Zgadzam się z wcześniejszym czyimś zdaniem, że wywiad z Moorem nie budzi optymizmu, a parę wrzutek rozcarowuje mocno.Jak pamiętam podcast do 2-17 to tam Moore mówił, że w ostatniej chwili wycofali się z koncepcji pokazania w Downloaded więcej niż znane nam modele. A to znaczy, że skoro to rozważali to była koncepcja, że pozostałe 5 modeli ma swoje kopie w cylońskiej flocie. Teraz Moore mówi, że koncepcja, że to właśnie ta 4ka pokazana w 3-20 jest z Final Five przyszło mu ostatnio do głowy. To znaczy, że facet tworzy na poczekaniu i nie ma od początku jednej i jasnej koncepcji serialu i postaci. Wg mnie stąd płynie od dłuższego czasu strumień błędów, niejasności i braku spójności. No cóż. ALe tak to wg mnie wygląda.
ALe napisałem posta, żeby zwrócić Wam uwagę na 1 rzecz. Otóż w 3-05 w sądzie kapturowym na kolaborantach z New Caprici mamy w składzie tego "sądu" aż 3 osoby z pokazanej nam w 3-20 czwórki cylonów. Mamy w sądzie Chiefa, Tighta i Andersa. Nie ma tam tylko asystentki Roslin - chyba, że coś przeoczyłem. Nie za bardzo kapuję co to znaczy, ale to co mi przychodzi na myśl to to, że ktokolwiek programował im mózgi ten zasiał im sporą dawkę nienawiści do cylonów z pozostałęj siódemki. No co by nie mówić to może i ktoś z tego "sądu" jest ostatnim cylonem? Na upartego to na sławnym zdjęciu Final Five to postać 2 od prawej strony dałaby się spasować z kobietą, która w tym "sądzie"brała udział, ale nie pamiętam akurat jak się nazywała. DOdatkowo to właśnie tej postaci ze zdjęcia nie idzie ni chusteczki skojarzyć z nikim nam znanym i w dodatku mówimy o postaci, któą na zdjęciu najlepiej widać. Po wzroście sądząc to Cally odpada jako opcja - zresztą z nie mogłaby mieć dziecka z Tyrolem... Ale w tej sprawie 5 cylona raczej wróciłbym do 1 sezonu, gdzie Loeben mówi, że Adama jest cylonem. Nie mówi nam tylko, który z 2 Adamów jest tym cylonem. W serialu więcej przemawia za Lee Adamą. No, ale to tylko spekulacja. ZNane powszechnie zdjęcie pokazujące Final Five sugeruje, że mamy tam 3 facetó i 2 kobiety. No to zostaje realnie Roslin lub Ellen. Co do Sturbuck to wydaje mi się, że w odcinku The farm mieli okazję ją zdrowo i dobrze zbadać. W końcu pobrali jej zdaje się jajniki... I taka opcja, że mogli ją badać i nie odkryć w niej cylona, raczej w tym układzie odpada. B. wiele wskazuje na nią, ale jak mówię, to byłoby niemożliwe, żeby ją zbadali dokładnie i nie odkryli Cylona... Chyba, żeby pochodził sprzed 3000 lat, cokolwiek to znaczy?!
Fenomen odcinka 3-20 polega na tym, że uniewinniony zostaje Baltar jako główny kolaborant, a z 2 strony to okazuje się, że jądrem i podstawą ruchu oporu na New Caprica byli Cyloni z Final Five (ANders, Tight, Chief, (nie wiem, nie pamiętam, co robiła wtedy asystentka Roslin). Nie wydaje się Wam to perwersyjnie przewrotne - taki skład czołówki ruchu oporu, w kontekście 3-20 !??
Bardzo interesująca jest za to koncepcja, że objawiona nam w 3-20 czwórka cylonów jest de facto ziemianami czyli jest z 13 plemienia. STanowi jakby stare modele sprzed 3000 lat, które w dodatku nie mają możliwości ponownego przebudzenia na Resurrection Shipie współczesnych cylonów. Zapewne 5 cylon jest w tym sensie taki sam, kimkolwiek by nie był.... Ot koncepcja.
Użytkownik Gaj edytował ten post 27.03.2007 - |01:04|