Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 195 - S10E01 - Flesh And Blood

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (251 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (39 głosów [17.97%])

Procent z głosów: 17.97%

2. 9.5 (27 głosów [12.44%])

Procent z głosów: 12.44%

3. 9 (57 głosów [26.27%])

Procent z głosów: 26.27%

4. 8.5 (20 głosów [9.22%])

Procent z głosów: 9.22%

5. 8 (39 głosów [17.97%])

Procent z głosów: 17.97%

6. 7.5 (9 głosów [4.15%])

Procent z głosów: 4.15%

7. 7 (10 głosów [4.61%])

Procent z głosów: 4.61%

8. 6.5 (4 głosów [1.84%])

Procent z głosów: 1.84%

9. 6 (3 głosów [1.38%])

Procent z głosów: 1.38%

10. 5.5 (1 głosów [0.46%])

Procent z głosów: 0.46%

11. 5 (3 głosów [1.38%])

Procent z głosów: 1.38%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (1 głosów [0.46%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.46%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.46%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (2 głosów [0.92%])

Procent z głosów: 0.92%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 16.07.2006 - |17:14|

Według mnie słabszy odcinek niż SGA ale i tak świetny.
Fajnie pokazane jak HATAK uderza w statek ORI poprostu cudo.
Ja też uważam że wtrącenie się pradawnych ( na tym etapie )nie ma sensu bo mogli by sprzątnąć całą flote ORI jedną myślą i trza by było kończyć serial może zrobią to w ostatnim odcinku?.
Co do przymierza LUCJAN to zachowali się fatalnie mam nadzieje że w najbliższych odcinkach ich pozabijami albo zrobią to ORI.

Jak na początek odcinek świetny ale jak pojawi się RDA i FURLINGI będzie wyśmienicie

Użytkownik kozuch edytował ten post 16.07.2006 - |17:15|

• 0

#42 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.07.2006 - |18:08|

Panowie i Panie mnie tak zastanawia jedno.
Czemu zakładacie,że jakby Pradawni się właczyli do batali w naszej galaktyce odrazu jednym jak to wyżej napisano ,,pierdnięciem" zniszczyli by ORI ??
Przecież równie dobrze scenarzyści mogliby to wszystko rozegrać na cały sezon 10.I postawić na mniej więcej równym poziomie możliwośći Ascendentów i ORI.

Zaznaczam,że i ja podobnie mam nadzieję,iż scenarzyści nie pójdą na łatwiznę i zbyt szybko nie podadza nam cudownej broni lub szybkiego rozwiązania w postaci Pradawnych.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#43 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 16.07.2006 - |18:12|

Z tego co waidomo ORI są ponoć potężniejsi z racji tego, że są czczeni przez ludzi, a w którymś z odcinków podano informację, jakoby coś takeigo zwiększało "moc" ascendentów. Także potyczka ALteranie - Ori byłaby BARDZO interesująca. Nie sądzę jednak aby do tego doszło bo przecież takie istoty nie będą do siebie strzelać, latać statkami, podbijać ani tworzyć żadnej fizycznej akcji z racji swojej natury. Wydaje mi się jednak, że jakaś ingerencja z ich strony jest nieunikniona.
  • 0

#44 Casper

Casper

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoWrocek

Napisano 16.07.2006 - |18:17|

OCENA: 9

Nareszcie nowe odcinki. Oglądało się miło. Jak zwykle SG-1 wyszła w cudowny sposób z śmiertelnych sytuacji. Oni są poprostu w tym niewiarygodni po 9 sezonach :hyhy:

Jackson fajnie się prezentował w zbroi ORI (zrobili nawet ZAT-Gun wersja ori hehe) :)

Adria - narazie nie powala jako przedstawiciel ORI ale zobaczymy co będzie dalej.

Szkoda, że nasza flota tak się uszczupliła ostatnio, ech łezka się kręci.

Czekam z niecierpliwością na następne odcinki oby były pełne nowych ciekawych perspektyw walki, trochę odkrywania, trochę partyzantki itd.
  • 0

#45 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 16.07.2006 - |19:19|

To dlaczego zarzucasz tworcom "gdzie Noxowie, gdzie Asgard, gdzie pradawni, dlaczego nie zniszczymy ORI w 1 odcinku i pojdziemy na plaze sie oplacac w nastepnych 19 ;)".

Tak sie zacietrzewiles widze w roli 'rzecznika' ze juz mi probujesz wciskac dziecko w brzuch :> Gdzie ja napisalem ze w pierwszym odcinku, he? Widzisz Modes to w moich postach co chcesz zobaczyc :>
Mnie by wcale nie przeszkadzalo gdyby Pradawni wlaczyli sie w wojne de facto w 20 odcinku 10 sezonu a caly sezon po prostu by do tego doprowadzal...

Pozatym gdyby ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczyli Noxowie z wielkimi okretam i i zaczeli walczyc z ORI to ja bym ten serial wrzucil w kategorie "dla debili" bo praktycznie wtedy by caly swiat SG legl w gruzach.

... a tak jest niby serialem dla inteligentow bo ekwiwalent postaci z kreskowki "Zaloga G" czyli SG1 uratuje kolejny raz z opresji cala galaktyke? Sorry ale nie kupuje Twoich argumentow :/

Tak z twoich postow (lacznie) wnioskuje ze ty malo wczuwasz sie w swiat ogladanych seriali i nie masz calkowicie zrozumienia dla pomoslow innych osob oraz masz nikla wiedza (lub taka wykazujesz) na temat "jak wycisnac z serialu jak najwiecej kasy" ;).

Proponowalbym, abys zamiast oddawac sie nudnawym studiom nad ponad 800 moimi postami sprobowal miec po prostu troche zabawy przy ogladaniu serialu. A o co Ci chodzi z tym 'wyciskaniem kasy' to juz jakis kompletny absurd. Ty moze na prawde napisz do MGM czy kanalu Sci-Fi :) Co mnie Modes to obchodzi?? Ide do kina na tzw dobry 'entertejment' a nie zeby sie zastanawiac nad zyskami producenta. Tobie sie role chyba pokrecily ;)

1. Jak mozna zniszczyc cos o czym sie nie wie ze istnieje?
2. ORI nie moga wejsc do naszej galaktyki, tak wiec wysylaja wojska, moze technologia ktora ORI uzywaja jest gorsza od tej ktora Noxowie posiadaja? Bo zeby przy takim dystansie technologicznym ORI mieli puscic w atak najnowsze zdobycze technologiczne, jak dla mnie niemiesci sie w glowie.

Modes, to jest Sci-Fi a nie opis tokarki :P W Tym gatunku kroluje fantazja i nie wszystko musi byc naukowo uzasadnione (vide np Doctor Who).

Gdzie ja napisalem iz ja tak uwazam? Napisalem tylko iz dogadanie sie z pradawnymi NIE MA SENSU. Bo jaki jest sens w tym zeby Pradawni zniszczyli w 1 odcinku wojska ORI? Albo dali nam tak z gory bron na nich? Ja nie widze zadnego ...

A Ty znowu jak Wanka-Wstanka z tym pierwszym odcinkiem? Ekhh... Ja natomiast uwazam ze mniej absurdalne wydaje sie byc porozumienie z Pradawnymi i wciagniecie ich do gry od kolejnych kilkunastu odcinkow, w ktorych Vala, Daniel i spolka beda biegac w towarzystwie wiesniakow poszukujac wszelkich dziwactw z bajek wymyslonych przez ludzkosc. Jak tak dalej bedzie to w odcinku 1000 (jesli dotrwam) zobacze SG1 w grodzie Kajka i Kokosza a Milus okaze sie zminiaturowanym smokiem Pradawnych, he, he :hyhy:

Mnie tez by nie przekonywala ksiazka ktorej bym strzeszczenie przeczytal ;)

Ale nad czym sie tutaj zastanawiac skoro i bez ogladania wiadomo ze Ori przegraja z super bohaterami z SGC? Chodzi o cos mysle innego. Tobie z jakis wzgledow odpowiada sposob poprowadzenia fabuly w SG1, a mnie nie. Dla mnie ten serial staje sie coraz bardziej infantylny. I chcialbym czegos innego od ciaglego szukania zlomu po Pradawnych, ktory jest od wielu sezonow podstawa ratowania sobie tylkow przez Tauri i cala galaktyke.
A skoro na galaktyke napadaja Ori - rowni technologicznie Pradawnym logiczne jest dla mnie ze do akcji wkrocza Pradawni. Inaczej to sie kupy nie trzyma.

To tak, jakbym mial ogladac 20 odcinkow o tym, jak dzisiejsza armia USA napada na stado ludzi pierwotnych z zastrzerzeniem ze ci ludzie z epoki kamienia lupanego z armia USA wygraja. Jakie jest prawdopodobienstwo czegos takiego? Zadne.

Panowie i Panie mnie tak zastanawia jedno.
Czemu zakładacie,że jakby Pradawni się właczyli do batali w naszej galaktyce odrazu jednym jak to wyżej napisano ,,pierdnięciem" zniszczyli by ORI ??
Przecież równie dobrze scenarzyści mogliby to wszystko rozegrać na cały sezon 10.I postawić na mniej więcej równym poziomie możliwośći Ascendentów i ORI.

Dokladnie!
  • 0
Dołączona grafika

#46 terekuku

terekuku

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • Miastogdansk

Napisano 16.07.2006 - |20:12|

Ten odcinek to jedna wielka niespodzianka .
Najpierw , to że Odyssey przetrwał , wszyscy zakładaliśmy że byłtym zniszczonym statkiem - a to jednak Korolew .
Druga niespodzianka - to zachowanie przymieża Lucian .
Trzecia niespodzianka to zachowanie wyznawców Ori - po kiego lecieli w normalnej przestrzeni przez kolejne 4 h ??? Po jaką ...... Odyssey , ich śledził - zamiast od razu ratować tych co się da .
No i ostatnią niespodzianką jest wybór celu przez Ori - wedłóg mnie to prędzej powinna być Ziemia lub Dakara - a nie Chulak .
No , ale jak wiadomo, myśli scenażystó są pokrętne :D
7,5 .

zgadzam się w 2 pierwszych punktach a jeśli chodzi o trzeci to sama Adriana mówi do Vali po co przylecieli trzeba dokładniej oglądac ja sie włsnie zabieram poraz drugi :D
  • 0

#47 Grace

Grace

Szeregowy

• Email
  • 67 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 16.07.2006 - |20:32|

Wreszcie obejrzane :D Tylko czemu takie krótkie... :P

Moja ocena 9. Odcinek długo wyczekiwany i nie zawiódł mnie. Najbardziej chyba ucieszył mnie widok Vali i Daniela :D Oni są genialni.

Ciekawa sprawa z dzieckiem Vali, podobały mi się ich dialogi, wyjaśnienie jak Ori postrzegają Pradawnych- jako wysysających energię z ludzi aby stać się bardziej potężnym. To wyjaśnia ich postępowanie - nawróć się albo giń. Podążasz ścieżką prawdy Ori, sprawiasz, że są oni potężniejsi, jeżeli nie to pomagasz Pradawnym rosnąć w siłę, więc musisz zginąć. Jednak tak jak to było powiedziane w odcinku, korzystniejsze dla Ori jest nawrócenie jak największej ilości ludzi a nie ich zabicie, więc zapowiada się ciekawie. Zastanawiam się jak zachowają się Pradawni, czy nam pomogą, czy może na koniec będzie wielka walka Ori kontra Pradawni?

Ogólnie odcinek ciekawy, wiadomo były niedociągnięcia typu dziwne zachowanie Brataca ale jakoś mi to nie przeszkadzało :) Ze zniecierpliwieniem czekam na ciąg dalszy!
Jak ktoś wcześniej zauważył, Ori mają całkim ładny wystrój statków :D
  • 0

#48 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.07.2006 - |20:38|

jeśli chodzi o trzeci to sama Adriana mówi do Vali po co przylecieli trzeba dokładniej oglądac ja sie włsnie zabieram poraz drugi

Jak dlamnie - to powinno wyglądać tak - przylatują - niszczą połaczoną flotę ( ew. coś zostawiają na pużniej ) - skacza w hiper aby dolecieć do nstąepnego celu - a nie włuczą się bez sensu i celu . Dobra - godzinę z tego jestem gotów zrozumieć - byli w normalnej przestrzeni po to by poród przebiegł normalnie . A Adria wyjaśnia tylko cel inwazji , a nie zwiedzania niezamieszkałęj częsci kosmosu .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#49 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 16.07.2006 - |20:56|

Jak dlamnie - to powinno wyglądać tak - przylatują - niszczą połaczoną flotę ( ew. coś zostawiają na pużniej ) - skacza w hiper aby dolecieć do nstąepnego celu - a nie włuczą się bez sensu i celu . Dobra - godzinę z tego jestem gotów zrozumieć - byli w normalnej przestrzeni po to by poród przebiegł normalnie . A Adria wyjaśnia tylko cel inwazji , a nie zwiedzania niezamieszkałęj częsci kosmosu .

Tak jak mowisz, czekali, az Adria sie urodzi i dopiero potem skoczyli w nadprzestrzen.

Jeszcze jeden maly bug odcinka: "bitwa" nad Chulak. W 9x20 widzielismy, ze okrety Ori maja mniejsze dzialka zdolne zniszczyc Ha'taka, tutaj ich jednak nie uzywali.

No i dostalismy rozwiazanie problemu uzycia mysliwcow w zniszczeniu statkow po ich wyjsciu z Superwrot: nawet jesliby ich nie zestrzelily dzialka Ori, to zalatwilyby to ich mysliwce.

I jeszcze co do tych mysliwcow Ori - myslicie, ze dalibysmy rade takiego zestrzelic naszymi mysliwcami lub railgunami z BC-304? Jezeli maja one jakies oslony, to na pewno duzo slabsze ze wzgledu na mniejsze (i prawdopodobnie innego typu) generatory, byc moze pare strzalow daloby rade sciagnac jeden taki stateczek..

Użytkownik Nom edytował ten post 16.07.2006 - |20:58|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#50 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 16.07.2006 - |21:09|

Dlatego pisalem "wojska ORI" nie ich samych, bo ich samych nie ma w naszej galaktyce.

Mnie by wcale nie przeszkadzalo gdyby Pradawni wlaczyli sie w wojne de facto w 20 odcinku 10 sezonu a caly sezon po prostu by do tego doprowadzal...

Jak rozumiesz to doprowadzania? 18 odcinkow jak gadamy z Pradawnymi przekonywujac ich by sie wlaczyli? Albo moze udowodnienie Pradawnym zeby sie wlaczyli poprzez akcje? Ale wtedy jaka akcje? Jaki masz pomysl? No powiedz bo ja sobie nie widze jak moglo by 18 odcinkow doprowadzac do tego ze pradawni sie dolacza.

a tak jest niby serialem dla inteligentow bo ekwiwalent postaci z kreskowki "Zaloga G" czyli SG1 uratuje kolejny raz z opresji cala galaktyke?

Nie, ale jak na ten moment swiat przedstawiony w SG1 jest spojny, jakby nagle Nox, najbardziej pokojowa rasa jaka znamy w historii 9 sezonow, zaatakowala niesprowokowana ORI to co jesczze byloby mozliwe? Nie po to budowali ten swiat by go 1 odicnku burzyc.

Aha i zeby bylo jasne, nie mam nic przeciwko temu zeby Nox wlaczyli sie do walki, czy chocby pradawni jakos pomogli ale to musi byc czyms poparte, nie tak jak ty chcesz w 1 odcinku i Asgard i Nox i Pradawni, pewnie Asheni i inne mniej znaczace rasy jak z worka wyjal przylatuja i skopia [beeep]sko ORI. Abra kadabra i juz sa ;)
I ty to wlasnie chciales! Bo napisales po 1 odcinku ze "niema Asgardu, nie ma Nox, nie ma Pradawnych". Jesli oni w jednym odcinku mieliby sie pojawic to niestety biorac pod uwage ze odcinek ma 40 minut musieliby sie pojawic nagle i niespodziewanie bez zadnych wyjasnien i fabuly.

A skoro na galaktyke napadaja Ori - rowni technologicznie Pradawnym logiczne jest dla mnie ze do akcji wkrocza Pradawni.

Tylko ty jednego nie pojmujesz, to nie ORI, lecz ich wojska atakuja nasza galaktyke. Gdyby ORI we wlasnej postaci zaatakowali nasza galaktyke to Pradawni by z miejsca ruszyli do boju.
Dodatkowo sa reguly ascendantow o ktorych w tym odcinku mowiono. ORI nie moze wkroczyc do naszej galaktyki ale to nie tylko jedna z tych regol, inna regola jest to ze pradawni nie dziela sie wiedza i karza tych co robia inaczej nie zwarzajac na nasze zycie (chociazby kara na Omie i miliony, jesli nie miliardy zabitych z rak Anubisa).

Jakie jest prawdopodobienstwo czegos takiego? Zadne.

Nie zadne, 0,00000000000000000001^1000000000000000, ale napewno nie zadne ;).
Pozatym jaka jest szansa na to ze grajac codziennie w lotka wygrasz nagrode glowna? Niepamietam dokladnie ale zeby napewno wygrac trza, z tego co pamietam, grac przez okolo 300 lat, a ludzie graja ;).

No i ostatnią niespodzianką jest wybór celu przez Ori - wedłóg mnie to prędzej powinna być Ziemia lub Dakara - a nie Chulak .

Raczej to dla kazdego uwaznego widza SG nie byla niespodzianka ;) Przypomne tylko ze w odcinku w ktorym mielismy kilkanascie SG1 teamow z rownoleglych swiatow wszyscy oni stwierdzali (ci ktorzy o tym mowili) ze najpierw byl Chulak, potem Dakara a na koncu Ziemia...
  • 0

#51 terekuku

terekuku

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 139 postów
  • Miastogdansk

Napisano 16.07.2006 - |21:09|

obejrzame poraz drugi ;-))) Zawsze mam leprze wrażenie jak drugi raz cos lukne zdecydownie na 100& przebija 1 odcinek 9 sesonu. No tak jak kots tutaj pisał Vala też mi przypomina troche Jacka dziki temu juz niema flaków z olejem jak przez cały 9 sezon. Co to "futrzaków" o których tak wszyscy na forum mówią poczekajmy zobaczymy bedzie sie działo . Ale mi coś sie wydaje ze Adrian mogła mówić prawde o Pradawnych że to oni Ci źli A pozatym bardzo podobaja mi sie jej szkła kontaktowe poprostu full wypas wyglądał ta mała dziewczynka z takim oczkami . Teraz trzeba czekać do piątku na kolejny odcinek. A może ktoś ma link do zapowiedzi ????
  • 0

#52 k-d

k-d

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 16.07.2006 - |21:32|

7 trochę naciągane :(
Przerażające jest ciągłe rozwiązywanie wszystkiego w "ostatniej sekundzie" - np. teleportacja...
  • 0

#53 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.07.2006 - |22:06|

Tak jak mowisz, czekali, az Adria sie urodzi i dopiero potem skoczyli w nadprzestrzen.

Skoro sa porody w wodzie, to nie moze byc chociaz jednego w nadprzestrzeni? :D zartuje oczywiscie...

Jest w sumie jeszcze jedna szansa na pokonanie Ori, bez ingerencji Kudłatych czy pradawnych, otoz szef wszystkich szefow z Camelot, mowi ze Artur wroci ze swietym gralem. Coz, takie cos jest mozliwe, w koncu to saj faj i nikt nie wie co sie wydarzy... moze nie bedzie to fizyczne przyjscie, ale np pojawianie sie w jakims miejscu, cos jak ten czarny rycerz z systemu obronnego lub inny cudzik merlina. Moze to byc tez odpowiedz Pradawnych na Czerwonego Kapturka, taki Wilk tylko ze dobry! :D
  • 0

#54 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 17.07.2006 - |08:23|

Jak rozumiesz to doprowadzania? /....../Jaki masz pomysl?

Znowu Ci sie cos kręci. Ja jestem widzem, konsumentem produktu, a nie autorem filmu. Wyslij pytanie do Vancouver :D Ty bys najwyrazniej chcial zeby bylo tak ze ide do knajpy, nie smakuje mi kotlet a Ty oczekujesz ze Ci powiem jak go zrobic. Nic z tego, mnie za to nie placa. ^_^

Powracajac natomiast do meritum, zacytuje Ci raz jeszcze to co napisalem, i zastanow sie nad logika tego co ponizej:
"A skoro na galaktyke napadaja Ori - rowni technologicznie Pradawnym logiczne jest dla mnie ze do akcji wkrocza Pradawni. Inaczej to sie kupy nie trzyma."

Nie, ale jak na ten moment swiat przedstawiony w SG1 jest spojny, jakby nagle Nox, najbardziej pokojowa rasa jaka znamy w historii 9 sezonow, zaatakowala niesprowokowana ORI to co jesczze byloby mozliwe? Nie po to budowali ten swiat by go 1 odicnku burzyc.

Nie w pierwszym odcinku, Ty znowu swoje? :o
Mowie o calym rozpoczetym sezonie. Moje obiekcje dotycza tez koncowki sezonu 9. Przeciez ta konfontacja z Ori byla smiechu warta. Pare stateczkow contra Ori. Zupelnie nieprzekonujace. Przypomnij sobie ile statkow walczylo z replikatorami....

Aha i zeby bylo jasne, nie mam nic przeciwko temu zeby Nox wlaczyli sie do walki, czy chocby pradawni jakos pomogli ale to musi byc czyms poparte, nie tak jak ty chcesz w 1 odcinku i Asgard i Nox i Pradawni, pewnie Asheni i inne mniej znaczace rasy jak z worka wyjal przylatuja i skopia [beeep]sko ORI. Abra kadabra i juz sa ;)

Czy Ty prowadzisz dyskusje sam ze soba? Bo ja tu chyba jestem zbedny skoro nadal sie upierasz z tym pierwszym odcinkiem...

I ty to wlasnie chciales! Bo napisales po 1 odcinku ze "niema Asgardu, nie ma Nox, nie ma Pradawnych". Jesli oni w jednym odcinku mieliby sie pojawic to niestety biorac pod uwage ze odcinek ma 40 minut musieliby sie pojawic nagle i niespodziewanie bez zadnych wyjasnien i fabuly.

No bardzo mi przykro :/ Napisz do Sokara czy jakiegos nowego guru forum, zeby odblokowal dodawanie komentarzy przy nieemitowanych odcinkach, to Ci napisze te same pytania przy odcinku 10x10 albo 10x15 ;]

Tylko ty jednego nie pojmujesz, to nie ORI, lecz ich wojska atakuja nasza galaktyke.

Tak samo jak w Auschwitz nie mordowal Hitler a jacys bezimienni SSmani? Pokrętna retoryka...

Gdyby ORI we wlasnej postaci zaatakowali nasza galaktyke to Pradawni by z miejsca ruszyli do boju.
Dodatkowo sa reguly ascendantow o ktorych w tym odcinku mowiono. ORI nie moze wkroczyc do naszej galaktyki ale to nie tylko jedna z tych regol, inna regola jest to ze pradawni nie dziela sie wiedza i karza tych co robia inaczej nie zwarzajac na nasze zycie (chociazby kara na Omie i miliony, jesli nie miliardy zabitych z rak Anubisa).

Reguly te sa po pierwsze nagminnie lamane. Zobacz nastepujaca sprzecznosc: jak sam piszesz, Pradawni rzekomo nie dziela sie wiedza. Tylko ze caly serial opiera sie na tym ze ci sami Pradawni pozostawiali we wszystkich swoich galaktykach swoje zabawki, i cala zabawa polega na tym kto pierwszy te zabawki odnajdzie. Wiec dla mnie albo Pradawni cierpieli/cierpia na schizofrenie, albo cytujac "Seksmisje" - 'Niezly burde* macie w tym Archeo, siostry' ! :bag:
Stawiam na te pierwsza opcje.
Konkludujac: Uwazam ze te wszystkie 'zasady' Pradawnych sa rownie plastyczne jak zasady Ziemian (inaczej serial bylby niezrozumialy). Rownie plastyczne = mozna je naginac.

I jeszcze jedno, odnosnie tej armii wojownikow Ori, o ktorej wspomniales. Kiedys o tym pisalem i tutaj faktycznie odniose sie do autorow filmu. Chcac zachowac ciaglosc serialu, autorzy musieli wymyslec kogos, kto zostanie uzbrojony przez Ori. Inaczej, ogladalibysmy po prostu pustke w kosmosie. Bo przeciez Ori nie maja cial. Podobnie Pradawni, dlatego oczekiwalbym w tym sensie wkroczenia do akcji Pradawnych ze Tauri czy ktos inny (Nox, Asgard) zostalby uzbrojony przez Pradawnych. Ale nie na tej nudnej zasadzie ze Daniel i Vala beda znowu kopac na wsi i wynajdywac kolejne artyfakty. Bo to juz jest nudne...
  • 0
Dołączona grafika

#55 jareck_i

jareck_i

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 17.07.2006 - |09:00|

Niewiem czy ktos poruszyl ten temat , z gory przepraszam jesli zostalo to napisane .

Odyseja i Korolew byly jednostkami klasy DEDAL . Wiec niech ktos mi powie co na tym 2 robily PIERSCIENIE ??
Nikt nie zwrocil na to uwagi ??

Z tego co mi wiadomo PROMETHEUS jedynie mial pierscienie . Reszta juz teleportery Asgardu .. . Czekam na opinie .
  • 0
Aurox 10.1 QuickSilver
PLD
FreeBSD
Mepis
Ubuntu

#56 vilijar

vilijar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 17.07.2006 - |09:32|

Jestem świeżo po obejrzeniu i szczerze mówiąc mam co do tego odcinka mieszne uczucia. Na razie napiszę co myślę, a jak obejrzę powtornie i mi się wszystko "ułoży w żołądku" to ewentualnie będę edytował.

Ocena 6,5
(Wedle niezmienianej od sezonów skali; 10 dostał u mnie jedynie genialny odcinek "Window of opportunity")

Na plus:
  • Średniowieczny klimat na okretach Ori - widać nawiązanie do pierwszych odcinków Sg-1, kiedy to okręty przwyższających nas technologicznie Goa'uldów wyglądały jak starożytne ziemskie piramidy, a po ich pokładach szwendało się wojsko w zbrojach rodem ze średniowiecza,
  • Adria - dziewczynka w czerwonym kapturku z żółtymi oczkami. Chwilami przeraża (pierwsze dwie rozmowy z matką), a chwilami rozśmiesza (widok kilkuletniej dziewczynki z chęcią mordu w oczach krzyczącej "Zabij go!", to jest to, co działa na moje zboczone poczucie humoru)
  • Vala i Daniel znowu razem, czyli jest wesoło. Ich dialogi bywją po prostu rewelacyjne. Plus to napięcie między nimi (jak za starych dobrych czasów pomiędzy Jackiem a Carter).
  • Bitwy w kosmosie i w atmosferze - dynamiczne, ładne i z rozmachem. Szkoda tylko trochę, że nasi padają jak muchy. I jeszcze scena podejmowania rozbitka, czyli jak to Mitchell ratuje Carter, świetnie pokazuje ogrom okrętów kosmicznych (miniaturowa postać w skafandrze na tle wielkiego kadłuba).
  • Mitchell narzekający jak dziecko, że Ori oszukują.
Na minus:
  • A może by tak w końcu wymyślic inne rozwiązanie kryzysowych sytuacji, niż teleportacja w ostatniej chwili? To już jest nudne, a powoli zaczyna być żenujące.
  • Przywódca Lucjan - jakim cudem taki paranoik i baran bez wyobraźni został przywódcą czegokolwiek, o tak wielkiej organizacji jak Przymierze już nie wspominając? Straszna niedoróbka scenariusza.
  • Zestresowany i przemęczony Bra'tac. Bezsensowne samobójstwo kompletnie do niego nie pasuje.
  • Niekonsekwencja, niedopowiedzenia i brak wyjaśnień. Np. gdzież to Mitchell nauczył się pilotować X-304? Na Ziemi mają jakieś symulatory, czy też pan pułkownik ma taki wrodzony dar. Dlaczego Orii zmarnowali cztery godziny w zwykłej przestrzeni? Któryś okręt był uszkodzony? Albo scenka z Landrym i Woolsleyem - po co to komu? Za mało materiału było na te 42 minuty? A jest jeszcze pare innych...
  • W sumie to brak jakichś wielkich niespodzianek - wszyscy cali i zdrowi i znowu razem. A na przełomie sezonów coś nieoczekiwanego to jest to, czego właśnie bym chciał.
W sumie:
  • Troche powrót do korzeni, czyli jesteśmy bez szans, a przeciwnika pokonać możemy tylko sposobem. Niestety scenarzystom jakby pomysłów lekko brakowało.
  • Z drugiej strony ciekawe rozwiąznie z obejściem kodeksu ascendentów przez Ori - mała (a wkrótce już nie taka mała) Adria to ciekawy wątek z ogromną ilością możliwych scenariuszy do rozwinięcia. Szczególnie jej związek z mamusią.
  • Czekam na powrót Jacka, przynajmniej w paru odcinkach. I na odcinek dwusetny - z zapowiedzi wynika, że ma nie być powiązanych z główną fabuła, a tego ostatnio troszkę brakowało. Takich perełek oderwanych o reszty.
  • Mam nadzieję, że będzie już coraz ciekawiej i scenarzyści psuć zabawy nie będą.

• 0

#57 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 17.07.2006 - |09:39|

Odcinek beznadziejny. Jestem zawiedziony tym odcinkiem. I po co było tyle czekać? Poprostu rozwiązania w tym odcinku są porównywalne do mody na sukces. Dno Dno Dno. Gorzej sie chyba nie dało zrobić. Przeciez mieli tyle mozliwosci i wybrali... NAJGORSZA. Zdecydowanie ocena 2/10
  • 0

#58 lukaszra

lukaszra

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów
  • Miasto= - 3 miasto - =

Napisano 17.07.2006 - |10:20|

siemka to moj pierwszy post ,,, odcinek mozna powiedziec taki w kit ,,, myslalem ze sie bardziej rozkreci ,, zoaczymy co bedzie dalej ,, a wlasnie kiedy kolejny ?? pozdrowki :clap:
  • 0

#59 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.07.2006 - |10:52|

siemka to moj pierwszy post ,,, odcinek mozna powiedziec taki w kit ,,, myslalem ze sie bardziej rozkreci ,, zoaczymy co bedzie dalej ,, a wlasnie kiedy kolejny ?? pozdrowki :clap:

następny w sobote okolo godziny 4-5 rano
  • 0

#60 Ronni

Ronni

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.07.2006 - |14:16|

Czyżbyś dopiero zacząl oglądać ten odcinek z Atlantisa ? :> bo mineło półtora godziny i nic nie ma w No Mans Land.

:)tak recenzji swojej nie napisalem ale wynika to tylko i wylacznie z braku czasu... mysle ze zaraz sie zabiore za pisanie :]

co do tego odcinka to im bardziej mi "przelezy" w glowie tym bardziej mi sie podoba :P

ciekaw jestewm czy dalsze odcinki tego sezonu beda rownie udane :)

Ogrodnik spojlerów się nie czyta :> chłopie spojler to same zło i psuje całą radość z przyszłego oglądania odcinka o którym się już wcześniej czytało bo wiesz co się stanie :/

Zgadzam sie w 100 % ja nie czytam i swietnie sie oglada :clap:

7 trochę naciągane :(
Przerażające jest ciągłe rozwiązywanie wszystkiego w "ostatniej sekundzie" - np. teleportacja...

no coz...to "problem" chyba nie tylko sg1 a wiekszosci produkcji - filmow akcji :]
moze po prostu staraj sie na to nie zwracac uwagi...mi to np nie przeszkadza

Odcinek beznadziejny. Jestem zawiedziony tym odcinkiem. I po co było tyle czekać? Poprostu rozwiązania w tym odcinku są porównywalne do mody na sukces. Dno Dno Dno. Gorzej sie chyba nie dało zrobić. Przeciez mieli tyle mozliwosci i wybrali... NAJGORSZA. Zdecydowanie ocena 2/10

mozesz jakos uzasadnic swoja ocene??
bo nie jestem sobie w stanie wyobrazic co tak bardzo Cie zrazilo!

Użytkownik Ronni edytował ten post 17.07.2006 - |17:33|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych