Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rankingi oglądalności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#41 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 13.01.2007 - |16:20|

10 mln??? Niemożliwe. Nawet u nas. 5 mln. to superhiper rekord jesli chodzi o oglądalnosc tego chłamu. Gdzieś o tym już było. 10 mln. to chyba finał Mistrzostw Świata w Piłce conajwyżej.
  • 0
Dołączona grafika

#42 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 13.01.2007 - |16:38|

No te 10 mln, to zawyżyłem wynik, bo właściwie, to 8,8 mln. A co do statystyki to dawno już ktoś powiedział, że jest kłamstwo, wielkie kłamstwo i statystyka ;).

PS. Chyba przeprowadzę badania statystyczne wśród znajomych pt. Czy oglądasz M jak Miłość? Dużo roboty chyba nie będę miał , bo wyniki tej grupy powinny oscylować wokół zera :)

PS2. Zapomniałem w sprawie rankingów oglądalności podać polską stronę, gdzie czasem podawana jest także oglądalność w Polsce, więc nadrabiam http://primetime.blo...,21.html?290830

Użytkownik mr_gm edytował ten post 13.01.2007 - |16:54|

• 0

#43 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.01.2007 - |16:47|

Musicie chyba trochę postudiować statystykę...i niby im wierzysz, a polskiemu oddziałowi tej samej firmy nie? Mi też się nie podoba, że 10 mln moich rodaków ogląda jakąś szmatę z cyklu "M jak miłość", ale to nie pierwsza i nie ostatnia rzecz jaka mi się w tym kraju nie podoba, ale trzeba z tym żyć.

zgadza się, właśnie nie wierzę!
po pierwsze dlatego,ze nawet ta sama firma może mieć w jednym kraju zainstalowanych (przykładowo) 100 000 aparacików w drugim 10 000 a w trzecim 1000 i wtedy (właśnie dlatego, że wiem coś niecoś o statystyce) mamy badanie lepsze, średnie i całkiem do bani (abstrachując od wielkości kraju i jego populacji) a polskiemu oddziałowi tej samej firmy nie wierzę, bo domyślam się w którym z tych trzech krajów żyję... ale nie tylko dlatego
Polacy co prawda już coraz mniej, ale cały czas jednak nie są szczerzy w ankietach i reality szołach. Polak, którego się bada nawet specjalnie włączy TV na wiadomości i program i studio wyborcze , zeby się nie wydało, że ich nie ogląda i jest burakiem. Nie bez powodu prognozy wyborcze mają się nie tak jak wynik wyborów, choć to prawda, że z roku na rok robią się bardziej zbliżone do rzeczywistości.
Gdybym znała chociaż 1 osobę, która ogląda M jak miłość nie czepiałabym się aż tak bardzo, ale serio, znam mnóstwo ludzi w różnym wieku ale takiej NIE!!!!
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#44 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 13.01.2007 - |17:00|

Polacy co prawda już coraz mniej, ale cały czas jednak nie są szczerzy w ankietach i reality szołach. Polak, którego się bada nawet specjalnie włączy TV na wiadomości i program i studio wyborcze , zeby się nie wydało, że ich nie ogląda i jest burakiem.

No właśnie mi się też wydaje, że cała ta oglądalność oznacza, że telewizory są co prawda włączone, ale to nie oznacza, że program jest oglądany. U mnie np. nagminne jest, że TV jest włączony, a ja nie oglądam, bo jestem odwrócony plecami i coś tłukę na komputerze :) i gdybym był objęty badaniami oglądalności zostałbym na pewno oglądaczem telenowel :)

Użytkownik mr_gm edytował ten post 13.01.2007 - |17:04|

• 0

#45 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.01.2007 - |17:12|

ludzie ale głupoty pleciecie...

ja znam wiele osób które oglądają MjM i co z tego...

U mnie np. nagminne jest, że TV jest włączony, a ja nie oglądam, bo jestem odwrócony plecami i coś tłukę na komputerze

a MjM ci leci w tym czasie... (bez komentarza)

a co do wyników, to pewno ktoś znowu źle przeczytał, tak jak z Nielsen.. Nielsen podaje wyniki w procentach, a ludzie czytają je w mln... u nas pewno też podają jakiś wynik statystyczny, a jakiś dziennikarz czyta mln i potem wychodzą takie głupoty, że coś jest oglądane w Polsce przez 10 mln osób... przecież to jest 25% całej ludności (razem z niemowlakami...)

#46 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 13.01.2007 - |17:31|

Kiedyś były podawane wyniki w milionach, i chyba totalnym hiciorem były skoki na Igrzyskach Olimpijskich w Salt Lake City, 13 mln. ludzi oglądało Małysza. Co do M jak Miłość, to ja znam kilka osob co to oglądają, np. moja dziewczyna, moja mama i moj dobry znajomy..... ale oni takze oglądają Losta, 4400, BSG. Na szczęście, niby wszystko jest dla ludzi (MJM pojawia się na torrentach nawet). Ale gdyby ci ludzie oglądali już nie zamiast, ale TAKŻE te "właściwe" wg. nas seriale, to napewno Polska nie była by takim zaściankiem. Dla mnie, to jest nie do pomyślenia, ze nie leci u nas w TV. np 7 sezon Stargate i 3 Farscape np. w zadnej z publicznych TV. To tylko przyklad, ale lepiej jest zrobic kiche za wiecej pieniedzy, niz zakupic jakis dobry serial. Nie rozumieim polityki stacji telewizyjnych. A SF ostatni nigdzie się niema dobrze :/
  • 0
Dołączona grafika

#47 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 13.01.2007 - |18:07|

MjM nie, ale tyłem odwrócony zaliczyłem parę odcinków Mody na Sukces :]

a co do wyników, to pewno ktoś znowu źle przeczytał, tak jak z Nielsen.. Nielsen podaje wyniki w procentach, a ludzie czytają je w mln... u nas pewno też podają jakiś wynik statystyczny, a jakiś dziennikarz czyta mln i potem wychodzą takie głupoty, że coś jest oglądane w Polsce przez 10 mln osób... przecież to jest 25% całej ludności (razem z niemowlakami...)

No, ale swego czasu TVP sama się chwaliła tymi 10 mln. Aha, a od siebie dodam, że to ja jestem najpiękniejszy i najmądrzejszy :aniolek:

Użytkownik mr_gm edytował ten post 13.01.2007 - |18:13|

• 0

#48 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.01.2007 - |18:26|

ludzie ale głupoty pleciecie...

ja znam wiele osób które oglądają MjM i co z tego...

Wyniki są podawane w mln i w % ludzie co z wami?! Dla przykładu podaje link do najnowszego notowania

http://www.agbnielse...01-07,1090.html

Jak widać M jak miłość nadal (niestety) ponad 10 mln, czyli 27.85% udziału w rynku.
Jeżeli chodzi o pomiar to w USA próba jest pewnie ok. 10 000 lub 100 000, ale zauważmy, że w USA mieszka 300 000 000 ludzi, a w Polsce niecałe 40 000 000, więc wychodzi na to samo. Po za tym z tych wyników korzystają wszystkie stacje TV w Polsce (tak samo w USA), więc nie ważne co o nich myślimy i tak
na ich podstawie będą zapadały decyzje o zakupie nowych seriali/sezonów lub o kasacji, a ponieważ nie wymyślono jeszcze lepszego sposobu badania oglądalności (bo chyba nikt normalny nie będzie instalował urządzeń telemetrycznych w KAŻDYM gospodarstwie domowym w Polsce, nie mówiąc już o Stanach), to trzeba z tym żyć.

Jeżeli ktoś jeszcze nie wie gdzie sprawdzać oglądalność w Polsce, to po raz ostatni podaję linki:

http://agbnielsen.pl >centrum prasowe>raporty tygodniowe (tylko ogólne top 10 wszystkich stacji)
http://medialink.pl (ogólne top 10 wszystkich stacji + top 10 TVP1, TVP2, TVN, Polsatu, TVN24, TVN7, TV4, TVP3)
http://wirtualnemedia.pl ( dane TNS OBOP, wg mnie mniej wiarygodne niż AGB Nielsen)
A jak ktoś nie wierzy żadnym rankingom, to po prostu niech nie sprawdza.
  • 0

#49 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.01.2007 - |19:35|

... coś jest oglądane w Polsce przez 10 mln osób... przecież to jest 25% całej ludności (razem z niemowlakami...)

teraz to chyba nawet więcej, bo sporo nas wyjechało z kraju. Co prawda mówi się oficjalnie, że wcale nie tak dużo, ale (może mam dziwnych znajomych) znam osobiście kilkudziesięciu, którzy wyjechali.
Ale gdyby nawet nie, to wychodzi na to,ze w każdej rodzinie w modelu 2+2 - jedna ogląda taki film, a zatem statystycznie 100% tych aparacików powinno rejestrować odbiór -
To jest więcej kosmosu niż nawet największy fan SF jest w stanie przyjąć do wiadomośi!
  • 0

#50 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 13.01.2007 - |20:52|

AMRx1000

To raczej jest coś nie bardzo.... bo ta "statystyczna" "wybrana" "reprezentatywna" ilość osób pachnie ściemą. 10 mln. osob ogląda M jak Miłość.... nie wieżę, te dane są wyssane z palca, czyli co 4 polak oglądał ten szit....tiaaa.
  • 0
Dołączona grafika

#51 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.01.2007 - |21:13|

Wogóle nic do Was nie dociera. Jeżeli 25% społeczeństwa ogląda "jakiś serial", to znaczy, że 25% urządzeń telemetrycznych zarejestrowało odbiór "tego serialu" Po za tym teksty typu "żaden z moich znajomych nie ogląda tego serialu są bez sensu, ponieważ M jak miłość ogląda tylko nieco ponad 2 mln ludzi w docelowej grupie wiekowej reklamodawców (16-49), chyba, że wasi znajomi są po 50-tce.
Natomiast jeżeli mówi się, że STATYSTYCZNIE 1 na 4 Polaków ogląda Mjm to nie znaczy, że w każdej zebranej 4-osobowej grupie tylko jeden będzie to oglądał, a wogóle to lepiej porozmawiać o oglądalności seriali amerykańskich (Battlestar Galactica, Lost, Heroes itd.) zamiast przypominać sobie, że żyjemy w kraju, gdzie oglądalnością rządzą "stare baby", bo ich jest najwięcej.
  • 0

#52 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.01.2007 - |21:25|

nas jest w domu 4 osoby i M jak milosc nikt nie oglada.
ale u brata jest ich 5 i wszyscy ogladaja :) wiec, moze, moze, mozliwe...

anyway, ja nie wierze w te rankingi, pic na wode, trudno wybrac grupe "statystycznych", a jak juz jestes wybrany, to poczuwasz sie do odpowiedzialnosci, zeby cos-tam obejrzec ...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#53 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.01.2007 - |21:32|

Hehe kto by pomyślał, że ten temat kiedyś będzie się cieszył takim zainteresowaniem :D .
A tak, żeby troche odejść od tematu M jak miłość - w czwartkowy wieczór na antenę ABC znów powrócili Chirurdzy gromadząc świetną oglądalność (22.9 mln). Przypominam też, że po zakończeniu powtórek pierwszego sezonu Polsat wyemituje premierowy ( w Polsce) drugi sezon :D
  • 0

#54 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.01.2007 - |21:43|

Wogóle nic do Was nie dociera. Jeżeli 25% społeczeństwa ogląda "jakiś serial", to znaczy, że 25% urządzeń telemetrycznych zarejestrowało odbiór "tego serialu"

a to oznacza że ta grupa zostala wybrana nie prawidłowo... i nie jest reprezentatywna...

jakoś nie jestem wstanie uwierzyć, że cokolwiek w polsce ogląda wiecej ludzi niż ma czas iść na wybory...

do tego strona, którą podałeś dała 27% udziału w rynku dla około 10mln widzów... co znaczy że rynek ktoś liczy na 37 mln... co ogólnie się zgadza - ludzie od 2 do 120 lat..., nadal wydaje się to nie realne...

w czwartkowy wieczór na antenę ABC znów powrócili Chirurdzy gromadząc świetną oglądalność (22.9 mln).

i co? sam nie wiesz już co piszesz... CSI miało 22,9 punkta.. czyli 22,9 * 1,1 mln GOSPODARSTW domowych ogladało go....
akurat USA ma ten system już normalnie wyliczony.

#55 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.01.2007 - |22:17|

"The return of hot medical drama Grey's Anatomy enlivened ABC's Thursday night schedule. The first new episode since November pulled in a 9.3 rating/22 share in adults 18-49, with 22.9 million viewers overall, according to Nielsen. "

żródło: tv.com
  • 0

#56 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.01.2007 - |21:06|

mały update:

http://www.calendarl...com/tv/ratings/

zdaje się że zrobili nowy dział, żeby ułatwić szukanie :)

#57 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 17.01.2007 - |22:16|

no w końcu pomyśleli ;] Dzięki za linka :D
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#58 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.02.2007 - |19:14|

jako ciekawostke:
29 I - 4 II 2007
1 Super Bowl XLI CBS 93.18 
2 Super Bowl XLI Postgame 1 CBS 81.54 
3 Super Bowl XLI Postgame 2 CBS 57.34
no cóż, seriale to raczej wielkiej szansy z tym nie miały:

#59 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.02.2007 - |19:31|

jako ciekawostke:
29 I - 4 II 2007

1 Super Bowl XLI CBS 93.18 
2 Super Bowl XLI Postgame 1 CBS 81.54 
3 Super Bowl XLI Postgame 2 CBS 57.34
no cóż, seriale to raczej wielkiej szansy z tym nie miały:

Dla tego właśnie była przerwa w BSG.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#60 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 07.02.2007 - |21:13|

skok Małysza oglądało 9 mln widzów
- w to wierzę bo ja widziałam , cała moja różnowiekowa rodzina na 2 telewizorach i liczni znajomi

Wogóle nic do Was nie dociera.

nie nic tylko uważam, że niektóre podkreślam NIEKTÓRE podawane dane są eufemistycznie mówiąc mocno przesadzone. Możliwe, że kiedyś serial o którym myślę istotnie miał dużą oglądalność ale nie możliwe, żeby teraz miało większą niż Małysz NIEMOŻLIWE
Myślę, że bardzo wiele osób ma w tym interes, żeby utwierdzać ludzi w pewnych przekonaniach i nie tylko takich, że minister X jest dobrym ministrem ale też, że serial Y jest megapopularnym serialem
i to właśnie jest to co
" wogóle do mnie nie dociera"
i mam nadzieję, że inni też czasami skonfrontują to co łykają z mediów z tym co się dzieje w realu
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych