Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 053 - S03E20 - Crossroads (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (234 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (121 głosów [60.80%])

Procent z głosów: 60.80%

2. 9,5 (26 głosów [13.07%])

Procent z głosów: 13.07%

3. 9 (21 głosów [10.55%])

Procent z głosów: 10.55%

4. 8,5 (8 głosów [4.02%])

Procent z głosów: 4.02%

5. 8 (11 głosów [5.53%])

Procent z głosów: 5.53%

6. 7,5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

7. 7 (2 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 26.03.2007 - |21:55|

czyli tak, fakt że flota stoi w obliczu nieznanego, plus flota Cylonów przed nimi, to nic?

Sytuacja z flotą jest już wtórna, ile to razy już pojawiała się flota wrogów i trzeba było walczyć/uciekać? Oczywiście to nie jest zarzut, ciężko wykombinować coś lepszego, ale na koniec sezonu wydaje mi się to zbyt trywialne. A nieznane towarzyszy przez dłuższy czas - chociażby przypadkowe odkrycie Kobolu, żeby nie szukać daleko. To, że są bliżej Ziemi niż wcześniej jakoś nie wywołało tylu emocji u mnie. Możliwe, że za parę dni zacznie to silniej działać na mnie, ale uczucie po obejrzeniu jest znacznie słabsze niż w wymienionych przez Ciebie pozostałych przypadkach. Chodzi mi głównie o to, że byliśmy do tego przygotowywani przez ostanie 10 odcinków. Wcześniejsze pomysły były dużo bardziej zaskakujące stąd taki mój odbiór.

Jeszcze komentarz do miłości Tyrola i Boomer. Podczas współżycia pewnie nie korzystali z luster i stąd żadne z nich nie zauważyło czerwoności na kręgosłupie partnera. Gaius też przez dwa lata tego nie zauważył. Jeśli nikt nie założył ukrytej kamery można śmiało uznać, że nie mieli jak zorientować się, że ich ciała funkcjonują troszkę inaczej.
  • 0

#42 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.03.2007 - |22:02|

pandi patrz do góry, wkleiłem zrzut z dradis, zgadza ci się?

#43 Gregor

Gregor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 26.03.2007 - |22:05|

Ciekawe jak się teraz ułożą stosunki starego Adamy z młodym. Po ostatniej rozmowie nie zapowiada się, aby się szybko pogodzili. Raczej nie sądzę, żeby stary powiedział Lee: Ty miałeś racje, a nie ja. Zresztą Lee też będzie miał problem, żeby wyciągnąć pierwszy rękę. Jednak w końcu będą musieli porozmawiać ze sobą.

Pojawienie Sturbuck jakoś mnie nie zaskoczyło i jakoś strasznie nie ucieszyło;)

Ogólnie dobry odcinek i mam nadzieje, że w czwartej serii nie zejdą poniżej tego poziomu, choć to niestety mało prawdopodobne.
  • 0

#44 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.03.2007 - |22:06|

Przyjmuję przeprosiny (to ja pierwszy stwierdziłem, że 3 przepraszała Tigha i nikt mi nie wierzył !!!).
Odcinek świetny, tylko kto jest piąty? Kara? Trzebaby cofnąć się i zobaczyć kto jeszcze słyszał melodię (jeśli w ogóle).
A jeśli chodzi o flotę Cylonów, to sprawa wygląda tak, że ludzie mają przewodnika, a oni raczej nie (chyba, że w oku rzeczywiście był ten frucking toaster.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 26.03.2007 - |23:15|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#45 pandi

pandi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 26.03.2007 - |22:14|

pandi patrz do góry, wkleiłem zrzut z dradis, zgadza ci się?

fakt, chociaż u Lee już to inaczej wygląda, albo wpadka twórców albo coś się tu rzeczywiście nie zgadza :)
  • 0

#46 Kristof128

Kristof128

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 26.03.2007 - |22:17|

Według mnie odcinek najlepszy zaraz po 11 (chyba, ten przed przerwa co byl). Szkoda ze bedzie trzeba czekac tyle czasu do kolejnych odcinkow bo po tym odcinku znow wrocila chec do ogladania. Ciekawi mnie sama bitwa jak sobie poradza z tymi cylonami co ich wlasnie spotkali bo watpie ze przez 20 minut zdazyli by sie utrzymac. Trzeba czekac ... Daje 10
  • 0
W oczekiwaniu na 2009 rok...
4.5 BSG....

#47 pinhead

pinhead

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 26.03.2007 - |22:23|

Bardzo fajny odcinek. Wydaje mi się że gdzieś w filmie przewijał się motyw że ostateczna piątka jest dużo starsza niż pozostałe cylony. Może to było a propos odkrycia świątyni? W każdym razie ja bym raczej skłaniał się do tej myśli. Ostateczna piątka to pewnie istoty z czasów kiedy kolonie się rozdzieliły (nie pamiętam dokładnie mitologii tego serialu, więc nie krzyczcie :) ) , być może oni uciekli z Ziemi lub spowodowali exodus. Z jakichś względów nie chcą doprowadzić do odnalezienia ziemi i do przetrwania dziecka - hybrydy. Być może są tylko jakąś mentalnością, może przenoszą się z osoby na osobę w szczególnych warunkach i tak trwają od tysięcy lat.
Być może ziemia przed rozbiciem na kolonie to ziemia naszej przyszłości, po dodaniu do tego czasu całej historii kolonii, jak już dotrą na nią bohaterowie możemy się nieźle zdziwić - zobaczymy naszą odległą przyszłość. Może się okazać dlaczego ostateczna piątka nie chce dotrzeć do ziemi.
  • 0

#48 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 26.03.2007 - |23:03|

Czterech z ostatecznej piątki to:
*półkownik Tight
*szef Tylor
*Sam Adams
*asystentka pani prezydenta

Moga być Cylonami ... albo Ziemianami :D
Jesli są Cylonami, to piątym Cylonem z Ostatecznej Piątki jest Laura Roslin, ponieważ:
- po wskoczeniu floty w pobliże mgławicy jonowej natycjmiast rozbolała ją głowa (w pilocie podobny problem miał Leoben Conoy w pobliżu stacji Ragnarok, która się znajdowała w sztormie jonowym)
- dzieli ten sam sen/wizję z Ateną i Caprica Six
I tu jest problem, bo w tej wizji pojawia się jeszcze Baltar ... w sumie 6 Cylonów ?
A na koniec pojawia się martwa Starbuck... siódmy Cylon ?!

A dla mnie śmierć Kary była poważnym zgrzytem , który nijak mi nie pasuje do serialu. Najpierw wrzucają telenowelę w czworokącie, potem jeszcze symbol supernowej i gadki o specjalnym przeznaczeniu, ciagną to przez kilka odcinków, tylko po to , żeby ją zabić i zostawić pytania bez odpowiedzi ?! Coś mi tu nie gra, tak więc:
1. Kara nie zginęła, bo:
- jest Cylonem i wkrótce zobaczymy jak się budzi na pokładzie basestara - dla zwiększenie napięcia bedzie to finał trzeciego lub premiera czwartego sezonu :D
....

Jakbym coś wcześniej przeczuwał ...jednak w sumie było trochę inaczej :D

Użytkownik Asignion edytował ten post 26.03.2007 - |23:13|

• 0

#49 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 26.03.2007 - |23:38|

O Jezus Maria... Widział ktoś moją żuchwę? Od zakończenia odcinka jej szukam :)

Cały odcinek świetny. Stopniowe budowanie napięcia przy procesie, przewidywalnym wprawdzie, ale... Następne sceny zrekompensowały mi wszystko. Wszystkie niedociągnięcia s3. Przed odcinkiem nie pomyślałbym, że zobaczymy Cylonów aż czterech. I to jakich... Andersa przewidziałem jako jedynego z tej czwórki, Tigh i Tori pojawiali się wśród wielu podejrzanych, ale o chiefie bym nie pomyślał nigdy. Co do Tigha - wg wywiadu, wszystko ma się wyjaśnić, dlatego przymykam oko na ten IMO bezsensowny zwrot. Bo jak on może być Cylonem...? To była jedyna wada tego epa. Jak wiadomo nie od dziś, najlepsze finały sezonów wśród seriali ma BSG. Ten był najlepszy z najlepszych. Cuuuudo ;)

Tak swoją drogą, to w trakcie procesu obmyśliłem inne zakończenie epa. Teraz nic już ono nie znaczy, ale i tak pochwalę się moją pomysłowością i podziele się nim z Wami. Proces, proces, proces, Baltar uniewinniony. Gdy stoi, chwilę po wysłuchaniu werdyktu dostaje kulkę z 'trybun'. Przerwa na reklamy, następna scena - Baltar się budzi w cylońskiej wanience, a obok stoją wszyscy, którzy słyszeli muzykę. Takie zakończenie s3 też by mi odpowiadało, ale jednak kłaniam się przed Moorem i ekipą - nie dorastam im do pięt w wymyślaniu scenariuszy :)

Starbuck. IMO to tylko wizja Lee, która będzie się zresztą przewijała przez s4. W końcu Katee jest chyba zakontraktowana na następny sezon. Jak już zauważyliście, nieoznakowany Viper, w dodatku czyściutki, nie może wskazywać na nic innego.

Ostatni Cylon. No i mamy od razu parę tropów. Co jest z Roslin? Ból głowy a la Leoben z miniserii przy podobnej sytuacji. Do tego snu nie przywiązywałbym uwagi, bo wyjdzie, że Gaius jest kolejnym tosterem i skończy się na tym, że pod koniec serialu cała obsada okaże się Cylonami.

@Gaj, pisałeś o świecącym kręgosłupie Szóstki. Jak dla mnie, była to tylko wskazówka dla oglądających, że ona JEST Cylonem i tak naprawdę nie ma to żadnego związku z resztą serialu. Ot, taka pokazówka.

Ocena odcinka nie może być inna jak 10.
  • 0

#50 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.03.2007 - |23:43|

@Gaj, pisałeś o świecącym kręgosłupie Szóstki. Jak dla mnie, była to tylko wskazówka dla oglądających, że ona JEST Cylonem i tak naprawdę nie ma to żadnego związku z resztą serialu. Ot, taka pokazówka.

Boomer też się świecił, więc to nie była pokazówka...

#51 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.03.2007 - |23:53|

Nie rozumiem dlaczego ludziom wytdaje się, że jak wygląda na "po 40" to nie Cylon. A Cavil to niby co? Psu z d*** wyszedł? Ich nie dotyczy coś takiego jak wiek. Oni mogą mieć 5000 lat i będą wyglądać tak samo.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 26.03.2007 - |23:53|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#52 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.03.2007 - |23:59|

Hans Olo to może być moja wina, bo kiedyś, nim pojawił się Calvin, to rzucałem taką teorią na prawo i lewo... ale to już przeszłe czasy, Calvin mi tą teorię skutecznie zepsuł w końcówce drugiego sezonu :/

#53 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 27.03.2007 - |00:08|

Boomer też się świecił, więc to nie była pokazówka...

Jak wiadomo, fizjologia skór nie różni się niczym od fizjologii ludzi.
W takim razie mamy trzy możliwości:
a) pokazówki dwie :),
b ) błąd w serialu,
c) ludzie po prostu nie umieją wykrywać tych anomalii.

Z innej beczki:
Tak w ogóle, to trochę mnie ten wywiad zaniepokoił. W finale podobało mi się strasnie to, że cylonowatość czwórki nie została wyjaśniona do końca. Tak naprawdę, nie wiedzieliśmy, czy są oni tosterami. A tu nam w tym wywiadzie wszystko zostaje potwierdzone... Szkoda...

Użytkownik kefir edytował ten post 27.03.2007 - |00:08|

• 0

#54 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 27.03.2007 - |00:17|

kefir ten wywiad jest beznadziejny, RDM tam mówi, że pomysł kto ma być w tej piątce przyszedł mu tak gdzieś teraz... więc bardzo mnie się to nie podoba...
a taka rzecz, powinna być zaplanowana na długo przed kręceniem...

#55 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.03.2007 - |00:27|

No to przyszedł niestety czas na ostatni odcinek 3 sezonu. Odcinek bardzo dobry więc się trochę rozpisze.

Po słabszych odcinkach w 3 sezonie (nie były złe ale nie też rewelacyjne) w końcu dotarliśmy do końca 3 sezonu. Myślę że nikt się nie spodziewał że serial zawędruje w taką stronę. Wiem, że niektórym nie przypadło to do gustu jednak mi bardzo się podoba i jest moim ulubionym serialem (a oglądałem bardzo wiele już). Zrobiło się bardzo ciężkie kino psychologiczne w otoczce SF (w wyśmienitej trzeba dodać).
Ale wracając do odcinka. Rozprawa Baltara – niezła przemowa młodego Adamy sprawiła że Gajus został uniewinniony i nie tylko przez młodego ale też Admirała bo on oddał decydujący głos (3:2 na niewinność) a jakby bardziej się przyczepić to nawet przez 3 Adamów Gajus jest wolnym człowiekiem (książka dziadka Adamy). I jak zawsze ukochany doktorek spadł na 4 łapy. Od razu po opuszczeniu areszty zostaje w opiece swoich „wyznawców”. Co do procesu duży plus dla Apollo że nie zdradził swego ojca i kurde dziwny ten Lampkin, po procesie odkłada laskę i normalnie odchodzi.
Fajna początkowa scena jak Admirał popędza Roslin żeby wzięła swoją tłustą dupę.
No i najważniejszy wątek. W końcu dowiadujemy się o pozostałej piątce Cylonów. Są nimi , którzy słyszeli głosy (jednak w poprzednim odcinku się tego domyśliłem): Tight, asystentka pani prezydent, Taylor, Chief. Co do tego to [beeep] soundtrack jest do tego wątku, [beeep] ten motyw muzyczny został wpleciony w akcje tego odcinka. Co do piątego modelu ja widze dwie opcje. Albo jest nim Sturbuck (co do niej to jest w tym wypadku osobą która była w przepowiedniach, tą która umrze a potem doprowadzi ich do Ziemi….wcześniej myślałem ze to Roslin, powraca po śmierci bo jest Cylonem) albo jest nim…. Lee Adama !!! (właśnie ma omamy widząc Sturback , bo niby skąd Viperem doleciała aż do tej mgławicy, skąd ma Vipera!!! wogole ten Viper jest jakiś dziwny , bez oznakowań, czysty zadbany.A trzeba przypomnieć ze Leboen powiedział Roslin jak go w śluzie spuściła, że Adama jest Cylonem. Jeszcze trzeba przypomnieć scenę jak Karze wycieli jajniki, po co by to robili jeśli była by Cylonem?). Z tą piątką to też nie wiadomo czy są jednak Cylonami. Czemu dopiero teraz zostali aktywowani? Może to tylko czujniki , które im wszczepili podczas pobytów we więzieniach na nowej Caprice. A co przemawia za tym, ze jednak są słyszą wspólnie ten glos, maja do siebie ze tak nazwie ciagaty: Taylor z Sturbuck, Taylor z Asystenka, Chief z Atena. Taylor jako członek ruchu oporu tez podejrzany, pojawił się w nim nie wiadomo skąd. A może Roslin jest Cylonem (dziwnie się zachowuje po wtaczaniu z powrotem zasilania) ? Ale znów ma raka , co by to wykluczało. W sumie nadal jak dla mnie to ze ktoś z nich jest Cylonem nie jest do końca jasne.
Inny watek to ciągle powracająca w snach opera a w niej Hera, Six i Baltar jako ci którzy maja ja wychowywać. W tym odcinku śnił się równocześnie Six, Roslin i Boomer (czy tam Atenie pogubiłem się juz z tym). W poprzednich odcinkach i sezonach sen ten śnił się także Baltarowi i również w operze. Czemu Hera jest taka ważna ???
No i ostatnie sceny po przeniesieniu się w mgławice boskie!!! Spotkanie czwórki a potem powrót na mostek ([beeep]ista muzyczka w tle). Wyłączenie prądu. A po włączeniu na radarach Cyloni (a może to nie do końca wszyscy są tam Cylonami, bo cos dużo tego na radarze, a w scenie jak się kamera oddala z pola bitwy widać tylko 4 Baseshipy). Spotkanie Sturback z Adama. No i końcowa scena odjazd z pola bitwy , od mgławicy, galaktyki a potem najazd na nasz układ słoneczny i w końcu Ziemie (musieli pokazać Kanadę i część USA bo mądre ludziki w Stanach jakby pokazali Azje to by nie skojarzyli że to Ziemia).

Teraz kurde czekać aż się wyjaśni do ….2008 roku. Będę płakać głośno…

Użytkownik matlas edytował ten post 27.03.2007 - |00:35|

• 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#56 LooZ^

LooZ^

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 27.03.2007 - |00:30|

W ten wywiad bym kompletnie nie wierzyl. Czy to nie on mowil, ze Kara definitywnie nie zyje? A moze to Viper z ziemii? :) Skoro na niej byla... A "jakies" wizje to na dobra sprawe miala polowa aktorow...

Użytkownik LooZ^ edytował ten post 27.03.2007 - |00:32|

• 0

#57 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 27.03.2007 - |00:34|

kefir ten wywiad jest beznadziejny, RDM tam mówi, że pomysł kto ma być w tej piątce przyszedł mu tak gdzieś teraz... więc bardzo mnie się to nie podoba...
a taka rzecz, powinna być zaplanowana na długo przed kręceniem...

To, że przyszło mu to do głowy niedawno, wydaje mi się raczej oczywiste. Bardziej frustrujące jest przyznawanie się do tego...

A wywiadu całego nie przeczytałem. Przejrzałem go tylko i wybrałem co ciekawsze punkty. A potem i tak z czytania zrezygnowałem, żeby nie natrafić na coś, na co natrafić bym nie chciał ;)

LooZ^ - Kara definitywnie nie żyje i nie mam tu żadnych wątpliwości ;)
  • 0

#58 sprawl

sprawl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 27.03.2007 - |00:43|

takie moje przypuszczenie: tigh, tori, szef i anders maja wieksza czulosc sluchu niz pozostali i dlatego slyszeli piosenke nadana z ziemi (musi byc niedaleko skoro starbuck - dzieki bogom ze wrocila - byla na niej) falami radiowymi odebrana przez lecacy w przestrzeni battlestar (duza bryla metalu zadzialala jak antena).

czy cyloni mogliby sie wabic coverem jimiego hendrixa - all along the watchtower? brzmi to troche zalosnie, przyznajcie. :)

edit 1:
utwor jest de facto autorstwa boba dylana, ja znalem tylko wykonanie henrixa.

Użytkownik sprawl edytował ten post 27.03.2007 - |00:49|

• 0

#59 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 27.03.2007 - |00:51|

Zgadzam się z wcześniejszym czyimś zdaniem, że wywiad z Moorem nie budzi optymizmu, a parę wrzutek rozcarowuje mocno.Jak pamiętam podcast do 2-17 to tam Moore mówił, że w ostatniej chwili wycofali się z koncepcji pokazania w Downloaded więcej niż znane nam modele. A to znaczy, że skoro to rozważali to była koncepcja, że pozostałe 5 modeli ma swoje kopie w cylońskiej flocie. Teraz Moore mówi, że koncepcja, że to właśnie ta 4ka pokazana w 3-20 jest z Final Five przyszło mu ostatnio do głowy. To znaczy, że facet tworzy na poczekaniu i nie ma od początku jednej i jasnej koncepcji serialu i postaci. Wg mnie stąd płynie od dłuższego czasu strumień błędów, niejasności i braku spójności. No cóż. ALe tak to wg mnie wygląda.

ALe napisałem posta, żeby zwrócić Wam uwagę na 1 rzecz. Otóż w 3-05 w sądzie kapturowym na kolaborantach z New Caprici mamy w składzie tego "sądu" aż 3 osoby z pokazanej nam w 3-20 czwórki cylonów. Mamy w sądzie Chiefa, Tighta i Andersa. Nie ma tam tylko asystentki Roslin - chyba, że coś przeoczyłem. Nie za bardzo kapuję co to znaczy, ale to co mi przychodzi na myśl to to, że ktokolwiek programował im mózgi ten zasiał im sporą dawkę nienawiści do cylonów z pozostałęj siódemki. No co by nie mówić to może i ktoś z tego "sądu" jest ostatnim cylonem? Na upartego to na sławnym zdjęciu Final Five to postać 2 od prawej strony dałaby się spasować z kobietą, która w tym "sądzie"brała udział, ale nie pamiętam akurat jak się nazywała. DOdatkowo to właśnie tej postaci ze zdjęcia nie idzie ni chusteczki skojarzyć z nikim nam znanym i w dodatku mówimy o postaci, któą na zdjęciu najlepiej widać. Po wzroście sądząc to Cally odpada jako opcja - zresztą z nie mogłaby mieć dziecka z Tyrolem... Ale w tej sprawie 5 cylona raczej wróciłbym do 1 sezonu, gdzie Loeben mówi, że Adama jest cylonem. Nie mówi nam tylko, który z 2 Adamów jest tym cylonem. W serialu więcej przemawia za Lee Adamą. No, ale to tylko spekulacja. ZNane powszechnie zdjęcie pokazujące Final Five sugeruje, że mamy tam 3 facetó i 2 kobiety. No to zostaje realnie Roslin lub Ellen. Co do Sturbuck to wydaje mi się, że w odcinku The farm mieli okazję ją zdrowo i dobrze zbadać. W końcu pobrali jej zdaje się jajniki... I taka opcja, że mogli ją badać i nie odkryć w niej cylona, raczej w tym układzie odpada. B. wiele wskazuje na nią, ale jak mówię, to byłoby niemożliwe, żeby ją zbadali dokładnie i nie odkryli Cylona... Chyba, żeby pochodził sprzed 3000 lat, cokolwiek to znaczy?!

Fenomen odcinka 3-20 polega na tym, że uniewinniony zostaje Baltar jako główny kolaborant, a z 2 strony to okazuje się, że jądrem i podstawą ruchu oporu na New Caprica byli Cyloni z Final Five (ANders, Tight, Chief, (nie wiem, nie pamiętam, co robiła wtedy asystentka Roslin). Nie wydaje się Wam to perwersyjnie przewrotne - taki skład czołówki ruchu oporu, w kontekście 3-20 !??

Bardzo interesująca jest za to koncepcja, że objawiona nam w 3-20 czwórka cylonów jest de facto ziemianami czyli jest z 13 plemienia. STanowi jakby stare modele sprzed 3000 lat, które w dodatku nie mają możliwości ponownego przebudzenia na Resurrection Shipie współczesnych cylonów. Zapewne 5 cylon jest w tym sensie taki sam, kimkolwiek by nie był.... Ot koncepcja.

Użytkownik Gaj edytował ten post 27.03.2007 - |01:04|

• 0

#60 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.03.2007 - |01:32|

"There must be some way out of here," said the joker to the thief,
"There's too much confusion, I can't get no relief.
Businessmen, they drink my wine, plowmen dig my earth,
None of them along the line know what any of it is worth."

O naszej czwórce???

"No reason to get excited," the thief, he kindly spoke,
"There are many here among us who feel that life is but a joke.
But you and I, we've been through that, and this is not our fate,
So let us not talk falsely now, the hour is getting late."

All along the watchtower, princes kept the view
While all the women came and went, barefoot servants, too.

Outside in the distance a wildcat did growl,
Two riders were approaching, the wind began to howl.

sturbuck and adama ???
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych