Skocz do zawartości

Zdjęcie

Książki polecenia warte

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#41 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 22.08.2006 - |13:16|

dla mnie najlepszą książką MacLeana są i będą "Partyzanci"; gorąco polecam :clap:
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#42 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 01.09.2006 - |17:06|

Orson Scott Card - Gra Endera - powieść, którą mogę otworzyć na losowo wybranej stronie i pewny jestem, że nie odłożę póki nie doczytam do końca [ mały problem gdy jest to przedostatnia strona :) ]
Następne tomy czyta się siłą rozpędu - wiecie jak to jest - znani bohaterowie; nowe sytuacje :) - w końcu to forum miłośników seriali :)
  • 0

#43 swordancer

swordancer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 02.10.2006 - |09:56|

Dodam jeszcze

Wiliam Gibson cykl ->Neuromancer, Graf Zero, Mona Lisa Turbo - moje ulubione książki - gorąco polecam szczególnie jak ktoś lubi cyberpunka
A. Sapkowski saga o wiedźmnie - o czym jest to chyba przypominać nie muszę
Orson Scott Card saga o Alvinie Stwórcy - druga po Grze Endera super seria - choć całkiem inna to równie dobra
McCaffrey Anne - PERN - cykl o jeźdźcach smoków - jestem przy 3 tomie i napewno przeczytam resztę
Harry Harrison cykl o Stalowym Szczurze - sama akcja napisana naprawdę fajnym stylem
  • 0

#44 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 02.10.2006 - |12:56|

McCaffrey Anne - PERN - cykl o jeźdźcach smoków - jestem przy 3 tomie i napewno przeczytam resztę

Podobnie mówiłem o Andre Norton i jej książkach ze świata czarownic ;) Poddałem sie po chyba 30 tomie, wtórnosci juz tylko były i nic nowego.
Dobrze, że Pern jest krótszy :D
  • 0

#45 Miniak

Miniak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • Miastopomorze

Napisano 06.10.2006 - |11:30|

Witam,

A ja polecam książki Dean R. Koontz. Naprawdę mroczne horrory i s-f. Piosownia D.R.K jest jedyna w swoim rodzaju. Buduje piękne zdania :) współczuję tłumaczowi :D.
Pozdrawiam,
Miniak.
http://pl.wikipedia..../Dean_R._Koontz
  • 0

#46 Bayron

Bayron

Dezerter

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 07.10.2006 - |16:01|

Dziwie sie, ze (chyba) nikt z was nie polecil swietnych ksiazek tych panow:
George R.R. Martin - saga "Pieśń lodu i ognia"
oraz
Erikson Steven - saga "Malazańska księga poległych"

Oba cykle, sa wg mnie obowiazkowe, jezeli sie lubi dobre fantasy.
  • 0

#47 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 08.10.2006 - |20:22|

I tom Achaji był jeszcze niezły; ale II i III były znacznie gorsze; BTW autor dążąc zapewne do uprawdopodobnienia języka tak go zwulgaryzował, że to wyglądało na parodię; sam bym tej książki nie polecał;

Mi tam nie tyle przeszkadzał wulgarny język (chociaż sam takiego nie używam prawie nigdy) co po prostu pogubienie fajnych wątków. Szczególnie chodzi mi o Mereditha i ziemców.

Co do Ziemiańskiego to z absolutnie czystym sumieniem mogę polecić ksiażkę "Zapach Szkła". Większość opowiadanek zawartych w niej prezentuje się bardzo fajne, a w szczególności "Zapach Szkła", "Autoban nach Poznań", "Bomba Heisenberga" i "Legenda".
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#48 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 10.10.2006 - |15:13|

Szczególnie chodzi mi o Mereditha i ziemców.

z tego co wiem autor chce kontynuować cykl; być może te wątki zostaną rozwinięte w przyszłych książkach;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#49 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.10.2006 - |15:38|

z tego co wiem autor chce kontynuować cykl; być może te wątki zostaną rozwinięte w przyszłych książkach;

Nie tyle co kontynuować cykl , tylko co najwyzej napisac książkę lub dwie w tym uniwersum .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#50 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 10.10.2006 - |18:56|

To całkiem ciekawa sprawa, tylko zastanawiam się jak by to miało wyglądać? Czy zroibi swego rodzaju prequel (sprzed rewolucji) czy może coś mniej politycznego, albo pójdzie pięćset lat do przodu i tam kontynuuje sprawę ziemców? W każdym razie możliwości jest wiele, a Ziemiański powinien sobie dać radę i podreperować trochę zepsuty przez "Achaję" świat.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#51 NoDuN

NoDuN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 10.10.2006 - |19:56|

z kryminalow to "CHemia smierci" i polski " Zlodziej Twarzy" Polecam! :ok:
  • 0

#52 bazyl009

bazyl009

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów
  • MiastoŚwieradów-Zdrój

Napisano 10.10.2006 - |22:14|

Polecam Harrego Harrisona i cylk książek o stalowym szczurze i planety śmierci. To pierwszsze to bardzo lekkie SF i dużą dawką humoru, a drugie to czyste SF w najlepszym wydaniu.
  • 0
www.swieradow-zdroj.com.pl

#53 Venenia

Venenia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoPoznan

Napisano 15.10.2006 - |13:57|

Witam wszystkich... widzę bardzo interesujący mnie temat :>
Książki jakie mogę polecić... wiele już wymieniono ;) ale co tam..

"Mroczna wieza" S. Kinga

"Diuna"

Pilipiuk i jego książki o Jakubie Wędrowyczu i nie tylko :)

A. Norton i cykl "Świat Czarownic"
"Czarne Trillium"; "Zguba elfów" itd dużo tego napisała :)

Timothy Zahn "Czarne komando"

Anne McCaffrey "Killashandra" i "Pieśń kryształu";
cykl tej sanej autorki: "Statek który śpiewał", "Statek który poszukiwał", "Statek blizniaczy" "Miasto które walczyło"
a także: "Sassinak", "Pokolenie wojowników" i "Sen jak śmierć"
"Ujezdzić pegaza"

Margit Sandemo: "Saga o Ludziach Lodu" (47 tomowa saga); "Saga o Czarnoksiężniku"; "Opowieści" ; "Tajemnica Czarnych Rycerzy"; "Saga o Królestwie Swiatła";

D. Weber cykl o Honor Harrington ale o tym jest osobny temat więc samo się poleca do czytania

Jak sobie coś przypomnę to dodam :)
  • 0
www.taurigraphics.net

W życiu piękne są tylko chwile.
Dlatego warto żyć.

#54 md1914

md1914

Szeregowy

• Email
  • 2 postów

Napisano 26.10.2006 - |08:42|

"Piknik na skraju drogi" Strugackich - książka, która powala na kolana.
Jest to najlepsza książka SF jaką w życiu przeczytałem (oczywiście kilkakrotnie) - a przeczytałem naprawdę sporo.
Sama teoria o "pikniku" zmusza ludzi myślących do chwili zastanowienia - a gdyby tak było faktycznie? Moim zdaniem jest to wielce prawdopodobne - kubeł zimnej wody na wygórowane ambicje Ziemian a w szczególności Amerykanów z ich: "to my jesteśmy we wszystkim najlepsi".
Tak wogóle to jednak literatura SF powstała w krajach reżimów totalitarnych jest o niebo lepsza od cukierkowej literatury wolnych anglosasów.
Co do tych "cukierków" - jak chcecie się ubawić to sięgnijcie po "Szpital kosmiczny" Jamesa Whita" - można umrzeć ze śmiechu. Pozostałe tomy serii Whita to w zasadzie powielanie schematu.
  • 0

#55 Mad Jack

Mad Jack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 26.10.2006 - |16:05|

"Nekroskop" - Brian Lumley , jak do tej pory ukazalo sie 12 tomow. Troche fantastyki, troche fantasy, sporo o wampirach , a calosc jak dla mnie calkiem znosnie podana.
  • 0

#56 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 20.11.2006 - |12:02|

z jeszcze nie wspomnianych - jacek piekara i jego alternatywna wizja świata, w którym chrystus zszedł z krzyża i objął władzę nad ludzkością. mistrzowskie opowiadania o inkwizytorze mordimerze madderdinie, zdecydowanie da się czytać ;p
+
mimo szmatławego zakończenia 3 tomu, mogę polecić z czystym sumieniem trylogię sapkowskiego o wojnach husyckich - kawał przyjemnej fantastyki ujętej w formę 'powieści historycznej', no i niepowtarzalna narracja :PP
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#57 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 20.11.2006 - |18:23|

kawał przyjemnej fantastyki ujętej w formę 'powieści historycznej', no i niepowtarzalna narracja :PP

ten gatunek jeśli się nie mylę nazywa się "history fantasy";
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#58 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 20.11.2006 - |22:34|

możliwe; ale to chyba jest tak, jak z 'angel fantasy' - wielki szum po 2 książkach kossakowskiej :P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#59 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 21.11.2006 - |15:46|

ten akurat gatunek ma szersze "plecy" książkowe;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#60 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 27.11.2006 - |15:56|

Przejrzałem temat tak naoko i nie widziałem żeby ktoś wspomniał o "Zwodniczy Punkt" Dona Browna. Dla mnie najleprza jego ksiazka jaka przeczytałem.
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych