Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bones

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#41 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.05.2007 - |13:39|

Witaj :)

Zarejestruj się na napisy 24 i poczekaj chwile :)

Rodzina jest szybko potwierdzana ;)

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.05.2007 - |13:40|

::. GRUPA TARDIS .::

#42 Tala Cardullo

Tala Cardullo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.05.2007 - |14:09|

Dany napisy do 2x19(20) pierwsza klasa, tak trzymaj!
  • 0

#43 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 23.05.2007 - |14:27|

Dany napisy do 2x19(20) pierwsza klasa, tak trzymaj!

No niestety z braku czasu nie moge robić następnych, ale jest człowiek, który tłumaczy następny. Zaproponowałem mu korektę. Miejmy nadzieję że się odezwie. Z resztą pojawiła się Lirene (co za radość :clap: :) )., więc nie ma co się martwić. Szkoda tylko, że to koniec sezonu.

Co do napisów 2x19 przyznaję bez bicia, że połowa moja a druga połowa tego chłopaka, co znacznie przyspieszyło tłumaczenie. Trochę trzeba było tylko posiedzieć nad poprawkami i dostosowaniem napisów do wymogów portalu napisy24, ale spoko, poszło dosyć sprawnie.

EDIT
Właśnie doczytałem, że Lirene ma czas po sesji, więc chyba chłopak ten dotłumaczy te 2 odc. co zostały, chyba że wyświetlą ten pominięty. Jak mi przyśle swoją robotę to tego samego dnia postaram się zrobić korektę i dostosować do wymogów.

Użytkownik Dany edytował ten post 23.05.2007 - |14:41|

• 0

#44 Lirene

Lirene

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.05.2007 - |14:57|

No własnie o co chodzi z tymi wymogami napisow24? Probowalam dodac moje napisy do odcinka 2x15 ale wyswietlil mi sie taki blad:

Napisy posiadają nachodzące na siebie linijki. Użyj blokowania czasów w SubEdicie (CTRL+R). Nachądzące linijki to np. takie:
{100}{120}linijka nachodząca na następną.
{110}{140}Kolejna linijka.
Następujące linie posiadaja więcej niż 2 sublinie: 19, 51, 306, 428, 899
Następujące linie posiadają więcej niż 50 znaków na sublinie: 20, 33, 107, 146

Sprawdzalam i mam w Subedicie wlaczone to blokowanie czasow. Poza tym jest napisane ze dane linijki nachodza na siebie a w tym tekscie nie ma linijek o tych numerach! Napisy zaczynają się od linijki: {192}{219} :sam9: Czy moze powinnam liczyc od gory do 100 ??

Potem zaczelam liczyc te linie wypisane nizej i faktycznie bede sie musiala napoprawiac :sam2:

Nie podoba mi sie to wszystko :P

Ale jak już pisałam tym wszystkim zajmę się po sesji :sam6: W sumie to fajna zabawa to tłumaczenie i trochę żałuję, że mnie wyprzedzacie.... ale nawet nie mam czasu na oglądanie czegokolwiek, a tłumaczenie troszkę mi zajmuję. Szczególnie googlowanie żeby wszystkie te zjawiska, choroby i inne rzeczy dokladnie zrozumieć ;)

Dany, chwała Ci za robienie tych korekt. Bardzo nie lubię niechlujnych napisów. Z Twoim tłumaczeniem zapoznam się w weekend :)

O jaki pominięty odcinek chodzi?
  • 0

#45 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 23.05.2007 - |15:21|

Tłumaczę :) :

{100}{120}linijka nachodząca na następną.
{110}{140}Kolejna linijka.

Liczba oznaczająca koniec poprzedniej linii, jest większa od liczby oznaczającej początek następnej. Wystarczy w subedicie przy włączonym filmie i napisach wcisnąć ctrl+r odznaczyć (o ile nie jest) blokuj czas pokazywania napisów, następnie wg zaznaczenia i OK. Poprawi cały dokument od razu.

Następujące linie posiadają więcej niż 2 sublinie: 19, 51, 306, 428, 899

W jednej linii mogą być dwie sublinie, czyli linię główną można tylko raz podzielić na pół znacznikiem "|", dwa znaczniki robią trzy sublinie.

Następujące linie posiadają więcej niż 50 znaków na sublinie: 20, 33, 107, 146

W każdej sublinii nie może być w sumie więcej jak 50 znaków (liter+spacje+przecinki+kropki itp) Sprawdzamu ilość znaków klikając za ostatnim znakiem sublinii a potem na dole subedita sprawdzamy który to z kolei znak: x - oznacza nam kolejny znak, a y - która to linia z kolei. Jeśli w linii są dwie sublinie to pierwsza x musi być < lub = 50, a w drugiej x<=100. Jeśli jest więcej trzeba podzielić zdanie tworząc kolejną linię itd.

Sprawdzalam i mam w Subedicie włączone to blokowanie czasow. Poza tym jest napisane ze dane linijki nachodza na siebie a w tym tekscie nie ma linijek o tych numerach! Napisy zaczynają się od linijki: {192}{219} sam9.gif Czy moze powinnam liczyc od gory do 100 ??

Są włączone ale trzeba dać ok żeby poprawiło. Cyferki podane są jako przykład, nic konkretnego. Liczyć nie musisz, ilość linii oznacza Y

O jaki pominięty odcinek chodzi?

Telewizja foks nie wypuściła (z tego co się orientuję, zresztą sprawdzałem u nich na stronie) odcinek 2x19 zatytuowany Player Under Pressure więc nr 19 powinien być numerem 20. Ale na p2p oznaczono go jako 19.

To taki mały tutoral ode mnie dla rodzinki. Nawymądrzałem się i wystarczy, dodam tylko że sam do tego wszystkiego musiałem dojść. Mam nadzieję, że teraz ułatwi to Wam sprawę dostosowania do wymogów napisy24. Pozdrawiam wszystkich kościolubów.

ps. W razie czego służę pomocą, nr gg podany w profilu.

Użytkownik Dany edytował ten post 24.05.2007 - |06:00|

• 0

#46 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.05.2007 - |20:39|

Po pierwsze na przyszłość nie uzywaj czerwonego koloru :)
Jest "zastrzeżony" dla staffu

W każdej sublinii nie może być w sumie więcej jak 50 znaków (liter+spacje+przecinki+kropki itp) Sprawdzamu ilość znaków klikając za ostatnim znakiem sublinii a potem na dole subedita sprawdzamy który to z kolei znak: x - oznacza nam kolejny znak, a y - która to linia z kolei. Jeśli w linii są dwie sublinie to pierwsza x musi być < lub = 50, a w drugiej x<=100. Jeśli jest więcej trzeba podzielić zdanie tworząc kolejną linię itd.

Małe dopowiedzenie:
w subedicie x oznacza całkowita ilość znaków w linii WRAZ ze znakami sterującymi czasem oraz znakiem dzielącym na sublinie.
Do tego dochodzą znaki kursywy (/ lub #) oraz znaki/kody kolorów.
A więc czasami może to być nawet ok 20 znaków więcej.
Natomiast na napisy24 zdaje się są liczone wyłącznie znaki tekstu.

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.05.2007 - |20:41|

#47 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 24.05.2007 - |06:06|

Po pierwsze na przyszłość nie uzywaj czerwonego koloru :)
Jest "zastrzeżony" dla staffu

Zmienione

Małe dopowiedzenie:
w subedicie x oznacza całkowita ilość znaków w linii WRAZ ze znakami sterującymi czasem oraz znakiem dzielącym na sublinie.
Do tego dochodzą znaki kursywy (/ lub #) oraz znaki/kody kolorów.
A więc czasami może to być nawet ok 20 znaków więcej.
Natomiast na napisy24 zdaje się są liczone wyłącznie znaki tekstu.

A tego to nie wiedziałem, choć wydaje mi się, że sublinie pierwsze, które miały sumę liter+znaki czasy>50 mi odrzuciło, ale mogę się mylić. Dobrze wiedzieć na przyszłość. I jeszcze spytam. Jeśli 50 znak wyjdzie w połowie ostatniego wyrazu, to wykaże przekroczenie, czy zaliczy.

ps. Chodzą słuchy, że jutro albo pojutrze pojawi się kolejny 2x20 odcinek ;), pozdrawiam rodzinke
  • 0

#48 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.05.2007 - |11:22|

Jeśli 50 znak wyjdzie w połowie ostatniego wyrazu, to wykaże przekroczenie, czy zaliczy.

Nie sądzę, żeby skrypt rozpoznawał słowa (wyrazy), znaki to znaki i pewnie to tylko liczy.

ps. Chodzą słuchy, że jutro albo pojutrze pojawi się kolejny 2x20 odcinek ;), pozdrawiam rodzinke

W programie na oficjalnej stronie jest jak byk :)
Ale zobaczymy jutro.

#49 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 24.05.2007 - |11:32|

W programie na oficjalnej stronie jest jak byk :)
Ale zobaczymy jutro.

Troszku się nie zrozumieliśmy, mówiłem o napisach, tak wróble ćwierkają :P
  • 0

#50 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.05.2007 - |17:18|

Troszku się nie zrozumieliśmy, mówiłem o napisach, tak wróble ćwierkają :P

Napisy do odcinka, który bedzie dzisiaj/jutro?
a skąd ?

Edit
ach faktycznie piszesz o 2x20
a ja myślałem że o tym ostatnim w tej sezonie :)
sorry nie dogadaliśmy sie

Użytkownik psjodko edytował ten post 24.05.2007 - |17:26|

#51 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 25.05.2007 - |18:48|

Niestety z napisami do 2x21 Stargazer in a puddle są kłopoty. Napisy są gotowe, tłumacz sie narobił, przy poprawkach też się nasiedziałem, a tu mi wyskakuje że napisy są przerobione z tmp. Za cholerę nie wiem co zrobić, a siedzieć i robić synchro od nowa nie mam najmniejszego zamiaru. Cóż...
Jeśli się komuś chce zrobić od nowa synchro to moge przesłać goły tekst, bo ja mam już dość ich dziwacznych wymogów. Długość lini i sublinie moge zrozumieć, ale to to zakrawa na jakąś paranoję, napisy są identyczne jak te które bym zrobił o0d początku używając {} czy [], szkoda słów...

Użytkownik Dany edytował ten post 25.05.2007 - |21:10|

• 0

#52 Lirene

Lirene

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.05.2007 - |01:35|

Dzięki wielkie za odpowiedzi dotyczące napisów. Też uważam, że te wymogi są troche wygórowane ale cóż... Kiedyś te moje napisy poprawię ;-)

Z tego co widzę to napisy do 2x21 się już pojawiły. Nie wiem czy to te same, o których mówił Dany. Za miesiąc zrobię sobie maraton z Bones, bo nawet jeszcze odcinków nie mam ściągniętych :(

Chciałabym się tylko upewnić co do jednej rzeczy. Rozumiem, że odcinek 21 to jest season finale? Jakiś im wypadł po drodze z powodu tej masakry na Virginia Tech podobno i ma wyjść dopiero we wrześniu razem z całym sezonem drugim na dvd. Czy moje informacje są prawidłowe?
Chodzi o odcinek 'Player Under Pressure'.

Użytkownik Lirene edytował ten post 26.05.2007 - |01:36|

• 0

#53 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 26.05.2007 - |02:59|

Wygląda na to, ze jeszcze trzeba się wstrzymać z ogłaszaniem końca sezonu.
Wszędzie jest ten odcinek (Player Under Pressure) zaliczany jako 2x22 tyle tylko, że Air Date Unknown.

#54 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.05.2007 - |04:25|

Też chciałem się tego dowiedzieć co z końcem sezonu, wyszło tylko 21 odcinków i brakuje tego 22-go??????
  • 0

#55 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 26.05.2007 - |06:02|

Na szczęście napiski już wrzucone :P, udało się. Co do Player Under Pressure to faktycznie chyba trzeba poczekać i zobaczyć jak się sytuacja w Fox.tv rozwinie :)
  • 0

#56 Lirene

Lirene

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.05.2007 - |12:30|

No ja czytalam gdzieś, że ten odcinek za bardzo przypominał te wydarzenia na uczelni i nie wyemitowali, bo nie chcieli nikogo urazić. Dlatego wyjdzie tylko na dvd a sezon już jest skończony.
  • 0

#57 Dany

Dany

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 26.05.2007 - |12:31|

No ja czytalam gdzieś, że ten odcinek za bardzo przypominał te wydarzenia na uczelni i nie wyemitowali, bo nie chcieli nikogo urazić. Dlatego wyjdzie tylko na dvd a sezon już jest skończony.

Podobna sytuacja była z jednym z odcinków MEDIUM. A jednak został wyemitowany na końcu serii, więc nadzieja pozostaje :D
  • 0

#58 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.05.2007 - |14:56|

W sumie to stacja powinna się odnieśc co do tego odcinka, bo nigdzie nie ma żadnego news-a. Niewiadomo czy czekać na ten odcinek, a może puszczą go z kolejnym sezonem, jak już ludzie zapomną o tej tragedii jaka wydażyła się w tej szkole, ale powinii chociaż powiedzieć jakie są ich zamiary co do tego odcinka
  • 0

#59 Lirene

Lirene

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.05.2007 - |12:48|

Zauwazylam, ze ktos zaczal wrzucac na napisy24 literki do wczesniejszych odcinkow Bones. Moje zastaly pominiete. Jesli robi to ktorys z forumowiczow i ma ochote dopasowac moje wczesniej niz ja to zrobie to oczywiscie nie mam nic przeciwko :)
  • 0

#60 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 28.05.2007 - |18:35|

widzę własnie że pokazał się na rapidzie ten ostatni odcinek bones-a czyli 22-gi, więc pora go zassać i zobaczyć czy ma on takie wielkie znaczenie odnośnie tej tragedii jaka miała miejsce na uczelni
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych