A czym jest dla Ciebie "kontakt"?Dla mnie to doskonay, wręcz ksiązkowy przykad kontaktu ze światem.
Dla mnie jest to wzajemne przekazywanie informacji pomiędzy nadawcą (który jest jednoczesnie odbiorcą) a odbiorcą (który jest jednoczesnie nadawca). Taki wzjameny stosunek możemy nazwać pełnym kontaktem; w tym przypadku ze światem zewnetrzym.
To było tylko nagranie video, które moze być tak samo zzrucane z samolotu jak żywność.
Wydaję mi się że informacje płyną tylko w jedną stronę tj. do wyspy, a jedynym sygnałem zwrotnym wydawanym przez wyspę jest nasza kombinacja cyfr. Zawiązujac do słynnego równania z TLE, jeżeli ten kod uda się zmienić wtedy wyspa wysle odpowiedni sygnał i zostanie odblokowane coś co wypuści wszystkich z wyspy.
W tym odcinku pojawiła się pewna negacja, a mianowicie najpierw Juliet mówi o niemozliwości opuszczenia wyspy, a nastepnie Ben mówi o powrocie do domu.
A odp. na pyt. dlaczego benowi tak zależało na tej łodce jest prosta. Stracił swój kuter, bo dał go Michelowi wiec potrzebował cos czym będzie mógł patrolować wody.
Ktoś moze powiedziec, że przecież w intruktażu perły powiedziano że do przystani przypływa regularnie statek, czyli jakby kontakt ze światem jest. - zgoda, tylko prosze wziąść pod uwagę, że to BYŁO przed wypadkiem. po wypadku mozliwośc wydostania się z wyspy, a tym samym upstream mógł zostać zablokowany.
A jeśli chodzi o odcinek to był bardzo przyjemny i nasuwa mysl, że advantage na wyspie jest po to by naprawić człowieka, dlatego othersi porywali najpierw tych dobrych ludzi, a teraz bedą brali po kolei nowych i dać im drogę wyboru: albo żyją z nimi w ich osadzie i są "nawróceni" albo idą precz do świata zewnetrznego i albo poskutuke lekcja z wyspy albo i nie.
Ocena: 8/10