Odcinek 46 - S03E06 - The Real World
Napisano 23.08.2006 - |03:24|
skąd mam tą pewność?
Mają większość wiedzy pradawnych do zniszczenia tej placówki (plany miasta, technologii itp, itd)
Skanowali naszą ekipę w celi (Sheppard na pewno podał im swój kod i adres ziemi)
a co odcinka to średni... ładnie zrobiony, ale przewidywalny do bólu...
Napisano 23.08.2006 - |10:17|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 23.08.2006 - |11:19|
Napisano 23.08.2006 - |12:28|
Ale swoją drogą dopiero ten odcinek mi pokazał jak nanity chcą rozwalać wszystko co jest Wraith to też zastanawiam się czemu Wraith jeszcze istnieją ... może Replikatorzy mają jakiś plan jak było mówione ale długo to trwa ...
Może nie pamiętam ... ale w poprzednim odcinku było mówione, że Pradawni wgrali im program który nie pozwalał atakować Pradawnych ... może w pewnym momencie oglądałem bez uwagi ... ale czy ktoś mi może powiedzieć czemu zaatakowali Pradawnych skoro program im na to nie pozwalał?
Użytkownik Fahrtals edytował ten post 23.08.2006 - |12:30|
Napisano 23.08.2006 - |13:24|
ale czy ktoś mi może powiedzieć czemu zaatakowali Pradawnych skoro program im na to nie pozwalał?
A kiedy Nanity zaatakowaly pradawanych? Bo ja nic o tym niewiem
Napisano 23.08.2006 - |13:45|
Może nie pamiętam ... ale w poprzednim odcinku było mówione, że Pradawni wgrali im program który nie pozwalał atakować Pradawnych ... może w pewnym momencie oglądałem bez uwagi ... ale czy ktoś mi może powiedzieć czemu zaatakowali Pradawnych skoro program im na to nie pozwalał?
O ile sobie przypominam to Pradawni rozwalili swoją "broń" jednak kilka nanitów przetrwało odbuodwując "cywilizację"
Dla tego Teraz Asuranie nie dażą pradawnych, jak i ludzi którzy są na Atlantydzie zbytnią sympatią.
Pradawnych przepędzili Wraith. Bo nie wyniszcyli i nie pokonali.
Co do znania adresu Ziemi. Na pewno znają, gdyż pokazano w poprzednim odcinku jak sondowano Shepparda, wybrany został adres ziemi i pełna ewkuacja Atlantis.
Ale tak naprawdę to nie wiemy czy ich to "ziębi", czy "grzeje" bo nie był ten wątek jeszcze rowijany. Być może Asuranie będą chcieli zniszczyć ludzi gdyż są podobni do Pradawnych bądź za to że kożystają z technologii pradawnych.
Poczekamy Zobaczymy
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate
Napisano 23.08.2006 - |15:32|
O ile sobie przypominam to Pradawni rozwalili swoją "broń" jednak kilka nanitów przetrwało odbuodwując "cywilizację"
Dla tego Teraz Asuranie nie dażą pradawnych, jak i ludzi którzy są na Atlantydzie zbytnią sympatią.
[...]
Zgoda ... tylko się tak zastanawiam ... Asuranie są zbudowani z nanitów które na obecność tkanki Wraith wręcz "popędziły" by zniszczyć tkankę. Czyli jakby to powiedzieć: program agresji do Wraith przetrwał ... zatem co z programem "nie wolno atakować pradawnych"?
Sorry ... nie rozumiem tego ... jeśli Asuranie są z nanintów to w sumie nanity atakują pradawnych ... w sezonie chba 8 O'Neil daje plan broni przeciw replikatorom po tym jak się "spradawnił" ... czyli to może sugerować, że Pradawni stworzyli tą broń do walki z Asuranami ... czyli chyba Asuranie (nanity) atakowały Pradawnych ... Z tego co mówił jeden z Replikatorów w poprzednim odcionku znaczy, że Asuranie atakują ich bo chcą zniszczyć Atlantis ... ktoś mi powie, że nie atakują Pradawnych ale ich technologie ... czy w takim razie Pradawni byli na tyle mało rozumni by zabronić nanitom atak na nich a nie zabronić ataku ich technologii? Choćby w takiej fromie, że miasto Atlantis wysła informacje ... "JESTEŚMY PRADAWNI - NIE ATAKOWAĆ" ...
Coś mi tu nie pasuje
Napisano 23.08.2006 - |16:40|
Zgoda ... tylko się tak zastanawiam ... Asuranie są zbudowani z nanitów które na obecność tkanki Wraith wręcz "popędziły" by zniszczyć tkankę. Czyli jakby to powiedzieć: program agresji do Wraith przetrwał ... zatem co z programem "nie wolno atakować pradawnych"?
Sorry ... nie rozumiem tego ... jeśli Asuranie są z nanintów to w sumie nanity atakują pradawnych ... w sezonie chba 8 O'Neil daje plan broni przeciw replikatorom po tym jak się "spradawnił" ... czyli to może sugerować, że Pradawni stworzyli tą broń do walki z Asuranami ... czyli chyba Asuranie (nanity) atakowały Pradawnych ... Z tego co mówił jeden z Replikatorów w poprzednim odcionku znaczy, że Asuranie atakują ich bo chcą zniszczyć Atlantis ... ktoś mi powie, że nie atakują Pradawnych ale ich technologie ... czy w takim razie Pradawni byli na tyle mało rozumni by zabronić nanitom atak na nich a nie zabronić ataku ich technologii? Choćby w takiej fromie, że miasto Atlantis wysła informacje ... "JESTEŚMY PRADAWNI - NIE ATAKOWAĆ" ...
Coś mi tu nie pasuje
Nanity były stworzone do niszczenie Wraith. Taki był ich zamar, ale zaczeły ewoluować w bardzo szybkim tempie. Co zdziwiło nawet pradawnych. Dla tego pierwotna instrukcja została. W odcinku 03x05 była wprowadzona modyfikacja (ale tylko dl Niam-a, cała reszta dostała do McKaya prezent w postaci wykorzystania błędu).
W dyrektywie było powiedziane że Asuranie nie mogli skrzywdzić Pradawnych.
Broń w SG-1 którą niszczono replikatory o ile pamiętam projektował Jack przy pomocy komputera Thora.
Gdyby była ona już w bazie w postaci schematów to Asgardczycy już dawno by jej urzyli gdyż w jednym z dawniejszych odcinków było powiedziane że mają baze wiedzy Pradawnych.
To chyba tyle.
Użytkownik enzo edytował ten post 23.08.2006 - |16:42|
Napisano 23.08.2006 - |19:40|
[...]
Broń w SG-1 którą niszczono replikatory o ile pamiętam projektował Jack przy pomocy komputera Thora.
Gdyby była ona już w bazie w postaci schematów to Asgardczycy już dawno by jej urzyli gdyż w jednym z dawniejszych odcinków było powiedziane że mają baze wiedzy Pradawnych.
Nie zgadzam się ... w tym samym odcinku o ile pamiętam Thor opowiada chyba Danielowi i Sam o tym, że szukali broni na repikatorów w bazie danych pradawnych jednak mieli jakiś problem ... to jeszcze w HBO oglądałem ... Któryś bohater powiedział, że to jak szukanie igły w stogu siana, a Thor dopowiedział: "w nieskoćzonym stogu siana" ... Thor wyjaśniał, że zrozumienie tego zalezy od ... długa gadka była, ale chodziło o sposób pracy mózgu, a tak pracował mózg Jacka ... Thor go podpiął do bazy danych Pradawnych by sam wyszukiwał ... Jack jako "pradawny" jakim cudem mógł stworzyć broń bez testów????? ... uzasadnienie: znał zasade działania wroga ... wniosek: pradawni tłukli się z replikatorami
Nanity były stworzone do niszczenie Wraith. Taki był ich zamar, ale zaczeły ewoluować w bardzo szybkim tempie. Co zdziwiło nawet pradawnych. Dla tego pierwotna instrukcja została. W odcinku 03x05 była wprowadzona modyfikacja (ale tylko dl Niam-a, cała reszta dostała do McKaya prezent w postaci wykorzystania błędu).
W dyrektywie było powiedziane że Asuranie nie mogli skrzywdzić Pradawnych.
[...]
McKay raz dwa zmodyfikował kod i "zamroził" replikatory ... czy zatem "genialni" pradawni nie mogli ich tak zniszczyć? Wysłac im polecenie: rozsypcie się :aniolek: ... nie ... po co ... ... w jednej scenie poprzedniego odcinka pokazana jest pokazana scena rozwalonego jakby miasta i masa statków zapewne Pradawnych ... co oni robili ... strzelali do nich? To jakby strzelać z armaty w celu wybicia całej kolinii mrówek ... McKay tak szybko ich zamroził a "genialni" pradawni nie mogli zrobić czegoś podobnego ... wirusa, którego nie świadomie replikatorzy rozesłali by między sobą ... a po X czasie ... wszyscy repilkatorzy w piach ....
Pytanie ... rozumiem, że replikatorzy nie mogą nic zrobić pradawnym ... ale statek z prawdawnymi mogliby atakować? Nie atakują pradawnych ... atakują statek (Atlantis) ... gdyby na Atlantis byli pradawni to czy mogliby atakować miasto?
Pyranie 2 ... po czym replikatorzy poznają Pradawnego? Po genie ATA? Czy Sheppard go nie ma? Czemu go skrzywdzili? Bo chyba sondowanie umysłu jest raczej aktem agresji ... co innego jakby sondowali wszystkim umysły ale nie tym z genem ATA ... bo jeśli nie gen to po czym replikatorzy poznają Pradawnych ... skąd więdzą, że tego mogą zabić, a tego nie ...
Nie kumam tych nanitów
Użytkownik Fahrtals edytował ten post 23.08.2006 - |19:43|
Napisano 23.08.2006 - |21:15|
... w sezonie chba 8 O'Neil daje plan broni przeciw replikatorom po tym jak się "spradawnił" ... czyli to może sugerować, że Pradawni stworzyli tą broń do walki z Asuranami ... czyli chyba Asuranie (nanity) atakowały Pradawnych ...
Inaczej... Broń którą odtworzył O'Neill mogła posłużyć Pradawnym do prewencyjnego zniszczenia Asuran (co pokazano w odcinku), a nie do obrony przed nimi.
... Jack jako "pradawny" jakim cudem mógł stworzyć broń bez testów????? ... uzasadnienie: znał zasade działania wroga ... wniosek: pradawni tłukli się z replikatorami
Znali zasadę działania, bo ich stworzyli. Ot, co..
Użytkownik black hose edytował ten post 23.08.2006 - |21:19|
Napisano 23.08.2006 - |21:19|
w jednej scenie poprzedniego odcinka pokazana jest pokazana scena rozwalonego jakby miasta i masa statków zapewne Pradawnych ... co oni robili ... strzelali do nich? To jakby strzelać z armaty w celu wybicia całej kolinii mrówek ...
No kurna dosyc chyba dobrze im to wyszlo jak sam Niam mowil ze pozostalo tylko kilka pojedynczych nanitow, prawda? Pozatym idac twoim topkiem rozumowania ze pradawni mieli juz bron podobna do tej co Jack zbudowal to mogli oni strzelac jakas starsza wersja takiej broni (nie tylko rozsypuje, ale takze niszczy, tak wiec niszczy i inne budynki).
Użytkownik Modes edytował ten post 23.08.2006 - |21:19|
Napisano 23.08.2006 - |21:29|
Pytanie ... rozumiem, że replikatorzy nie mogą nic zrobić pradawnym ... ale statek z prawdawnymi mogliby atakować? Nie atakują pradawnych ... atakują statek (Atlantis) ... gdyby na Atlantis byli pradawni to czy mogliby atakować miasto?
Taaa... Dlatego właśnie Asuranie nie zniszczyli Pradawnych... Myśleli... Myśleli... Jeszcze trochę, a dorobili by sie kilku filozofów.
Napisano 23.08.2006 - |23:59|
Pozdraiwiam ... idę do swojego "koncika" ;P
Użytkownik Fahrtals edytował ten post 24.08.2006 - |00:00|
Napisano 24.08.2006 - |00:16|
Modes: Dobra... milcze... jestem nowy na tym forum i może źle się zachowuje... nie wiedziałem, że nie można głęboko dyskutować o odcinkach ... jeśłi kogoś zraziłem moją "filozofią" to sorrka
Pozdraiwiam ... idę do swojego "koncika" ;P
Nie, nie, zle mnie zrozumiales, mozna wytykac bledy, tylko ze ty juz ktorys post z rzedu wytykasz blad samemu popelniajac blad (gdzie, jak, kiedy Nanity zaatwakowly pradawnych? bo NIGDZIE w serialu nie ma o tym mowy).
Pozatym dyskusja jak Pradawni zabezpieczyli nanity przed atakiem na nich byl w temacie o poprzednim odcinkow i do nieczego nie doszlismy Raczej to jest jedna z tych wielu rzeczy ktore trza zostawci tak jak jest ... albo zalozyc oddzielny topik w Nauka i technologia by gadac o tym w nieskonczonosc az ktorej stronie nie bedzie sie chcialo gadac i druga strona uzna ze wygrala
Napisano 24.08.2006 - |08:36|
TO mam kilka pytań ?
1) Jak dobrze zrozumiałem to replikatory próbowały stworzyć nowego "Niam-a?? a raczej kolejnego replikatora, przetwarzając tkankę dr Weir?
2) jak została dodana tkanka Wraith to ją zniszczyły czy przetworzyły?
3) Jeśli przetwarały to pokonanie Wraith by polegało na zmianie ich w replikatory ??
To takie pytanka sobie ale mnie to zastanawia. Co o tym myślicie?
Napisano 24.08.2006 - |11:16|
Nie, nie, zle mnie zrozumiales, mozna wytykac bledy, tylko ze ty juz ktorys post z rzedu wytykasz blad samemu popelniajac blad (gdzie, jak, kiedy Nanity zaatwakowly pradawnych? bo NIGDZIE w serialu nie ma o tym mowy).
[...]
Wiem, że nigdzie tego nie powiedziano ... ale popatrz ... została wporwadzona derektywa, że nie mogą atakować Pradawnych ... patrzymy na technolgoie Pradawnych ... większość ciekawych tech. wymaga specjalnego genu który chyba zwie się ATA ... o ile mi wiadomo Sheepard go ma naturalnie, a Rodney ma go dodanego sztucznie ... tak czy owak obaj mają gen ATA czyli dla tech. Pradawnych są jakby pradawnymi ... przynajmniej tak to rozumiem ... zatem czy dla replikatorów Sheppard i MacKey nie są pradawnymi? Przecie ich sondowali co dla mnie = atak ... skoro zaatakowały Shepprada i Rodney, to czy nie mogli atakować pradawnych? Wiem, że nigdzie tego nie powiedziano ale jak tak oglądam SG i SGA dochodzę do wniosku, że Wraith nie pokonali Pradawnych ale jakby ich tylko dobili ... mam mase własnych teorii które to potwierdzają ale nie będę ich opisywał bo bym napisał małe opowiadanie ... tak czy owak kierując się tymi teoriami usilnie szukam nacji która mogłaby skutecznie zniszczyć częściowo Pradawnych i zostawić reszte Wraith ... nanity nie pasują bo one stworzone zostały do walki z Wraith (nawet twierdze, że Wraith są bronią przeciwko pradawnym którą stworzyła inna rasa ... zmuszająć ich do żywienia się pradawnymi zmusiła ich do walki, dadajac im możliwość szybkiego rozrostu populacji ... pradawni postanowili wymyśleć coś podobnego i silniejszego i tak powstały nanity - ALE TO TYLKO MOJA TEORIA), ale mimo tego się zastanawiam czy aby Replikatorzy nie dobili Pradawnych z innej strony ... jakoś tak czuje, że gdzieś tam jest inna nacja gorsza od Wraith ... może to ta nacja wycofała derektywę o nie atakowaniu pradawnych? Nie wiem ... można debatować nad tym wieki ... trzeba czekać ... ale nie zmienia to faktu, że coś mi tu "śmierdzi"
Ja już jestem taki kombinujący człowieczek
enzo -> O ile mi wiadomo nanity miały niszczyć Wraith ...
Użytkownik Fahrtals edytował ten post 24.08.2006 - |11:23|
Napisano 24.08.2006 - |11:22|
Niektórzy ludzie mają ten gen ATA, ale mimo to replikatorzy chcieli się ich pozbyć. Jeśli masz rację, to albo to jest bug w filmie, albo nieatakowanie pradawnych było wpisane inaczej (np tak jak sugeruję wyżej)
Napisano 24.08.2006 - |11:26|
A być może nie atakowanie swoich twórców polegało na wpisaniu ich do bazy (np z imienia czy z kodu genetycznego) To wtedy dyrektywa też by zabraniała skrzywdzenia pradawnego. Bo to raczej nie chodzi o gen ATA. Tak mi się wydaje.
Niektórzy ludzie mają ten gen ATA, ale mimo to replikatorzy chcieli się ich pozbyć. Jeśli masz rację, to albo to jest bug w filmie, albo nieatakowanie pradawnych było wpisane inaczej (np tak jak sugeruję wyżej)
Dla tego właśnie pewności nie ma ... ale jeśli ja mam racje to jednak replikatorzy atakowali Pradawnych ... choć twoja teoria może nie być zła ... Replikatorzy ciągle wymieniają się informacjami ... co ułatwiłoby wprowadzanie nowych pradawnych (dzieci) ... ale jakoś to mi się kłopotliwe wydaje ... jakoś bardziej pozostaje przy genie ATA ... poczekamy ... zobaczymy ...
Napisano 24.08.2006 - |11:28|
patrzymy na technolgoie Pradawnych ... większość ciekawych tech. wymaga specjalnego genu który chyba zwie się ATA ... o ile mi wiadomo Sheepard go ma naturalnie, a Rodney ma go dodanego sztucznie ... tak czy owak obaj mają gen ATA czyli dla tech. Pradawnych są jakby pradawnymi ... przynajmniej tak to rozumiem ...
Pomoge ci, duzo wyzsza aktywnosc mozgu ... i koniec, ludzie uzywaja max 10% mozgu, przy czym wiadomo ze wraz ze postepem cywilizacji beda uzywac jego wiecej, tak wiec Nanity widzialy ze Ludzie uzywaja malo % mozgu wiec nie sa pradawnymi.
Pozatym jest wiele innych roznic na poziomie tkankowym pomiedzy nami i Pradawnymi, przeciez ewolucja nie stoi w miejscu .
ale mimo tego się zastanawiam czy aby Replikatorzy nie dobili Pradawnych z innej strony
Nie, bylo jasne powiedziane ze nanity nie miali nic wspolnego z przegrana wojna Pradawnych.
Co do twojej teorii ze ktos stworzyl Wraith jako bron nie ma ona ani jednego nawet bardzo slabego oparcia na serialu.
Użytkownik Modes edytował ten post 24.08.2006 - |11:29|
Napisano 24.08.2006 - |13:31|
Skłaniam się ku drugiemu rozwiązaniu gdyż tak jak Pradawni mieli swój gen ATA który umożliwiał im np pilotowanie skoczków tak wraith pilotują też swoje statki myślą.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych