Skocz do zawartości

Zdjęcie

Blade Runner (1982)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#41 Sławko

Sławko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 16.07.2004 - |18:13|

WIDZIALEM GO JUZ TYLE RAZY ALE NADAL JEST EKSCYTUJACY.

POWINNI ZROBIC REMIKES.
  • 0

#42 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 16.07.2004 - |22:32|

POWINNI ZROBIC REMIKES.

Co powinni zrobić? :wacko: :>

Ja rozumiem, że film może wywoływać emocje - ale nie ma powodu aż tak się ekscytować, żeby krzyczeć. Nie pisz wielkimi literami - i bez tego inni Cię zrozumieją. W razie czego polecam lekturę netykiety - znajdziesz ją choćby tutaj.
A do do kręcenia 'starych' filmów na nowo - lepiej niech tego nie robia, ani z Blade Runnerem, ani z żadnym innym filmem. Szkoda marnować dobry temat i psuć wizerunek dobrego filmu. Teraz pewnie z filmu psychologicznego i artystycznego jakim był Blade Runner, jakiś 'młody i obiecujący' reżyser zrobiłby strzelaninę z mordobiciem i wybuchami w tle. Wolę, żeby ten film został w mojej pamięci taki, jak nakręcono go tych 20 lat temu.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#43 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.07.2004 - |13:32|

Oby nigdy do tego nie doszło!!! Niech zostanie takim jaki jest. Zresztą od jakiegoś czasu mówi się o wydaniu specjalnym BR, gdzie oprócz mnówstwa dodatków, nowego dźwięku, oczyszczonego obrazu, będą trzy wersje BR (!) - tzw. workprint lub wersja z przedpremiery w San Diego, wersja kinowa (z narratorem) i DC.
Ciężko jest odtworzyć w remake'u pierwotny klimat. Niech raczej BR zostanie natchnieniem dla innych filmów...
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#44 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 14.08.2004 - |18:05|

Blade Runner jest doskonałym filmem SF, psychologicznym, także sensacyjnym kryminałem. To prawda,że jest filmem długim i może nawet trudnym (szczególnie dla fana migających szybkich obrazków rodem z komiksu). Ale w tym filmie jest piękno, mistyka, tajemniczość. Muzyka Vangelisa znakomicie współgra z filmem, bez niej fabuła dużo by traciła.

Te niesamowite sceny - androidka przebijająca się przez szklane szyby trafiana pociskami Deckarda, pojedynek Battyego z Deckardem... Te słowa Battyego o okrętach płonących koło Oriona. Albo ukazanie miasta przyszłości i ten ciagły deszcz. Co prawda wizja zazjatyzowania świata jeszcze się ni esprawdziła ale kto wie ?

Nie jestem pewnien czy bardziej nie podobała mi się wersja kiedy film kończył się lotem pojazdu nad pięknymi terenami (plus muza "End Titles of Blade Runner" Vangela).

Dziwne,ze nie powstał żaden serial nawiązujący do tej "przyszłości"... Z łowcami androidów, kolegami Deckarda.

Pozdrawiam

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#45 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.08.2004 - |18:25|

Dziwne,ze nie powstał żaden serial nawiązujący do tej "przyszłości"... Z łowcami androidów, kolegami Deckarda.

A tu się mylisz :) Otóż w tym klimacie i to bardzo (ale nie dorównuje oryginałowi) powstał serial, który u nas był puszczany w TVN i TVN7, a obecnie w AXN pod tytułem "Pamięć Absolutna". Oryginalny tytuł serialu to "Total Recall 2070". I raczej jest bardzo luźno związany z filmem kinowym o tym tytule.
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#46 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 14.08.2004 - |19:49|

A tu się mylisz :) Otóż w tym klimacie i to bardzo (ale nie dorównuje oryginałowi) powstał serial, który u nas był puszczany w TVN i TVN7, a obecnie w AXN pod tytułem "Pamięć Absolutna". Oryginalny tytuł serialu to "Total Recall 2070". I raczej jest bardzo luźno związany z filmem kinowym o tym tytule.

Wiesz co, nie oglądam tego serialu ale już tytuł kojarzy mi sie z filmem Total Recall (z Arnim S.) a więc rzeczywistością nieco inną niż Blade Runner. Mam rozumieć, że w tym serialu występują łowcy stylu Deckarda ???

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#47 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.08.2004 - |21:41|

Dokładnie :D Jest to w zasadzie serial o dwóch detektywach. Coś w rodzaju kryminału przyszłości. Nie będę zdradzał szczegółów, ale zajmują się między innymi tropieniem androidów, które popełniły przestępstwo. I jakoś nie mogę skojarzyć odcinka, w którym było widać słońce :D
  • 0

#48 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 23.08.2004 - |10:01|

To raczej nie był przypadek. Zbyt duże podobieństwo w wyglądzie i zasadzie działania. W wielu filmach można znaleźć takie "perełki". Jakby nie było to w BR jest Sokół Millennium z Gwiezdnych Wojen, a w SW: The Phantom Menace lata sobie w najlepsze spinner z BR. Co tu dużo mówić. Branża sf lubi się bawić. :D :D

No i jeszcze Han Solo lata sobie za replikantami :lol:

Uwielbiam ten film za wszystko. Za głos Harrisona Forda (prawdziwy chandlerowski sznapsbasik), za Sean Young, za Rutgera Hauera, niesamowitą muzykę, niesamowite tempo (ono nie jest powolne, tylko takie jakby przyćmione, jak we śnie, albo kiedy człowiek jest czymś zaabsorbowany, wtedy wszystko wokół zdaje się powolnieć) i ten nastrój, po którym nie mogę się otrząsnąć bardzo długo.

Czy jest już dvd? Bo nie śledzę rynku... :censored:
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#49 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.08.2004 - |18:15|

Alexa, oj jest, jest i to od bardzo dawna :D Ale muszę cię unieszczęśliwić.. jest to wersja reżyserska. Sam posiadam dwa DVD - jeden nasz i jeden wydany w USA w limitowanej edycji (w dużym pudle z różnymi dodatkami - potem Warner wydał Matrixa w podobny sposób B)). Teraz jest planowana nowa wersja DVD, ale coś ostatnio o tym ucichło. Ale ja poczekam...

Użytkownik Nexus edytował ten post 23.08.2004 - |18:16|

• 0

#50 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 24.08.2004 - |07:53|

O wersji reżyserskiej wiedziałam - myślałam, że normalna też jest. Trudno, dopóki się kaseta nie zetrze... :rolleyes:
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#51 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.08.2004 - |19:15|

Najprawdopodobniej w nowym wydaniu DVD BR będzie wersja z voiceover'ami, reżyserska i tzw. workprint, czyli wersja, która została przygotowana na pokaz przed oficjalnym wypuszczeniem do dystrybucji. Mam taką nadzieję, że to wszystko będzie. Najbardziej mi zależy na wersji workprint, która jest kompletna (wiele niepublikowanych scen). Szukam też wersji puszczanej w HBO, w której zostały zmienione niektóre kwestie (złagodzone). Sam posiadam cztery oryginalne kasety video z różnymi wersjami i dwie nagrane z tv. No i DVD :D Maniactwo :P
  • 0

#52 Arturs

Arturs

Kapral

• Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 26.08.2004 - |19:07|

WITAM

to dziś pojawiło się na WP:

---------------------------------

"Najlepsze filmy science-fiction wszech czasów
PAP

2004-08-26 10:21 (czytana: 1292 razy, komentowana: 10 razy)

Słynny "Łowca androidów" (Blade Runner) Ridleya Scotta został uznany przez 60 naukowców z całego świata za najlepszy film science-fiction w historii kina.

Wyniki sondażu opublikował w czwartek brytyjski dziennik "The Guardian" - podała agencja AFP.

Film Scotta pochodzi z 1982 r. Scenariusz powstał na podstawie książki amerykańskiego pisarza Philipa K. Dicka (znany polskiemu czytelnikowi jako autor m.in. "Ubika", "Bożej inwazji", "Człowieka z wysokiego zamku"). Główną rolę w filmie zagrał Harrison Ford.

Na drugim miejscu znalazł się pochodzący z 1968 r. film Stanleya Kubricka "2001: Odyseja kosmiczna".

Kolejne pozycje zajęły dwie pierwsze części gwiezdnej sagi: "Gwiezdne wojny: Nowa nadzieja" i "Imperium kontratakuje" George'a Lucasa.

W pierwszej dziesiątce znalazły się także filmy "Obcy", "Terminator" i "Matrix".
(PAP) "

-------------------

ARTURS
  • 0

#53 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.08.2004 - |18:48|

Dzisiaj widziałem też tę wzmiankę w gazecie :D Ja nie mam zamiaru oprotestować tej opinii. Wręcz przeciwnie - zgadzam się z nią w 200%!!! :D
  • 0

#54 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 05.02.2005 - |17:02|

Mam pytanko może ktoś opisać szczegółowo czym się różnią wersje od siebie?
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

#55 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 05.02.2005 - |23:36|

Mam pytanko może ktoś opisać szczegółowo czym się różnią wersje od siebie?

View Post

Dopóki nie pojawi się wyczerpująca odpowiedź, ja mogę podać orientacyjne różnice między director's cut a wersją "zwykłą". Najbardziej widoczna zmiana to monolog Hauera na końcu filmu. W wersji "zwykłej" CHYBA go nie ma w całości, ale głowy nie dam. Napewno wiem że zmiana związana jest z tą sceną, ale szczegółów nie pamiętam.
  • 0

#56 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.02.2005 - |10:34|

Jak tylko dojdę do siebie, (bo na razie to chodzę obok) napiszę wyczerpującą informację na temat różnic między wersjami. Trochę tego będzie.
  • 0

#57 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 07.02.2005 - |13:44|

Nie moge sie doczekać :) Jest to jeden z moich ulubionych filmów i bardzo mnie to ciekawi. Troche odchodząc od mojego pytanka o różnice to ogólnie uważam że nasz bohater był replikantem z przeszczepionymi wspomnieniami, a wydaje mi sie tak dla tego że ogladał te swoje zdjecia a tak na prawde nie miał zadnego teraźniejszego "nomalnego" życia, zresztą ten detektyw od Origami tez był. :)
Pozdrawiam i czekam na różnice. :)
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

#58 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 07.02.2005 - |13:55|

Nie moge sie doczekać :) Jest to jeden z moich ulubionych filmów i bardzo mnie to ciekawi. Troche odchodząc od mojego pytanka o różnice to ogólnie uważam że nasz bohater był replikantem z przeszczepionymi wspomnieniami, a wydaje mi sie tak dla tego że ogladał te swoje zdjecia a tak na prawde nie miał zadnego teraźniejszego "nomalnego" życia, zresztą ten detektyw od Origami tez był. :)
Pozdrawiam i czekam na różnice. :)

View Post

Przypomniałem sobie kolejną różnicę, a dotyczącą właśnie Deckarda: Director's Cut zawiera scenę snu Deckarda, w którym to śnie widzi on jednorożca. To że Graff zrobił Jednorożca z origami może wskazywać na to, że wspomnienia Deckarda nie są jego, na takiej samej zasadzie co Rachel. Graff poprostu miał dostęp do wspomnień "wgranych" Deckardowi. Wniosek: Deckard to replikant.
Druga sprawa, to chyba podczas jednego z wywiadów Ford albo Scott wygadali się, że Deckard wg. koncepcji fabuły miał być replikantem.
  • 0

#59 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 07.02.2005 - |15:06|

Scott w którymś z wywiadów powiedział, że w filmie jest odpowiedź na to, czy Deckard jest replikantem, czy nie. Ponoć wystarczy dokładnie film obejrzeć. Wielu uważa, że chodziło o scenę na dachu, kiedy Deckard podciąga się na koniuszkach palców, że niby ta siła miałaby świadczyć, że jednak nim jest. Miałbym jednak niejakie wątpliwości. W całym filmie nic nie świadczy, że jest on świadomy swej siły (Rachel podobnie, ale u niej nie widzieliśmy, by dysponowała ona siłą większą niż normalni ludzie). Chyba posiadałby świadomość, że jest silniejszy niż ludzie wkoło niego?
  • 0

#60 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.02.2005 - |23:11|

Miałem odpisać wcześniej, ale zdecydowałem się na stworzenie posta-monstrum :) Trochę to jeszcze potrwa. Będzie to bardzo dokładna lista wszystkich wersji BR wraz z różnicami.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych