Pozdr.
Ile wlaściwie jest DHD?
Napisano 26.08.2003 - |19:47|
Pozdr.
Radek
Napisano 26.08.2003 - |22:07|
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 27.08.2003 - |22:18|
co do ilości DHD na Ziemi to napewno były tylko dwa - tyle ile wrót jak to opisał SGTokar,
a co do kwestji przenoszenia DHD z innych planet to bez sensu bo i tak by nie działały z wrotami tymi z Ziemi a to z tego powodu że na każdej planecie są inne wrota różnią się symbolem planety - Punkt Wyjścia. inne symbole mogą się powtarzać gdyz są to konstelacje Gwiezdne ale Punkt Wyjścia jest tylko jeden odpowiedni konkretnej planecie i nie pasował by do innych wrót
Napisano 27.08.2003 - |22:40|
Napisano 27.08.2003 - |22:58|
a co do kwestji przenoszenia DHD z innych planet to bez sensu bo i tak by nie działały z wrotami tymi z Ziemi a to z tego powodu że na każdej planecie są inne wrota różnią się symbolem planety - Punkt Wyjścia. inne symbole mogą się powtarzać gdyz są to konstelacje Gwiezdne ale Punkt Wyjścia jest tylko jeden odpowiedni konkretnej planecie i nie pasował by do innych wrót
Co do przenoszenia DHD w całości to masz rację, przeoczyłem to. Zawsze można zabrać baterie z innego DHD i wymienić je w tym z Antarktydy. Wpadłem kiedyś na taki pomysł żeby użyć DHD jako generatora energii, którym można by zasilić np. pole siłowe czy coś co pobiera jej ogromne ilości. Pomysł jest troszkę dziwny, ale idea dobra
Napisano 27.08.2003 - |23:12|
Ale wtedy bys miał problem z wróceniem z tej planety, z której byś zabrał baterie do DHD, może by ci się udało jakby we Wrotach było jeszcze troche energi wybrac ręcznie ale DHD juz bys niewybrał adresuCo do przenoszenia DHD w całości to masz rację, przeoczyłem to. Zawsze można zabrać baterie z innego DHD i wymienić je w tym z Antarktydy. Wpadłem kiedyś na taki pomysł żeby użyć DHD jako generatora energii, którym można by zasilić np. pole siłowe czy coś co pobiera jej ogromne ilości. Pomysł jest troszkę dziwny, ale idea dobra
Napisano 28.08.2003 - |07:25|
Tak czy inaczej nie wyobrażam sobie aby zamiast komputera w pokoju sterującym stało DHD. To kwestia tego co fajnie wygląda.
Napisano 28.08.2003 - |14:11|
Tak, to bardzo "fajnie" wygląda. Kojarzy się z ziemską, aczkolwiek zaawansowaną techniką. Jest na kablach i procesorach, nie ma krzyształach ( vide Prometheus).Tak czy inaczej nie wyobrażam sobie aby zamiast komputera w pokoju sterującym stało DHD. To kwestia tego co fajnie wygląda.
Poza tym skoro SGC ma przysłonę ( jak na razie unikalną, bardziej popularne są zakopane wrota
Dochodzi do tego rozpoznawanie GDO i osłona pokoju sterującego. Podsumowując, przy całym wyposażeniu bazy komputer sprawdza się nieżle. No i jest dramatycznie
Pozdrawiam
Napisano 29.08.2003 - |11:18|
Bardzo ciekawy jest pomysł zabierania DHD - choć nie wiemy jak połączony jest DHD z wrotami i jak wpłynęlo by to na utrzymanie tunelu .Kilka faktów
Nie potrzeba DHD do sterowania wrotami - wystarczy wybrać kombinację ręcznie, jednakże trzeba naładować wrota
Wiadomo, że DHD nie sa specyficzne dla planety - wrota na statku Apophisa podróżowały w przestrzeni
No i można zamieniać DHD - zamiana w odcinku "48 godzin"
więc chyba takie zabranie DHD jest możliwe
Napisano 29.08.2003 - |14:20|
A na serio: jak wiemy z Ziemi wywożono ludzi jako niewolników. Więc może po to, żeby ich nie musieć transportować przez pół planety, tylko blizsze wrota się wybierało.
Napisano 29.08.2003 - |14:25|
Poza tym skąd wiesz obi, że ziemia nie jest kolebką praadawnych?
Napisano 01.09.2003 - |18:30|
Napisano 01.09.2003 - |18:56|
Tak tylko te DHD pochodził z jednej planty... chcoiaż możliwe też ze nie robi to różnicy bo nasza imitacja komputerowa DHD działa :>No i można zamieniać DHD - zamiana w odcinku "48 godzin"
Po to z Ziemi Ra rozsypał ludzi po całej galaktyce, bo tutaj wyeluował gatuenk Tauri, bo tutaj (spoilery do Atlantis) jest atlantyda czyli zaginione miastofakt że wygladają podobnie nie swiatczy jeszcze o niczym , ale dlaczego ziemia była w serialu tą szczegulną ??
Właśnie... może być, może nie być, różnie byważe ziemia nie jest kolebką praadawnych?
Napisano 01.09.2003 - |21:13|
A skad wiesz ze jest ?Poza tym skąd wiesz obi, że ziemia nie jest kolebką praadawnych?
Tak prawde mówiąc t owedług mnie ziemia jest zbyt młodą planetą aby powstały niezależnie dwa rózne gatunki które są do siebie tak podobne . Uważam raczej że ziemia mogła być uwazana za kurort wypoczynkowy
Napisano 05.09.2003 - |19:46|
Luzna refleksja: Dziwi mnie jak cholera - dlaczego układ symboli (pomijam fakt że one są takie same) jet identyczny na jednych i na drógich (ciekwe czemu głupia Sam tego niezauważyła w 1x17 - nie mam pojecia) bo niby skąd Ra miał wiedzieć jaki tam jest układ - może telpatycznie połączył się z pradawnymi.
Napisano 05.09.2003 - |19:53|
Napisano 05.09.2003 - |19:59|
Pewnie dlatego, że było jej baaaaardzo zimno a poza tym nie słyszeli wtedy jeszcze, żeby na jakiejś planecie były drugie wrota, więc nie zwracała na to uwagi.Luzna refleksja: Dziwi mnie jak cholera - dlaczego układ symboli (pomijam fakt że one są takie same) jet identyczny na jednych i na drógich (ciekwe czemu głupia Sam tego niezauważyła w 1x17 - nie mam pojecia)
Poza tym, żeby dokładnie zauważyć, że układ symboli jest taki sam, trzeba by jej porównać, co zajmuje trochę czasu, a tego nie miała. Szybciej można porównać tylko, jeśli ktoś ma pamięć absolutną, a tego Sam, mimo swojej wysokiej inteligencji, jednak także nie posiada
Napisano 19.09.2003 - |17:07|
Wydaje mi się, że o tym przywiezieniu wrót było gdzieś powiedziane w serialu. Chociaż nie mam pewności.Ja sie zastanwiam czemu zakłdacie że drógie wrota zostały przywiezione na ziemię przez Ra - skąd do diabła macie takie pomysły ??? Ciekawośc mnie zrzera ogromna.
Luzna refleksja: Dziwi mnie jak cholera - dlaczego układ symboli (pomijam fakt że one są takie same) jet identyczny na jednych i na drógich (ciekwe czemu głupia Sam tego niezauważyła w 1x17 - nie mam pojecia) bo niby skąd Ra miał wiedzieć jaki tam jest układ - może telpatycznie połączył się z pradawnymi.
Jeśli chodzi o symbole na wrotach, to ten temat był na starym forum wałkowany chyba z setke razy. Nic z niej nie wynikło, bo autorzy żonglują sobie zasadami działania wrót jak im się podoba. To znaczy w jednym odcinkiu mówi się jedno, a gdzieś dalej coś co temu zaprzecza. Ogólnie: na początku starali się dopasowac do zasad wyjaśnionych przez Daniela w filmie (co było totalnym kiczem). Później zaczęli wymyślać swoje teorie bardziej trzymajace się kupy.
Ja sądzę, że wszystkie wrota mają te same symbole (co najwyżej niektóre mają inne ich graficzne odwzorowanie.
Użytkownik rejm edytował ten post 05.10.2003 - |15:51|
Napisano 20.09.2003 - |19:09|
Tak to jest, gdy się coś pisze bez dokładnego czytania.Ja sie zastanwiam czemu zakłdacie że drógie wrota zostały przywiezione na ziemię przez Ra - skąd do diabła macie takie pomysły ??? Ciekawośc mnie zrzera ogromna.
Zgadza się.Jedne wrota były na miejscu zbudowane przez pradawnych, zgubiły się (na Antarktydzie) i drugie przywiózł Ra na statku. To było w "Solitudes".
Co do DHD to o ile wiem, znaleziono dwa. Jeśli ktoś doliczył się więcej, to albo źle policzył, albo to twórcy serialu się pogubili.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »