Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 48 - S03E08 - McKay And Mrs. Miller

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (173 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (19 głosów [12.26%])

Procent z głosów: 12.26%

2. 9,5 (12 głosów [7.74%])

Procent z głosów: 7.74%

3. 9 (33 głosów [21.29%])

Procent z głosów: 21.29%

4. 8,5 (22 głosów [14.19%])

Procent z głosów: 14.19%

5. 8 (27 głosów [17.42%])

Procent z głosów: 17.42%

6. 7,5 (13 głosów [8.39%])

Procent z głosów: 8.39%

7. 7 (18 głosów [11.61%])

Procent z głosów: 11.61%

8. 6,5 (1 głosów [0.65%])

Procent z głosów: 0.65%

9. 6 (5 głosów [3.23%])

Procent z głosów: 3.23%

10. 5,5 (1 głosów [0.65%])

11. 5 (1 głosów [0.65%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (1 głosów [0.65%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.65%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.65%])

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 12.09.2006 - |12:17|

Co tu dużo mówić, suuuper odcinek :D

Świetne teksty, typu "you both said sorry in that cute little Canadian way" ^^

Kompleks McKey'a na punkcie Roda

Wreszcie nasi kombinują jak wymyslić jakieś lepsze baterie niż generatory nuquadah (faktycznie kiedyś wydawały się takei kozackie :(). Jedyn co mnie dziwi to to, czemu do jasnej cholery musieli czekać aż ktoś na Ziemi wymyśli dowód (albo McKey w końcu da radę), zamiast wziąć sobie wszystko na żywca z bazy Pradawnych. Dobra, bez przesady, nie od razu tak, że znajdują "ZPM - zrób to sam", ale takie informacje bankowo są w bazie danych, a pewnie jest do neij jakiś spis treści. Weir sama wspominała w Siega-Part2, że jeśli mają ją wykasować to nei wie co wyprać - prace nad ascendencją, zpm, itd.

A jeśli chodzi o kwestię alternatywnych drużyn w alternatywnych wszechświatach, to jak przy całkowicie odmiennych charakterach alternatywnych odpowiedników drużyna w tamtym świecie miała prawo wogóle pozbierać się do kupy?

Hmm, może w rozwarstwionym wielościwecie jedne rzeczywistości leżą bliżej innych, tzn. te zbliżone są położone stosunkowo najbliżej do naszej rzeczywistości. Nie jestem jednak tego pewien bo nie znam za bardzo tej teorii.
  • 0

#42 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 12.09.2006 - |14:17|

Z tego co pamiętam problemy występowały po dłuższym przebywaniu w alternatywnej rzeczywistości.

Zgadzam sie... dokładnie po 48h... Mckay raczej tyle nie był. Aczkolwiek wszyscy tam zakładali ze zostanie.. tylko jak skoro by go "rozerwało" że tak to nazwe Dlatego to jest WIELKI MINUS.........
  • 0

#43 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 12.09.2006 - |15:49|

POdoba mi się pytanie grekarn'a.. Może to był jakiś podstęp albo po rpsotu próba wykorzystania sytuacji, ale to chyba byłoby zbyt skomplikowane, jak na zwykły scenariusz :)
Odcinek w porządku. Troszeczkę przystopował niestety w drugiej części. Ale i tak się miło oglądało. Ciekawe co teraz zrobią bez zadnego sprawnego ZPM'a.. Nic teraz nie działa, nie mogą dzwonić do domku, zonk :(
A siostrę McKeya grała siostra Davida Hewletta, czy jakt o się tam piszę. :D Hehe.. Uzdolniona rodzinka :P
  • 0

#44 micha

micha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 12.09.2006 - |17:06|

Ciekawe co teraz zrobią bez zadnego sprawnego ZPM'a.. Nic teraz nie działa, nie mogą dzwonić do domku, zonk :(

Nie wiemy na jakim etapie jest budowa łańcucha wrót pomiędzy Drogą Mleczną, a Pegazem - tak więc nie wykluczone, że do domu będą mogli dzwonić już lada chwila, a nawet i w drugą stronę... :-)
  • 0

#45 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 12.09.2006 - |22:01|

odcinek mi sie podobal. gra siostry Mackeya srednia, ale to chyba jest naprawde siostra D Hewletta (jakas Hewlett sie pojawia w czolowce? )
poza tym, pomysl z wyczerpaniem ZPM - fajnie, bedzie sie dzialo, zero oslon i clockingu w przypadku ewentualnej wizyty wraithow... napiecie rosnie :)
sezon jak na razie ciekawy, tylko jeden odcinek byl cienki, zobaczymy, co bedzie dalej.
dam 8,5
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#46 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 12.09.2006 - |22:05|

10pkt. Mimo paru bledow i mielizn scenariuszowych w drugiej czesci odcinek bardzo dobry. Swietne dialogi, zarty ktore - o dziwo mnie na prawde smieszyly - i wielkie brawa dla aktorki za role siostry Rodney'a. Bardzo bym chcial zeby na stale grala w Atlantis czy SG1.
Te 10pkt troche na wyrost ale z przekonaniem.
  • 0
Dołączona grafika

#47 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 13.09.2006 - |09:31|

Z tego co pamiętam problemy występowały po dłuższym przebywaniu w alternatywnej rzeczywistości.

Ale Mckay godzacy sie na misje zalozyl ze juz nie wroci do swojego swiata wiec na dluzsza mete by zginał w naszej rzeczywistosci.

Tak sie zastanawiam, czy Asgard nie pozyczyl by nam swojego zrodła zasilania, pewnie sa duzo lepsze niz nasze generatory Naquadah a w zamian kilku Asgardczykow by sobie badało Atlantis.

A co do szyby w podprzestrzeni, to musi byc bo wiemy ze podsprzestrzeni sa pola ochtonne wylaczone z powodu duzego poboru mocy z uzywanej przez hipernaped.

A tak w ogole to czym sa zasilane Dedale? bo jesli Asgard dal nam swoje zrodla zasilania to złamaliby swoja zasade, bo wiemy ze Tollanie dali zrodlo zasilania swoim prymitywnym sasiadom a oni to zrodlo przeksztalcili w bron i zniczczyl;i oby dwie planety. Ale moze zabezpieczyli sie przed tym wciskajac nam Asgardczyka na pokłady, ale z tego co wiem Odyseja nie ma.

Odcinek bardzo fajny, w ogole odcinki gdzie wymieszana jest obsada górują:)
  • 0

#48 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.09.2006 - |09:51|

Zgadzam sie... dokładnie po 48h... Mckay raczej tyle nie był. Aczkolwiek wszyscy tam zakładali ze zostanie.. tylko jak skoro by go "rozerwało" że tak to nazwe Dlatego to jest WIELKI MINUS.........

Niekoniecznie.

Pamiętasz odcinek gdzie SG-1 z alternatywnej przeszłości chciało wykraść ZPM-a z Atlantis. Wtedy było chyba ze 12 drużyn SG-1 w jednym miejscu i nic się nie wydarzyło. Nikogo nie rozerwało.
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#49 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 13.09.2006 - |10:22|

Niekoniecznie.

Pamiętasz odcinek gdzie SG-1 z alternatywnej przeszłości chciało wykraść ZPM-a z Atlantis. Wtedy było chyba ze 12 drużyn SG-1 w jednym miejscu i nic się nie wydarzyło. Nikogo nie rozerwało.

No to albo błąd scenarzystów, albo tamto rozrywanie było efektem podrózy przez lustro kwantowe.
  • 0

#50 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.09.2006 - |10:33|

No to albo błąd scenarzystów, albo tamto rozrywanie było efektem podrózy przez lustro kwantowe.

Sorry ale tam nie było lustra kwantowego. Celowo wysłąno ładunek energii przez wrota i osobliwość aby przejść do innego wymiaru.

A nie soądze żeby scenarzyści zrobili taki kardynalny błąd. Poza tym to nie pierwszy raz kiedy tak się dzieje (akurat ten odcinek zapadł mi w pamięci)

Użytkownik enzo edytował ten post 13.09.2006 - |10:35|

• 0
Pozdrowienia:

#51 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.09.2006 - |11:37|

Sorry ale tam nie było lustra kwantowego. Celowo wysłąno ładunek energii przez wrota i osobliwość aby przejść do innego wymiaru.

DonBonalo chodzi o problemy Carter z alternatywnej rzeczywistości w odcinku "Point of view" (03X06). A tam było lustro kwantowe.

A tak w ogole to czym sa zasilane Dedale?

Generatorami naquadah. Mogą też mieć zainstalowanego ZPM'a co widzieliśmy w Atlantis 02x01
  • 0

#52 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 13.09.2006 - |20:55|

A nie soądze żeby scenarzyści zrobili taki kardynalny błąd. Poza tym to nie pierwszy raz kiedy tak się dzieje (akurat ten odcinek zapadł mi w pamięci)

NO ja nie wiem. Czytanie ze zrozumieniem dla was to chyba jakieś magiczne zdolności są. A co ja napisałem w moim poście? Przecież pisałem rozrywanie + lustro kwantowe, nie odnosiłem się do odcinka Ripple Efect... Yhh..
Powtóze. Nie znam się na fizyce, ale o ile pamiętam, to rozrywanie występowało tylko w przypadku przechodzenia przez lustro kwantowe, może to jakoś się ze sobą łączy, a co było w Ripple Efect to już nie wiem.. Trzeba by było obejrzeć odcinek i ogólnie stwierdzić ile czasu trwa to całe zamieszanie.
PS Dzięki wujek_szatan
  • 0

#53 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 14.09.2006 - |07:45|

DonBonalo chodzi o problemy Carter z alternatywnej rzeczywistości w odcinku "Point of view" (03X06). A tam było lustro kwantowe.
Generatorami naquadah. Mogą też mieć zainstalowanego ZPM'a co widzieliśmy w Atlantis 02x01

To, że raz był dopalany ZPM to wiemy, ale generatory naquadah raczej za mało energi maja, bo by juz wczesniej o tym pomysleli zamiast kombinowac z niestabiilna naquadria na Promku
  • 0

#54 darek71

darek71

Szeregowy

• Email
  • 21 postów
  • MiastoKraków/Wiśniowa

Napisano 14.09.2006 - |09:20|

wg mnie 8 z czego 7 + 1 za szaraka i reakcję na równania,
ale brakowało mi wspomnienia z innego wymiaru o Wraith i Asuras i skąd mieli wiele ZPM :(
  • 0

#55 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.09.2006 - |10:31|

NO ja nie wiem. Czytanie ze zrozumieniem dla was to chyba jakieś magiczne zdolności są. A co ja napisałem w moim poście? Przecież pisałem rozrywanie + lustro kwantowe, nie odnosiłem się do odcinka Ripple Efect... Yhh..
Powtóze. Nie znam się na fizyce, ale o ile pamiętam, to rozrywanie występowało tylko w przypadku przechodzenia przez lustro kwantowe, może to jakoś się ze sobą łączy, a co było w Ripple Efect to już nie wiem.. Trzeba by było obejrzeć odcinek i ogólnie stwierdzić ile czasu trwa to całe zamieszanie.
PS Dzięki wujek_szatan

Ok masz rację za szybko przeczytałem. Zrozumiałem że chodziło ci o lustro kwantowe w tamtym odcinku (którego oczywiście nie mogłem pamiętać - bo go nie było) Ale zgodzę się z tobą.

Co nie znaczy że to nie jest błąd, bo jaka jest różnica między lustrem kwantowym i rzeczywistością alternatywną a rzeczywistością alternatywną jaka wystąpiła w SG-1 czy też w atlantis (3x08).

TO powinno być to samo. Wiec występuje pewna niekonsekwencja scenarzystów.
  • 0
Pozdrowienia:

#56 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.09.2006 - |12:10|

To, że raz był dopalany ZPM to wiemy, ale generatory naquadah raczej za mało energi maja, bo by juz wczesniej o tym pomysleli zamiast kombinowac z niestabiilna naquadria na Promku

W odcinku "Ethon" widać ewidentnie jak Carter majstruje coś przy generatorze naquadah podczas ewakuacji Prometeusza. Skoro Prometeusz był zasilany w ten sposób to Dedal zapewne też.

A jeśli chodzi o zabawy z naquadrią, to szczerze mówiąc nie pamiętam zbytnio jak był prowadzony ten temat. Jeżeli mnie pamięć nie myli to tylko dzięki naquadrii ziemianie potrafili otworzyć okno podprzestrzenne. Skoro teraz im się to udaje bez problemów to może po prostu ujarzmili niestabilność naquadrii i zaimplementowali tę technologię do generatorów kolejnej generacji. Wiemy przecież, że ulepszaliśmy nasze reaktory.

SGA 01x20:
[5230][5267]Teraz już mamy.|Przywieźliśmy nowe generatory naquadah.
[5268][5295]Znaleźliśmy sposób na zwiększenie|wydajności o 600%.
  • 0

#57 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 14.09.2006 - |14:36|

ludzie oglądajcie dokładnie ! :)

hipernapęd na promku (i pewnie na dedalu) był zasilany reaktorem naquadrii. Jest ustabilizowana dzieki buforowi zbudowanemu przez Asgard. Proponuje odcinek 6x20 Memento (bufor sie uszkodził i reaktor explodował)

a nowe generatory naquadah zostały zbudowane z myślą o uruchomieniu krzesła na antarktydzie.

Sam bawiła sie generatorem w Ethon bo reszta systemów na Promku chodziła właśnie na nich, tylko napęd był naquadriowy.
  • 0

#58 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.09.2006 - |14:59|

hipernapęd na promku (i pewnie na dedalu) był zasilany reaktorem naquadrii. Jest ustabilizowana dzieki buforowi zbudowanemu przez Asgard. Proponuje odcinek 6x20 Memento (bufor sie uszkodził i reaktor explodował)

Jak już mówiłem nie pamiętam dokładnie jak sobie poradzili z niestabilnością naquadrii, bo 6 sezon oglądałem dość dawno. :)

a nowe generatory naquadah zostały zbudowane z myślą o uruchomieniu krzesła na antarktydzie.

Nigdzie nie było powiedziane, że nowe generatory zostały zbudowane po to, by uruchomić krzesło Pradawnych. Oglądaj uważnie! ;)
  • 0

#59 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 14.09.2006 - |15:28|

Hey ludziska, to jet temat o Atlantis..;) A nie czym jest zasilany Dedal i Prometeusz.. Już się pogubiłem :P Hehe.. No dobra.. dołączę się, bo chyba zapomnieliście o tym, że Thor w prezencie za pokonanie Replikatorów (chodzi o włączenie tego urządzenia opóźniającego czas) zamontaował jakieś gratosy na Prometeuszu i chyba to był asgardowy napęd podprzestrzenny i osłony też...Dedal pewno ma to samo..
  • 0

#60 Fahrtals

Fahrtals

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 14.09.2006 - |18:05|

Mi się odcinek bardzo podoba ... ale brakow mi tego co darek71 ... może i był z innego wymiaru ale pewne podobieństwa mogłyby być i mogłoby się to przydać ... ciekawe czy się jeszcze połączą z tamtym wymiarem ... i reaktywują projekt :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych