Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 048 - S03E01 - A Tale of Two Cities

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

#41 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 05.10.2006 - |17:00|

Super. Bez żadnych spoilerów (przecież to tak jak czytać książki od tyłu) - 9/10 Początkowa scena ze spadajacym samolotem wgniotła mnie w fotel. Potem zaś zachwycił klimat będący skrzyżowaniem Wyspy dr. Moreau z Far Cry... No i Jack dał radę :) ....

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 05.10.2006 - |17:01|

• 0

#42 Silver

Silver

Kapral

• Użytkownik
  • 231 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.10.2006 - |17:03|

Ja mam raczej dziwne uczucia po tym odcinku. Pierwsza scena: myślałem, że ktoś sobie jaja zrobił i ściągnąłem inny odcinek, ale jak zaczęło buczeć coś elektromagnetycznego, to było już dobrze :). Późniejsze sceny - akcji prawie zero, ale zaczynam sie domyślać, że nie o to chyba chodziło. Jack w akwarium, Kate i Sawyer w klatce, nie wiedzą co robić.
Szczerze mówiąc to wogóle nie wyczułem tutaj normalnego Lostowego klimatu. Jestem zupełnie zdezorientowany po tym odcinku, nie wiem co myśleć, nie wiem o co chodzi - co to ma być wogóle, jakieś osiedle w lesie, stacje badawcze?!. To nie jest nawet ta tajemniczość jak w przypadku bunkra, czy też łamacza drzew. Nie ma też tej akcji z poprzednich sezonów (jednak to dopiero pierwszy odcinek więc to uchodzi na sucho :P). W poprzednich sezonach nawijały mi się jakieś teorie, przypuszczenia co może się wydarzyć itd. Tutaj natomiast pustka po odcinku. Nie jestem ani zadowolony, ani nie mówię że było źle - po prostu zero. Mam wrażenie, że ten sezon będzie naprawdę zupełnie inny (a wydawałoby się, że już nic innego nie będzie :P). Odcinek pilotowy bardzo podobny do 2x01 Man od Science, Man of Faith - zmiana otoczenia (tam bunkier tu wioska Othersów), nowa postać (tam Desmond, tutaj Juliet), ale nic poza tym. Więcej szczegółów pewnie poznamy w przyszłych odcinkach.

P.S. Coraz bardziej lubię Jacka. Poznajemy jego charakter coraz głębiej i teraz wiem, że jego osobowość pasuje do mojej - baaaardzo.
  • 0
Milcz - albo powiedz coś, co lepsze jest niż milczenie.
E. J. Walten

#43 corda

corda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 05.10.2006 - |17:05|

jak mnie jack dobijal..! niewiarygodne! normalnie, nigdy nic do niego nie mialam, a dzis po prostu odechciewalo mi sie ogladac calego losta, kiedy tylko scena zapowiadala doktorka! nie wiem...
z drugiej strony, sawyer i kate - jakos tak malo przejeci cala sytuacja... znaczy, kate zdecydowanie wyglada jakby cos wiedziala/ukrywala... ale sawyer?? zamkneli go w klatce, nie wiadomo gdzie i nie wiadomo po co, a jego najwiekszym problemem staje sie uruchomienie maszynki dla miskow... ale o co kaman?!? i jego wielkopomne pytanie... przyprowadzaja mu przebrana, pokaleczona, zastraszona kate, i zamiast zapytac, co sie stalo, o co pyta..? czy jest glodna... no tak, jeszcze by sie za duzo wyjasnilo...
fenry, boshe, jak ja lubiem tego goscia... taka manipulacja, takie przejrzyste spojrzenie..! on juz wszystko o wszystkich i wszystkim wie! podziwiam ;]
  • 0

#44 Hubi

Hubi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 05.10.2006 - |17:08|

Jak dla mnie odcinek super ;) zwłaszcza sam poczatek.

Czyżby wioska Othersów to jedna z tych w grze TLE?

moderator:
od informacji na temat pobierania odcinkow z internetu jest dział: Media

Użytkownik Arwen edytował ten post 05.10.2006 - |18:08|

• 0
www.mytorrent.pl - zapraszam ;)

Nie regulaminowa grafika.

#45 Yarek

Yarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoPrawieZGdańska

Napisano 05.10.2006 - |17:12|

Jeszcze odnośnie początku. Jak patrzyłem jak ten samolot spada (szczególnie tylna część) to stwierdzam, że nieźli farciarze z nich, że przeżyli [i w tym miejscu chciałem walnąć emotkę ale stwierdziłem że żadna mi nie pasuje, kurde kiedyś były chyba ładniejsxze ??]
  • 0

#46 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 05.10.2006 - |17:59|

ZAczne od tego ze 5 miesiecy to było dla mnie za dużo wiec czytałem każdy spoiler, ogladalem każdy trailer, śledziłem TLE itd itp :P W koncu nawet przeczytałem co stanie sie na poczatku odcinka.. :D Dlatego tez moje zaskoczenie było bliskie zeru - zęby zbierałem kilka dni temu jak to przeczytałem ;) Później ogladalem na przemian złożone do kupy trailery i nowe sceny.. :) 3x01 byl praktycznie pociety na drobne kawalki i wrzucony do neta w postaci trailerów :P No ale koniec z tym, tydzien wytrzymam, dlatego jedyne co będę robil do premiery 3x06 to ogladal trailery po odcinku ;)

No ale gdybym nie obejrzal tych wszystkich trailerow to moje zaskoczenie byloby wielkie... Rozstajemy sie z rozbitkami na jakiejs rozlatującej się przystani, wiedzimy Innych w szmatach, Ben przyplywa na zdezelowanej łodzi... Odcinek dalej mamy piękne osiedle nowych domków położone w malowniczej okolicy (chcialbym tam być, dzieki tej wiosce LOST podoba mi sie jeszcze bardziej :)), Sawyer w jakiejs klatce, KAte w lepszych ciuchach, sniadanie na plaży, JAck w podwodnym bunkrze... Gdybym tego wczesniej nie wiedzial to bylby szok. :) Dlatego obiektywnie oceniam odcinek na 8-9/10.

Jak ktos wyzej wspomnial po odcinku nie mam żadnych przemyśleń.. Czemu? Nie wiem :P Mało się da o nim powiedziec... Pokazano tylko gdzie są jeńcy. Tak samo jak w 2x01 pokazano co jest w bunkrze. Pozniej mielismy 22 odcinki o owym bunkrze i teraz tez będziemy mieli pewnie 22 odcinki o Innych.

Inni przypominaja mi kogos na kształt Pana Układanki z Piły... Nie mamy pojecia kim są, jakimi motywami sie kierują. Z jednej strony przynoszą im jedzenie, daja nowe rzeczy, urządzają śniadanie, są mili... Zaraz potem mowia ze nastepne 2 tyg. będą nieprzyjemne, albo "dobra robota Juliet". Calosc wyglada bardzo dziwnie...

Totalnie inny klimat niz w 2 i 1 sezonie... Zapowiada sie obiecująco :)
  • 0

#47 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 05.10.2006 - |18:00|

Jak te odcinki będą jak 3x01 to naprawde będziemy wracac do Korzeni Serialu :afro:
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#48 arthur

arthur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 05.10.2006 - |18:06|

dla mnie bomba powrót w wielkim stylu :)
i nic sie nie zatraca w serialu, poprostu wiemy coraz więcej i... no własnie !! literackie kółko dyskusyjne na "ruinach" porzuconego ?? czy to nie zasłodkie? a potem jak tylko ziemia sie zatrzesła to wszyscy wybiegli wypatrywac swoich ofiar?
:sam5:
Goodwin.
- Widziałeś, gdzie spadł ogon?|- Tak. Spadł do wody.
Biegnij. Dotrzesz tam w godzinę.
Ethan, ty idź do drugiej części.|Może jacyś ludzie przeżyli.
Udawajcie, że jesteście pasażerami.|W szoku.
Jeśli będą o coś pytać,|wymyślcie coś.
Słuchajcie, zdobywajcie informacje.|Nie angażujcie się.
Za trzy dni chcę mieć listę.|Idźcie.

kurde jak w wojskowym kółku literackim... dostali rozkazy i pobiegli.
:huh:
co tam powstało na tej wyspie, eksperyment sie skonczył, ale ludzie zostali, byli kiedy badano misie, ale czemu nie wyjechali z wyspy??, czemu nie zeszli do desmonta i nie powiedzieli mu ze juz koniec??
  • 0

#49 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 05.10.2006 - |18:10|

Po obejrzeniu 3x01 wnioskuje i ciekaw jestem skąd oni maja tyle informacji o pasazerach / rozbitkach ? np o Jacku ???? czyżby mieli kontakt z zewnątrz ??

Dlaczego podczas trzesienia ziemi wyszli na zewnatrz i wiedzieli że TRZEBA PATRZEĆ w GÓRE ????? to też jest ciekawe

sam jestem pewny że oni byli zaskoczeni tym rozbiciem sie samolotu !!

ODCINEK ZNAKOMITY !!!!
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#50 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 05.10.2006 - |18:28|

Cóż, spodziewałem się flaków z olejem i dostałem flaki z olejem. Jedynie początek - zaskakujący, naprawdę świetny. Chyba po raz pierwszy bardziej podobała mi się retrospekcja niż wydarzenia z wyspy.
Największy zarzut - WTÓRNOŚĆ. Dwa kolejne początki sezonów takie same? Bez sensu...

LOST is B A C K !!!

L:ost is not back. To już zupełnie inny serial - z takim np. pierwszym sezonem wspólnego będzie mieć tyle, co nic... ;)

Ciekawe kiedy wrócimy do reszty rozbitków, bo chyba nie będzie cały czas tylko "Discovery Channel" z testów Jack+Kate+Sawyer, bo ile możnaby było to oglądać?

Co do rozkładu odcinków - (nieaktualny spoiler, mały aktualny i moje domysły)
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

napięcie opada, żeby na końcu powrócić ze zdwojoną siłą. Chyba nikt nie spodziewał się takiego zalewu informacji w 1 odcinku.

Eee, oglądaliśmy coś innego? :) Nie zauważyłem powrotu napięcia

nikt nie zauwazyl jaki pani doktor ma power w rece Conajmniej jak Adamek :aniolek: aniolek.gif Zeby powalic biednego jacka jednym ciosem Coz ogromny wyczyn

Taaak, może ją czymś faszerują...? :) Ładnie mu przyfasoliła - jakoś wstać zamiaru nie miał :)

Żeby odcinek był faktycznie udany to wątki akcji z porwanymi powinny się błyskawicznie przeplatać z sytuacją pozostałych rozbitków, a w szególności z Hurleyem i jego obecną sytuacją.

O taaak, na to czekałem... Na Hurleya, nie na wszystkich rozbitków, bo wtedy nie dowiedzielibyśmy się niczego - ep trwa tylko 40 minut, a to za mało na pokazywanie osobno Sawyera, Hurleya, Jacka, Kate, obozu rozbitków i na dodatek flashbacków.

Najwieksze zaskoczenie - sprzet CD itp, musza miec polaczenie ze swiatem zewnetrznym.

Już od pewnego czasu wiemy, że możliwość dostania się do "świata zewnętrznego" (ale nazwa :)) mają, więc nie zaskakuje mnie to ani trochę.

Jestem przedewszystkim ciekawy Desmonda i tej babki od ktorej wzial jacht. Bo jak pamietam, to bylo niezle halo na forum po ostatnim odcinku 2 sezonu z nia zwiazane

Tej Elizabeth, która "jest podobna do Libby"...? :)

Ogółem odcinek nie zasługuje na więcej niż 6 w dziesięciostopniowej skali ;)
  • 0

#51 Yarek

Yarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoPrawieZGdańska

Napisano 05.10.2006 - |18:32|

No właśnie skąd to trzęsienie ziemi. Wibrację od pracujących (?) silników i lecącego samolotu raczej nie wywołałyby takiego efektu. No chyba, że autorzy za bardzo wzieli sobie do serca: "Najpierw musi być trzęsienie ziemii a potem napięcie ma stopniowo rosnąć" (czy jakoś tak ;) )Tylko, że druga częsć nie do końca im wyszła :P

Użytkownik Yarek edytował ten post 05.10.2006 - |18:33|

• 0

#52 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 05.10.2006 - |18:42|

No właśnie skąd to trzęsienie ziemi. Wibrację od pracujących (?) silników i lecącego samolotu raczej nie wywołałyby takiego efektu. No chyba, że autorzy za bardzo wzieli sobie do serca: "Najpierw musi być trzęsienie ziemii a potem napięcie ma stopniowo rosnąć" (czy jakoś tak ;) )Tylko, że druga częsć nie do końca im wyszła :P

trzesienie ziemii musialo zostac wywolane nie wpisaniem kodu na czas przez desa... innego wytlumaczenia nie ma
  • 0

Dołączona grafika

#53 edward

edward

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 05.10.2006 - |18:44|

Co tu dużo mówić odcinek niesamowity, zapowiada duże zmiany w 3 sezonie, z drugiej strony cały czas myślę o tej internetowej akcji( jakby nie patrzeć pomysł na tą akcję nieziemsko dobry pod względem fanowskim jak i marketingowym) w której niby(kto ich tam wie) ujawnili cała tajemnicę wyspy i o co w tym wszystkim chodzi. Skoro tak to trochę głupio będzie zdradzać kolejne elementy całej tajemnicy skoro wiadomo jak ona się skończy...no ale wciąż jest dużo niewiadomych....
P.S. Nie wierzę w to że inni mają bezpośredni kontakt ze światem zewnętrznym(jedzenie i zapotrzebowanie zrzucają im samolotami) Inni są takimi samymi więżniami jak rozbitkowie(z nudów założyli kółko miłośników książki). Przed katastrofą to oni byli obiektem eksperymentu( zaczeli 3 lata wcześniej wraz z początkiem pracy ojca Kate) Inni nie wiedzieli nic o rozbitkach ani kim są ani kiedy "wpadną",wiedzieli natomiast że nowe mięso wcześniej czy później pojawi się na wyspie(jako nowe zmienne równania) jeśli ojciec Kate uchla się i zapomni o lucky numbers ( Desmond spieprzył sprawę z kompem dlatego samolot się rozbił), Jak na mój gust ta panna co rozmawiała z Jackiem ściemnia ale nie do końca (Kate nie zdradziłaby przeszłości Jacka tak szybko, pewnie powiedzieli jej że musi wybrać którego z nich mają zabić(kolejna ściema)). Po zrobieniu listy rozbitków inni przesłali ją do bazy a ci wysłali im info o każdym z nich.( no bo niby jak mieli wiedzieć że Des spieprzy sprawę akurat w tym dniu ? więc cała teoria spiskowa z przed katasrofy wydaje się bezsensowna...)

Na koniec taka luźna myśl, może ta teoria z czyśćcem nie jest do końca taka głupia. Może chodzi tu aby rozbitkowie ze ze złych zmienili się w dobrych(takie tam katarsis). Jeśli rozbitkowie to zmienne równania to ich przemianę można matematycznie przedstawic jako zmianę znaku z "-" na"+"...chech
  • 0

#54 Cortes

Cortes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 05.10.2006 - |18:56|

Trzesienie ziemi... to dosc proste i uklada sie w logiczna calosc...
Dlaczego samolot spadl? bo Desmond zlal sprawe i nie wpisal kodu, to wywolalo trzesienie ziemi.
  • 0

#55 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 05.10.2006 - |18:56|

Jeśli potraktować odcinek jakby to był na przykład 3x10 to dostałby 8/10 ale, że to premiera 3 sezonu to słaba piątka (5/10).
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#56 PaWs

PaWs

Kapral

• Użytkownik
  • 163 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 05.10.2006 - |19:07|

Liczylem na duzo wiecej jak na premiere 3 sezonu... jednak poczatkowa scena prezentujaca wioske Innych byla jak dla mnie najciekawsza scena pokazana w calym odcinku. Dala zupelnie inne spojrzenie na Othersow. Jednak nadal pozostaje zagadka czemu z cywilizowanych ludzi zmnienili sie w "dzikusow". Powiedziane zostalo takze cos o tym podwodnym bynkrze Dharmy - Hydra.

Caly odcinek ogolnie zapowiada calkiem ciekawy 3 sezon. Zobaczymy co bedzie sie dalej dzialo ;]
  • 0

#57 Yarek

Yarek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoPrawieZGdańska

Napisano 05.10.2006 - |19:07|

No fakt, że z tym trzęsieniem nic niesamowitego nie ma. Dzięki za przypomnienie.
Sorki 3 miesiące bez Losta zrobiły swoje :D chyba sobie zrobie maraton 2 sezonowy :) :) ;)
Hmm a może wie ktoś wie kim był ten gostek w klatce który próbował uciec??
(jak już było to sry wszystko przez tego Niemca, jak mu tam Al Zheimer??)
  • 0

#58 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 05.10.2006 - |19:13|

Odcinek bardzo fajny. Nie tego się spodziewałem dlatego + za zaskoczenie. Sam początek rewelacyjny chyba jedna z ciekawszych scen w całym serialu. Wiadomo, że lostowicze są blisko siebie a myślałem, że zostaną całkowicie rozdzieleni. Według mnie Jack nie siedzi pod wodą. Gdyby tak było raczej nie udało by mu się przeżyć po otwarciu drzwi. Woda zalałaby wszystko w mgnieniu oka.

Plusy:

- Genialny początek

- Dość ciekawe flashbacki (byłem przekonany, że to ojciec Jacka ma romans z Sarą)

- Bardzo duża wiedza innych na temat rozbitków. Skąd oni to wszystko wiedzą?

Minusy:

- Wolne tempo akcji (choć działo się sporo)

- Końcówka w sumie taka nijaka.

- Nie wiemy co stało się z bunkrem ani Hurley’em i wszysto wskazuje na to, że za tydzień też się nie dowiemy.
  • 0

#59 Freddie

Freddie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 05.10.2006 - |19:14|

Szczerze mówiąc to wogóle nie wyczułem tutaj normalnego Lostowego klimatu. Jestem zupełnie zdezorientowany po tym odcinku, nie wiem co myśleć, nie wiem o co chodzi - co to ma być wogóle, jakieś osiedle w lesie, stacje badawcze?!. To nie jest nawet ta tajemniczość jak w przypadku bunkra, czy też łamacza drzew.

Ooz to to jest najabrdziej trafna stwierdzenie! Co to ma kurde byc jakies miasteczko na wyspie? Siedzasobie w domkach i chodza na spotkania kolka ksiazkowego? LOL WG mnie tutaj ten serial poszedl w zla strone... Wolalem serial jak byli na plazy szukali spsobu ucieczki z wyspy francuzka itak dalej itak dalej czarna skala polowali itp.

Użytkownik Freddie edytował ten post 05.10.2006 - |19:17|

• 0

#60 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 05.10.2006 - |19:20|

Niestety, najlepszy był sam początek z wioską Othersów. Reszta to taką nijaka "paćka".
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych