Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 046 - S03E13 - Taking a Break from All Your Worries

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (109 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (6 głosów [6.59%])

Procent z głosów: 6.59%

2. 9,5 (10 głosów [10.99%])

Procent z głosów: 10.99%

3. 9 (21 głosów [23.08%])

Procent z głosów: 23.08%

4. 8,5 (10 głosów [10.99%])

5. 8 (18 głosów [19.78%])

Procent z głosów: 19.78%

6. 7,5 (7 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

7. 7 (10 głosów [10.99%])

8. 6,5 (1 głosów [1.10%])

Procent z głosów: 1.10%

9. 6 (4 głosów [4.40%])

Procent z głosów: 4.40%

10. 5,5 (1 głosów [1.10%])

11. 5 (1 głosów [1.10%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (1 głosów [1.10%])

14. 3,5 (1 głosów [1.10%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Borlog

Borlog

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 31.01.2007 - |16:43|

No ciekawa opcja bo faktycznie ta scena umknęła naszym wcześniejszym ocenom. Faktycznie trudno zgadnąć co to miało być, ale ta kipoteza kolegi nie tryzma się kupy. Wygląda to ewidentnie na wannę i maź downloadu cylonów i nijak do tegpo pasuję zabici promieniowaniem koloniści. Szczególnie, że te postaci wyglądają że wszystkie są bardzo młode.

Zobaczmy więc to zdjęcie: http://pics.livejour...c/000x42kw/g283
Wokół wanienki Baltara gromadzą się dzieci i dorośli. Nie zapominajmy też że Gaius jest pod wpływem halucynogenów stąd wymieszanie jego upragninej wizji bycia cylonem z koszmarem zabitych ludzi. Jest ich za dużo by mozna było mówić o final five, za bardzo rozwinięci by można było mówić że są to hybrydy ludzko/cylońskie. Wnioskuje zatem że są to "duchy" kolonistów prześladujące Baltara.
  • 0

#42 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 31.01.2007 - |16:52|

Zobaczmy więc to zdjęcie: http://pics.livejour...c/000x42kw/g283
Wokół wanienki Baltara gromadzą się dzieci i dorośli. Nie zapominajmy też że Gaius jest pod wpływem halucynogenów stąd wymieszanie jego upragninej wizji bycia cylonem z koszmarem zabitych ludzi. Jest ich za dużo by mozna było mówić o final five, za bardzo rozwinięci by można było mówić że są to hybrydy ludzko/cylońskie. Wnioskuje zatem że są to "duchy" kolonistów prześladujące Baltara.

A może to Ziemianie oczekujący na zbawiciela.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#43 elMadej

elMadej

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 31.01.2007 - |18:15|

W około 31 minucie epizodu jst bardzo ciekawa scena. dzieje się to w czasie przesłuchania Baltara pod działaniem środka. Wypytywany jest o swiatynie Jupitera, az do momentu gdy na pytanie Laury czy jest Cylonem odpowiada NIE. W jego wizju znajduje się w "wannie transferowej" otoczony jest postaciami, jak to zwykle jest. tym razem nie jest to jeden z siedmiu, lecz jakieś inne ludzkie postacie, wyglądajace...no powiedzmy pierwotnie - jak Hobbici lub coś w tym rodzaju. Trudno się doliczyc ile ich tam jest - może pięć, może siedem. Czy ktos ma jakis pomysł, co to może oznaczać?

Moim zdaniem te postacie symbolizowały grzechy Baltara. Mówił przecie w tym momencie, że jego winy byłyby wybaczony gdyby był cylonem. Przyznając się do bycia człowiekiem, Baltar niejako wziął na siebie ciężar odpowiedzialności za śmierć rodzin na Nowej Carpice, przyznał się do winy. I teraz nie wiadomo czy odstąpienie od niego dzieci oznacza rozgrzeszenie, być może tak, ale znów pojawia sie niejasność - jeżeli mu wybaczono to dlaczego zaraz po tymjedno z dzieci porywa go w głębię wody? Możliwe, że miało to doprowadzić do zapaści Baltara i w konsekwencji do odstąpienia od trtur - jako nagrodę za skruchę?
Wydaje mi się, zeto należy tak odczytywać ;)

Co do reszt, to wątek z naszą zakochana czwórka zaczyna mnie już nie tylko nudzic, ale i denerwować. Przyznaje się, że nie mogłem już patrzeć na scenki z nimi i je omijałem. Ten wątek mógłby się skończyć zanim jeszcze się zaczął.
Zamiast rozwinąć zagadkę z malunkami Starback, scenarzyści raczą nas ciągle jej perypetiami miłosnymi. Nie powiedzieli nic o Herze, Caprica6 wystąpiła tylko posłowiu. za te niedociągnięcia tylko 8. Już lepiej byłoby gdybyśmy oglądali przesłuchanie Baltara przez całe 40 minut:)

Użytkownik elMadej edytował ten post 31.01.2007 - |18:27|

• 0

#44 Borlog

Borlog

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 31.01.2007 - |18:24|

A może to Ziemianie oczekujący na zbawiciela.

A ci niby skąd?
Ostatnie słowo należy do Rona Moore'a : w swoim podkaście mówi że to ofiary zagłady 12 koloni oraz ci ,którzy zgineli za prezydentury Baltara. Sam doktorek oszukuje samego siebie że nic nie zrobił tym ludziom dlatego udaje że ich nie widzi.

Użytkownik Borlog edytował ten post 31.01.2007 - |18:32|

• 0

#45 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 31.01.2007 - |20:36|

Odcinek całkiem niezły nie ma co narzekać. Oczywiście ogromny plus za przesłuchania Baltara a minus za wątki miłosne bo troche juz przesadzają. Ciekawym wątkiem jest Gaeta, myśle że to co Batlar mu powiedział po cichu to była jakaś straszna prawda którą on chce ukryć i rzeczywiście zaczęło mnie to dziwić żę na NC Gaeta nie był w żaden sposób szantażowany miał luksus i robił co chciał w przeciwieństwie do Baltara. Być może Gaeta jest cylonem ? :D

Właściwie nie jest to wykluczone, 3 w świątyni zobaczyła kogoś kogo znała, a Gaete poznała na NC kiedy pracował dla Baltara. Może to właśnie jego zobaczyła.

Użytkownik Avarhis edytował ten post 31.01.2007 - |20:38|

• 0

#46 elMadej

elMadej

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 31.01.2007 - |20:49|

No i przecie Geta z łatwością mógł zainstalować cylońskie urządzenia na mostku w Galactice.
  • 0

#47 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 31.01.2007 - |20:54|

A ci niby skąd?
Ostatnie słowo należy do Rona Moore'a : w swoim podkaście mówi że to ofiary zagłady 12 koloni oraz ci ,którzy zgineli za prezydentury Baltara. Sam doktorek oszukuje samego siebie że nic nie zrobił tym ludziom dlatego udaje że ich nie widzi.

Wyjaśnienie logiczne, szkoda tylko, że takie proste.

Właściwie nie jest to wykluczone, 3 w świątyni zobaczyła kogoś kogo znała, a Gaete poznała na NC kiedy pracował dla Baltara. Może to właśnie jego zobaczyła.

Jest jeden mały problem. znamy już personalia całej siódemki i nie było w śród nich Gaeta. Musiał by więc być w wielkiej piatce, a tego baltar wiedziec nie może. Bardziej prawdopodobne, że zna jakieś jego bardziej przyziemne, wstydliwe tajemnice.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 31.01.2007 - |20:58|

• 0
Genesis

#48 elMadej

elMadej

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 31.01.2007 - |21:36|

Bardziej prawdopodobne, że zna jakieś jego bardziej przyziemne, wstydliwe tajemnice.

Które mogą wynikać z tego, że pan Geta jest cylonem. Zresztą bardzo zastanawiającej jest, że Geta tak po prostu sobie żył wśród cylonów nie dając im nic, a oni od niego nic nie chcieli.
  • 0

#49 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 31.01.2007 - |22:05|

Oj zawiodłabym sie gdyby Gaeta byl cylonem, porzadny z niego chłopak :P nie nie nie nie zgadzam sie by czynic z niego cylona! JUz wole zeby Starbuck była cylonką, tyle ze to sie raczej nie sprawdzi, byłoby to za proste, to całe naprowadzanie nas abysmy ja wlasnie o to podejrzewali, jej przeznaczenie i rysunki, oh.
Scenarzysci beda nas skutecznie wodzić za nos. W koncu sobie cos dośpiewaja odnośnie Wielkiej Piątki i ot stanie się. Żałuje ze Baltar nie okazał sie byc jednym z nich, pasowałoby do niego, nawet bardzo.

Użytkownik martina29 edytował ten post 31.01.2007 - |22:08|

• 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#50 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 31.01.2007 - |22:30|

Jestem ciekaw co takiego powiedział Gaius Gaetcie ze wpadł w taki szał. Raczej nie zgodzę się z prezydentową ze za pierwszym razem chciał go zabić, nie wyglądał na takiego zdeterminowanego jak za drugim podejsciem.

Obstawianie ze Gaeta jest Cylonem, uważam za dobry pomysł. Nie jest na tyle ważny, ani za bardzo się nie wyróżnia żeby nie być Skórą. Choć przyznam byłby to pewien szok :) Może doszło za czasów prezydentury Baltara do jakiegoś wydarzenia, które by skazywało ze Feliks jest Cylonem? Wcześniej przecież Gaius trzymał w tajemnicy prawdę o Boomer.

Nawet ciężko wymyślić poważny powód dla którego Gaeta miałby zabić. Może tak bardzo zawiódł się na Baltarze albo zanim zaczął podziemną działalność wspierał działania Cylonów i teraz wstydzi się wyjawienia prawdy bo spowodowałaby ona nadszarpnięcie jego dobrego imienia? Chyba że.... :) (patrz akapit drugi)

Użytkownik Wodzu edytował ten post 31.01.2007 - |22:37|

• 0

...:::Son of Anarchy:::...

#51 Borlog

Borlog

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 31.01.2007 - |22:48|

Z podkastu Moore'a wynika że na New Caprica doszło do przypadków dyskryminacji Sagitarionczyków, doszło do tego też zabójstwo w które w jakis sposób miał byc zamieszany Baltar. Gaius całą wine za segregacje zwalił na Gaetę. To miał byc ów seceret którym wzburzył Felixa - pocieli jednak odcinek i ta kwestia wyleciała. Być może wróci to przy procesie Baltara gdzie oprócz kolaboracji , zdrady tajemnic Cylonom postawią zarzut dyskryminację i zabójstwa?

Użytkownik Borlog edytował ten post 31.01.2007 - |23:02|

• 0

#52 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 01.02.2007 - |12:58|

Hmmm, a w jakiej TV to oglądałeś? Czy ja dobrze zrozumiałem, że mieszkasz za oceanem i masz bezpośrednio online SciFi channel?! Toć byłaby mała sensacja na forum bo nie mamy tu chyba nikogo takiego.

Ale jaka sensacja? Jonasz już od dość dawna jest na forum, a kto udziela się w dziale Losta ten wie że on ogląda to wszystko w TV i w sumie tego mu zazdroszczę :D.

Co do odcinka. Gdyby wykasować tą mode na sukces w wykonaniu Lee, Starbuck i ich drugich połów to byłby to naprawdę świetny odcinek. No ale widocznie akcji z samym Baltarem na 40 minut nie napisali i trzeba było się trochę wynudzić. Ale z drugiej strony przynajmniej spokojnie sobie kawę popijałem.
Natomiast te całe przesłuchiwanie Baltara było świetne. Ludzie uważają Cylonów za jakiś barbarzyńców a sami też nie lepsze mają metody.

Ocena: 9/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#53 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 01.02.2007 - |20:02|

odcinek nie najsłabszy, bo taki już był ale zaraz następny po nim. Jak ja nie znoszę tych pseudoromamtycznych wątków i to kompletnie odczapionych. Ktoś je tam na siłę wciska a mają się do fabuły jak trabant do formuły 1
oceniam na 6
i czekam na solidne BG.. z utęsknieniem
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#54 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.02.2007 - |23:19|

medusa: A jak sie okaze ze Apollo albo Sturback lub obaj sa Cylonami to nagle okaze sie ze to bylo bardzo wazne dla fabuly.
Pozatym zauwaz ze watek dramatu milosnego nie zszedl ani na chwile zfabuly. Najpierw Szef i Boomer, potem Athena i ten gosciu (zpomnialem jego ksywki) a teraz Starbuck i Apolllo co juz bylo w serialu z kilka razy napomniane by teraz temu sie dokladniej przyjrzec.
  • 0

#55 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.02.2007 - |08:22|

Mi osobiścię ta "moda na sukces" :P nie przeszkadza. Owszem trochę tego jest dużo, ale w sumie czemu się dziwić. Ludzie zamknięci w czterech ścianach statków, często się spotykają, to i coś tam między nimi zaskoczy. A skoro serial jest realistyczny - to i takie kwiatki się pojawiają :aniolek:
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#56 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 02.02.2007 - |17:38|

medusa: A jak sie okaze ze Apollo albo Sturback lub obaj sa Cylonami to nagle okaze sie ze to bylo bardzo wazne dla fabuly.
Pozatym zauwaz ze watek dramatu milosnego nie zszedl ani na chwile zfabuly. Najpierw Szef i Boomer, potem Athena i ten gosciu (zpomnialem jego ksywki) a teraz Starbuck i Apolllo co juz bylo w serialu z kilka razy napomniane by teraz temu sie dokladniej przyjrzec.

Przyznaję, że mi coś podobnego, takie podejrzenia - chodzą po głowie. Wtedy miałoby cała ta historia głęboki i ukryty, choćby tylko częściowo, sens. Sądzę, że po 3.18, gdzieś sporo zdarzy się wokół Kary (mówi się niejasno o tym) to i ta kwestia się wyjaśni. Tak czy owak to Ci, którzy nie znosze klimatów trudnej miłości i ostrego romansu, to po 3.18 powinni mieć nadzieję, że te wątki znikną. Przynajmniej w obecnym składzie czworokąta.
  • 0

#57 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 02.02.2007 - |17:45|

Przyznaję, że mi coś podobnego, takie podejrzenia - chodzą po głowie. Wtedy miałoby cała ta historia głęboki i ukryty, choćby tylko częściowo, sens. Sądzę, że po 3.18, gdzieś sporo zdarzy się wokół Kary (mówi się niejasno o tym) to i ta kwestia się wyjaśni. Tak czy owak to Ci, którzy nie znosze klimatów trudnej miłości i ostrego romansu, to po 3.18 powinni mieć nadzieję, że te wątki znikną. Przynajmniej w obecnym składzie czworokąta.

Jeśli zniknie ten to pojawi sie inny. Serial musi miec romantyczny komponent.
  • 0
Genesis

#58 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 02.02.2007 - |19:27|

"Ostateczna piątka Cylonów. Pięć filarów świątyni dla pięciu kapłanów poświęconych temu, którego imię nie może być wypowiedziane. - Coś mi się wydaję że Baltar potencialnie awansował a nie został zdegradowany nie należąc do piątki :)
Jeśli chodzi o osoby które widział Baltat na początku myślałem że to ostateczna piątka, jednak przez te rany i oparzenia trudno mi powiedzieć czy niektóre osoby (jakby umyć i uczesać jednolicie) by się nie powtarzały:)
Zwłaszcza że pierw mieliśmy: (pisze pacząc ze świata w którym þływa Baltar)
"Szukałem..."
Baltar leży w urządzeniu do przywracania. Są jakieś osoby na około ale nie widać ich twarzy tylko ręce.
"Ich twarzy ale nie zostały mi ukazane"
"Czyich twarzy?"
"Ostatecznej piątki" (Baltar mówiąc to jest znowu w swoim świecie wśród "tych osób" - dalej nie widać twarzy)
W tym momencie Baltar już nie wieży że jest cylonem. "Myślałem, że mogę być jednym z nich" i w kolejnych ujęciach już są pokazywane twarze osób na około Baltara:).
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#59 gelson26

gelson26

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03.02.2007 - |15:15|

Dla mnie odcinek BOMBA.Nareszcie Baltar sie doczekal :D ale nie wierze jakos ze Gaeta jest zly.choc po tym jak mu szepna Baltar cos na ucho przyszedl mi do glowy stary motyw, ze wlasciwie tylko on znal kto jest cylonem na pokladzie bo przeciez robil zalodze test.Moze teraz pod wplywem chwili mu topowiedzial a konsekwencje wszyscy widzieli.Jestem przekonany,ze SIX moze sie bardzo przysluzyc ludzia.Szkoda troszke ze doktorek nie jest "puszka" bo tak naprawde to tylko ten starszy facet co uchodzil za kaznodzieje zachowuje sie jak rasowa maszyna a reszta to w duzej czesci szarpane uczuciami zywe istoty.To mnie zaczyna juz meczyc :( natomiast doktorek moglby stworzyc niezly duecik z dzadziuniem.Z niecierpliwoscia czekanm na nowy odcinek
  • 0

#60 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 04.02.2007 - |19:19|

rewelacja

baltar hmmmm dalej nie wiadomo czy jest skora. hmmmmm mi wydaje sie ze tak. ale nadal stawiam na pania prezydent;

:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych