Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 52 – S03E12 - Echoes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 52 – S03E12 - Echoes (120 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek

1. 10 (9 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

2. 9.5 (9 głosów [9.09%])

3. 9 (22 głosów [22.22%])

Procent z głosów: 22.22%

4. 8.5 (17 głosów [17.17%])

Procent z głosów: 17.17%

5. 8 (13 głosów [13.13%])

Procent z głosów: 13.13%

6. 7.5 (8 głosów [8.08%])

Procent z głosów: 8.08%

7. 7 (9 głosów [9.09%])

8. 6.5 (3 głosów [3.03%])

Procent z głosów: 3.03%

9. 6 (4 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (2 głosów [2.02%])

Procent z głosów: 2.02%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.01%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.01%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.12.2006 - |00:10|

Elam:
To samo zauważyłem. Ronona i Teylę coś chyba do siebie ciągnie. Te głębokie spojrzenia w oczy i uśmieszki. Aż się boję, bo prawo Murphy'ego mówi, że jak coś dobrego zaczyna się dziać to życie na pewno nam dokopie. Możemy się pewnie niebawem spodziewać czegoś strasznego. Ponoć szykują się zmiany w obsadzie.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 02.12.2006 - |01:03|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#42 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.12.2006 - |00:13|

Przecież wyraźnie jest powiedziane, że laboratorium było w zalanej wcześniej sekcji (23:34). Może ktoś to uznać za prostą wymówkę, ale całkiem realną.

No to jest jasne, że to powiedzieli, ale chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi :/ Mam zarzut do scenarzystów, i napisałem powyżej dlaczego to całe znajdowanie nowych pomieszczeń co chwila (chyba to był już 4 raz) jest denne.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#43 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 02.12.2006 - |00:22|

Hmm. Omylkowo dalem 8 punktow bo sie mi guziki pomylily. Mialo byc 7. Gdyby ten odcinek byl zaraz po tym, gdzie nasz dzielny profesorek zostaje uwieziony pod woda - byloby lepiej. A tak odcinek z tych ktorych moglo w ogole nie byc.

Za duzo miejsca poswiecono "duchom" i cieknacym nosom, a za malo samym wielorybom.
  • 0
Dołączona grafika

#44 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 02.12.2006 - |17:14|

Wydaje mi się raczej, że poza nawiązaniem do ciekawych wątków pobocznych (wieloryby) odcinek miał na celu pokazanie czego mogą dokonać osłony okrętu klasy Dedal zasilane przez moduł ZPM.

Użytkownik rahl edytował ten post 02.12.2006 - |17:32|

• 0

#45 Oprych

Oprych

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 02.12.2006 - |17:35|

a ja mam inne spostrzeżenie

te wszystkie obrazy, które oni widzieli były z przed 50 tyś. lat?

NIe uwierze, że tak zaawansowana rasa nie zmieniała swojego miasta przez taki okres.
Nie mówie o budowie nowego miasta, ale chociaż o przestawienie ścian, czy zmiana kolorków ;)
  • 0
Pozdrawiam
Oprych

#46 Dlord

Dlord

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 02.12.2006 - |19:34|

Odcinek nudny chociaz zapowiadał sie ciekawie. Na poczatku myslałem ze to dzieki jakies technologi znikła atlantyda a to tylko czujniki. Podobało mi jak dedal był koło słonca i cała ta akcja a tak to reszta nudne.
Zawsze odcinki StarGate czy to Sg-1 czy SGA ogladam z zaciekawiem ale nie ten :(
  • 0

#47 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 03.12.2006 - |13:23|

NIe uwierze, że tak zaawansowana rasa nie zmieniała swojego miasta przez taki okres.
Nie mówie o budowie nowego miasta, ale chociaż o przestawienie ścian, czy zmiana kolorków ;)

Fakt, to dość mało prawdopodobne, ale spójrzmy na to z takiej strony:
- Nie możemy zakładać że długość życia pradawnych jest taka sama jak ludzi, zmienność kulturowa posiada pewien związek z długowiecznością, nie mówiąc już o tym, że tak genialna rasa (popełniająca błędy w dziwnie dużych ilościach) nie goniłaby za modą... :)

Co do zdolności leczenia, zwróćcie uwagę na jedną rzecz - Ayiana z "Frozen" była pradawną... hmm powiedzmy ery preascendacyjnej, tzn. bardzo zaawansowaną ale nie osiągała jeszcze wyższego poziomu egzystencji.
Była też nosicielką plagi która prawie wytępiła życie w Drodze Mlecznej, więc możemy zakładać że urządzenie na Dakarze jest starsze niż kilka milionów lat. Ale odszedłem od tematu...

Pradawni z wizji byli pradawnymi postascendacyjnymi (robi się naukowo :D ), czyli stanowili tą część populacji nie chciała (wątpliwe, ale możliwe, że nie mogła) ascendować. Postanowili pozostać w ludzkiej formie, a więc zarzucić rozwój drogę do tak rozumianego oświecenia. Wynika z tego, że zdolność leczenia nie musiała być czymś obecnym wśród populacji w danym czasie, ba, jak widzimy w odcinku Epiphany, zdolności telekinetyczne i lecznicze pojawiały się na końcu drogi. Merlin i Morgana po powrocie na ziemie musieli spędzić sporo (prawdopodobnie) czasu aby ascendować, nie zakładajmy więc, że pradawni parli do przodu bez regresów w swojej historii, kultura starożytna również górowała nad pierwszymi wiekami naszej ery...

Kończąc przydługi wywód - pradawny pradawnemu nie równy, optuje za pojęciem cywilizacji lantian postascendacyjnych :)
  • 0

#48 pix

pix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 03.12.2006 - |15:38|

A zauwazyliscie jak w pewnej chwili Teyla schodzac ze schodow w jakims korytarzu spojrzala sie w przeciwna strone i zrobila mine prawdopodonie do kogos z ekipy realizujacej serial ? :) Podalbym dokladny czas ale teraz na szybko 2-gi raz przegladalem odcinek i nie moge na to trafic, jak ktos bedzie ogladal jeszcze raz to niech sprobuje to wychwycic :)
  • 0

#49 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 03.12.2006 - |16:56|

Dla mnie to raczej wygląda jak uśmiech rozpoznania - pewnie patrząc z daleka myślała, że zjawa Lantianki to ktoś z ekipy Atlantis.
  • 0

#50 <1980>

<1980>

Szeregowy

• VIP
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.12.2006 - |17:09|

Ocena 7,5. Odcinek może ujść w tłoku jako odskocznia od walki z Wraith i Replikatorami. Jedno co mnie zastanawie że mniej wiecej w odstepie co 50tyś. lat słońce zawsze trafia strumieniem w planete.
  • 0
"NO MA'AM - National Organization of Men Against Amazonian Masterhood"

#51 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 03.12.2006 - |19:36|

lol już ktoś o tym pisał. Wyraźnie mówili ze strumień sie rozprasza. Co znaczy ze moze równie dobrze trafić z pół galaktyki. Pozatym problemem nie był tylko sam strumień plazmy, a promieniowanie.
  • 0

#52 nika21

nika21

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 03.12.2006 - |21:39|

8,5 za Ronana i jego medytacje.I oczywiście Sam-booosko!Humor na poziomie tylko pogratulować.Pomysł z Dedalem lekko naciągany, ale jakoś musieli uratować siebie i wieloryby.
:angry: i BŁAGAM -NIE STRASZCIE Sam w SGA?-to spełnienie sie mojego najgorszego koszmaru....
  • 0

#53 Valkirie

Valkirie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 04.12.2006 - |10:55|

Odcinek sredni, taki typowy odcinek między finałowy, ale jedną rzecz miło było usłyszeć, gdyż w poprzednim odcinku nie było o tym mowy - mogliśmy się tylko domyślać... MAMY 3 nowiutkie ZPM, przez lata jednego szukalismy ;) Teraz 1 do placówki na Antarktydzie, 1 dla Atlantis i 1 dla Dedala (w tej chwili to najbezpiecznieszy okręt w naszej galaktyce - kto się przebije przez osłony zasilanie ZPMem?! Powinni teraz go do najtrudniejszych misji eksploatować).

Odcienek za ZPM'y na 8pkt
  • 0

#54 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.12.2006 - |12:01|

Teraz 1 do placówki na Antarktydzie, 1 dla Atlantis i 1 dla Dedala (w tej chwili to najbezpiecznieszy okręt w naszej galaktyce - kto się przebije przez osłony zasilanie ZPMem?! Powinni teraz go do najtrudniejszych misji eksploatować).

No niestety ale dwa odesłali na Ziemię i dla Dedala nic nie zostało.
W tym odcinku dostał ZPM tylko "na chwilę" :)
Mam nadzieję, że ZPM nie został przez to opróżniony bo to by było mocno naciągane...

::. GRUPA TARDIS .::

#55 Anfauglir

Anfauglir

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 04.12.2006 - |12:07|

Na Ziemie odeslali tylko 1 ZPM, ten drugi bedzie na stale na Dedalu ;)
  • 0

#56 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.12.2006 - |12:56|

Na Ziemie odeslali tylko 1 ZPM, ten drugi bedzie na stale na Dedalu

Coś mi się wydaje, że jednego ma dostać Atlantyda, drugiego placówka na Antarktydzie a trzeciego Odyseja, która jet na pierwszej linii obrony przed ORI. Dedal robi tylko za statek towarowo-pasażerski między Pegazem i Drogą Mleczną :-)
Tak czy inaczej i tak mamy deficyt.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#57 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.12.2006 - |14:24|

Coś mi się wydaje, że jednego ma dostać Atlantyda, drugiego placówka na Antarktydzie a trzeciego Odyseja, która jet na pierwszej linii obrony przed ORI. Dedal robi tylko za statek towarowo-pasażerski między Pegazem i Drogą Mleczną :-)
Tak czy inaczej i tak mamy deficyt.

Dokładnie:

[2913][2953]Dobra,Rodney. Powiedz mi,|komu zabrałbyś ZPM?
[2960][2970]Placówce na Antarktydzie?
[2971][2992]Nie, oni muszą mieć|energię, by chronić Ziemię,
[2993][3007]Ok. To może Odyseuszowi?
[3008][3037]Dostają drugi ZPM,|by wspomóc ich w walce z Ori.

A więc jeden został do obrony Atlantis a dwa odesłali SGC.
Dedal nie ma nic :(

::. GRUPA TARDIS .::

#58 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 04.12.2006 - |15:50|

co do tych lekarzy to radze nie zapominać ze ten obraz miał 50 tys. lat. W tym czasie nie musieli byc tak zaawansowani, pozatym może obrazenia powstałe na skutek słońca nie mogłby być wyleczone?

Yhm. A miasto zbudowane 10 milionów lat temu nie zmieniło się wogóle przez ten czas. Pradawni sie po prostu nie rozwijali, stawmy temu faktowi czoła. Stagnacja, stagnacja i jeszcze raz stagnacja. A co, dlaczego-to przestrzeń dywagacji.

Odcinkowi mógłbym bić brawo jako miłemu zapychaczowi, gdybym przedtem przez przypadek nie zajrzał do tego tematu ZANIM go obejrzałem. Przez to kolejne niespodziewane, genialne rozwiązanie problemu za pomocą "głupiego myślenia" (z którego Tauri słyną już w trzech jak nie czterech galaktykach) nie zrobiło na mnie wrażenia. Niech przeklęte będą spoilery!

Dobrze, że oddali dwa ZPM na Ziemię. To logiczna i rozsądna decyzja i na pewno doda "pałera" akcji w drugim serialu. tylko sie zastanawiam, ile dron mają na Antarktydzie-chyba już niewiele, więc ZPM nie na wiele się przyda.

Ogólnie odcinek wypada pozytywnie. 7 i tyle.
  • 0

#59 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.12.2006 - |17:27|

Drony znalezione w siostrzanym miescie atlantydy w galaktyce Pegaza zostaly podzielone miedzy Antlantyde i Placowke pradawnych na ziemii. Czyli ziemia ma dosc dron by sie obronic ... przynajmniej przed tymi 3 pozostalymi okretami ORI.

A co do ludzi twierdzacych ze Dedal dostal ZPM ... zalosne, jesli tak ogladacie ten serial to zrobcie nam przyjemnosc i sie nie wypowiadajcie, takie pomylki przestaja byc smieszne po 2-4 razie.

Użytkownik Modes edytował ten post 04.12.2006 - |23:06|

• 0

#60 mortis4321

mortis4321

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 04.12.2006 - |19:22|

[...]
A co do ludzi twierdzacych ze Dedal dostal ZPM ... zalosne, jesli tak ogladacie ten serial to zrobcie nam przyjemnosc i sie nie wypowiadajcie, takie pomylki przestaja byc smieszne po 2-4 razie.

Piwo dla tego pana :piwo:

Jedno mnie jeszcze zastanawia, czy bylo powiedziane jak dlugo Pradawni byli w Atlantydzie do czasu ataku replikatorow? Bo moze skoro zrobili 3xZPM to takze "wyprodukowali" jakies dodatkowe drony?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych