Skocz do zawartości

Zdjęcie

Farscape sezon 1 (mini recenzja)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#41 fantomik

fantomik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 26.08.2004 - |21:27|

Po przeczytaniu opinii na temat tego serialu, postanowiłem ściągnąć sobie pierwszy odcinek pierwszego sezonu. I powiem jedno - serial jest rzeczywiście spoko. Mam tylko nadzieję, że następne odcinki będą jeszcze lepsze, a w najgorszym razie takie same jak pilot.
  • 0

#42 RaNdaLL

RaNdaLL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów

Napisano 28.08.2004 - |05:19|

Pilot nie jest aż taki dobry. Potem jest wiele odcinków, które są o wiele lepsze ;)

A z pierwszego sezonu to polecam:

1x04 - Throne for a Lose
1x05 - Back and Back and Back to the Future
1x07 - PK Tech Girl :hyhy:
1x15 - Durka Returns
1x16 - A Human Reaction
1x19 - Nerve
1x20 - The Hidden Memory
1x22 - Family Ties
  • 0

#43 arkaszka

arkaszka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 20.09.2004 - |13:13|

I ja poczułem potrzebe podzielenia sie spotrzeżeniami z 1 sezonu - własnie go koncze pozostał jeszcze odcinek 22

Po obejrzeniu pilota ( jakies pół roku temu ) nie byłem na tyle zainteresowany by brnąć dalej. Jednak po lekturze wypowiedzi na forum obejrzałem kolejne dwa , no i stało sie zostałem wciągniety. Ten serial zrywa z kanonen seriali w których pilot jest świetny a cała reszat jest słabsza - tu zrobiono to troche inaczej. Pilot wprawdzie zaciekawia ale dopiero później serial nabiera rumieńców.

Mam tylko nadzieje że pozostałe sezony sa zrobione w takim właśnie klimacie , a wszystkim niezdecydowanym gorąco polecam ten serial.
  • 0

#44 Jarek

Jarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 28.09.2004 - |13:56|

Brat mi mówił, że ten serial jest beznadziejny nie chciało mi się wierzyć, więc go oglądnąłem
i nie zgadzam się z jego opiniom nawet mi się podobał był to pilotowy odcinek, więc dużo jeszcze przede mną, ale zapowiada się ciekawię.
  • 0

#45 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 02.10.2004 - |09:20|

Ja pomału zbliżam się do końca pierwszego sezonu (obejrzałem Nerve i teraz czekam aż się ściągnie reszta). Jak na razie serial wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Ale i tak moim ulubionym odcinkiem jest (jak na razie) Through The Looking Glass. Ciekawy pomysł i równie dobre wykonanie. Chociaż wszystkie odcinki oglądało mi się bardzo dobrze. Ciekawa gra aktorów, dobre pomysły na scenariusze i ogólnie udany sezon. Jak tak czytam komentarze to wydaje mi się, że zabawa jeszcze się rozkręci i będzie jeszcze fajniej.
Pozdrawiam.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#46 Jarek

Jarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 08.10.2004 - |20:20|

W końcu oglądnąłem cały pierwszy sezon nawet spoko się ogląda humor zwłaszcza w pierwszych odcinkach, akcja też może być nie mam zastrzeżeń do tego serialu spodobał mi się i to bardzo brat dalej nie może zrozumieć, dlaczego to oglądam zabieram się za oglądanie drugiego sezonu.
  • 0

#47 FanCom

FanCom

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów
  • MiastoWars i Sawa

Napisano 18.02.2005 - |21:20|

Z całym szacunkiem do Wszystkich.

Mnóstwo słyszałem głosów że jest jakiś Super serial SF, wyświetlany tylko w Stanach.
Wreszcie się dowiedziałem jaki - To Farscape.
Obejrzałem pierwszy sezon i ponad połowę drugiego.
Jakoś nie mam chęci oglądania go dalej.
Poprostu mnie nudzi, oglądam go na przewijaniu :( albo z tzw. "braku laku".
Powiedzcie czy warto dokończyć drugi sezon?
Dla mnie ten serial jest typowym średniaczkiem.
Po zobaczeniu Stargatów, Startreków, Slidersów...itd., liczyłem na coś lepszego, choć sam dokońca nie wiem na co, trudno mi to określić.

Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś obraziłem - poprostu mnie nie bierze.
  • 0

#48 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 18.02.2005 - |21:24|

Nie warto, jak Ci się nie spodobało, to się nie zmuszaj.
  • 0

#49 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 18.02.2005 - |22:25|

Hmmm Sliders przy tym to jak Barcelona do Skalnika Gracze :>
Tak na serio 1 sezon nie zachwycił...choc mnie sie podobał....2 sbył lepszy a 3 i 4 sa SUPER
Ale jak ci sie narazie nie podoba to lepiej nie ogladaj po co masz sie meczyc :]
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#50 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 19.02.2005 - |00:47|

Długo nie mogłem się zdecydować czy obejrzeć Farscape. Po obejrzeniiu stargate i kilu innych sf wreszcie sie zmusiłem ^_^ może po części dzięki niktórym użytkownikom i ich sygnaturom :P :D . Jednak jedno moge powiedzieć jestem na 5 odcinku 3 sezonu i nie jestem zawiedziony, ba nawet wręcz przeciwnie.A mój apetyt rosnie w miarę oglądania!!! Fakt że ciężko jest przesiąść sie z Enterprisa lub Prometheusa na Moye ale jak już się to zrobi to ten serial zaczyna wymiatać. Szczególnie końcówka 2 sezonu jest dla mnie bombowa. :clap: :lol: ^_^ :P :D
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#51 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 19.02.2005 - |01:21|

Szczególnie końcówka 2 sezonu jest dla mnie bombowa.  :clap:  :lol:  ^_^  :P  :D

Wyświetl post

STAAARY końcówka 2?:> Zazdrosztę Tobie tej niewiedzy i oglądania od "zera" sezonu 3..4...ehh... poczekaj na nie i zobaczymy czy wtedy powiesz ze końcówka 2 jest bombowa ;)
  • 0

->1019<-

#52 Bethek

Bethek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 19.02.2005 - |10:49|

STAAARY końcówka 2?:> Zazdrosztę Tobie tej niewiedzy i oglądania od "zera" sezonu 3..4...ehh... poczekaj na nie i zobaczymy czy wtedy powiesz ze końcówka 2 jest bombowa ;)

Hehe, dokladnie tak. Zabraknie mu przymiotnikow na okreslenie kolejnych sezonow. ;)
  • 0
SUBEDIT forever!

#53 Depth Finder

Depth Finder

Szeregowy

• Email
  • 28 postów

Napisano 06.04.2006 - |13:12|

Witam! :hyhy:
Jako fan SG-1/BSG/B5 nie mogłem pominąć Farka!
Z faktu że mamy przerwe we wymienionych serialach zassalem Farscape 2 sezony i zaczełem oglądać seriami po 4-5 odcinków dziennie i co mogę powiedzieć? Rewelacja! Film mi podpasował, klimat, świat przedstawiony mnie oczarowywuje. Oryginalność serio powala (Latający żywy statek wow!) Można mnie zaliczyć do fanów tego serialu i polecam go każdego fanowi seriali si-fi jako literatura obowiązkowa!

i mój ranking musiał się zmienić:

1.Lost
2.Farscape
3.Sg-1
3.BSG
4.Atlantis
5.B5
6.SAAB
  • 0

#54 McPangrys

McPangrys

Wielki Organizator

• VIP
  • 205 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 14.09.2006 - |07:30|

No i wreszcie ja :)

Po ostatniej Sosence nareszcie skompletowałem Farka( Dzięki Wesołek :) )
Ostrzegali mnie że pierwsze 2 sesony są takie sobie a dopiero 3 i 4 wymiatają.

NIEPRAWDA

Od początku serial ma to coś :)
Oglądam z go żoną , codziennie po 2 odcinki w oczekiwaniu na kolejne coraz słabsze SG-1 i SGA :(
Serial wymiata. Niesamowity klimat, każdy odcinek nawet najsłabszy wnosi coś do serii , w odróżnieniu od powyższych :)
Jak pierwszy sezon jest taki sobie to co będzię dalej ??
Napewno duuuużo lepiej.

FARSCAPE IS THE BEST

• 0
Pereant qui ante nos nostra dixerunt

#55 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 10.02.2007 - |21:56|

obejrzłąm pierwszy sezon... jest.. niesamowity!
intrygujące postacie - każda ma coś niesamowitego, każda interesuje i kazda zaskakuje. Niby na początku mamy szablon - wojownik, kapłanka, dezerterka, ziemianin:) i nadęty ex-król, ale potem - poznajemy wszystkich dokładniej i te postacie naprawdę żyją, ewoluują.
końcówka tego sezonu (powiedzmy od Through The Looking Glass [btw konwencja przypomina mi opowiadanie Jacka Dukaja "Zanim Noc"]) jest poprostu niesamowita. Takiego nagromadzenia akcji, pomysłowości, oryginalności i delikatnego humoru ("you fart helium?" <- to z pilota, ale śmiałam się przez jakieś 5 minut:) dawno nie widziałam.

no i ulubione odcinki (chronologicznie bo nie jestem w stanie wybrać:)
Back and Back and Back to the Future
Durka Returns
Through the Looking Glass
i ostatnie 4 odcinki - Nerve, Hidden Memory, Bone To Be Wild i Family Ties.

ten serial po prostu trzeba zobaczyć:)
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#56 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.04.2007 - |01:49|

wedle tego co slyszalem ze 1 sezon slaby (to samo w B5, a tam mi sie bardzo podobal) z obawami siadalem do tego serialu, jednak zostaly szybko rozwiane. Bardzo fajnie wprowadza serial, skupiajac sie glownie na ukazaniu cech charakteru wszystkich postaci, no i humor zabija :D
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#57 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.06.2007 - |17:39|

Pierwszy sezon odfajkowany.
No.... ciekawie.
Przede wszystkim luźne podejście do tematu (ale nie kiepskie jak ostatnio SGA).
Ogląda się miło, przyjemnie, dobry relaks- właśnie serial kojący nerwy.

Dobra powyliczajmy:
- Czasami przewidywalny. Jak ich rozszczepiło na wymiary, to już wiadome było, że napotkaja jakąś formę życia, która im pomoże. Poza tym to niemożliwe aby główny bohater wrócił do domu w pierwszym sezonie, więc kolejny odcinek leci.
- Z drugiej strony kilka ciekawych zagrań. Odcinek o pętli czasowej- bardzo miłe i zaskakujące rozwiązanie.

O właśnie pytanie: Co jedzą Lewiatany aby rosnąć? Załogę?

- Tak naprawdę nieco ciekawiej do robi się po jakimś 8-9, potem kilka słabiaków i od 18 jazda kolejką górską :rolleyes:
- Drugi odcinek I, E.T. po średnim pilocie jest jak nokdown
- Claudia Black, w skrócie: Sun jest o dwie klasy lepsza od Vali
- Z kolei wolę Michela od Crichtona
- I nadal nie pasyją mi kostiumy, ale to przecież można przeboleć, liczy się fabyła.

Będę ogłądał dalej bo przejemnie się spędza czas, a konstrukcja powoduje iż nie mam żadnych wymagań/ oczekiwań, zatem nie będę zawiedziony (SGA- znowu :( ).
  • 0

#58 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 11.07.2007 - |14:14|

Również skończyłem pierwszy sezon... i jestem oczywiście zadowolony. Szkoda tylko, że serial jest taki nierówny, podobnie zresztą jak SG-1. Największym plusem będą dla mnie postacie i humor, irytują trochę dość słabe efekty (przyzwyczaić się trzeba) i mizerna fabuła niektórych epów - a że te w s1 trwają 50 minut, czasem trudno wytrzymać. Właśnie, co do odcinków - mój top3:
1) Family Ties
2) That Old Black Magic
3) Nerve & Hidden Memory
:)
  • 0

#59 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.07.2007 - |19:35|

Dla mnie efekty mają specjalne mają swój klimat.
To prawda nie są "fotosealistyczne", ale są częścią budująca klimat serialu, w którym wszystko jest możliwe.
Podobnie jest z innymi serialami, jeszcze starszymi liczy się odczycie nie widowiskowość. B5- na pierwszy rzut oka koszmar, ale póżniej stwierdziłem, że Omega to najpiękniejsze statki kosmiczne jakie widziałe.
  • 0

#60 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 11.07.2007 - |23:06|

Nie o statki mi chodzi, nie o kosmos, a chociażby o takiego Rygela spadającego z tronu (odcinek "Jeremiah Crichton") - wyglądało to jakby jakaś zielona flegumina nienaturalnie zmieniająca swój kształt wiła się w jakiś dziwny sposób. Naprawdę paskudny widok, nie da się go wręcz opisać - jak będzie mi się chciało to wytnę i wrzucę na TyRuro ;] W każdym razie, z kilkoma scenami wypadałoby coś zrobić, jakoś je zastąpić - bo one nie budują klimatu, a wręcz przeciwnie - zabijają go. Jak coś takiego widzę, po prostu nagle przestaję się wczuwać w serial ;]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych