Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 050 - S03E17 - Maelstrom

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (125 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (22 głosów [20.75%])

Procent z głosów: 20.75%

2. 9,5 (17 głosów [16.04%])

Procent z głosów: 16.04%

3. 9 (21 głosów [19.81%])

Procent z głosów: 19.81%

4. 8,5 (6 głosów [5.66%])

Procent z głosów: 5.66%

5. 8 (12 głosów [11.32%])

Procent z głosów: 11.32%

6. 7,5 (5 głosów [4.72%])

Procent z głosów: 4.72%

7. 7 (6 głosów [5.66%])

Procent z głosów: 5.66%

8. 6,5 (3 głosów [2.83%])

Procent z głosów: 2.83%

9. 6 (1 głosów [0.94%])

Procent z głosów: 0.94%

10. 5,5 (1 głosów [0.94%])

11. 5 (2 głosów [1.89%])

Procent z głosów: 1.89%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [1.89%])

14. 3,5 (1 głosów [0.94%])

15. 3 (2 głosów [1.89%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.94%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (4 głosów [3.77%])

Procent z głosów: 3.77%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 06.03.2007 - |17:45|

głupie pytanie ale gdzie? Poza rozmowami Leobena z Karą i interpretacją tekstów ze zwojów?

Heh, mi to wystarcza na potwierdzenie. Zbyt wiele faktów ze zwoi powtarza się w świecie BSG. Choć jak to odbieramy to już nasze własne interpretacje.
Zdaję sobie sprawę, że charakter jest mistyczny, ale to ma mniejsze znaczenie. Raczej liczy się samo powtarzanie zdarzeń z przeszłości. No dobra teoretyczne powtarzanie... :). Argumentów jakby nie patrzeć poza słowami niektórych osób większych nie znajdę choćbym nie wiadomo jak długo szukał.

Gaj - jest jedno ale co do tej teorii. Nasz wszechświat nie kurczy się, tylko rozszerza od samego początku i nie ma raczej większych podstaw by przypuszczać, że ten proces ulegnie odwróceniu. Przynajmniej nie spotkałem się z takowymi.
  • 0

#42 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.03.2007 - |17:51|

MidMad przecież wyraźnie napisałem Poza rozmowami Leobena z Karą i interpretacją tekstów ze zwojów?
a ty przytoczyłaś mi dokładnie to...

Zbyt wiele faktów ze zwoi powtarza się w świecie BSG.

ale u nas w religiach jest tak samo, a nikt nie interpretuje tego jako powtarzanie, tylko jako przepowiedzenie...
dlatego uważam, że w BSG będzie podobnie....
i dlatego proszę o inny przykład...

Użytkownik Toudi edytował ten post 06.03.2007 - |21:40|

#43 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 06.03.2007 - |18:34|

A dla mnie śmierć Kary była poważnym zgrzytem , który nijak mi nie pasuje do serialu. Najpierw wrzucają telenowelę w czworokącie, potem jeszcze symbol supernowej i gadki o specjalnym przeznaczeniu, ciagną to przez kilka odcinków, tylko po to , żeby ją zabić i zostawić pytania bez odpowiedzi ?! Coś mi tu nie gra, tak więc:
1. Kara nie zginęła, bo:
- jest Cylonem i wkrótce zobaczymy jak się budzi na pokładzie basestara - dla zwiększenie napięcia bedzie to finał trzeciego lub premiera czwartego sezonu :D
- Heavy Raider był tam naprawdę i została uratowana przez Cylonów

2. Kara, zgineła, ale nie było to planowane przez autorów scenariusza, bo:
- Katee Sackhoff któregoś ranka doszła do wniosku, że serial schodzi na manowce, prawie nie ma walk Viperów i ona się marnuje w serialu. Pora z tym skończyć, tym bardziej, że Szóstka z Ósemką podłapały fajne fuchy w C&C 3: Tiberium Wars, a jej nikt nie docenił ;)
- producenci znaleźli na swoich biurkach memo od księgowych, z którego wynika, że budżet na 3 sezon został przekroczony i potrzebne są radykalne cięcia, jesli Wielki Finał sezonu trzeciego ma zostać nakręcony. Zrobili zestawienie najbardziej niepopularnych postaci i sprawdzili, kto ma najwyższy kontrakt ...

Użytkownik Asignion edytował ten post 06.03.2007 - |18:35|

• 0

#44 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2007 - |18:50|

2. Kara, zgineła, ale nie było to planowane przez autorów scenariusza, bo:
- Katee Sackhoff któregoś ranka doszła do wniosku, że serial schodzi na manowce, prawie nie ma walk Viperów i ona się marnuje w serialu. Pora z tym skończyć, tym bardziej, że Szóstka z Ósemką podłapały fajne fuchy w C&C 3: Tiberium Wars, a jej nikt nie docenił ;)
- producenci znaleźli na swoich biurkach memo od księgowych, z którego wynika, że budżet na 3 sezon został przekroczony i potrzebne są radykalne cięcia, jesli Wielki Finał sezonu trzeciego ma zostać nakręcony. Zrobili zestawienie najbardziej niepopularnych postaci i sprawdzili, kto ma najwyższy kontrakt ...

To tak nie działa. Kontrakt jest kontraktem. Jest w nim napewno jakas klauzula wyjścia, okres wymowienia, ale jest on zwykle dośc długi. Na poczatkusezonu kontrakty sa zwierane i się ich dotrzymuje. Nawet po wyelimonowaniu postaci ciagle sie placi aktorowi za pelny czas kontraktu. Nie chodzi wiec tu o pieniedze. A na pewno nie chodzi tu o nagla decyzje. Jesli byla w planach welimonowanie postaci, podpisano z aktorka kontrakt na 17 epizodow.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#45 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 06.03.2007 - |18:57|

Raider istniał.
Raz że Apollo go widział a dwa to Starbuck dostała przecież serie w 27 minucie i nie mogła to być jej wyobraźnia.
  • 0

#46 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2007 - |18:58|

Raider istniał.
Raz że Apollo go widział a dwa to Starbuck dostała przecież serie w 27 minucie i nie mogła to być jej wyobraźnia.

Mogła. Przegląd jej myśłiwca po powrocie do bazy wykonany zprez szefa wykluczył taką mozliwośc.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 06.03.2007 - |18:59|

• 0
Genesis

#47 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.03.2007 - |19:11|

Jonasz a jak wytlumaczysz ta dzire w Szybie?
  • 0

#48 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2007 - |19:19|

Jonasz a jak wytlumaczysz ta dzire w Szybie?

A jak ja wytlumaczyl Tylor?
  • 0
Genesis

#49 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 06.03.2007 - |19:30|

Mogła. Przegląd jej myśłiwca po powrocie do bazy wykonany zprez szefa wykluczył taką mozliwośc.

Fakt. Zagmatwane to jest.
Ale teraz znowu przyglądam się tej scenie pierwszej walki i Raider wcale nie musiał się zderzyć mógł tylko wywołać turbulencje i nie narobić uszkodzeń. Pozostaje oczywiście jeszcze kwestia nagrania (podmiana kasety? :blink: ) oraz nie wykrycia Raidera przez radary

A jak ja wytlumaczyl Tylor?

Aczemu Tylor miałby to tłumaczyć przecież statek rozleciał się na strzepy

Użytkownik Dinsdale edytował ten post 06.03.2007 - |19:31|

• 0

#50 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2007 - |19:38|

Fakt. Zagmatwane to jest.
Ale teraz znowu przyglądam się tej scenie pierwszej walki i Raider wcale nie musiał się zderzyć mógł tylko wywołać turbulencje i nie narobić uszkodzeń. Pozostaje oczywiście jeszcze kwestia nagrania (podmiana kasety? :blink: ) oraz nie wykrycia Raidera przez radary
Aczemu Tylor miałby to tłumaczyć przecież statek rozleciał się na strzepy

Ach, ta dziura! Jej mysliwec podlegał silnemy wutęrzeniu w atmosferze planety. Zawsze w takiej sytuacji dekompozycja konstrukcji rozpoczyna sie od najslabszych elementow. Szkolo juz wczesniej moglo miec trudne do wykrycia mikropekniecia.
  • 0
Genesis

#51 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 06.03.2007 - |19:43|

Jonasz, nie czytałeś tego kontraktu, więc nie wiesz co tam jest. I jeśli K. Sackhoff odeszła z własnej woli lub została zmuszona do odejścia, pomimo tego, ze jej postać miała zaplanowaną przyszłośc w serialu, to wierz mi - nie byłby to ani pierwszy, ani ostatni taki przypadek w historii seriali telewizyjnych. Pieniądze mogły być tylko jedną z przyczyn. Poza tym kontrakt kontraktem, ale jeśli nie doszło do jego ewidentnego złamania, to aktor w starciu ze studiem filmowym ma niewielkie szanse. Nie każdy ma nerwy, pieniadze, czas i ochotę, żeby się użerać z prawnikami wielkich korporacji w sytuacji, gdy końcowy rezultat jest wątpliwy.
  • 0

#52 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2007 - |19:51|

Jonasz, nie czytałeś tego kontraktu, więc nie wiesz co tam jest. I jeśli K. Sackhoff odeszła z własnej woli lub została zmuszona do odejścia, pomimo tego, ze jej postać miała zaplanowaną przyszłośc w serialu, to wierz mi - nie byłby to ani pierwszy, ani ostatni taki przypadek w historii seriali telewizyjnych. Pieniądze mogły być tylko jedną z przyczyn. Poza tym kontrakt kontraktem, ale jeśli nie doszło do jego ewidentnego złamania, to aktor w starciu ze studiem filmowym ma niewielkie szanse. Nie każdy ma nerwy, pieniadze, czas i ochotę, żeby się użerać z prawnikami wielkich korporacji w sytuacji, gdy końcowy rezultat jest wątpliwy.

Moze i masz racje, moze sie myle, ale to i tak bez znaczenia. Swiat sie nie konczy na Starbuck. Jesli nawet jej usuniecie, bylo "wyjsciem bezpieczenstwa", wierze w inwencje autrow, ktorzy doprowadza serial do interesujacego zakonczenia i bez tej postaci.
  • 0
Genesis

#53 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 06.03.2007 - |20:38|

Obyś miał rację :) Chociaż , kto wie ... Może jednak była cylonem, jeśli weźmiemy pod uwagę jej umiejętności pilotażu, to jest to prawdopodobne. W końcu Trójka w świątyni nie zobaczyła chyba jakiejś postaci drugo- czy trzecioplanowej, nie ? No i ta niewyjasniona sprawa symbolu supernowej, trudno mi uwierzyć, że zostawią to bez rozwiązania :D
  • 0

#54 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2007 - |20:49|

Obyś miał rację :) Chociaż , kto wie ... Może jednak była cylonem, jeśli weźmiemy pod uwagę jej umiejętności pilotażu, to jest to prawdopodobne. W końcu Trójka w świątyni nie zobaczyła chyba jakiejś postaci drugo- czy trzecioplanowej, nie ? No i ta niewyjasniona sprawa symbolu supernowej, trudno mi uwierzyć, że zostawią to bez rozwiązania :D

Nawet jesli odeszla na wlasne zuczenie lub zostala skasowana i nie jest juz na kontrakcie, to moze ukazac sie w przyszlosci jako aktor-gość. To typowa praktyka.
  • 0
Genesis

#55 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 06.03.2007 - |21:16|

MidMad przecież wyraźnie napisałem Poza rozmowami Leobena z Karą i interpretacją tekstów ze zwojów?
a ty przytoczyłeś mi dokładnie to...

Wybacz, nie doczytaŁAM :P
Dziękuję za niezwykle szybką i bezbolesną operację zmiany mej płci, tak na marginesie ;)

Wracając do tematu - dla mnie zwoje (plus fragmenty historii sprzed kilku tysięcy lat) i rozmowy są wystarczającymi wskazówkami na potwierdzenie tej tezy.

Zbyt wiele faktów ze zwoi powtarza się w świecie BSG.

ale u nas w religiach jest tak samo, a nikt nie interpretuje tego jako powtarzanie, tylko jako przepowiedzenie...

Mam wrażenie, że mieszane są tu dwie sprawy - o tyle, o ile jest to powiedziane w serialu, święte zwoje BSG są pismami zawierającymi zarówno przepowiednie (Scrolls of Pythia), jak i zapisy historyczne - coś jak powiedzmy Nowy lub Stary Testament (np. Apkalipsa Św Jana, czy też Exodus itd.). Czym innym będą zapisy faktograficzne w dawnych księgach (np. ucieczka z Kobolu, oddzielenie się trzynastego plemienia itd.), a czym innym teksty o cechach profetycznych (głównie na temat "dying leader that would lead us to Earth"). Trudno interpretować przepowiednię jako fakt historyczny - no, chyba, że sama przepowiednia dotyczy powtarzalności/cykliczności pewnych wydarzeń, które już następowały i nastąpią ponownie (ah, ten Leoben).

A co do religii z Ziemi, to dam przykład z hinduizmu i buddyzmu: Samsara - powtarzające się koło istnień. Cykliczność wydarzeń. Nie jest to bynajmniej traktowane jako przepowiednia.

Także Baltar z swym angielskim akcentem jest dla mnie koszmarem.

A ja tam uwielbiam jego brytolski afektowany akcent. 100x bardziej lepszy i wyrazisty od akcentu, jakim na codzień posługuje się Jamie Bamber, ale to tak na marginesie.

Co to kontraktów, to rzeczywiście nie da się wykluczyć tego, że nie był to "mroczny plan" Rona Moore'a, ale kwestie personalne. Niemniej jednak bardzo ładnie rozwiązane, jeśli tak było. Zobaczcie jak wyglądało to z Billym - autor przez 1.5 sezonu wymigiwał się od podpisania kilkuletniego kontraktu, więc w końcu musieli mu powiedzieć "pa", bo nie mieli pewności co będzie z postacią. No i - efekty tych decyzji widzimy w wiadomym odcinku (z jednej strony - podobno Roslin miała szkolić Billy'ego na nowego wspaniałego prezydenta, a z drugiej może dobrze, że umarł, wyobrażacie sobie pięciokąt zamiast czworokąta Lee-Kara-Dee-Anders? argh...). Cała reszta aktorów podpisała wtedy stosowne długie kontrakty, z K.Sackhoff włącznie, no ale od tamtego czasu wszystko się mogło wydarzyć...

Użytkownik MidMad edytował ten post 06.03.2007 - |21:26|

• 0

#56 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2007 - |21:29|

A ja tam uwielbiam jego brytolski afektowany akcent.

Tak czy owak, BSG to jedyny serial w ktorym wlanczam sobie napisy w TV.
  • 0
Genesis

#57 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 06.03.2007 - |21:36|

A ja tam uwielbiam jego brytolski afektowany akcent

Taaa, akcent to może fajny ale aby złąpać co mruczy pod nosem to można się po... Inni też dają nieźle popalić :)

Ja nadal obstawiam, że Kara wróci. Może nie z twarzą KS :), chociaż tego nie odrzucam.

Poza tym zgodnie z przeciekami
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Ale wszystkie dotychczasowe fakty przemawiają za tym, że nie jest Cylonem.

Jak dla mnie jeden z lepszych odcinków tego sezonu - nie stracił po rozłożeniu na części pierwsze, więc nie było źle.
  • 0

#58 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 06.03.2007 - |22:05|

10/10!!! super odcinek

+ dużo mojej ulubionej bohaterki BSG
+ super sceny lotu w atmosferze
+ maelstrom :D
+Kara + matka, szczególnie to "przytrzaśniecie ręki" i scena śmierci matki
+++ Adama płaczący i niszczący statek. Po prostu extra

-moja ulubiona bohaterka na jakiś czas nas opuści :(, ale chyba możemy się spodziewać powrotu :D

Chyba możemy być już pewni, że Kara jest jedną z "5". Trochę mi to nie pasuje, bo jeszcze w 1-2 sezonie była jedyną osobą, którą miałem poza podejrzeniami, była zbyt "american". Widać jednak twórcy nie dbają zbyt mocno o poprawność polityczną, i dobrze :D.
  • 0

#59 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 06.03.2007 - |22:24|

Taaa, akcent to może fajny ale aby złąpać co mruczy pod nosem to można się po... Inni też dają nieźle popalić :)

He he, żeby nie szukać daleko - Baltar z akcentem aerolońskim... to było bardzo pamiętne :D

Poza tym zgodnie z przeciekami

Właśnie, przecież gdzieś w sieci wisiała zajawka sezonu 3.5... w razie czego zaznaczam jako spoiler:

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Jak by nie było - pierwsza część się sprawdziła.

Aha, a jak kogoś ciekawią detale zakulisowe, to tutaj można posłuchać najnowszego po-maelstromowego wywiadu z Katee Sachkoff: http://www.cortandfa...ndex.php?id=489
  • 0

#60 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 06.03.2007 - |22:38|

no, no - odcinek genialny... szkoda tylko Kary, myślałem, że jakoś ciekawej zginie (jeśli zginęła).. bo jak dla mnie to Raider ją przechwycił gdy się katapultowała...

tylko jednej rzeczy nie załapałem - po co oni latali w atmosferze tej planety?
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych