Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 047 - S03E14 - The Woman King

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (109 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (6 głosów [6.74%])

Procent z głosów: 6.74%

2. 9,5 (7 głosów [7.87%])

Procent z głosów: 7.87%

3. 9 (20 głosów [22.47%])

Procent z głosów: 22.47%

4. 8,5 (4 głosów [4.49%])

Procent z głosów: 4.49%

5. 8 (11 głosów [12.36%])

Procent z głosów: 12.36%

6. 7,5 (8 głosów [8.99%])

Procent z głosów: 8.99%

7. 7 (9 głosów [10.11%])

Procent z głosów: 10.11%

8. 6,5 (4 głosów [4.49%])

9. 6 (4 głosów [4.49%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (4 głosów [4.49%])

12. 4,5 (1 głosów [1.12%])

Procent z głosów: 1.12%

13. 4 (7 głosów [7.87%])

Procent z głosów: 7.87%

14. 3,5 (1 głosów [1.12%])

Procent z głosów: 1.12%

15. 3 (3 głosów [3.37%])

Procent z głosów: 3.37%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 14.02.2007 - |00:12|

podobnie jest w innych zawodach... tu naprawdę trzeba przedstawić mocne dowody (nie domysły) że coś jest nie tak, by uwierzyć człowiekowi z poza fachu...

wiem bo sama robie podobne rzeczy - ale w kazdym zgloszeniu przynajmniej probuje okreslic czy jest zasadne czy nie. Na podstawie weryfikacji a oni go olali i tyle.... Dowodcy - ludzie odpowiedzialni. Najpierw daja mu zadanie a jak mowi, ze jest problem to go wysylaja do diabla - no sorry.

Ale przecierz on cos zrobił. Po tym co mu powiedział Helo, zrobił autopsje. Helo zas powiedział, to co czuł, że powinien powiedziec. W końcu sa w wojsku i jest od niego starszy stopniem. Nie zapominajmy tez o korporacyjnej solidarności.

Kiedy? A co by bylo gdyby Helo odpuscil po spotkaniu ze starszyzna? Dalej by im ludzie umierali? Mnie chodzi o inny moment...
  • 0

#42 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 14.02.2007 - |00:13|

No moment - przychodzi do Ciebie czlowiek (jestes lekarzem) i mowi, ze podejrzewa, ze Twoj kumple zabija ludzi. Podaje ogolne dane - przypadek a, przypadek b i co nic nie robisz?

Dodaj jeszcze założenie: jesteś lekarzem - gruboskórnym, opryskliwym, cynicznym gburem ;D w dodatku potwornie przepracowanym od jakichś 2 lat. I kończą Ci się papierosy (właśnie, ciekawe skąd on je bierze;)).
Poza tym, gdyby to był rzeczywiście dobry kumpel (plus solidarność lekarska), to staje się bardzo prawdopodobne, że Cottle właśnie tak by się zachował jak się zachował...

Skąd nagle Robert? - na początku Cottle latał po całej flocie bo był jedynym lekarzem. Nagle mają akademię medyczną? Dlaczego został skierowany do "obsługi" cywilów

Hm, też mam wrażenie, że Cottle był na początku jedynym lekarzem we flocie i zasuwał po wszystkich statkach... jakkolwiek nie mogę sobie przypomnieć, czy gdzieś pada tekst potwierdzający ten fakt.
Można przyjąć, że statystycznie wśród tych +/- 50 tysięcy ludzi było co najmniej kilku lekarzy na początku. Niewielu - dlatego każdy zasuwa, jak może. A wiadomo, że wojskowy lekarz ma ważniejsze sprawy na głowie, niż leczenie "jakichśtam" cywili ;) ;) ;)
2 lekarzy na pokładzie Galacticy i tak uważam za ogromny luksus... i jednoczesne pozostawienie kilku statków bez opieki lekarskiej.

Swoją drogą ktoś już się zastanawiam czemu oni sobie tak wiszą w kosmosie? Dokąd w zasadzie lecą? Ani słowo nie pada ostatnio na ten temat po wydarzeniach z "Eye of Jupiter" i "Rapture" - nawet potwierdzenie, że lecą w kierunku Ziemi...

O ktoś poza mną, ma już tą lektórkę za sobą

No, prawie - zostało mi jeszcze troszeczkę :)

Użytkownik MidMad edytował ten post 14.02.2007 - |00:16|

• 0

#43 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.02.2007 - |00:14|

a oni go olali i tyle.... Dowodcy - ludzie odpowiedzialni.

i tak i nie...
na pokład przyjmuja grupę ludzi, która wykazuje objawy choroby, śmiertelnej, jeśli jest nie leczona... ludzi ci z przekonania odmawiaja przyjęcia leków, to komu wierzyć? Lekarzowi, czy oficerowi zwiadu elektronicznego?

#44 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.02.2007 - |00:18|

Kiedy? A co by bylo gdyby Helo odpuscil po spotkaniu ze starszyzna? Dalej by im ludzie umierali? Mnie chodzi o inny moment...

Ale chyba przyznasz, że dowody Helo w zcasie pierwszej rozmowy były raczej słabe. To były raczej domysły i przeczucia. W rozmowie z lekarze w jego gabinecie w końcy przedstawił rejestry z NC, które miały wartosc poszlakowa. Nie zapominaj też, że Helo włamał się do jego biura i szperał w jego papierach. To pominawszy już wagę dowodów, zdenerwowało lekarza, który wogóle nie jest zbyt sympatyczna postacią. Nie uwazam by sytuacja byłą w jakiś sposób naciągana.

Dobra - powiem jeszcze raz bo chyba znowu mowie niewyraznie (to chyba to wino :P).

Dla mnie zachowanie całej trójki (może dwójki) bylo nieprofesjonalne i nieuzasadnione dotychczasowym ich przedstawieniem. I to mnie wnerwia. Koniec. :)

Oczywiście moze Cię to wnerwiac, nie oznacza to jednak, że powód jest racjonalny.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 14.02.2007 - |00:22|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#45 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 14.02.2007 - |00:18|

Dobra - powiem jeszcze raz bo chyba znowu mowie niewyraznie (to chyba to wino :P).

Dla mnie zachowanie całej trójki (może dwójki) bylo nieprofesjonalne i nieuzasadnione dotychczasowym ich przedstawieniem. I to mnie wnerwia. Koniec. :)
  • 0

#46 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 14.02.2007 - |00:30|

Coś w tym jest... a może po prostu nie jesteśmy przyzwyczajeni do tak dużej dawki Helo i tak niewielkiej - innych postaci...
Swoją drogą... może zrobili Tamohowi odcinek tylko dla niego, bo to jego postać jest "do odstrzału" (odpukać w niemalowane) ? :D
  • 0

#47 Sandras

Sandras

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 14.02.2007 - |00:44|

straszna nuda 4/10, nic nie wnosi do glownego watku odc ma dwa plusy
+ nie pokazuje watku milosnego starbucka i adamy (juz mam dosyc tego)
+ bardzo udana scena miedzy prezydentem i wiceprezydentem
Pomysl na odcinek fajny ale realizacja kiepska, zbyt duzy nacisk na postac helo
  • 0

#48 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 14.02.2007 - |02:07|

Uwielbiam ten serial. Czy to odcinek wnoszący coś do głównego wątku, czy nie wnoszący zupełnie nic - zawsze jest świetny. Temu dałem 9/10 - odjąłem jeden punkt za wymienione już przez Was nieścisłości (skąd się ten Robert nagle wziął?), no i brak Cylonów, Baltara i zbyt mało #6. Odcinek był skoncentrowany całkowicie na jednym wątku - szkoda, bo myślę, że można by tu jeszcze wsadzić proces Gaiusa - zdecydowanie za mało o nim było.

Denerwuje mnie tylko jedna rzecz - te bonusowe sceny. Co to ma być? Jak dla mnie wielki bezsens - możnaby to albo wpleść do odcinka, albo w ogóle o tym nie wspominać. Poza tym, ta była dość głupia ;) "Na pewno chcesz poruszać ten temat?" :huh:

Nareszcie? imdb.com klasyfikuje nie od dziś BSG jako "Action / Adventure / Drama / Sci-Fi" i chyba prawie każdy to widział ;)

Jeśli chodzi o kolejność, to zakładam, że to wszystko przez... alfabet :)

Użytkownik kefir edytował ten post 14.02.2007 - |02:13|

• 0

#49 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 14.02.2007 - |02:56|

no dobra - to był zapychacz - też mi się to nie podoba, ale teraz Helo zacznie odzyskiwać szacunek i myślę, że później zostanie to wykorzystane....
  • 0

Dołączona grafika

#50 deathnoise

deathnoise

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 14.02.2007 - |03:10|

a bo to logiczne, dla gatunku, by mordować się nawzajem...
Tylko człowiek zabija drugiego człowieka dla przyjemności... jeżeli ty uznajesz to za normalne zachowanie, to ja wolę być zaliczany do zwierząt...

a co do moralnego podziału, pamiętaj że linka między dobrem a złem jest cienka..

Nie zrozumiales sensu mojej wypowiedzi.
Przepraszam, ale jesli ktos pisze/mowi, ze nie nalezy zabijac drugiego czlowieka dlatego ze.. to grzech ciezki i trafi sie do piekla, to jest to wlasnie traktowanie wierzacego jak zwierzecia - przy uzyciu systemu nagrod i kar, czyli metody kija i marchewki.
Watpie, aby jakakolwiek "istota wyzsza" rozumowala w ten sposob i zeby jej zalezalo na kims, kto "spelnia dobre uczynki", gdyż "przybliza go to do krainy wiecznej szczesliwosci". Tego rodzaju myslenie od poczatku nasaczone jest wlasnie egoizmem, a nie wola pomocy dla samej pomocy.
Takiego sposobu myslenia mozna nauczyc zwierzat. To rowniez dobra nauka dla osob w wieku przedszkolnym.
Od ludzi myslacych, czyli homo sapiens, moim zdaniem powinno sie wymagac nieco wiecej.

i zwróć uwagę że Islam i Chrześcijanizm i Judaizm to te same religie, te same podstawy a jak skrajnie różne zachowanie...

Zachowanie jest identyczne, bo i ludzie od tysiacleci nie ewoluowali. Rozwijali sie, i owszem, ale nie ewoluowali.

Część mankamentów zostało już przedstawionych: brak tła, ciągłości itp. Mnie razi również łopatologiczność. Tego do tej pory nie było, albo było rzadko. A tutaj mamy jednego sprawiedliwego i samych złych. Niby skąd? Oni nie są święci ale nie są też źli. A tymczasem żadne argumenty nie trafiły ani do Adamy ani do Cottle, którzy do tej pory byli raczej trzeźwo myślący.

Brak ciaglosci wynika wlasnie z checi opowiedzenia waznej historii. Postac Helo w tym wypadku jest zupelnie nieistotna. Tak samo jak i postac doktora Roberta, jak slusznie zauwazylas - wzieta z sufitu. Sa to tylko archetypy. Sylwetki zachowan.

Chodzi o to, iz w przypadku ogolnej znieczulicy, 1 na tysiac lub na milion zareaguje jak czlowiek [w tym wypadku helo]. Czesc bedzie sie wahac, probujac usprawiedliwic swoja obojetnosc "uzytecznoscia" drugiego czlowieka (motyw z "supportowaniem" walki z cylonami, ktory przewijal sie kilka razy w ciagu odcinka) [marines, Sigh, itd].

Co więcej reakcja Adamy na raport Helo - Kto? wskazuje, że on w ogóle nie wie o czym mowa. OK - jest zajęty paroma innymi sprawami ale wcześniej był i to bardziej nagłymi i jakoś był w stanie przejść do nowej. Reakcja Cottle też jakaś taka niemrawa. Owszem próbują wyjaśnić, że nie lubią Sagittarian ale dlaczego do tej pory nie było to problemem? Poza tym skoro to jest sprawa cywilna czemu nie bierze udziału w jej rozwiązaniu ani Zaresk (też Sagittarian) ani Roslin - nikt ze strony cywilnej. Niby miał być podział odpowiedzialności. Może wtedy racje zostałyby bardziej zrównoważone.

Tak jak mowilem wczesniej - postacie i sposob ukazania to raczej motyw czwartoplanowy. W tym przypadku chodzi o sama idee i zobrazowanie zachowan, nie zas niepotrzebne mnozenie sylwetek. Moim zdaniem to nawet lepiej, iz scenarzysci ograniczyli sie do zaledwie kilku postaci, gdyz dzieki temu mieli sposobnosc na pokazanie w tym odcinku czegos waznego. Moim zdaniem - udalo im sie, mimo iz calosc faktycznie sprawia wrazenie oderwanej od calosci universum BSG.
  • 0

#51 .Fenix.

.Fenix.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoMałopolska/Łódzkie/Opolszczyzna

Napisano 14.02.2007 - |08:05|

Odcinek generalnie dobrze zrobiony ale zupelnie niepotrzebny i nic nie wnoszacy do serialu.Myslalem ze moze bardzoej rozwiaza watek z szostka i jej ucieczka na galactice badz pokaza jakies ciekawe akcje zwizane z baltarem.Po raz kolejny odcinek pogarsza ogolne wrazenie o serialu - naprawde nie warto takich odcinkow robic bo one nic nie wnosza a serial dalej stoi w miejscu - mam nadzieje ze nastepny odcinek juz nie bedzie takim zapychaczem i ze serial w koncu ruszy ponownie do przodu.Wedlug mnie to tak jakby scenarzysta niemial w ogole pomyslu na serial i wymyslal same niepotrzebne rzeczy

PS.Dobrze ze przynajmniej nie bylo watku Lee i Starbuck :)
  • 0

#52 AnJay

AnJay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 14.02.2007 - |12:31|

Świetny odcinek. Znacznie oderwany od głównych wątków, ale powiązany z przeszłością i pokazujący znaczne zróżnicowanie ludzkich ocaleńców.

Postawa Roberta nie przypomina mi absolutnie postawy Mengele. Ten naukowiec w wyniku zbrodniczych eksperymentów położył znaczące podwaliny pod współczesną kardiochirurgię i toksykologię. Jego działania były zbrodnicze, ale niosły wiedzę dla następnych pokoleń. Natomiast cywilny lekarz był zwykłym zbrodniarzem kierującym się dość niskimi pobudkami bazującymi na niechęci.

Zastanawia mnie skąd pani King wiedziała gdzie mieszka Helo? Okręt jest duży, więc prawdopodobieństwo przypadkowego trafienia z pościgiem za plecami jest zerowe.

Niepokoi mnie brak specjalnej opieki nad dzieckiem Sharon. Tak ważne i krytycznie istotne dla cylonów dziecko jest zostawianie na czas pracy rodziców pod czyjąś opieką, a kajuta nie jest pilnowana. Spora niekonsekwencja.

Odcinek został poświęcony Helo i jak się wydaje po zwiastunie będzie kontynuowany w następnym (przyznanie się Adamie do sprawstwa śmierci cylonów przed wyekspediowaniem ich na statek zmartwychwstania wraz z grypą). Będzie się działo.
  • 0

#53 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 14.02.2007 - |15:22|

Postawa Roberta nie przypomina mi absolutnie postawy Mengele. Ten naukowiec w wyniku zbrodniczych eksperymentów położył znaczące podwaliny pod współczesną kardiochirurgię i toksykologię. Jego działania były zbrodnicze, ale niosły wiedzę dla następnych pokoleń. Natomiast cywilny lekarz był zwykłym zbrodniarzem kierującym się dość niskimi pobudkami bazującymi na niechęci.

kpisz czy o drogę pytasz? :/

porównanie Roberta do Mengelego jest całkiem uzasadnione; Mengele robił to w imię postępu wiedzy, Robert w celu przetrwania ludzkości(zaoszczędzenie leków dla cytuje "pilotów Viper'ów" niż dla Sgittarian); obaj sprzeniewierzyli się obowiązkom lekarz "w imię wyższych celów";

a odcinek bardzo dobry 10/10 :)
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#54 AnJay

AnJay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 14.02.2007 - |18:22|

porównanie Roberta do Mengelego jest całkiem uzasadnione; Mengele robił to w imię postępu wiedzy, Robert w celu przetrwania ludzkości(zaoszczędzenie leków dla cytuje "pilotów Viper'ów" niż dla Sgittarian); obaj sprzeniewierzyli się obowiązkom lekarz "w imię wyższych celów"

Zarówno Robert jak i Mengele sprzeniewierzyli się przysiędze Hipokratesa i to ich łączy, natomiast dobudowywanie teorii do czynów Roberta jest bezzasadne. W mojej ocenie to zwykły morderca, którego czyny i ewentualna na nie zgoda (nawet milcząca) są kolejnym argumentem przeciw ludzkości. Nie przypominam sobie aby skóry się zabijały w imię jakiś teorii.
Nadto jego tłumaczenie iż robi to w imię szczytnych celów nie znajduje uzasadnienia w perspektywie wcześniejszych odcinków, gdzie jasno było widać, że BSG dysponowała własnym zapasem lekarstw, a cywile własnym.
Robert jako cywil dysponował cywilnymi szczepionkami i nie musiał się martwić o załogę BSG, bo nie mógł wiedzieć jakimi zapasami dysponuje lazaret. Zwróć uwagę, że w trakcie odprawy u Adamy problem braków nie był poruszany.
  • 0

#55 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 14.02.2007 - |18:33|

[/quote]
[(przyznanie się Adamie do sprawstwa śmierci cylonów przed wyekspediowaniem ich na statek zmartwychwstania wraz z grypą). Będzie się działo.
[/quote]

Proszę przypomnijcie mi kiedy to Hello się przyczynił do śmierci cylonów?
Naprawdę nie kojarzę tej sprawy, a znam cały serial od początku i jakoś przeoczyłem?
  • 0

#56 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.02.2007 - |18:36|

[(przyznanie się Adamie do sprawstwa śmierci cylonów przed wyekspediowaniem ich na statek zmartwychwstania wraz z grypą). Będzie się działo.
Proszę przypomnijcie mi kiedy to Hello się przyczynił do śmierci cylonów?
Naprawdę nie kojarzę tej sprawy, a znam cały serial od początku i jakoś przeoczyłem?

Halo spowodował śmierć chorych Cylonów, któryz mieli być użyci do przeniesienia epidemii na resurection ship, poprzez odłaczenie celi w której byli uwięzieni od systemu wentylacyjnego. Tak więc ich udusił.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 14.02.2007 - |18:37|

• 0
Genesis

#57 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 14.02.2007 - |18:43|

................Nie przypominam sobie aby skóry się zabijały w imię jakiś teorii.....

Zastanawia mnie tylko czy "skóry w ogole mają możliwość zabijania się nawzajem (wyłączając sytuacje w której Resurection Ship znajduje się w odległości uniemożliwiającej download) tym samym czy twoje porównanie ma sens. Cyloni przynajmniej kilka razy dokonywali "zabójstwa" na swoim pobratymcu. Przypomnij sobie "szóstke" walącą w łeb Xene (nie pamiętam numerku tego Cylona). W jednym z ostatnich epizodów (jak nie ostatnim) "klecha" "wyłączył" całą linie Xen, choć nie jestem akurat pewien czy jest to równoważne z zabójstwem.
Cyloni to młoda rasa. Dajmy im troszkę czasu a swietnie pojmą jak sie nawzajem wyżynać. Jest coś co nas od nich odróżnia, a świetnie opisuje to ten cytat - "żeby stać się człowiekiem musiałbyś nauczyć się myśleć tylko o sobie".

Użytkownik olorin669 edytował ten post 14.02.2007 - |18:45|

• 0

#58 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.02.2007 - |18:44|

poprzez odłaczenie celi w której byli uwięzieni od systemu wentylacyjnego. Tak więc ich udusił.

zdaje się, że on odwrócił obieg, czy wyssał powietrze z celi, i dlatego nie mogli jej otworzyć...

#59 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.02.2007 - |18:58|

zdaje się, że on odwrócił obieg, czy wyssał powietrze z celi, i dlatego nie mogli jej otworzyć...

No własnie.Spowodowało to ich uduszenie.
  • 0
Genesis

#60 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 14.02.2007 - |23:08|

9/10
Bardzo dobry odcinek.

Nie ma wykanczalni, ale jest błębia.
Lubię takie odcinki.
ALe one są dla ludzi, którzy są zdolni do uczućm i to nie tylkodo uczucia głodu i uczucia senności.

Jest nienawiść i przyzwolenie na nienawiść.
Dwie strony tej samej monety.

Jest zło i przyzwolenie na nie. Obojętność.
Potem, jak nas to dotyka, to jesteśmy zdziwieni.

10/10 nie dalem, żeby mieć zapas.

porównanie Roberta do Mengelego jest całkiem uzasadnione; Mengele robił to w imię postępu wiedzy, Robert w celu przetrwania ludzkości(zaoszczędzenie leków dla cytuje "pilotów Viper'ów" niż dla Sgittarian); obaj sprzeniewierzyli się obowiązkom lekarz "w imię wyższych celów";

Zabijanie ludzi w imię "wyższych celów" to jakiś koszmar.
Zwłaszcza, że "moze kiedyś dla pilotów się przyda".
Wytruć cywilów, bo zabierają żywnośc, powietrze, lekarstwa, alkohol i inne rzeczy pilotom.

Tak żołnierz jak lekarz ma chronić innych ludzi.
Można ich nie ratować, jeśli sytuacja jest beznadziejna, ale zabijanie to zło.

I nie ma czegoś takiego jak mniejsze zło.
Jest zło, duże zło i takie, że az strach.

Niedokładny cytat naszego klasyka literatury.
Pamięta ktoś kogo?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych