Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aspekt wojskowy w serialu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#41 SZOPEN

SZOPEN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 111 postów
  • MiastoPolice koło Szczecina

Napisano 28.08.2003 - |20:39|

Tak sobie własnie pomyslałem, że ciekawe ile czasu tak na prawe trwało by rozłożenie na części i ponowne złożenie takiego X-302 (no maże być np. taki F-16) i czy to tak naprawdę jest wykonanlne. Bo wkońcu nie wydaje mi się zeby np. skrzydła były do kadłuba zamocowane tak, żeby mozna było je rozdzielić od reszty. A przyspawać tak od ręki to przecież tez się nie da, bo napewno taki samolot by nie poleciał.
W serialu taka zabawa z rozbiórką to był moment:)
  • 0
SETI@HOME POLICETEAM
www.policeteam.com

#42 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.08.2003 - |20:45|

Tajna podbudówka oficjalnej bazy i nagle zaczynają tam wpuszczać samochody, pewnie i inny sprzęt - toż to się prosi żeby tym się zainteresować. Poza tym jak pisze Mathix - panika wśród odwiedzanych plemion, nie wszyscy zniosą taki widok.

gulus
  • 0

#43 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 28.08.2003 - |20:48|

W Real Nightmare Hammond i Sam zastanawiali się nad wysłaniem drużyny na quadach, jednak w końcu doszli do wniosku, że może to utrudnić kontakt z tubylcami.

I na tym polega problem. Gdyby na kazda planete pakowali sie z calym arsenalem i na ciezkich pojazdach, to jak pozniej wyjasniliby tambylcom, ze przychodza w pokoju? Jezeli sie wpakujesz komus na podworko Gaikiem z kaemem na pace to akurat Ci gospodarz uwiezy, ze przyszedles zlozyc zyczenia imieninowe gospodyni.
  • 0
There is always a bigger fish.

#44 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.08.2003 - |20:50|

Z tym spuszczaniem rzeczy przez wrota to jest różnie. Np. wrota z pomieszczenia wrót byli wstanie wyciągnąć w parę godzin na powierzchnię gdy Anubis atakował. Oczywiście trzeba zauważyć ze w tych wszystkich hangarach ponad wrotami zapewne też jest coś składowane, co też zajmuje czas by stamtąd to wyciągnąć.
Ciekawy był chyba problem transportu tej rakiety co budowali w 505. Na podstawie odcinka można się domyślać że oni jednak rozbierali to wszystko i składali jednak kto wie może akurat też jakieś części zwozili przez główny szyb :>
Log65: Happy camper

#45 SZOPEN

SZOPEN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 111 postów

Napisano 28.08.2003 - |20:53|

Tak??? To co powiecie na wjazd amerykanów do Iraku czołgami itp. Podobno też tam wjechali w celach pokojowych:P

Odnośnie tematu to chodziło mi oczywiście o te planety gdzie wiadomo, ze są gouldowie i tzeba z nimi walczyć. Po co tracić ludzi kiedy mozna ich chronić w wozach pancernych.
  • 0
SETI@HOME POLICETEAM
www.policeteam.com

#46 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:01|

Szopen, jak chcesz te wozy pancerne tam wsadzić?

gulus umierający z ciekawości
  • 0

#47 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 28.08.2003 - |21:05|

Odnośnie tematu to chodziło mi oczywiście o te planety gdzie wiadomo, ze są gouldowie i tzeba z nimi walczyć. Po co tracić ludzi kiedy mozna ich chronić w wozach pancernych.

Hmmmm.... Moze najpierw pod nieprzyjacielskim ogniem beda je skladac z czesci, skrecac srubki. :) a potem ci co przezyja (a bedzie ich niewielu) wsiada do srodka i jaaaaaaaaaaazda bo niedobrych Jaffa :lol: :lol: :lol: :lol:
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#48 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.08.2003 - |21:10|

Przypominam ze SGC jak na razie nie jest w stanie wojny z Goauldami :> (dziwinie to zabrzmiało)... na razie mają tylko robić zwiady i pomogać ludziom jak tylko mogą. Gdyby chcieli prowadzić wojne już dawno takie bazy zostałyby zaatakowane przez oddziały komandosów. Jednak oznacza to straty ludzi, oraz całego sprzętu, zresztą przeciwnik jest bardziej zaawansowany. Dlatego teraz działają na zwiad, zawierają znajomości, zbierają technike, tworzą przymierza i dopiero potem będzie wojna :> Bardziej bym powiedział że partyzankę Tauri sobie robi ;)

Tak??? To co powiecie na wjazd amerykanów do Iraku czołgami itp :

ech... :ph34r:
Log65: Happy camper

#49 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:10|

Hmmmm.... Moze najpierw pod nieprzyjacielskim ogniem beda je skladac z czesci, skrecac srubki. :) a potem ci co przezyja (a bedzie ich niewielu) wsiada do srodka i jaaaaaaaaaaazda bo niedobrych Jaffa :lol: :lol: :lol: :lol:

A czemu baza ciężkiego sprzętu musi znajdować się na Ziemi. Przecież mogą w razie potrzeby wzywać posiłki z kolonii na innych planetach - gdzie mogą trzymać czołgi, pojazdy opancerzone i tego typu sprzęt.
A jak go tam przetransportują? - oczywiście Prometeuszem (gdy go wreszcie naprawią) albo poproszą Thora o drobną przysługę :)
  • 0

#50 SZOPEN

SZOPEN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 111 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:13|

Jak już pisałem musiałby być to taki pojazd złożony juz w SGC, który zmieściłby sie i przejechał przez wrota. Wkońcu one małe nie są. Był przecież już odcinek, gdzie Hamond i Tealk przelecieli jakimś guldowym samolotem, aby ratować SG1. Czyli jak widać pojazd o odpowiednich gabarytach przejechałby bez problemu.
  • 0
SETI@HOME POLICETEAM
www.policeteam.com

#51 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:20|

Szopen, ponawiam pytanie, jak chcesz zwieźć pancerny pojazd windami z poziomu jawnego bazy, do SGC?

gulus dalej ciekawy
  • 0

#52 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:20|

A czemu baza ciężkiego sprzętu musi znajdować się na Ziemi. Przecież mogą w razie potrzeby wzywać posiłki z kolonii na innych planetach - gdzie mogą trzymać czołgi, pojazdy opancerzone i tego typu sprzęt.
A jak go tam przetransportują? - oczywiście Prometeuszem (gdy go wreszcie naprawią) albo poproszą Thora o drobną przysługę :)

Co do tego zgoda :D Istnieje taka mozliwosc - zalozyc baze z parkiem maszynowym. Ale to oznacza wprowadzenie do czynnej sluzby wiekszej ilosci ludzi, kadry oficerskiej - a co za tym idzie poinformowanie o istnieniu Wrot wszystkich dokola (nie powiem ze to zla perspektywa - juz mnie szczeze wqrza ze jedynie wujek sam sobie wedruje po galaktyce :D).
Poza tym moga zbudowac X-303B :) ale przyznam szczerze nie wyobrazam sobie jakos starcia z wykorzystaniem Bradley'ow i Abrams'ow :) zreszta jako ze Goa'uld'owie sa rasa inteligentna (a sa niewatpliwie) beda uczyc sie na bledach. W oparciu o spotkania z naszym sprzetem lub na podstawie badan nad zniszczonymi lub przechwyconymi egzemplarzami moga wysmarzyc jakis odpowiednik wzbogacony o pole silowe a tego bysmy chyba nie chcieli :)

Szopen, ponawiam pytanie, jak chcesz zwieźć pancerny pojazd windami z poziomu jawnego bazy, do SGC?

W ramach zdarzenia tak znaczacego jak zalozenie placowki na innej planecie moga je jednorazowo wyciagnac na powierzchnie :)

Użytkownik Katharn edytował ten post 28.08.2003 - |21:22|

#53 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:21|

Panowie rozczulacie się tu nad rozkładaniem składaniem róznych pojazdów. A mnie ciekawi inn rzecz - dlaczego nie używają w swoich misjach (przynajmniej w niektórych) dwu osobowych łazików terenowych. Małe, szybkie, z karabinem, w sam raz do niektórych misji - można szybciej uciekać przed wrogiem, lub skutecznie atakować. Pozatym pojedzie w każdym terenie, zwrotne - słowem same zalety, a tu brak tego pojazdu.
  • 0

#54 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:24|

Panowie rozczulacie się tu nad rozkładaniem składaniem róznych pojazdów. A mnie ciekawi inn rzecz - dlaczego nie używają w swoich misjach (przynajmniej w niektórych) dwu osobowych łazików terenowych. Małe, szybkie, z karabinem, w  sam raz do niektórych misji - można szybciej uciekać przed wrogiem, lub skutecznie atakować. Pozatym pojedzie w każdym terenie, zwrotne - słowem same zalety, a tu brak tego pojazdu.

Wlasnie te wozy mialem na mysli mowiac o pojazdach Sluzb Specjalnych dajacych sie latwo skladac i rozkladac na czesci :D

#55 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:27|

Panowie rozczulacie się tu nad rozkładaniem składaniem róznych pojazdów. A mnie ciekawi inn rzecz - dlaczego nie używają w swoich misjach (przynajmniej w niektórych) dwu osobowych łazików terenowych. Małe, szybkie, z karabinem, w  sam raz do niektórych misji - można szybciej uciekać przed wrogiem, lub skutecznie atakować. Pozatym pojedzie w każdym terenie, zwrotne - słowem same zalety, a tu brak tego pojazdu.

Wlasnie te wozy mialem na mysli mowiac o pojazdach Sluzb Specjalnych dajacych sie latwo skladac i rozkladac na czesci :D

A po cholere je składać, a co nie zmiesczą sie przez wrota

Co do cholery mamy manie składania i rozkładania - to nie klocki Lego

P.S. A co z flotą nawodną i podwodną ???? <_<
  • 0

#56 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:29|

P.S. A co z flotą nawodną i podwodną ???? <_<

Podwodna już była - co prawda rosyjska, ale zawsze.

Użytkownik radekch6 edytował ten post 28.08.2003 - |21:30|

• 0

#57 SZOPEN

SZOPEN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 111 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:30|

gulus dalej ciekawy

Już pisałem, podobnie jak z X-303 czyli składanie z części. Jeżeli udało się to z X-302 to czemu by nie z np. bojowym wozem piechoty. Wydaje mi się, ze byłoby to nawet prostrze bo ma mniejsze gabaryty.

Użytkownik SZOPEN edytował ten post 28.08.2003 - |21:30|

• 0
SETI@HOME POLICETEAM
www.policeteam.com

#58 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:31|

Mała przysługa od Thora - w blasku świateł i kamer telewizjnych ląduje statek Asgardu, prze trzy dni trwa załadunek ciężkiego sprzętu, czołgów, transporterów opancerzonych i inne tałatajstwo. Paliwo, części zamienne, wyszkolony personel, jedzenie, picie ....
Żegnaj o słodka tajemnico Wrót, tajemnico zagrożenia Ziemi, walki z Goauldami - JASTRZĘBIE idą na wojne.

gulus
  • 0

#59 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:31|

A po cholere je składać, a co nie zmiesczą sie przez wrota

Co do cholery mamy manie składania i rozkładania - to nie klocki Lego

Hmmm... klocki lego rzeczywiscie nie :D ;) ale to ich dodatkowa zaleta w przypadku transportu na np malych jednostkach kosmicznych - np przejety transportowiec Goa'uld'ow :)

Update:
Ja juz nie wypowiadam sie w kwestii wojny z Goa'uld'ami :D, tranportu sprzetu - mysle ze wszystko juz sobie powiedzielismy :D

Użytkownik Katharn edytował ten post 28.08.2003 - |21:35|

#60 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 28.08.2003 - |21:37|

Mała przysługa od Thora - w blasku świateł i kamer telewizjnych ląduje statek Asgardu, prze trzy dni trwa załadunek ciężkiego sprzętu, czołgów, transporterów opancerzonych i inne tałatajstwo. Paliwo, części zamienne, wyszkolony personel, jedzenie, picie ....
Żegnaj o słodka tajemnico Wrót, tajemnico zagrożenia Ziemi, walki z Goauldami - JASTRZĘBIE idą na wojne.

gulus

Niezupelnie tak by to wyglądało:
Thor przelatuje koło Ziemi; przesuwa 2 kamyczki na swojej konsoli - cała brygada zmechanizowana zostaje przetransportowana na pokład; za godzinę Thor zostawia ich na drugim końcu galaktyki :D
Mniej więcej tak to powinno wyglądać.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych