Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 043 - S03E10 - The Passage

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (126 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (15 głosów [13.64%])

Procent z głosów: 13.64%

2. 9,5 (15 głosów [13.64%])

Procent z głosów: 13.64%

3. 9 (30 głosów [27.27%])

Procent z głosów: 27.27%

4. 8,5 (12 głosów [10.91%])

Procent z głosów: 10.91%

5. 8 (17 głosów [15.45%])

Procent z głosów: 15.45%

6. 7,5 (9 głosów [8.18%])

Procent z głosów: 8.18%

7. 7 (4 głosów [3.64%])

Procent z głosów: 3.64%

8. 6,5 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

9. 6 (1 głosów [0.91%])

Procent z głosów: 0.91%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.91%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.91%])

14. 3,5 (1 głosów [0.91%])

15. 3 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.12.2006 - |15:16|

Pięknie. Battlestar Galactica trzyma wysoki poziom w tym sezonie. Fantastycznie się oglądało flotę w radioaktywnej chmurze, ale znowu muszę ponarzekać na brak HD we flagowym serialu SCIFI :buu: . Rozkręca się nam sytuacja na Basestarze, podobał mi się motyw z hybrydą. Jedynym minusem jest to, że uśmiercili moją ulubiona postać drugoplanową :( .
Tak czy inaczej ostatnia 9/10 przed półtoramiesięczną przerwą.
  • 0

#42 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 10.12.2006 - |15:25|

bez urazy, ale swojego czasu byłem na olimpiadzie z Mitologi Greckiej i Rzymskiej.
Bogowie Tych dwóch nacji są tymi samymi bogami, to czy czerpały z innych kultur czy nie, nie ma tu znaczenia.

Kiedyś były różnice, ale w Rzymie zapanowała moda na grecyzm, i robili wszystko by się do nich upodobnić (stroje, bogowie itp), ale jako iż półwysep miał już mocno zakorzenionych bogów, to by pospólstwo nie miało problemów, nazwy zostały takie jak były, zmieniły im się funkcje, przez co bogowie rzymscy są tacy sami jak greccy...

np:
Zeus -> Jowisz
Hera -> Junona
Ares -> Mars
itd...
a np herosi też mają inne nazwy:
Herakles > Herkules

Jeśli ktoś ma jakieś Wątpliwości, to polecam:
Mitologia - Jan Paradowski

Jan Parandowski dla ścisłości :P

Co do Bogów, to poprostu w BSG mieszają ich nazwy. Zresztą to już nie pierwszy raz. Zauważcie, że Amerykanie sobie "upraszczają" pewne kwestie. Tutaj jak i w świecie Stargate. Mieszają NAZWY bogów Greckich i Rzymskich. Są co prawda drobne różnice, ale to ci sami bogowie praktycznie. Tylko u nas, jeśli wymienia się ich imiona, to stosuje się raczej ALBO Greckie, ALBO Rzymskie. A oni robią z tego "miksa" i dlatego to tak wygląda jak wygląda. Mogli by się zdecydować na jedną wersje, a tak to mogą sprawić trochę zamieszania.

Użytkownik truskolodz edytował ten post 10.12.2006 - |15:27|

• 0
Dołączona grafika

#43 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.12.2006 - |15:49|

Jan Parandowski dla ścisłości

Przepraszam, moja wina...

a co do mieszania, to fakt...

sam kiedyś przez tych amerykańców myślałem, że w grece jest Herkules....

#44 Tecza

Tecza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 10.12.2006 - |15:53|

Bylo sporo róznić, ale na skutek mody o której pisałeś, zatarły się. Np. Junon w mitologii rzymskiej równierz rzucała piorunami i ogólnie bardziej przyopmionała grecką Artemis niż Herę. Junona pochodzi od etruskiej bogini Uni.

Bogowie rzymscy, przynajmniej na początku, nie byli tacy sami jak greccy. Nie można pisać, że jakiś bóg grecki jest po prostu odpowiednikiem jakiegoś boga rzymskiego. Owszem Rzymianie dopasowali swoja mitologię do greckiej i uważali dane bóstwa za tożsame, ale na tej zasadzie moglibyśmy mówić, że Maria to Bogini Matka (Biala Bogini, Potrójna Bogini, Wileka Bogini).

Użytkownik Tecza edytował ten post 10.12.2006 - |16:30|

• 0

#45 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 10.12.2006 - |16:25|

Bogowie rzymscy, przynajmniej na początku, nie byli tacy sami jak greccy. Nie można pisać, że jakiś bóg grecki jest po prostu odpowiednikiem jakiegoś boga rzymskiego. Owszem Rzymianie dopasowali swoja mitologię do greckiej i uważali dane bóstwa za tożsame, ale na tej zasadzie moglibyśmy mówić, że Maria to bogini Matka (Biala Bogini, potrójna bogini, Wileka Bogini).

Chodzi o pewne uproszczenie, jak to ma się to świata przedstawionego w BSG. Oraz o pewną tendecję do mieszania nazw bóstw. Dla mnie, to powinni się trzymać albo jednego albo drugiego. Ale już jest taka moda, ze Jowisz czy Zeus to jedno i to samo, więc można dowolnie mieszać tymi nazwami. Co oczywiście jest trochę nienaukowe. Ale to tylko serial TV i pewnie tak wygodniej....
  • 0
Dołączona grafika

#46 Blade

Blade

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.12.2006 - |17:06|

Pięknie. Battlestar Galactica trzyma wysoki poziom w tym sezonie. Fantastycznie się oglądało flotę w radioaktywnej chmurze, ale znowu muszę ponarzekać na brak HD we flagowym serialu SCIFI :buu:

Ogladajac film na komputerze (1280x800) - jakosc jest tragiczna, ogladajac na TV jakosc obrazu jest taka jak innych divixow/xvid zgrywanych z DVD... Praktycznie niewielka roznica w porownaniu z plytami DVD (przynajmniej w moim przypadku :P , moze na jakis plazmach czy lcdikach zauwazyloby sie wieksza roznice miedzy dvd a dvdrip i obrazu sciaganego z tv :P).

Co do tresci filmu - wszystko chyba zostalo juz powiedziane... klimat BSG powrocil - nic dodac nic ujac :P. 9/10.

Pozdro

Użytkownik Blade edytował ten post 10.12.2006 - |17:07|

• 0

#47 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.12.2006 - |20:11|

Ogladajac film na komputerze (1280x800) - jakosc jest tragiczna, ogladajac na TV jakosc obrazu jest taka jak innych divixow/xvid zgrywanych z DVD... Praktycznie niewielka roznica w porownaniu z plytami DVD (przynajmniej w moim przypadku :P , moze na jakis plazmach czy lcdikach zauwazyloby sie wieksza roznice miedzy dvd a dvdrip i obrazu sciaganego z tv :P).

Co do tresci filmu - wszystko chyba zostalo juz powiedziane... klimat BSG powrocil - nic dodac nic ujac :P. 9/10.

Pozdro

Tylko jeżeli BSG byłby nadawany na SCIFI Channel w formacie HD, to i kopie w internecie wyglądałyby 10 razy lepiej. Najlepiej to zobaczyć porównując np. ripy BSG z ripami Lost w formacie HDTV. Różnicę widać od razu.
  • 0

#48 gros1k

gros1k

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 10.12.2006 - |20:35|

nie dodaliście:
+ za "papier się skończył "

ogólnie odcinek dobry, Cat rzadko było ostatnio widać, nie widzieliśmy też, żeby zginęła, może uda się ją uratować. wtedy sytuacja będzie bardzo ciekawa bo była by wyżej od Sturback
  • 0

#49 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.12.2006 - |21:16|

Najpierw słowo od moda - koniec off topa o bogach i kto jak nazywa .

Po wolniejszym i spokojnieszym odcinku znowu BSG nabiera rozpędu .
8
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#50 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.12.2006 - |21:32|

nie dodaliście:
+ za "papier się skończył "
ogólnie odcinek dobry, Cat rzadko było ostatnio widać, nie widzieliśmy też, żeby zginęła, może uda się ją uratować. wtedy sytuacja będzie bardzo ciekawa bo była by wyżej od Sturback

Nie sądze, bo przecież powiesili jej zdjęcie na ścianie, na której z tego co wiem wiszą tylko zdjęcia tych, którzy już zeszli
  • 0

#51 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.12.2006 - |03:31|

hmmm odcinek (sam nie wiem czemu) srednio przypadl mi do gustu, dlatego tylko 8:D
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#52 W.4.

W.4.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 11.12.2006 - |14:19|

Rozpisaliście się o bogach i słownikach - mnie najbardziej w tym odcinku wkurza marginalne potraktowanie braku żywności - nagle w pięć sekund nie ma żywności (nie będe się wyżywał na twórcach i wymawiał im straconego czasu w gali boksu międzygalaktycznego). Jakoś wcześniej nie zauważyli że brakuje? Czy wlecieli za dalego i skazili większość? Mogliby poświęcić temu chociaż rundę w poprzednim odcinku...
Poza tym oczywiście OK.
  • 0
Star Trek
Star Wars
Stargate
Star Starachowice...

#53 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.12.2006 - |14:31|

Skazili i rzeczywiście mogliby do tego zrobić jakiś większy wstęp. Np. jakiś oficerzyna podbiega do starego z otłuczonym pyskiem i mówi mu, że właśnie zostali bez żarcia :D. W każdym razie takie skażenie to chwila moment. A jego skutki ostatnio można bylo podziwiać w wiadomościach, więc nawet jeśli nie wszystko było skażone, to pewnie i tak ze względu na bezpieczeństwo woleli wywalić wiecej niż potrzeba.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#54 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 11.12.2006 - |20:17|

9/10
Odcinek obejrzałem już wcześniej, tylko nie było kiedy się wypowiedzieć... A teraz już ponad 50 postów, widać że forumowicze nie śpią :) Chyba większość została już powiedziana, od siebie tylko tyle:
Na plus:
+ Widoczki gromady gwiazd piękne, brzydkie tylko promieniowanie :D
+ Akcja pod tytułem '' brak papieru '' - to znaczy że toaletowy też się skończył? :/
+ Moment kiedy piloci wyrzucają całe jedzenie na stolik, i dzielą się po równo. Nie ma to jak solidarność... Przypominam sobie tą samą scene tylko, że w SAAB kiedy zostali odcięci i już nie liczyli na ratunek... Tylko, że wtedy podzielili się torębką cukru (taką jaką dają w mcdonaldzie do kawy) chyba na pięć czy siedem osób... Nie pamiętam, strasznie dawno to było. Suma sumarów zostali uratowani, tylko troche pod kroplówkami leżeli :)
+ poświęcenie Kat dla ratowania Faru Sadin i motyw z białym wskaźnikiem napromieniowania... Nikt z obsługi pokładu nie powinien przypadkiem ich sprawdzić przed odlotem, albo CAG...? - czy tylko czepiam się szczegółów :P Rzeczywiście jej szkoda, dobra postać mogła jeszcze sporo wnieść, było przeciwwagą dla Starbuck i troche tłumiła jej temperamenty :D
+ Adama jest komandorem Floty, jest odpowiedzialny za mase ludzkich istnień... I trudno się dziwić, że traktuje ich jak rodzine :)
+ Akcja na Baseshipie, Baltar ma niesamowitego farta że go jeszcze Cyloni nie ubili... No cóż widocznie ''tak miało być'' - czekamy aż akcja się rozwinie ;)
Na minus
- Jeśli chodzi o poruszoną kwestie jedzonka. To minus za to, że ten wątek rozłożyli na jeden odcinek, rzeczywiście dobrze im wyszło, nie to co czasem w SGA... Ale jak dla mnie za szybko to wskoczyło. '' Jedzenie jest skażone '' - Co? Jak? Gromada gwiazd? Promieniowanie? Ale że co? Że gromada? - :buu: P.S Myślicie że Apollo i Starbuck jak już się poturbowali to dadzą sobie buzi na zgode? :bag:

Użytkownik Jason edytował ten post 11.12.2006 - |20:19|

• 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#55 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 11.12.2006 - |20:30|

ja takze juz wczoraj obejzalem odcineczek i teraz sie wypowiadam.

jak zwykle wysoko oceniam odcinek bardzo dobry i jak zykle wnoszacy do serialu

ale jak zwykle denerwuje mnie Starbuck gdyby nie jej gadka to napewno Kat inaczej by postapila.
ale i tak znowu trzeba pochwalic scenarzystow zaskakuja widzaw w kazdej sytuacji.

zobaczymy co teraz wymyla. najgorsze jest to ze zaraz bedzie przerwa i co my bedziemy wtedy ogladac?

:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#56 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.12.2006 - |20:49|

zobaczymy co teraz wymyla. najgorsze jest to ze zaraz bedzie przerwa i co my bedziemy wtedy ogladac?

Jak to co - BSG od nowa. :P

motyw z białym wskaźnikiem napromieniowania... Nikt z obsługi pokładu nie powinien przypadkiem ich sprawdzić przed odlotem, albo CAG...?

Dla mnie to też nie zrozumiałe po coś w końcu je mieli i nikt ich nie sprawdzał ? Taki im ufali ?
Mało to prawdopodobne.

Użytkownik biku1 edytował ten post 11.12.2006 - |20:49|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#57 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 11.12.2006 - |20:57|

motyw z białym wskaźnikiem napromieniowania... Nikt z obsługi pokładu nie powinien przypadkiem ich sprawdzić przed odlotem, albo CAG...?

Dla mnie to też nie zrozumiałe po coś w końcu je mieli i nikt ich nie sprawdzał ? Taki im ufali ?
Mało to prawdopodobne.

Przecież mówili, że każdy ma dbać o siebie sam. Oprócz lotów mieli na pokładzie całą masę cywilów, którzy najprawdopodobniej, jak to cywile :P, sprawiali kłopoty...
  • 0

#58 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 11.12.2006 - |21:01|

to jest sytuacja jak ja sie czepialem poprzedniego odcinka :P kiedy to mi sie strasznie odobal a innym nie.

ale ze wskaznikami. to byli piloci nie maja calej masy obslugi tam ma sie kazdy zajmowac soba a nie czekac na innych.

dla mnie tu nie ma zadnego niedopatrzenia.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#59 W.4.

W.4.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 11.12.2006 - |21:18|

W kwestii jedzonka:

Napisy v.1.0:
[1303][1335]/Czyli nie ma możliwości|/ocalenia jakiejkolwiek żywności?
[1335][1381]/A możemy spróbować wydzielić dobrą żywność zanim pozbędziemy się skażonej?
[1381][1426]Wszystkie zapasy są niezdatne do spożycia.

Napisy v.1.5:
[1303][1335]/Czyli nie ma możliwości|/ocalenia jakiejkolwiek żywności?
[1335][1381]/A co z zapasami dobrej żywności dokonanymi|przed nieumyślnym wyprodukowaniem skażonej?
[1381][1426]Wszystkie zapasy są niezdatne do spożycia.

Trochę to zmienia obraz sprawy - a właściwie nieco rozjaśnia. Sami sobie spieprzyli żarło. :)
  • 0
Star Trek
Star Wars
Stargate
Star Starachowice...

#60 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 11.12.2006 - |22:36|

Pandora:

Przecież mówili, że każdy ma dbać o siebie sam. Oprócz lotów mieli na pokładzie całą masę cywilów, którzy najprawdopodobniej, jak to cywile , sprawiali kłopoty...

thrawn1972:

ale ze wskaznikami. to byli piloci nie maja calej masy obslugi tam ma sie kazdy zajmowac soba a nie czekac na innych.
dla mnie tu nie ma zadnego niedopatrzenia.

Każdy ma dbać o siebie kiedy wylecą, i będą pilnować ''swoich'' statków. Według mnie o pilota powinno się dbać, tak jak o każdego żołnierza. Szczególnie kiedy jest ich niewielu i naraża się ich na takie promieniowanie... Jak dla mnie powinna być odprawa przed każdą turą (taka jaką zrobili po czwartej kiedy Hot Dog zgubił swój statek), kto nie ma czarnego znaczka, leci. Wiadomo czepianie się szczegółów i wiadomo, że nie na wszystko jest czas oraz siły. A co do obsługi to są marines, personel, i nie wydaje mi się żeby pasażerowie sprawiali aż takie problemy. Szczególnie jeśli są wygłodniali, i wiedzą że jeśli będą grzeczni to szybko dostaną papu... Pozatym wokół Raptorów ciągle widziałem biegających techników w czerwonych uniformach, jak dla mnie to nie jest problem podejść do każdego pilota kiedy już siedzi i sprawdzić odznake, szczególnie że i tak to robią to bo podają im kaski. A tak wogóle według mnie robić to powinien CAG, on jest odpowiedzialny za pilotów, i tak jak ktoś powiedział jest trzeci po Bogu. Ta scena fajnie by wyglądała (tak uważam) każdy pokazuje swój znaczek, Kat robi to samo... Z tym, że ona swój podebrała. I dopiero wtedy jazda na ostatnią ture.

Dla mnie to też nie zrozumiałe po coś w końcu je mieli i nikt ich nie sprawdzał ? Taki im ufali ?Mało to prawdopodobne.

J.W
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych