznania. Kto wie, czy nie dowiedział sie w ciągu tych sekund czegos co ukrywa przed wszystkimi.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 15.03.2007 - |20:27|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#49 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:34|

Taa ten "najazd" na Locke'a jest bodaj w tym samym odcinku co spotkanie Dymek-Locke. Niewykluczone, ze wlasnie wtedy Locke dowiedzial sie paru rzeczy. No i nie wolno zapominac o tym, ze Locke CHCIAL wpasc do CV w finale pierwszego sezonu!
  • 0

#50 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 15.03.2007 - |20:39|

Co zrobi Lock? Może użyje C4 do zniszczenia wioski Innych

Tia i wyrzuci Ziemię z orbity. I wszyscy zginą. Facet to tylko jeden ładunek. Dużo nim nie zwojuje.

Powróciła sprawa listy Jakuba (prawdopodobnie). Wy nie jesteście na liście, bo macie defekty. Czy Jack ich nie ma? Przecież drze ryja... :)
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#51 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:39|

Mnie zastanawia tez to co po twórcy nazwali niektorych bohaterów imionami filozofów. Myśle że Locke, Rousseau i Bakuniun mają ze soba cos wspolnego. Od dawna wydaje mi sie nie realne ze Francuska zyje sobie 16 lat na wyspie i ani razu nie zobaczyla Othersa mimo ze rozbitkowie w ciagu 80 dni dotarli juz do ich wioski. Locke takze cos ukrywa do tego znal go Bakunin. To gdy Rosjanin mowil o Locke'u przerwala wlasnie Rousseau... Moze imiona filozofow sa tylko przykrywka a moze Locke naprawde ma na imie Jacob?? :P mysle ze nastepny epizod duzo wyjasni. pozyjemy, zobaczymy
  • 0

#52 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:43|

Odcinek rewelacja, ścisła czołówka tuż obok 3x5, 3x8 i 3x11.

-- Dobre retrospekcje, Emilie dobrze zagrała (zwłaszcza w scenie "rozmowy" z matką w śpiączce), no i fajnie zobaczyć znowu ojca Jacka - nie wiem czemu ale lubię go

-- Sprzeczki między Locke'iem i Sayidem - nie ma to jak porządny konflikt. Oby tak dalej.

-- Bakunin znał Locke'a? Ciekawe. A Rousseau coś ukrywa, co raz bardziej to widać.

-- Śmierć Bakunina, ARGH!!!!!!! Wprowadzili tak świetną postać tylko po to żeby go zabić. Ale z drugiej strony na pewno jeszcze go zobaczymy, no i scena jego śmierci kapitalna. W ogóle podobały mi się ujęcia przy ogrodzeniu, bardzo dobre zdjęcia.

-- Końcówka z Jackiem (wiedziałem o tej grze w piłkę ze spoilerów - a przy okazji, od dzisiaj kończę nawet z oglądaniem trailerów):
Wychodzi na to, że Jack był na liście, a zatem zgodnie ze słowami Bakunina byłby w stanie pojąć o co tu biega - czyżby w czasie nieobecności Jacka Inni wyjawili mu sekrety wyspy?
Jest też druga możliwość, że Jack udaje - tylko czy po tym jaki numer wykręcił podczas operacji daliby się nabrać? Intryguje mnie to.
Teoria klonowania - GDYBY okazała się prawdziwa, przestaję oglądać ten serial.

-- Ogrodzenie - teoria jakoby miał chronić wioskę przed dymem jest idiotyczna - przecież Inni swobodnie poruszali się po wyspie.

-- Wspominał tu ktoś o tym że wystarczyło przebiec między słupami - wyraźnie widać, że jakaś siła zatrzymała Bakunina między nimi, więc nie byłoby to takie proste.

-- W finale drugiego sezonu Des śledził Inmana, teraz to Desmond był śledzony :)

-- Oczy Claire na początku odcinka: lewe oko sprzed wydarzeń na wyspie, prawe z pobytu na wyspie - czy to coś znaczy?

-- O tym że Locke był sparaliżowany wie również zjawa Boone'a (wyspa?)

Użytkownik Eko edytował ten post 15.03.2007 - |20:45|

• 0

#53 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:53|

Mnie zastanawia tez to co po twórcy nazwali niektorych bohaterów imionami filozofów. Myśle że Locke, Rousseau i Bakuniun mają ze soba cos wspolnego. Od dawna wydaje mi sie nie realne ze Francuska zyje sobie 16 lat na wyspie i ani razu nie zobaczyla Othersa mimo ze rozbitkowie w ciagu 80 dni dotarli juz do ich wioski. Locke takze cos ukrywa do tego znal go Bakunin. To gdy Rosjanin mowil o Locke'u przerwala wlasnie Rousseau... Moze imiona filozofow sa tylko przykrywka a moze Locke naprawde ma na imie Jacob?? :P mysle ze nastepny epizod duzo wyjasni. pozyjemy, zobaczymy

bardzo intrygujaca teoria. I co wiecej, calkiem sensowna :) Mysle, ze towrcy LOSTa zaplanowali kilka wlasnie takich smaczkow (podwojni agenci?:D) i w koncu czeka nas kilka niezlych niespodzianek.

Użytkownik borderline edytował ten post 15.03.2007 - |20:53|

• 0

#54 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.03.2007 - |20:53|

Odcinek spoko. Choć jakby się zastanowić to to wszystko posinno być w drugim sezonie, dzięki czemu byłby on bliższy klimatem sezonowi pierwszemu (chodzi mi o granicę wiochy). A ten sezon mógłby wtedy zakończyć serial bez zbędnego przynudzania po drodze.

-- Oczy Claire na początku odcinka: lewe oko sprzed wydarzeń na wyspie, prawe z pobytu na wyspie - czy to coś znaczy?

Jak dla mnie to coś Ci się przyśniło chyba. O czym w ogóle piszesz?

-- O tym że Locke był sparaliżowany wie również zjawa Boone'a (wyspa?)

Yyyęęęąąą??

Ludzie piszcie z sensem.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 15.03.2007 - |20:53|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#55 EDiSON

EDiSON

Kapral

• Email
  • 230 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:55|

co do koncowki odcinka

- moze dali mu "wolnosc" (rob co chcesz,itp) ale przeciez on tak nie ma jak uciec z tej ich wioski skoro jest otoczona tym systemem na poprzedniej wyspie mogl sie gdzies w dzungi zaszyc. Albo zrozumial ze nic nie moze zrobic wiec zaczal z nimi wspolpracowac - wiec dali mu jakas rozrywke,itp niz siedzienie w "klatce"
  • 0

#56 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 15.03.2007 - |20:59|

Jak dla mnie to coś Ci się przyśniło chyba. O czym w ogóle piszesz?

O swojej d*pie jak nie wiesz o czym.

Odcinek zaczyna się od lewego oka Claire (scena z flashbacka) a potem jak Claire się budzi na wyspie pokazane jest jej prawe oko.
Masz amnezję? Bo ja pamiętam, co oglądałem.

Yyyęęęąąą??

Ludzie piszcie z sensem.

Widmo, zjawa czy jakkolwiek to nazwać, to coś co pokazało się Locke'owi pod postacią Boone'a w 3x03 wie że jeździł on na wózku.

Dalej masz problemy ze zrozumieniem? Może czas na wizytę u lekarza.

Użytkownik Eko edytował ten post 15.03.2007 - |21:00|

• 0

#57 greavity

greavity

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 15.03.2007 - |21:03|

Odcinek bardzo dobry. Ciekawe o co chodzi z tą lista :) Może mi ktos powiedziec co świadczyło w odcinku "Raise by Another" o tym ze Jack i Claire są przyrodnim rodzeństwem bo nie pamiętam, a nie mam go na komputerze.
  • 0

#58 Rez

Rez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 15.03.2007 - |21:05|

A gdzie wszędobylskie kamerki, lub system alarmujący o "naruszeniu" bariery? Skutecznosć "mikrofal" porównywalna z zasiekami z drutu kolczastego - wystarczy przerzucić "kładkę". Zaleta drutu kolczastego? - nie wymaga zasilania. Wada zastosowania drutu - Bakunin by przeżył.
Czy Jack potrzebuje "prania mózgu" żeby pozostać w wiosce z biblioteką, video, zagadkami do rozwiązania i wilgotnooką i całuśną Juliet :* ?
Może lepiej uśpić czujność wroga grając z nim...

Użytkownik Rez edytował ten post 15.03.2007 - |21:06|

• 0

#59 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 15.03.2007 - |21:06|

Wychodzi na to, że Jack był na liście, a zatem zgodnie ze słowami Bakunina byłby w stanie pojąć o co tu biega - czyżby w czasie nieobecności Jacka Inni wyjawili mu sekrety wyspy?

z ta slawna lista jest cos nie tak. Bo przeciez Kate niby na niej byla i dlatego na koncu 2 sezonu z Jackiem, Sawyerem, Jackiem i Hurleyem byli porwani. A dzisiaj rusek mowi, miedzy innymi do Kate, ze nie byliscie na liscie, bo macie wady. No to jak, Kate byla czy nie byla? A moze teoria z klonowaniem ma sens, tylko ze nie bohaterzy a listy sie klonuja i cudownie rozmnazaja ?:E :D
  • 0

#60 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 15.03.2007 - |21:07|

Wracając do Johna, myślę, że to co robi w 3 serii, a także to co pozostali jest nieco ukazane w szałasie potu z 3 odcinka. Sprawdza się wszystko co przewidział Boone. O Claire i Charliem powiedział, że bezie z nimi wszystko w porządku, przez jakiś czas... Zgadza się, teraz mają zmartwienie, bo jak wiemy kurdupel może w każdej chwili zginąc :D Sayid, Sun, Jin- Sayid ma wszystko w garści, zgadza się, ale to było łatwe do przewidzenia. Hurley-to było wiadome, że wróci. Desmond-potrafi sam o siebie zadbać. Na końcu wiadomo chodziło o Eko. To jego miał uratować. Ale jeszcze pomiędzy Eko i Desem, byli Kate, Sawyer i Jack. John ma im pomóc, ale jeszcze nie wtedy... Widzimy, że Sawyer i Kate są przedstawieni razem. Wiadomo-wrócili razem. Jack jest trochę z boku i zostaje przeskanowany przez Bena. Czyżby to miało związek z przyłączeniem się Jacka do Othersów?

Pokazał mu jeszcze wózek inwalidzki "Będziesz tego potrzebował". Ciekawe...

ta slawna lista jest cos nie tak. Bo przeciez Kate niby na niej byla i dlatego na koncu 2 sezonu z Jackiem, Sawyerem, Jackiem i Hurleyem byli porwani. A dzisiaj rusek mowi, miedzy innymi do Kate, ze nie byliscie na liscie, bo macie wady. No to jak, Kate byla czy nie byla? A moze teoria z klonowaniem ma sens, tylko ze nie bohaterzy a listy sie klonuja i cudownie rozmnazaja ?

Myśle, że to zupełnie inna lista... tamta pokazana Michaelowi wydaje mi się, że była sporządzona przez Bena, nie wiadomo do konca w jakim celu...

Co do odcinka to bardzo fajny. Jesli chodzi o Jacka to albo jak ktoś wspomniał wytłumaczylimu, że nie ma ucieczki więc Jack nie probje takich akcji, jednak mimo to ta gra wydawała sie zbyt beztroska. Rzeczywiscie jak dziadzio z wnusiem :P Mysle, że on coś wie... pewnie jest teraz jak Cindy i reszta.

Użytkownik jacekfreeman edytował ten post 15.03.2007 - |21:10|

• 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych