Odcinek 037 - S03E04 - Exodus (Part 2)
Napisano 25.10.2006 - |14:11|
Oczywiscie latwo to napisac ale domyslalem ze kacey nie jest prawdziwa corka Starbuck, lecz niewykluczone ze z pobranych od niej "rzeczy", gdy byla ranna, cos sie kiedys w serialu "urodzi" w sensie, ze byc moze w 5 sezonie poznamy 15 letnia corke Kary
Najbardziej podobaly mi sie sceny pojawienia sie BSG na NC oraz moznego "wejscia" Pegasusa i jego akcji skierowanej przeciwko BS Cylonow.
Tigh jest w tej chwili postacia tragiczna, wszyscy skandowali co zrozumiale "Adama, Adama", lecz on nie mniej przyczynil sie do polaczenia ludzi (a na pewno wiecej stracil - zona, oko)
Ciekaw jestem jak dlugo Boomer od Helo bedzie pomagala ludziom i czy w odpowiedniej chwili nie wlaczy sie jej znowu lampka "kill Adama or Roslin". W kazdym razie odcinek byl wspanialy, caly serial jest wspanialy, warto czekac na kolejne!!!
Napisano 25.10.2006 - |14:57|
Bez sarkazmu - ok .Bez sarkazmu - prosze, wytlumaczcie mi jak ja mam ogladac fragment gdy Adama goli wasy aby zrozumiec glebie tej sceny???? Stanac na glowie? Ja tego na prawde nie rozumiem....
Pisze serio - co Wy w tym widzicie??
Pzdr.
Zgolenie wąsów to nie tylko zmiana wyglądu - na taki jaki był przed "wyborami" . To również pokazanie ze w psychice Adamy coś się zmieniło - zobaczył szanse dla siebie , floty , ludzi których uratował .
Napisano 25.10.2006 - |15:15|
Napisano 29.10.2006 - |18:37|
Ja wiem czy takie zaskoczenie?9,0
(tak naprawdę jedyne zaskoczenie to Casey, czyli "córka" Starbuck - myślałem, że jest Cylonem, a nie czyimś dzieckiem).
Przeciez widac bylo ze ta dziwczynka jest troche za stara. Powinna byc w wieku Hery (a nawet mlodsza), czyli 1 - 2 lata (nie pamietam ile czasu to juz bylo), a tu wyglada jak starsza siostra
BTW. Wydaje mi sie, ze Hera jest tez troszke za mala.
Użytkownik Megowski edytował ten post 29.10.2006 - |18:39|
Napisano 31.10.2006 - |09:41|
Co prawda w niektórych momentach trochę przewidywalny odcinek jak np. kiedy Galactica jest ostrzeliwana i wydaje się że to już koniec, mamy oddalenie i widzimy nadlatująego Pegasusa. Przewidywalne ale jakie piękne. I właśnie za to dycha.
Napisano 10.11.2006 - |01:33|
sezon 1 i 2 obejrzałem w ciagu 2 tygodni teraz ogladam 3
dzisiaj własnie doszedłem do odcinków EXODUS naprawdę swietne 2 czesc to juz BOMBA
ale nurtuje mnie własnie to co ktoś napisał wczesniej
- dlaczego Pegasus nie wykonał skoku?
podczas walki Galactica narzekała na napęd FTL
PEGASUS ostro walił w BaseShipy ale FTL miał sprawny więc własnie dlaczego nie wykonał skoku ?? :>
może tutaj jest malutki chaczyk że Lee może być jednak Cylonem i dlatego pozwolił na zniszczenie Pegaza ,i Pozwolił przetrwać słabszej Galactice . :/
Mozna by tutaj długo pisac na ten temat troszke sie zasmuciłem widząc jak Pegaz ulega zniszczeniu NIEEEEEEEEEEEEEE
Napisano 22.11.2006 - |14:44|
Taa najlepszy odcinek jaki widziałem.
Poczatek 3 seazonu był niezbyt ciekawy ale po tym odcinku wymiękłem, ten odcinek oglądałem chyba z 5 razy, mało tego efekty są poprostu niesamowite:
++++++ przebicie się Galactici przez atmosfere i niesamowity skok, oraz podkład muzyczny !!!
+++++ scene gdy Galactica już się niby poddała (widok gdy jest cały w ogniu)
++++ spoko wejście Pegasusa oraz pokazanie jego artyleri
+++ scene gdy Pegasus wbija sie w Baseshipa, oraz wybuch silników Pegasusa
++ podstęp z wabikami
+ i za to że wszystko jest po staremu
- że cyloni zabrali dziecko
-- za zniszczenie i poświęcenie pegasusa
Użytkownik Kermit edytował ten post 22.11.2006 - |14:46|
Napisano 06.12.2006 - |01:36|
Ocena: 10
PLUSY:
+ bardzo dobry początek odcinka, wydawało się, że zobaczymy od razu akcję, a zamiast tego mamy bardzo interesującą scenę pożegnania Saula z Ellen. Rewelacyjny był pułkownik, jego wymowna cisza wiele znaczyla; Ellen ciągle się tłumaczyła, i do końca nie spodziewała się co ją spotka po wypiciu tego napoju. Sprawiedliwości stało się zadość, Ellen musiała za swoje grzechy zginąć, i w sumie dobrze. Nigdy jakoś nie przepadałem za tą postacią.
+ jak zwykle Duala odnalazła się w roli psychologa adamowskich umysłów. Zawsze dobrze umi odczytać, co leży w głowie i sercu Lee bądź Williama.
+ wow, brawo dla Gaiusa :clap: Kompletnie mnie zaskoczył swoją pewnością siebie, zdecydowaniem i stanowczością w scenie, w której kazał się wynosić Cylonom z planety. Czyżby sam był świadom tego, jak wiele zła wyrządzili Cyloni na planecie, na którą rozkazał lądować i osiedlać się właśnie Baltar.
+ piękne efekty komputerowe w czasie całej zadymy. Brawo dla speców od grafiki i animacji :clap:
+ ryzykant z tego admirała Adamy, no no. trzeba przyznac, że sprytnie to wykombinował, zmylenie cylońskich radarów, wciągnięcie myśliwców do siebie a potem nagły skok do samej atomsfery Nowej Capricy.
+ plus dla Cylonów, za perfekcyjnie przeprowadzoną mystyfikację z Kacey Ja sam uwierzyłem, że to może być córka Cylona i Starbuck, a sama Kara to już była w pełni oddana tej dziewczynce. Mimo moich przewidywań, nie zmieniła swojego stosunku do Leobena, co jednak pokazuje niezłomność charakteru Kary. Jednakże Cyloni mogą uznać, że eksperyment się udał.
+ znów wracamy do starej formuły serialu, czyli BSG + statki cywilne wloką się po kosmosie, w poszukiwaniu Ziemi. Cz to dobrze, chyba tak. Tego oczekiwałem, i tego bardzo chciałem po ostatnim odcinku 2 sezonu. Wtedy byłem pewien, że na zawsze ten serial zmieni swoje oblicze. Cieszę się, że tak się nie stało
+ najlepsza scena odcinka - czyli powrót ludzi na BSG; Stabuck poznaje prawdę o Kasey, Adama wita się z synem i najlepsze, powrót na pokład pułkownika Tigha, który przez te 6 miesiecy bardzo sie zmienił (widać to w scenie rozmowy Tigha z Adamą, i wtedy jak Adama jest podrzucany do góry i spotyka się wzrokiem z Saulem)
+ gorycz porażki na twarzach Cylonów po stwierdzeniu przez "ósemkę" że "Adama is back" - bezcenne
+ wielki plus to muzyka w tym odcinku (zarówna ta nowa, jak i stare kawałki z 1 i 2 sezonu)
MINUSY:
- dość dziwne było to, że gdy Cyloni uciekali statkami z planety, to jednak zapomnieli o Colonial One. Tak jakby zostawili ludziom w prezencie cały dobry statek.
- wielka szkoda, z powodu utraty hybrydowego dziecka Trzeba było bardziej je chronić!
- zdecydowanie zabrakło walk na ulicach Nowej Capricy. Widzieliśmy tylko kilka ostrzałów niewiadomo skad, z brakowało starć między Centurionami a ludźmi, ewentualnie między Cylonami w ludzkiej postaci a ruchem oporu.
- brak zaskoczenia w momencie pojawienia się Pegasusa, w zasadzie od sceny romowy Lee z Dualą było to wiadomo, a na 100% po tym, jak admirał Adama w połowie odcinka powiedział "to koniec"
- nawiązując do powyższego, nie podobała mi się przemowa Adamy w połowie odcinka, gdy mówi, że to był zaszczyt służyć z takimi ludźmi, ito już koniec. Trochę było to zbyt patetyczne, szczególnie gdy było wiadomo, że cała ta scena nie będsie dużo znaczyło, gdyż i tak zaraz musi pojawić się kochający i łamiący rozkazy syn Adamy
Użytkownik Halavar edytował ten post 06.12.2006 - |02:00|
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 08.12.2006 - |21:25|
Napisano 15.12.2006 - |02:17|
Napisano 15.12.2006 - |15:35|
mr_gm
Poczytałem sobie posty na temat tego odcinka i jak zwykle zawsze znajdzie się grupka malkontentów-jasnowidzów powtarzająca swoją mantrę PRZEWIDYWALNE, JA WIEDZIAŁEM, ŻE TAK BĘDZIE itd. i tak co odcinek, co ciekawe swoją wiedzę ogłaszają zawsze PO obejrzeniu, a nie PRZED. Aby serial był NIEprzewidywalny to chyba trzeba by było uśmiercić głównych bohaterów, nagle zakończyć serial i iść do domu . Widać słaby ze mnie Sherlock Holmes, bo ja jakoś nie wiem, póki nie obejrzę, jak zakończy się każdy odcinek i zawsze jestem ciekawy tego końca.
Widzisz bo osoby które twierdzą "PRZEWIDYWALNE, JA WIEDZIAŁEM, ŻE TAK BĘDZIE" poprostu oglądają ten serial bez powagi i zrozumienia, oglądają go muwiąc krótko Z NUDÓW!!! bo niemają co robić a serial niby taki siaki. Moim zdaniem serialu nieda się przewidzieć, można się tylko domyślać np:to że znajdą ZIEMIE. Ja uważam że serial jest znakomity i tyle. Jeżeli się myle to niech mi BÓG wybaczy.
Napisano 03.01.2007 - |19:50|
Genesis
Napisano 20.03.2007 - |19:50|
Napisano 23.04.2007 - |10:37|
Po tym wstępie przejdę do rzeczy. Na reszcie skończyła się ten okres Nowej Capriki, od 2x19 do 3x04- dla mnie to koszmar. Zupełnie nie jestem w stanie pojąć tego pomysłu. Szło całkiem dobrze już myślałem, że dojdzie do wojny domowej wśród Cylonów i wszystko się rypło.
Nagle lądujemy na planecie i mamy okupację oraz sceny niczym z Drugiej Wojny.
Zachowanie Cylonów podczas okupacji to już dla mnie czysta niedorzeczność, czy ktoś jest w stanie mi wyjaśnić co do cholery oni chcieli zrobić. Z dialogów nie jestem w stanie wyciągnąć nic, zero logiki, jakiś bełkot szóstki (ona zresztą zawsze pierdzieli od rzeczy). Musiałem się wyładować, jeszcze dodam że cały wątek religijny jak do tej pory to całkowita porażka- bełkot, po trzykroć bełkot.
Czy to miało być jakieś polityczne nawiązanie- nie wiem.
Zamiast tego wolałbym już problemy społeczne wewnątrz floty, bo jak na razie wątek ten jest płytki i niewyraźny.
Oby więcej nie było takich wyskoków, w moim odczuciu strasznie zepsuło klimat. Taka czarna dziura w całkiem niezłej jak do tej pory fabule, żeby tylko nie pochłonęła ona serialu.
Napisano 06.03.2008 - |22:13|
Sceny piekne.. Wzruszenie w oczach, gdy BSG wszedl w atmosfere i wypuscil wszystkie vipery.. I potem skok. Trzask. Swist powietrza.. Łups..
Bardzo ladnie skrojone sceny.
Tak w ogole to zauwazyliscie ile w tych obu odcinkach bylo tych Guest Star, Special Guest Star.. - to Cyloni byli?? hehe
Napisano 20.01.2009 - |14:28|
Zapomniałem wcześniej wspomnieć. Sharon odzyskała zaufanie Adamy. Ciekawe jak zaregauje kiedy okaże się że jej dziecko naprawdę żyje. Chociaż narazie wpadło w ręce Cylonów.
Baltar przechodzi samego siebie. W zasadzie Gaeta dobrze go na końcu określił.
I nie pomyliłem się co do dziewczynki, która niby miała być córką Kary. Od razu wiedziałem że Leoben ściemnia żeby ją do siebie zbliżyć co i tak pewnie nigdy by mu się nie udało. Szkoda tylko bo widać było, że przywiązała się do dzieciaka.
Pułkownik Tigh pozbył się swojej żony, która przekroczyła cienką linię, na któej balansował ich związek. W zasadzie trochę jej szkoda chociaż nigdy specjalnie nie lubiłem tej postaci. Chyba że była Cylonką i zrobi come back ... w końcu Baltar robiąc jej test wyraźnie dał do zrozumienia że coś ukrył. Albo po prostu się zgrywał
Napisano 24.03.2009 - |09:51|
Jeśli wcześniej podobała się postać Tigh'a, tak teraz uważam, że jest świetna, dobrze zagrana, bardzo charakterystyczna. Mógłby zostawić brodę, pasuje mu.
Starbuck jednak oszukali i zagrali na jej uczuciach. Ciekawe co będzie z Gaiusem.
Ode mnie 10/10
Napisano 21.05.2010 - |14:33|
Oh my Gods!!! Rozbębnili "Pegaza" pociągną za sobą 2 base shipy a wcześniej wysadził chyba jednego.
Cylioni mają Herę Oh my gods! Gaius dostał miejsce w transportowcu do ewakuacji, brawo cylioni
Dziecko nie było Starbuck ktoś słusznie wcześniej to zauważył, dlaczego Geeta NIE STRZELIŁ :/
No i ta ucieczka z statku cyloni maja zeza chyba albo ich nei zauważyli, ale szkoda że udało im się uciec to nie było takei hopsiup i już...
Stracili Pegaza, stracili mnóstwo ludzi czy mają jakieś szanse na dalszy lot ?? ilu ich pozostało gdzieś tam się pojawiło się że jest ich 20 000 ilu przeżyło "ewakuację" ??
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda
Napisano 13.07.2010 - |00:51|
Szkoda tylko że stracono Pegasusa I faktycznie okupacja przedstawiona jak Irak, serial mocno przesiąknięty aluzjami do współczesnej sytuacji geopolitycznej, jak najbardziej na plus
9,5/10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych