Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 041 - S03E08 - Hero

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (109 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (9 głosów [8.82%])

Procent z głosów: 8.82%

2. 9,5 (9 głosów [8.82%])

Procent z głosów: 8.82%

3. 9 (27 głosów [26.47%])

Procent z głosów: 26.47%

4. 8,5 (15 głosów [14.71%])

Procent z głosów: 14.71%

5. 8 (17 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

6. 7,5 (5 głosów [4.90%])

Procent z głosów: 4.90%

7. 7 (10 głosów [9.80%])

Procent z głosów: 9.80%

8. 6,5 (1 głosów [0.98%])

Procent z głosów: 0.98%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (6 głosów [5.88%])

Procent z głosów: 5.88%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (3 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Blade

Blade

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.11.2006 - |21:39|

Toudi, zgadza sie, Boomer strzela do Adamy bo jest robotem, tego nie kwestionuje. Jednak zal za grzechy to sprawka tego ze ktos posiada sumienie.

Dla mnie Roslin to baba bez sumienia i na dodatek niewdzieczna....

Przyklad :

P.S.1. Athena ocala helo i starbuck na caprica -> dolatuje na colonial one -> Roslin : do sluzy.
2. Na Kobolu ratuje roslin i spolke przed centurionami, pozniej adame przed zamachem -> oczywiscie po powrocie na statek >> Sharon w izolatce.
3. Galactica jest sparalizowana wirusem - Athena podlacza swoje swiatlowody wink.gif, ratuje cala flote -> Sharon do izolatki.
4. Dziecko Sharon, niszczy raka Roslin, dziecko albo do sluzy albo oddac, Athena oczywiscie do izolatki.
5. Lot na Caprica po rebeliantow, powrot i gdzie Sharon ??? No oczywiscie ze w izolatce....
Juz nie wspominam o probie gwaltu.

Na miejscu Sharon juz dawno bym ich olal i nie pomagal, rozumiem - raz chciala pokazac dobra wole ale bez przesady.

Pandora, ja sie obawiam ze ta utopijna Ziemia do ktorej leca, moze nie byc rajem. Ciekawe czy ktos zyje na Ziemii, jak wyglada cywilizacja, czy przyjma rozbitkow z 12 kolonii z otwartymi ramionami? A moze beda wrogo nastawieni wobec 12 kolonii i cylonow hehe ;) .

P.S. Pandora -> biorac pod uwage ostatni odcinek i szybki awans Baltara z krzesla elektrycznego do lozka z 2 cylonkami to tostery juz chyba maja ludzkiego boga, ktory pociaga za sznurki :).

Użytkownik Blade edytował ten post 19.11.2006 - |21:47|

• 0

#42 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.11.2006 - |21:43|

Najzabawniejsze będzie jak się okaże, że tym kto pociąga u nich za sznurki (ich bóg?) okaże się człowiek.

Baltar Senior :)

Blade: Cyloni to roboty.. ja mam sumienie, ale nie miałbym skrupułów by wywalać je przez śluzy...

Użytkownik Toudi edytował ten post 19.11.2006 - |21:48|

#43 Blade

Blade

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.11.2006 - |21:58|

tak mowisz, bo dyskutujemy tylko o filmie... Jestem ciekaw czy zabilbys dziecko, ktore nie wyglada jak toster tylko jak czlowiek ??? Mozemy jedynie gdybac ale watpie zebys byl w stanie powiedziec teraz jakbys postapil naprawde. Tak samo jest np. z wypadkami drogowymi, wiekszosc osob deklaruje ze pomoga, tymczasem gdy dojdzie juz do takiego zdarzenia, to wszyscy stoja i sie gapia ale nikt nie pomoze (a to napewno powinno przyjsc latwiej czlowiekowi niz zabicie drugiej istoty). Oczywiscie to zalezy juz od danego osobnika, jeden zabije np. psa czy kota bez mrugniecia okiem a drugi nie ma serca by uderzyc zwierzaka. Wszystko zalezy od czlowieka, czesciowo tez gdzie i przez kogo byl wychowywany (Toudi to nie tyczy Ciebie, bo jeszcze za chwile posypie sie wiazanka w moja strone hehe :), mowie ogolnie).

P.S. Przyklad z wypadkiem akurat mi przyszedl na mysl - ale rownie dobrze moze byc cos innego, np. przewraca sie staruszka na chodniku (wiekszosc pytanych osob odparloby ze pomoze w takim przypadku), tym czasem malo kto podalby takiej babuni reke....

Użytkownik Blade edytował ten post 19.11.2006 - |22:00|

• 0

#44 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.11.2006 - |22:12|

powiem tak, Herę bym nie wywalił przez śluzę, a na pewno bym się wahał.. ale wroga, który zabjał moich ludzi? nie miał bym oporów, nawet gdyby to byl człowiek.. (sorry zapomniałem dodać, jestem zwolennikiem kary śmierci)

a co do wypadków, no własnie większość ludzi deklaruje pomoc, okazuje obojętność, więc raczej będzie im łatwiej zabić niż pomóc...

#45 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 19.11.2006 - |22:18|

Ja podobnie jak Toudi, biorąc rzecz na zimno :P, Cylonów do śluzy. Z Herą miałabym problem. Ale wiem również, że deklaracje a życie to dwie różne sprawy :) .

I nie zgadzam się, że Roslin nie ma sumienia i jest niewdzięczna. Jest twarda, podejmuje trudne decyzje. Gdyby była niewdzięczna Sharon by już nie żyła. Koniec, kropka :). A tak mamy o czym dyskutować.

Ponadto nie uważam, że Sharon powinna od razu wkraść się w ich łaski. Ona była/jest(?) wrogiem. I jako taki jest inaczej traktowana. I w końcu zdobyła zaufanie, jak na razie zasłużenie. Ale czy tak będzie dalej - wątpię.
  • 0

#46 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.11.2006 - |22:20|

Sharon robi to samo co Baltar tylko po przeciwnej stronie...

to dlaczego Baltara chcemy pod sąd, a ją na ołtarze wynosimy? zdrada to zdrata i powinno być tak samo traktowana po obu stronach...

#47 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 19.11.2006 - |22:25|

to dlaczego Baltara chcemy pod sąd, a ją na ołtarze wynosimy? zdrada to zdrata i powinno być tak samo traktowana po obu stronach...

Niby racja, ale jednak jest między nimi różnica.

Baltar to Baltar - jego nie trzymają się żadne kryteria. Pobudki jego działań są tak egoistyczne, że nawet nie da się tego opisać.

A Sharon niby kocha Helo i te jej działania, przynajmniej na początku były tym spowodowane. No i przedstawiają ją w bardziej sympatyczny sposób. Poza tym chyba coś rzeczywiście jest nie tak z tym modelem, zwłaszcza jak się zetknie z ludźmi bo Boomer też ma kłopot aby być praworządnym Cylonem.
  • 0

#48 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 19.11.2006 - |22:51|

Niby racja, ale jednak jest między nimi różnica.

Baltar to Baltar

A Sharon niby kocha Helo i te jej działania, przynajmniej na początku były tym spowodowane.

Tutaj zgodzę się z Pandorą - Gaius to niesamowicie wyrachowany gościu taka mała sprytna chorągiewka gdzie jest i skąd wieje tak powiewa.
Dlatego uważam jego postawę za bardziej naganną.
Natomiast Sharon można powiedzieć, że od początku jasno się określiła iż zamierza współpracować z ludźmi chociaż jej przesłanki mogły się zmieniać.
Co nie zmienia faktu, że "przeszła" na druga stronę.

Co do hasła - Cylonów do śluzy - w obecnej sytuacji czyli wojny dodałbym jeszcze po uprzednim przesłuchaniu i zdobyciu wartościowych informacji.

Użytkownik biku1 edytował ten post 19.11.2006 - |22:57|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#49 Blade

Blade

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.11.2006 - |23:53|

Athena to Atena, zona Helo, matka Hery - tego bym sie trzymal. Nie mozna porownywac zdrady Baltara do zdrady Ateny. Baltarowi mozna podziekowac za wykonczenie rasy ludzkiej, co mu sie nie udalo na 12 koloniach probowal na NC skonczyc hehe. Athena nie dziala przeciw swoim, a jesli juz robi cos przeciwko swojej rasie to w minimalnym stopniu.

Padla w filmie chyba taka kwestia o ile dobrze pamietam, a moze na forum scifi - ze nie kazdy cylon jest taki sam. Chyba nawet bylo to omawiane na tym forum. To ze posiadaja ta sama pule genetyczna nie oznacza ze kazdy mysli tak samo. Napewno poszczegolne modele maja bardzo duzo wspolnego ze soba ale to nie oznacza ze Sharon ktora zapakowala Adamie w klate jest ta sama Sharon, ktora kocha Helo.

Wg. mnie nie mozna szufladkowac cylonow, ze kazdy jest zly i nadaje sie tylko do sluzy. Zobaczymy co nam przyniosa nastepne odcinki, osobiscie czekam na rozwiazanie sprawy Hery... Atena dostala przeciez informacje na NC, ze mala zyje... Mysle, ze wkrotce ten watek powroci, przynajmniej mam taka nadzieje, bo o ile jestem przekonany ze Atena nie ma zlych zamiarow (i wierzy Adamie), to jestem bardzo ciekaw reakcji naszych bohaterow (Atheny, Helo, Adamy i Roslin), gdy potwierdzi sie informacja od Xeny ze dziecko zyje. Nie chodzi mi wcale o jakas rzez typu (przpadkowy spacer w przestrzeni kosmicznej) ale o to jak wytlumaczy sie nasza 1 dama ;) i jak to odbiora rodzice dziecka :). Pozyjemy zobaczymy, tworcy BSG napewno jeszcze nieraz czyms nas zaskocza.

Toudi -> nikt nie chce Baltara stawiac przed sadem :P, tylko przy otwartej sluzie.

Użytkownik Blade edytował ten post 19.11.2006 - |23:55|

• 0

#50 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.11.2006 - |01:18|

Toudi -> nikt nie chce Baltara stawiac przed sadem jezor.gif, tylko przy otwartej sluzie.

e to było tylko takie porównanie.. :P takie obrazowe :)

. Napewno poszczegolne modele maja bardzo duzo wspolnego ze soba ale to nie oznacza ze Sharon ktora zapakowala Adamie w klate jest ta sama Sharon, ktora kocha Helo.

a ja powiem szczerze, że prędzej bym zaufał Boomer niż Atenie, a dlaczego?bo Boomer jest dłuższy okres czasu wśród ludzi, a wykonała tylko program, nikogo nie zdradziła.. natomiast Atena to zdrajczyni, przeszła na stronę wroga i to tylko dlatego, że miała z wrogiem dziecko... a przecież takie było założenie jej misji... zrobić (tak zrobić, to był tu proces mechaniczny... z uczuciem na starcie nic nie miało)

Cylony do śluzy, Baltar przed sąd i do śluzy..., nie sorry, jemu kulka w łeb...

#51 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.11.2006 - |16:33|

Wg. mnie nie mozna szufladkowac cylonow, ze kazdy jest zly i nadaje sie tylko do sluzy. Zobaczymy co nam przyniosa nastepne odcinki,

Z tym się zgodzę ale nie w czasie wojny kiedy nie ma czasu na takie pierdoły.
A przynajmniej jest go na tyle mało, że nie można sobie pozwolić na luksus ZBYTNIEGO humanitaryzmu w stosunku do wroga - maszyny której głównym celem jest zdominowanie bądź eksterminacja ludzi.

a ja powiem szczerze, że prędzej bym zaufał Boomer niż Atenie,....Boomer....... nikogo nie zdradziła, natomiast Atena to zdrajczyni...............

No nie wiem kto tu jest "gorszy".
Ktoś - Boomer - kto cały czas przebywał wśród nas jako przyjaciel, członek naszej społeczności z świadomością bądź nie swej misji. I potem nas zdradza.
Czy ktoś - Atena - kto postawił sprawę jasno i przeszedł na naszą stronę z jakichkolwiek pobudek?
Do tego "zdrada" Ateny/Sharon właściwie jest na korzyść ludzi więc o co chodzi? :P
W końcu to nasz nowy atut w walce z wrogiem.
A o zdradzie Ateny mogą mówić Cyloni a nie koloniści.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.11.2006 - |16:35|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#52 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.11.2006 - |16:43|

Do tego "zdrada" Ateny/Sharon właściwie jest na korzyść ludzi więc o co chodzi?

ja właśnie tego nie lubię, nie lubię moralności Kalego... Kali ukraść krowę = dobrze, Kalemu ukraść = źle...

Dla mnie zdrada to zdrada... nie ma znaczenia, czy mojej frakcji, czy frakcji wroga.. kara powinna być taka sama...

Ale fakt, że gdyby ktoś z wroga zdradził na moja korzyść, to bym to wykorzystał, ale nie zaufałbym takiemu człowiekowi, nie powierzyłbym mu żadnej funkcji....

A co do Boomer, jeśli żyła ze świadomością swojej misji, to nie zdradziła Cylonów i jest im wierna, Koloniści ufać jej nie mogą, ale Cyloni tak, jeśli nie wiedziała o swojej misji i naprawdę wierzy, że może żyć wśród ludzi, to nie widzę problemu by Koloniści mieli jej nie ufać... przy czym jak raz ja wyprali, to pewno zrobią to jeszcze raz i znowu zrobi taki ruch... (ale nie mówimy tu o praniu mózgu, tylko o zdradzie)

Atena zdradziła, zabiła swoich i mam gdzieś jej pobudki (dziecko).. zrobiła to raz, zrobi to drugi raz...

Ps dziecko jest teraz u "złych" więc co zrobi matka? wszystko by je odzyskać, na pewno bez skrupułów zabije kogo trzeba, byle tylko odzyskać Herę...

#53 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.11.2006 - |16:57|

Ale fakt, że gdyby ktoś z wroga zdradził na moja korzyść, to bym to wykorzystał, ale nie zaufałbym takiemu człowiekowi, nie powierzyłbym mu żadnej funkcji....

Ps dziecko jest teraz u "złych" więc co zrobi matka? wszystko by je odzyskać, na pewno bez skrupułów zabije kogo trzeba, byle tylko odzyskać Herę...

Nie mówię tu o jakiejś chwalebności czynu Ateny tylko o tym ,że właśnie tak jak piszesz należy to wykorzystać.
Z tym,że ta sprawa jest dla nas korzystna nie znaczy,że trzeba temu komuś ufać bez zastrzeżeń.

Co do sprawy Kalego nie ma sensu się tu bawić w semantykę bo to nie ten temat-dział i forum.
Zdrada była ale dla cylonów a dla nas można to nazwać pozyskaniem sojusznika choćby tylko chwilowo zgodnego w celach. <--- To już do kolejnego zdania odnośnie tego co uczyni matka dla swego dziecka.
Dla mnie jest to od początku jasne ,że sprawa Hery wystawi na próbę i to kolosalnie "przymierze" matki-cylonki i kolonistów.
Niestety nie możemy narazie przewidzieć co z tego wyniknie.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.11.2006 - |17:02|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#54 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 21.11.2006 - |00:15|

9,0
Bardzo konkretny odcinek. "Ucieczka" Bulldoga od samego początku wydawała mi się jakaś taka niewiarygodna, ale miało to swoje uzasadnienie. Dawne grzechy Adamy dobrze pokazane. Bardzo dobry kawałek psychologii, wbrew pozorom sporo się działo, odcinek zasłużył na SOLIDNE 9.
  • 0

#55 Blade

Blade

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.11.2006 - |00:49|

Ale pamietajmy jeszcze o czyms, Roslin kierowala sie starozytnymi zwojami aby znalezc grobowiec ateny i ziemie, w ktoryms odcinku - nie pamietam juz dokladnie w ktorym - ktos przytacza fragment (cytat z pamieci, wiec moze sie nie zgadzac slowo w slowo) "w czasie kryzysu, zjawi sie demon ktory pomoze rasie ludzkiej". O ile pamietam nawet ktos wprost powiedzial ze ten demon to Athena... Skoro Roslin wierzy pismu, a Athena ma pomoc ludzkosci to powinna sie chyba z nia obchodzic jak z jajkiem ?:) a nie szukac pretekstu do zabicia, a juz zabranie dziecka to przegiecie paly na maksa...
  • 0

#56 Cylon33

Cylon33

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 21.11.2006 - |14:42|

Ja zas uwazam ze to co zrobil Adama jest zwykla czescia misji wojskowej, w ktorej podejmuje się bardzo trudne decyzje i w tamtej sytuacji uwazal, ze nie moze zrobic inaczej. Nikt w tym serialu nie jest krysztalowy podobnie zreszta jak w zyciu ;) wiec predzej czy pozniej poznamy zakamarki przeszlosci kazdego z glownych bohaterow (skoro ma byc 5 sezonow :)

Stosunkow malo dyskutuje sie o dziwnych posunieciach Wojowniczki Xeny ;) szczerze mowiac nie bardzo wiem o co tam chodzi, ale moze czas pokaze
  • 0

#57 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.11.2006 - |18:48|

podoba mi sie to ze w trym serialu nsa nie tylko kolory czarno 0biale (jak to bywa w amerykanskich serialach) nawet kryształowy Adama nie jest bez skazy:D

ciekawe czy jeszcze Buldoga zobaczymy czy to tylko 1 odcinkowa postac :D
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#58 student

student

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 21.11.2006 - |20:11|

hmmm, tym razem tylko 6.5. Coś spada poziom sezonu. To już wolałem tą ciężką atmosferę z pierwszych odcinków.
+++ trójkącik :)
++ Toster zabija trójkę, która dzięki temu widzi pozostałą piątkę Cylonów.
++ Tigh
---- cała historia Bulldoga jest strasznie naciągnięta

Bardzo zaskoczyła mnie kwestia prezydent Roslin: "Nie przyszło Ci przez myśl, że admiralicja wysłała cię aby sprowokować to co chcieli aby się stało" wypowiedziana do Adamy
Z tego fragmentu wynika, że chociaż główne kierownictwo 12 kolonii jak najbardziej dokładało starań aby wypełnieniła się przepowiednia i rozpoczął kolejny cykl, to jednak Bóg Cylonów (Adama) był temu przeciwny! Czego więc chce Adama, i która grupa Cylonów (albo obie?) realizuje jego wolę? Do tej pory myślałem, że w interesie ludzi jest zakończenie cyklu (przy pomocy "5"), a tylko "zła" "7" działa przeciwko nim. Teraz sprawa wygląda całkiem inaczej. Już sam nie wiem co myśleć :).
  • 0

#59 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 21.11.2006 - |20:40|

Już sam nie wiem co myśleć

Te twoje teorie są troche HC, ale nie przyzywczajaj sie do nich za bardzo, bo jak zwykle kolejne odcinki wszystko weryfikują.... i oczywiście dokładają pytań. Można się pogubić. Ale to jest własnie piękne w tym serialu, byle nie przesadzili.
  • 0
Dołączona grafika

#60 Christof

Christof

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoWarszawa, Bridgetown

Napisano 22.11.2006 - |08:54|

No i z odcinka dowiadujemy sie ze stary dziadyga Tigh potrafi jeszcze wklepac mlodszemu pakerowi. :piwo:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych