Odcinek 051 - S03E18 - The Son Also Rises
Napisano 21.03.2007 - |15:23|
Dam 5/10 bo były już gorsze odcinki.
Napisano 04.04.2007 - |10:23|
Jak zwykle dobrze dobrany aktor do konkretnej roli. Podoba mi się jego gra.
Nie mniej z serialu SF przechodzimy w political fiction albo nawej jakiś serial prospołeczny.
Pomimo, że ostatnie odcinki jakoś rozmywają serial, same w sobie są perełkami.
Niestety sam serial zaczyna przynudzać, bo gubię się, o co w nim chodzi.
Napisano 07.04.2007 - |19:54|
Ocena: 8
PLUSY:
+ ciekawa postać z tego prawnika. Taki bardziej filozof i psycholog z niego niż adwokat, ale nie jest to wada. Dzięki temu było w odcinku dość sporo fajnych rozmów.
+ plus za bardzo dobrą rozmową prawnika z Capricą 6 To chyba największy atut tego odcinka.
+ wreszcie pokazali na dłużej Baltara i Caprice 6 Tej parki mi brakuje w ostatnich odcinkach, a właśnie oni byli jedną z kolumn na której stoi ten serial. Mam nadzieję, że w dwóch ostatnich odcinkach będzie ich jeszcze więcej.
+ motyw sabotażu dość ciekawy, acz mało wyrazisty. Fajnie, że pokazali reakcje ludzi na proces Baltara i tzw. kwestię sprawiedliwości. Z tego względu zachowanie Kelly'ego można by uznać za uzasadnione. Od wielu tygodni trzymają w celi faceta, który doprowadził ich prawie do zagłady, a państwo chce zafundować mu "uczciwy proces". Taka sytuacja musi powodować irytację ludzi, a co słabszych nawet do radykalnych kroków.
MINUSY:
- zabrakło dynamizmu, znów brak Cylonów, proces się przeciąga, wszystko jest w stanie wielkiego wyczekiwania. :/ Nie taki koniec sezonu sobie wyobrażałem. Liczyłem, że ostatnie kilka odcinków będą parły do przodu z fabułą, a tutaj wszystko idzie powolutku.
- te przeciąganie procesu zaczyna mnie drażnić Od wielu odcinków wszyscy tylko czekają na ten wielki hsitoryczny proces Gaiusa Baltara, byłego prezydenta 12 kolonii, ale to już byt długo trwa. A gdy takie coś ma miejsce boję się, że siła rażenia tego wydarzenia będzie zbyt mała.
- hmm, liczyłem na bardziej uwypuklony wątek straty Starbuck i żalu po niej. Poza dwoma panami o nazwisku Adama i oczywiście Andersem to nikt inny nie mowił o niej, o jej tajemniczej śmierci, liczyłem na odniesienie się do obrazów i tego tęczowego oka itd.
- niespodobało mi się to, że Apollo tak ochoczo zaangażował się w obronę Baltara. Nie wiem co mu strzeliło do głowy. Czyżby rozmowa z Lumpkinem o dziadku Adamy wzbudziła w nim jakiś prawniczy instynkt? W końcu sam się dziwił, jak jego dziadek mógł bronić same szumowiny, więc może sam postanowił pójść w jego ślady? Konflikt z ojcem zapewne też odegrał tu jakąś rolę, czyli w grę może wchodzić również "Młodzieńczy bunt" ze strony Lee. Tak czy siak mam przeczucie, że Lee wybroni Baltara, a taka perspektywa mało mi się podoba.
Użytkownik Halavar edytował ten post 07.04.2007 - |20:17|
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 14.03.2008 - |00:12|
Od wielu tygodni trzymają w celi faceta, który doprowadził ich prawie do zagłady, a państwo chce zafundować mu "uczciwy proces". Taka sytuacja musi powodować irytację ludzi, a co słabszych nawet do radykalnych kroków.
To ludzie go wybrali na prezydenta.. Oni nie ponosza zadnej odpowiedzialnosci za to, na kogo swoje glosy oddali???? Pytanie z kategorii retorycznych...
Odcinek widac, ze przygotowuje grunt do finalu sezonu. Bardzo ciekawa postac tego adwokata.. chociaz w zasadzie nie wiadomo, czy jest takowym.. No ale podjal sie tego zadania, jakim jest obrona Baltara.
Widac, ze Lampkin ma opanowane wszelkie triki. To zdejmowanie okularow, aby wydac sie szczerym czy prawdomownym. To szafowanie przedmiotami - pioro dla No 6, zabranie okularow Roslin, bo bez nich wyglada mniej powaznie. On ma plan Ale Cylonem raczej nie jest, to by bylo zbyt proste. No i te jego filozoficzne wywody. Miodzio Lubie takie rzeczy
Mamy sabotaże, zamachy, kotrowersje. Kolejny raz mamy walke o sprawiedliwosc - Wpierw Helo teraz Apollo.. Sumienie postaci widac sie odzywa coraz czesciej.
Sam zapil i sie polamal. Tak jakos pomineli jego cierpienie.. Czy tez moze mocno je splaszczyli. No chyba, ze postac tylko tak potrafi to wyrazic.
Cos Zareka nie widac..
Napisano 23.01.2009 - |16:30|
Napisano 28.05.2010 - |09:04|
Dnem ten odcinek jeszcze nei jest ale nie wile mu brakuje aby onie zaryć , podoba mi się postać nowego adwokata i jego kleptomania, ekscentryczny z kotem, dzięki swojemu dziwactwu "odkrył" zamachowca, strasznie łatwo idzie mu manipulowaniu ludźmi nawet caprica-6 dała się urobić. A ta końcówka dała mi do myślenia czy z tego cytatu nie wynikało czasem że on jest synem Baltara ??
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda
Napisano 20.11.2010 - |12:48|
Ocena za odcinek 7/10.
Napisano 21.03.2012 - |15:09|
Świetna postać Lampkina ratuje ten teatralny odcinek. Niezwykły umysł i niezwykła strategia - adwokat manipuluje wszystkimi wokoło. Lepsze niż całe tabuny prawniczych seriali.
Ciekawa rozmowa z baltarową Szóstką - miłość cylonów, choćby zaprogramowana, boli jak ludzka.
Odcinek broni się przy ponownym oglądaniu znacznie lepiej niż przypuszczałem. I kotek złodziejaszek
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 21.03.2012 - |15:09|
Napisano 18.06.2012 - |16:49|
Dobrze, że usuneli Starbuck z napisów. Tworzy to dodatkową przesłankę, że na prawdę nie żyje. No ale w finale zapewne w jakiś sposób wróci. Możliwe, że jako jeden z wielu cliffhangerów. No i finał będzie ostro powiązany z procesem Baltara. Liczę jednak także na akcję i jakąś małą bitwę.
Napisano 23.07.2012 - |21:51|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych