Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 035 - S03E02 - Precipice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (111 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (25 głosów [26.04%])

Procent z głosów: 26.04%

2. 9,5 (19 głosów [19.79%])

Procent z głosów: 19.79%

3. 9 (24 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

4. 8,5 (9 głosów [9.38%])

Procent z głosów: 9.38%

5. 8 (9 głosów [9.38%])

Procent z głosów: 9.38%

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (2 głosów [2.08%])

Procent z głosów: 2.08%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (2 głosów [2.08%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [1.04%])

Procent z głosów: 1.04%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [1.04%])

Procent z głosów: 1.04%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [2.08%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (2 głosów [2.08%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 01.03.2012 - |21:58|

Odcinek lepszy niż premiera, zdecydowanie. Zaskoczenie, że Jammer żyje w poprzednim odcinku wydawało mi się, że był gdzieś w pobliżu Ducka na tej ceneromiii, ale widać że on już dawno złożył ślubowania. No i dobrze, bo jego perspektywa też jest bardzo pomocna.

Geata najwięcej pomaga, a szef traktuje go jak zdrajcę. Także Geata ma swój własny wątek i dostarcza kolejnej perspektywy na wydarzenia.

Co do Starbuck to mi się wydaje, że ona ma już plan jak się wydostać udając, że dziecko przekonało ją do Leobena ostatecznie.
  • 0

#42 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 08.03.2012 - |22:49|

Odcinek ze wszelkimi odcieniami czerni i szarości.

Nie lubię tych odcinków na NC. Nie dlatego, że są złe. Przeciwnie. Odrzuca mnie emocjonalna perfidia i beznadziejność tamtej rzeczywistości, która się udziela widzowi. To wielki plus tych epizodów. Sprawdza się mroczne przeczucie Boomer - która w finale sezonu drugiego ma przeświadczenie, że nadchodzą straszne czasy. Cała ta historia z misjami samobójczymi, wyrafinowanie z metodą psychicznego znęcania się nad człowiekiem: "z farmy odzyskaliśmy twoje jajeczka", kolaboracja ...ech - jak z podręcznika historii i opowiadań dziadków o drugiej wojnie i stalinizmie. Scenarzyści świetnie odrobili lekcję z historii.

Charyzmatyczny Pierwszy jako przywódca powstania - doskonałe dialogi, szczególnie w rozmowie z byłą prezydent, która sprzeciwia się zamachom samobójczym. Po tylu latach pamiętałem ten fragment. Nawet mamy rozmowę Boomer (tej od zamachu na komandora) z Cally (która ją zastrzeliła) w celi. Co ironiczne, jest to interwencja na prośbę człowieka z kolaboracyjnej policji. I jest to scena, w której rola egzekutora się odwróciła.

Jest i humor, ale dla odmiany cyloński. Wymuszając na Baltarze podpis pod listą ludzi do egzekucji, cylon-ateista tj brat Cavil z pełną ironią i gestykulacją mówi, że podpis Baltara jest potrzebny: "...twój tyłek, to nasza wymówka, gdyby Bóg wypytywał o popełnione morderstwa".
Baltar podpisuje dokument, będąc na muszce (falowa Szóstka, przyzwala na to - lepiej przeżyć, by móc walczyć później). Co uszło kiedyś mojej uwadze, asystent - Gaeta nie był przy tym obecny.

Tymczasem Admirał wciela do służby swoją Boomer - czyli Sharon Agathon. Pada najlepszy dialog w tym epizodzie.
-Skąd pan naprawdę wie, że może mi zaufać?
- Nie wiem. To jest właśnie zaufanie.

Wreszcie Zarek, który w rozmowie z Roslin, żałuje że, ta jednak nie sfałszowała wyborów.

I na koniec te strzały - i niepewność. Oglądam to kolejny raz i wiem, co będzie dalej, ale emocje i tak się udzielają. Świetny odcinek.

Całkowicie z pamięci uszło mi, że to już w tym odcinku prowadzono informację, że blaszaki mają specjalny program blokujący ich niektóre funkcje - mają służyć ludzkim modelom. Jak na ironię - co zauważył Admirał.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych