Rankingi oglądalności
Napisano 13.01.2007 - |16:20|
Napisano 13.01.2007 - |16:38|
PS. Chyba przeprowadzę badania statystyczne wśród znajomych pt. Czy oglądasz M jak Miłość? Dużo roboty chyba nie będę miał , bo wyniki tej grupy powinny oscylować wokół zera
PS2. Zapomniałem w sprawie rankingów oglądalności podać polską stronę, gdzie czasem podawana jest także oglądalność w Polsce, więc nadrabiam http://primetime.blo...,21.html?290830
Użytkownik mr_gm edytował ten post 13.01.2007 - |16:54|
Napisano 13.01.2007 - |16:47|
zgadza się, właśnie nie wierzę!Musicie chyba trochę postudiować statystykę...i niby im wierzysz, a polskiemu oddziałowi tej samej firmy nie? Mi też się nie podoba, że 10 mln moich rodaków ogląda jakąś szmatę z cyklu "M jak miłość", ale to nie pierwsza i nie ostatnia rzecz jaka mi się w tym kraju nie podoba, ale trzeba z tym żyć.
po pierwsze dlatego,ze nawet ta sama firma może mieć w jednym kraju zainstalowanych (przykładowo) 100 000 aparacików w drugim 10 000 a w trzecim 1000 i wtedy (właśnie dlatego, że wiem coś niecoś o statystyce) mamy badanie lepsze, średnie i całkiem do bani (abstrachując od wielkości kraju i jego populacji) a polskiemu oddziałowi tej samej firmy nie wierzę, bo domyślam się w którym z tych trzech krajów żyję... ale nie tylko dlatego
Polacy co prawda już coraz mniej, ale cały czas jednak nie są szczerzy w ankietach i reality szołach. Polak, którego się bada nawet specjalnie włączy TV na wiadomości i program i studio wyborcze , zeby się nie wydało, że ich nie ogląda i jest burakiem. Nie bez powodu prognozy wyborcze mają się nie tak jak wynik wyborów, choć to prawda, że z roku na rok robią się bardziej zbliżone do rzeczywistości.
Gdybym znała chociaż 1 osobę, która ogląda M jak miłość nie czepiałabym się aż tak bardzo, ale serio, znam mnóstwo ludzi w różnym wieku ale takiej NIE!!!!
Napisano 13.01.2007 - |17:00|
Polacy co prawda już coraz mniej, ale cały czas jednak nie są szczerzy w ankietach i reality szołach. Polak, którego się bada nawet specjalnie włączy TV na wiadomości i program i studio wyborcze , zeby się nie wydało, że ich nie ogląda i jest burakiem.
No właśnie mi się też wydaje, że cała ta oglądalność oznacza, że telewizory są co prawda włączone, ale to nie oznacza, że program jest oglądany. U mnie np. nagminne jest, że TV jest włączony, a ja nie oglądam, bo jestem odwrócony plecami i coś tłukę na komputerze
Użytkownik mr_gm edytował ten post 13.01.2007 - |17:04|
Napisano 13.01.2007 - |17:12|
ja znam wiele osób które oglądają MjM i co z tego...
a MjM ci leci w tym czasie... (bez komentarza)U mnie np. nagminne jest, że TV jest włączony, a ja nie oglądam, bo jestem odwrócony plecami i coś tłukę na komputerze
a co do wyników, to pewno ktoś znowu źle przeczytał, tak jak z Nielsen.. Nielsen podaje wyniki w procentach, a ludzie czytają je w mln... u nas pewno też podają jakiś wynik statystyczny, a jakiś dziennikarz czyta mln i potem wychodzą takie głupoty, że coś jest oglądane w Polsce przez 10 mln osób... przecież to jest 25% całej ludności (razem z niemowlakami...)
Napisano 13.01.2007 - |17:31|
Napisano 13.01.2007 - |18:07|
a MjM ci leci w tym czasie... (bez komentarza)
MjM nie, ale tyłem odwrócony zaliczyłem parę odcinków Mody na Sukces :]
a co do wyników, to pewno ktoś znowu źle przeczytał, tak jak z Nielsen.. Nielsen podaje wyniki w procentach, a ludzie czytają je w mln... u nas pewno też podają jakiś wynik statystyczny, a jakiś dziennikarz czyta mln i potem wychodzą takie głupoty, że coś jest oglądane w Polsce przez 10 mln osób... przecież to jest 25% całej ludności (razem z niemowlakami...)
No, ale swego czasu TVP sama się chwaliła tymi 10 mln. Aha, a od siebie dodam, że to ja jestem najpiękniejszy i najmądrzejszy :aniolek:
Użytkownik mr_gm edytował ten post 13.01.2007 - |18:13|
Napisano 13.01.2007 - |18:26|
ludzie ale głupoty pleciecie...
ja znam wiele osób które oglądają MjM i co z tego...
a MjM ci leci w tym czasie... (bez komentarza)
Wyniki są podawane w mln i w % ludzie co z wami?! Dla przykładu podaje link do najnowszego notowania
http://www.agbnielse...01-07,1090.html
Jak widać M jak miłość nadal (niestety) ponad 10 mln, czyli 27.85% udziału w rynku.
Jeżeli chodzi o pomiar to w USA próba jest pewnie ok. 10 000 lub 100 000, ale zauważmy, że w USA mieszka 300 000 000 ludzi, a w Polsce niecałe 40 000 000, więc wychodzi na to samo. Po za tym z tych wyników korzystają wszystkie stacje TV w Polsce (tak samo w USA), więc nie ważne co o nich myślimy i tak
na ich podstawie będą zapadały decyzje o zakupie nowych seriali/sezonów lub o kasacji, a ponieważ nie wymyślono jeszcze lepszego sposobu badania oglądalności (bo chyba nikt normalny nie będzie instalował urządzeń telemetrycznych w KAŻDYM gospodarstwie domowym w Polsce, nie mówiąc już o Stanach), to trzeba z tym żyć.
Jeżeli ktoś jeszcze nie wie gdzie sprawdzać oglądalność w Polsce, to po raz ostatni podaję linki:
http://agbnielsen.pl >centrum prasowe>raporty tygodniowe (tylko ogólne top 10 wszystkich stacji)
http://medialink.pl (ogólne top 10 wszystkich stacji + top 10 TVP1, TVP2, TVN, Polsatu, TVN24, TVN7, TV4, TVP3)
http://wirtualnemedia.pl ( dane TNS OBOP, wg mnie mniej wiarygodne niż AGB Nielsen)
A jak ktoś nie wierzy żadnym rankingom, to po prostu niech nie sprawdza.
Napisano 13.01.2007 - |19:35|
teraz to chyba nawet więcej, bo sporo nas wyjechało z kraju. Co prawda mówi się oficjalnie, że wcale nie tak dużo, ale (może mam dziwnych znajomych) znam osobiście kilkudziesięciu, którzy wyjechali.... coś jest oglądane w Polsce przez 10 mln osób... przecież to jest 25% całej ludności (razem z niemowlakami...)
Ale gdyby nawet nie, to wychodzi na to,ze w każdej rodzinie w modelu 2+2 - jedna ogląda taki film, a zatem statystycznie 100% tych aparacików powinno rejestrować odbiór -
To jest więcej kosmosu niż nawet największy fan SF jest w stanie przyjąć do wiadomośi!
Napisano 13.01.2007 - |20:52|
AMRx1000
To raczej jest coś nie bardzo.... bo ta "statystyczna" "wybrana" "reprezentatywna" ilość osób pachnie ściemą. 10 mln. osob ogląda M jak Miłość.... nie wieżę, te dane są wyssane z palca, czyli co 4 polak oglądał ten szit....tiaaa.
Napisano 13.01.2007 - |21:13|
Natomiast jeżeli mówi się, że STATYSTYCZNIE 1 na 4 Polaków ogląda Mjm to nie znaczy, że w każdej zebranej 4-osobowej grupie tylko jeden będzie to oglądał, a wogóle to lepiej porozmawiać o oglądalności seriali amerykańskich (Battlestar Galactica, Lost, Heroes itd.) zamiast przypominać sobie, że żyjemy w kraju, gdzie oglądalnością rządzą "stare baby", bo ich jest najwięcej.
Napisano 13.01.2007 - |21:25|
ale u brata jest ich 5 i wszyscy ogladaja
anyway, ja nie wierze w te rankingi, pic na wode, trudno wybrac grupe "statystycznych", a jak juz jestes wybrany, to poczuwasz sie do odpowiedzialnosci, zeby cos-tam obejrzec ...
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 13.01.2007 - |21:32|
A tak, żeby troche odejść od tematu M jak miłość - w czwartkowy wieczór na antenę ABC znów powrócili Chirurdzy gromadząc świetną oglądalność (22.9 mln). Przypominam też, że po zakończeniu powtórek pierwszego sezonu Polsat wyemituje premierowy ( w Polsce) drugi sezon
Napisano 13.01.2007 - |21:43|
a to oznacza że ta grupa zostala wybrana nie prawidłowo... i nie jest reprezentatywna...Wogóle nic do Was nie dociera. Jeżeli 25% społeczeństwa ogląda "jakiś serial", to znaczy, że 25% urządzeń telemetrycznych zarejestrowało odbiór "tego serialu"
jakoś nie jestem wstanie uwierzyć, że cokolwiek w polsce ogląda wiecej ludzi niż ma czas iść na wybory...
do tego strona, którą podałeś dała 27% udziału w rynku dla około 10mln widzów... co znaczy że rynek ktoś liczy na 37 mln... co ogólnie się zgadza - ludzie od 2 do 120 lat..., nadal wydaje się to nie realne...
i co? sam nie wiesz już co piszesz... CSI miało 22,9 punkta.. czyli 22,9 * 1,1 mln GOSPODARSTW domowych ogladało go....w czwartkowy wieczór na antenę ABC znów powrócili Chirurdzy gromadząc świetną oglądalność (22.9 mln).
akurat USA ma ten system już normalnie wyliczony.
Napisano 13.01.2007 - |22:17|
żródło: tv.com
Napisano 17.01.2007 - |21:06|
http://www.calendarl...com/tv/ratings/
zdaje się że zrobili nowy dział, żeby ułatwić szukanie
Napisano 17.01.2007 - |22:16|
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy
Napisano 07.02.2007 - |19:14|
29 I - 4 II 2007
1 Super Bowl XLI CBS 93.18 2 Super Bowl XLI Postgame 1 CBS 81.54 3 Super Bowl XLI Postgame 2 CBS 57.34no cóż, seriale to raczej wielkiej szansy z tym nie miały:
Napisano 07.02.2007 - |19:31|
Dla tego właśnie była przerwa w BSG.jako ciekawostke:
29 I - 4 II 20071 Super Bowl XLI CBS 93.18 2 Super Bowl XLI Postgame 1 CBS 81.54 3 Super Bowl XLI Postgame 2 CBS 57.34no cóż, seriale to raczej wielkiej szansy z tym nie miały:
Genesis
Napisano 07.02.2007 - |21:13|
- w to wierzę bo ja widziałam , cała moja różnowiekowa rodzina na 2 telewizorach i liczni znajomi
nie nic tylko uważam, że niektóre podkreślam NIEKTÓRE podawane dane są eufemistycznie mówiąc mocno przesadzone. Możliwe, że kiedyś serial o którym myślę istotnie miał dużą oglądalność ale nie możliwe, żeby teraz miało większą niż Małysz NIEMOŻLIWEWogóle nic do Was nie dociera.
Myślę, że bardzo wiele osób ma w tym interes, żeby utwierdzać ludzi w pewnych przekonaniach i nie tylko takich, że minister X jest dobrym ministrem ale też, że serial Y jest megapopularnym serialem
i to właśnie jest to co
" wogóle do mnie nie dociera"
i mam nadzieję, że inni też czasami skonfrontują to co łykają z mediów z tym co się dzieje w realu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »