Ktos tu twierdzil, ze bron i okrety B5 maja lepsze podbudowanie naukowe niz ST? No panowie, nie rozsmieszajcie mnie. Bron trekowa to parodia nauki, co do reszty to kwestia dyskusji, ale B5 ma tez duze osiagniecia w tej dziedzinie. Przyklad? Prosze bardzo.
Laser Omegi. Wg B5W (kanon B5) te czerwone wiazki to lasery. To czemu je widac?? I dlaczego (wg ksiazki) poruszaja sie z predkoscia "niemal" tak duza jak predkosc swiatla. Laser to wiazka swiatla, wiec nie moze poruszac sie wolniej.
Albo moj kandydat nr 3: Centauryjskie dziala jonowe. Jony maja to do siebie, ze maja ladunek. Poniewaz wykorzystuje sie jeden mechanizm i jeden pierwiastek jako "amunicje" wszystkie maja tak sam. To jakim cudem ne rozlatuja sie po przeleceniu pol metra?? To samo dotyczy dzial plazmowych EA - plazmy nie da sie utrzymac w skupieniu dluzej niz ulamek sekundy. A tam pociski sobie leca i leca.
2) to Minbariski conwerter antymaterii - dzialo ktore zmienia materie w antymaterie. Ciekawe jak
A nr 1) to, tez minbarski, disruptor. Taki jak w treku - rozbija atomu i powoduje reakcje lancuchowa niszczac cel. Ma maly zasieg (parenascie metrow) wiec wykorzystywany jest w walce wrecz. Ciekawe jak sie ma okolica po takim manewrze. Zmiana w energie calego czlowieka to uuuu.... nie sie wspolczesne glowice atomowe schowaja
Trek przynajmniej wyjasnil brak efektow ubocznych transferem materii i energii do innego wymiaru
Wiec mi nie kadzic ze B5 jest taki naukowy
a swja droga, jak to jest ze piloci furii nie odczuwaja zadnych przeciazen?? powinno ich tam niezle prasowac w tych kabinach
I dlaczego ludzie w sekcji rotacyjnej omegi nie rzygaja
----------------
A co do najladniejszego okretu - Nova - duza, brzydka i ma wielkie dziala - czyli wyglada tak jak powinien okret wojenny
----------------
Porownac okrety ST i B5?? Pils bardzo. Najwieksza zaobserwowana moc disruptora (romulanskiego) czy fazera (defiant) to 1 Teratona na sekunde. W B5 (Battlecrab): ~2,5 Gigatonyna sekunde. Ktos chce o czyms dyskutowac
-----------------
http://www.babilon5.pl - moja stronka z porownaniem (1000=Omega) okretow B5. na razie tylko centauri, ludzie i narn - i moje opowiadanko w tym swiecie
Użytkownik Zarathos edytował ten post 12.05.2005 - |08:46|