Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wolkani i inne rasy w Star Treku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#41 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.02.2004 - |22:50|

Ano dlatego, ze takze efekty kiedys byly nizszej klasy, nie mozna bylo sobie pozwolic na takie dopieszczenie szczegolow w charakteryzacji, jak dzis.Najwazniejsze, ze Klingoni w kazdej serii sa praktycznie tacy sami - jako rasa. To, ze maja inne czola nie cyzni z nich zupelnie odrebnej rasy od tej, ktora sa.Tak wiec radze po prostu olac ten maly szczegol i nie zawracac sobie nim glowy bo Klingoni ze starszych serii i Klingoni z nowszych serii - to ciagle ci sami Klingoni, a chyba to jest wazniejsze, niz drobna roznica w charakteryzacji?

Niezgodzę się z tobą , to jest coś wiecej niż szczegóły charakteryzacji . Jesli tak by było , to Klingoni w tm odcinku kiedy Sisko i paczka cofają się w czasie , nie zaczeli wypytywać Worfa o różnice jakie zaobserwowola , a i Worf by się nie wymigiwał od odpowiedzi . To jest coś innego niż niedociągnięcia charakteryzacji , chociaż na początku mogło tak być , lecz pużniej mogli stworzyć do tego jakąs historię.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#42 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 23.02.2004 - |14:15|

Niezgodzę się z tobą , to jest coś wiecej niż szczegóły charakteryzacji .  Jesli tak by było , to  Klingoni  w tm odcinku kiedy Sisko i paczka cofają się w czasie   , nie zaczeli wypytywać Worfa o różnice  jakie zaobserwowola , a i Worf by się nie wymigiwał od odpowiedzi . To jest coś innego  niż niedociągnięcia charakteryzacji , chociaż na początku mogło tak być , lecz pużniej  mogli stworzyć do tego jakąs  historię.

Mogli, ale nie koneicznie musieli. Moze to taki chwyt coby w jakis sposob wytlumaczyc niedociagniecia charakteryzacji ?
Swoja droga Worf i jego znajomosc Klingonow mocno mnie zastanawia.. O ile mi wiadomo jest on jedynym Klingonem w Gwiezdnej Flocie i to wychowywany przez ludzi zdaje sie. Nie mial jakiejs specjalnej stycznosci ze swoimi ziomkami, procz kilku okazjonalnych sytuacji. Skad wiec wie tyle o swojej rasie, o roznicach miedzy nimi etc ? Troche zastanawiajace, ale musze przyznac, ze duzo DS9 nie widzialem, a to co widzialem wspominam jak przez mgle, wiec mzoe to gdzies bylo wyjasnione, nie wiem.

Użytkownik Drow edytował ten post 23.02.2004 - |14:16|

• 0

#43 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.02.2004 - |15:44|

Drow, masz bardzo racjonalne podejście do tematu. Na pewno jest tak jak mówisz, pojawiły się lepsze możliwości charakteryzacji i z nich skorzystano. Jednak musiała się pojawić jakaś próba wyjaśnienia tej różnicy. Zwłaszcza po tym jak w jednym odcinku pojawili się Klingoni obydwu typów. Twórcy odcinka też uważali, że sprawy nie można zbyć milczeniem. Dlatego wstawili tę krótką wymianę zdań. Mogli by oczywiście zrobić że, że Klingoni z przeszłości wyglądali by tak jak "współcześni", ale to by się kłóciło z wizją świata Kirka. Zadałem pytanie, bo chciałem poznać czy jest jakaś oficjalna wersja tej różnicy. Byłem też ciekaw co to za eksperyment spowodował tę diametralną zmianę wyglądu. Gdybyś się kiedyś dowiedział to napisz do mnie. :D

Worf bardzo interesował się kulturą swoich rodaków. Jako dziecko jadał tylko Klingonskie potrawy. Nie jeden raz przebywał ze swymi rodakami, lub w ich państwie. Ciągnie swój do swego. :D Zdaje się, że nawet na przepustki wybierał się do "ojczyzny". Kiedyś spędził tam kilka miesięcy medytując w jakimś klasztorze. To chyba w tedy Sisko wezwał go na stację. Tak więc Worf dobrze się orientuje w sprawach Klingonskich.

Użytkownik M.M edytował ten post 23.02.2004 - |15:45|

• 0

#44 QbaH

QbaH

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 23.02.2004 - |21:27|

najbardziej prawdopodobna wersja to ta, ktora podal Coen. czyli klingoni stacjonujacy przy granicy federacyjnej po prostu dokonali zmian kosmetycznych, by ukryc, zamazac swoja prawdziwa nature i wyglad. nie zapominajcie, ze wtedy stosunki miedzy UFP a KSO byly bardzo napiete! ba, nawet w jednym momencie wybuchla wojna! jednak w ST:TMP juz trwaly rozmowy pokojowe, wiec klingoni nie musieli nic chowac... dlatego pokazali swoje prawdziwe 'ja'.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych