Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 036 - S03E03 - Exodus (Part 1)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (105 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (14 głosów [14.89%])

Procent z głosów: 14.89%

2. 9,5 (17 głosów [18.09%])

Procent z głosów: 18.09%

3. 9 (23 głosów [24.47%])

Procent z głosów: 24.47%

4. 8,5 (13 głosów [13.83%])

Procent z głosów: 13.83%

5. 8 (16 głosów [17.02%])

Procent z głosów: 17.02%

6. 7,5 (6 głosów [6.38%])

Procent z głosów: 6.38%

7. 7 (3 głosów [3.19%])

Procent z głosów: 3.19%

8. 6,5 (1 głosów [1.06%])

Procent z głosów: 1.06%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [1.06%])

Procent z głosów: 1.06%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 20.01.2009 - |14:17|

No i to jednak nie Cyloni strzelali. Teraz już nie ma odwrotu i walka o opuszczenie Nowej Caprici rozpoczyna się na dobre. W zasadzie jak każdy dwuczęściowec pierwszy epizod bardziej skupia się na wprowadzeniu do tego co ma nastąpić.
  • 0
don't try

#42 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 21.05.2010 - |13:42|

9/10

Dobry odcinek świetne zwroty akcji na razie wszytko idzie po myśli kolonistów, ale jak widać 3(xena) zasiała wątpliwości u Sharon Agathon... ciekawe czy Sharon Valleri dołączy do rebeliantów, czy 6-caprcia pomoże rebeliantom i czy ludzie nie rozwalą głowy doktorka. Podejrzałem że użyją jednak atomówki którą straszyli...hymm ciekawe jak to wszystko się potoczy.

Zakończyła mnie szybkość z jaką się odrodzili mieli niemieć elektryki przez 2 tygodnie ( był taki mały zamach) no chyba, ze statek jest gdzieś na orbicie.
Sam Gaius zaczyna się stawiać cyloną no bravo teraz niech ma wyrzuty sumienia i strzeli sobie w łeb, pewnie pojawi się jego wyimaginowana lala i go będzie odwodzić ale on strzeli i po problemie...ach to by było wspaniałe gdyby pozbyli się tego mordercy ludzkości
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#43 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.09.2010 - |09:20|

Odcinek spokojniejszy, ale miał kilka niezłych momentów. Traktuję go jako wstęp do niezłej rozpie*duchy ze strony Galactiki no i może ludzi na NC.
Ten początek to chyba faktycznie błąd scenarzystów. Jak ktoś juz wcześniej zauważył strzały padły podczas biego Cally, aż tu nagle Tyrol mówi żeby zaczęli strzelać dopiero na jego sygnał w momencie kiedy on złapie Cally i będą bezpieczni. Ktoś nie do końca to wszystko przemyślał.
Co do żony Tigha to wychodziła już obronną ręką z podobnych opresji, więc teraz też nie powinna mieć problemów.
Wątek Starbuck strasznie przynudza póki co, więc może to i lepiej, że nie ma jej za dużo w serialu.
Co do Baltara to cos czuję, że nie zginie. Uratują go bo okaże się do czegoś pomocny.
Ogólnie odcinek na 8/10, ale czuję, że w przyszłym odcinku ta ocena podskoczy do maksymalnej.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:34|

• 0

#44 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 15.12.2011 - |21:50|

Gdyby nie kiepskie rozwiązanie początkowych scen byłby to całkiem dobry odcinek, ale pierwsze 10 minut to myślałem, że oglądam epizod niby taki sam jak drugi, ale zarazem zupełnie inny. Nic tam nie pasowało. Strzały były później, Cally biegła zupełnie po innej nawierzchni, ogólnie czasowo nic nie grało.
Dalej było lepiej, Sharon wykonała niezłą misję, chociaż poszło jej zdecydowanie za łatwo. Jej dziecko żyje i tutaj myślę, że może być najciekawiej.
I jestem w szoku widokiem Apolla - momentami wydaje mi się że to inny aktor - przytył chyba ze 30 kg conajmniej.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#45 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 03.03.2012 - |21:46|

Tak początek to trochę wykombinowany sposób scenarzystów jak się wydobyć z trudnego położenia w jakim się sami postawili na końcu odcinka. Za dużo znanych postaci było w grupie żeby egzekucja mogła się udać. No i nie tylko nieścisłości były ale i powtórzone całkowicie sceny z poprzedniego odcinka.

Nie wiem co myśleć o snach proroczych Trójki. Inaczej jakoś nie mogli wprowadzić Hery z powrotem do gry?

Odcinek przygotowujący grunt pod następny, gdzie mam nadzieje będzie jedna długa akcja ucieczki.
  • 0

#46 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 11.03.2012 - |21:49|

Spotkanie z odcinkiem po latach nadal bardzo emocjonujące. Początek fatalny, jakaś jedno wielkie montażowe i scenariuszowe nieporozumienie. Potem już coraz lepiej. Mnóstwo coraz bardziej mrocznej i fascynującej muzyki.

Z elementów dochodzenia do sedna wątków mistycznych wiele się dzieje. Trójka (Xena) staje się odpowiednikiem Roslin - ma wizje. Sposób przekonania Trójki do prawdziwości przekazu jest karkołomny. Trójka traci wiarę. A jej wizja kieruje ją do politeistycznej wyroczni ludzi. Co ciekawe owa wyrocznia, przkazuje informację z adnotacja, że pochodzi ona od tego kogo czci Trójka. (co jest swoistym absurdem). Wychodzi na to, że istnieje jakieś niezależne źródło owej wizji, a sposób jej przekazania to gra pozorów, mająca utwierdzić odbiorcę, że jest to wizja prawdziwa. Skutek został odniesiony - Trójka w konfrontacji z Sharon Agathon - przekazuje tę informację.
Przypomnę w poprzednich odcinkach falowa Szóstka - nie wie, że Hera żyje. Hmmmmm?
Przesłanie wobec Trójki mówi, że kiedy przejmie ona Herę - pozna czym na prawdę jest miłość (to chyba też wabik, lub stwierdzenie faktu - bo owa prawdziwa miłość jest obsesją cylonów na tym etapie).

Z kolejnych ciekawych rozwiązań fabularnych była prezydent do ochrony Hery wyznacza Andersa, który z kolei deleguje zadanie na dwóch partyzantów.

Chyba pierwszy raz mamy pokazane "cylońskie łącze" - Sharon kładzie ręce na świetlnym tablecie.

Wreszcie Ellen wpada - ojej, pamiętam jak ja jej nienawidziłem. Fantastycznie napisana i zagrana postać. Ale cała zabawa dopiero w następnym odcinku ;)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 11.03.2012 - |21:54|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych