Ostatnio oglądałem odcinek 1x12 na TVP1 i tam też pojawia się ptak, a raczej jego głos. Tuż przed, albo po bójce Jacka z Ethanem słychać charakterystyczny odgłos wydawany przez "papugę". Być może słuchałem na siłę, ale wydawało mi się, że ptak wykrzykuje imie Jack
A co do samego gatunku ptaka to mam teorię.
Wg mnie może to być ptak z rodzaju skua. Świadczy o tym kilka faktów:
a) Ptak ten jest znany z tego, że gdy ktoś go zaniepokoi w gnieździe potrafi rzucić się na niepokojące go zwierzę lub człowieka. Jednakże zamiast zaatakować przelatuje nisko nad intruzem robiąc to w sposób niemal identyczny jak "papuga".

Skua jest także interesującym przypadkiem dla genetyków, a więc może interesować także Dharmę. Istnieją dwa gatunki skui, które różnią się znacznie wyglądem (jeden z tych gatunków ma charakterystyczny ogon z dwoma długimi piórami jak "papuga"). Mimo różnicy w wyglądzie mają one niemal identyczny kod genetyczny (najmniejsza różnica między dwoma gatunkami). Stwierdzono także że łatwo dostosowują się do nowych warunków (Extreme Climate Changes z mapy Kelvina

) i występują w różnych typach klimatu.
c) Skua jest zwierzęciem mającym największy zasięg występowania na południu i dla ludzi prowadzących wyprawy na biegun południowy jest symbolem nadziei. Więc jeżeli prawdziwa jest teoria o położeniu wyspy za kołem podbiegunowym to skua do niej pasuje.