Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 42 - S03E02 – Misbegotten

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (131 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (6 głosów [5.17%])

Procent z głosów: 5.17%

2. 9,5 (6 głosów [5.17%])

3. 9 (16 głosów [13.79%])

Procent z głosów: 13.79%

4. 8,5 (20 głosów [17.24%])

Procent z głosów: 17.24%

5. 8 (29 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

6. 7,5 (10 głosów [8.62%])

Procent z głosów: 8.62%

7. 7 (13 głosów [11.21%])

Procent z głosów: 11.21%

8. 6,5 (5 głosów [4.31%])

Procent z głosów: 4.31%

9. 6 (6 głosów [5.17%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.86%])

Procent z głosów: 0.86%

12. 4,5 (3 głosów [2.59%])

Procent z głosów: 2.59%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [0.86%])

Procent z głosów: 0.86%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 24.07.2006 - |01:02|

ad. 1 - co to ma do rzeczy? Weir też nie jest i podejmuje identyczne decyzje. Ma wojskowych od doradzania w takich kwestiach.
ad. 2 - niekoniecznie, a nawet wątpliwe, chyba, że trafiłaby na szowinistę, który nie potrafi decenić jej, niewątpliwych, umiejętności żołnierskich. A nic nie wskazuje, że Teyla cierpi na brakszacunku u "ziemskich" żołnierzy. Wręcz przeciwnie. Poza tym to byłby otwarty bunt, skoro została oficjalnie zostawiona jako "szefowa".

1. raz jej doradzaja, raz chca wygryzc ze stolka jak caldwell, a innym razem w ogole nie sluchaja. a przeciez weir ma duzo wiecej atutow niz Teyla.
2. mysle ze taki zolnierz ma wiecej powodow zeby jej nie posluchac. mysle ze jest to reszta punktow ktore wymienilem w poprzednim swoim poscie.

Staz Teyli na Atlantis jest tylko kilka godzin mniejszy niz Weir :).

ale nalezy go zsumowac z jej dzialalnoscia na Ziemi bo to dzieki temu zyskala szacunek w "towarzystwie" i angaz w Atlantis.

Weir to tzw. gryzipiorek, gdyby powalila kilku marines na deski odrazu zyskala by respekt.

no to przypomnij sobie odcinek kiedy w nia i szeparda wstapily jakies obce postacie i ganiali sie po miescie, powalila wtedy caly odzial kilkoma ciosami! :D

Wrecz odwrotnie, ma ona duze powazanie u wojskowych (tak sadze) przez to ze ich szkoli w walce wrecz i jest najlepsza (tylko Ronan jej dorownuje), a wiadomo ze do wojskowych dociera dopiero jak ktos sie sprawdzi :)

ok tak jak mowie: umie obsluzyc kij, karabin i radio. nie wie nic o podejmowaniu decyzji, o naszych (czyt. amerykanskich) zasadach, zwyczajach i regulach w wojsku, nie jest Ziemianka i do tego jest kobieta ktora nie ma nic wspolnego z nasza cywilizacja i wojskiem. To chyba wiecej niz jeden powod dla ktorego ktorykolwiek z zolnierzy moglby ja olac w decydyjacym momencie, np ataku na miasto.

Użytkownik Bunio edytował ten post 24.07.2006 - |01:04|

• 0

#42 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.07.2006 - |01:44|

No to ja może ślepy jestem, ale mi się wydawało, że Dedal przybył do Atlantis na pokładzie HiveShip'a. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie (scena zaraz po czołówce). Tym bardziej, że potem w samym Atlantis jest mowa, że hipernapęd Dedala nadal nie działa.
Ja ten fakt dodałem w swoich plusach do tego odcinka, bo mi się ten sposób bardzo spodobał ;)
Jeśli chodzi o tlen, to myślę, że jego przetransportowanie podczas gdy Dedal był 'na pokładzie' byłoby cokolwiek łatwiejsze. I bez teleportu by się obeszło :)

Hmmm faktycznie masz racje... bo skoro Hipernapęd nie działa to nie mógł lecieć sam. Pewnie ktoś tam został w masce gazowej i zaparkował go na HS bo z tego co pamiętam to zwykły napęd jakoś tam działał. Ale nie zmienia to faktu że w tym samy odcinku Dedal "poszedł" na misje. A naprawa takiego statku głównie chodzi o dziury których było multum i te wszystkie systemy i tak dalej.. powinna zająć bardzo długo... napewno z kilka miesięcy albo wogóle by go nie naprawili bo na Atlantis nie ma "fabryki" tych statków, mogli naprawić same systemy itp ale dziury ogromne i wogole nie są możliwe do zrobienia na Atlantis. A nawet jakby było coś takiego to i tak z kilka miesięcy by to trwało.
  • 0

#43 ETPlayer

ETPlayer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 24.07.2006 - |08:03|

Przecież Teyla nie dostała pełnej kontroli nad Atlantis! Z każdą ważniejszą decyzją "dzwoniła" na Ziemie. No i jeszcze w 2 odcinku 2 sezonu (kiedy ekipa wraca dedalem na ziemie i pojawia się wirus Wraith) też była już jako taka "sekretarka" Atlantis, więc czemu Weir nie miałaby jej powierzyć tego zadania ponownie
A swoją drogą, czy tego ZPMa nie za dużo wykorzystują? Tu dzwonią na ziemie (może wrota na Atlantis są energooszczędne ;) ), tam włączają maskowanie (pobierające tyle energii co osłony, choć maskowanie nie zwiększy poboru w przypadku ataku :) ) i jeszcze Carsona w fotelu trzymają. Rozumiem, że jak leci Hive, to trzeba użyć wszystko się ma, ale mam nadzieje, że wkrótce pojawi się ponownie problem z energią.

Użytkownik ETPlayer edytował ten post 24.07.2006 - |08:05|

• 0

#44 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.07.2006 - |08:21|

Przeciez miasto gdy było pod wodą wytrzymało około 3000 lat na jednym ZPM ( i cały czas aktywna była osłona podtrzymująca wode) więc im tak szybko się nie wyczerpie.
  • 0

#45 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 24.07.2006 - |08:26|

No to ja może ślepy jestem, ale mi się wydawało, że Dedal przybył do Atlantis na pokładzie HiveShip'a. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie (scena zaraz po czołówce). Tym bardziej, że potem w samym Atlantis jest mowa, że hipernapęd Dedala nadal nie działa.

Obejrzałem ta scenkę zaraz po intrze i widac tylko Dedala lecącego pod HS i kierującego się ku miastu. Zastanawiam sie w jaki sposób Dedal mógł "na pokladzie" leciec razem z Hive-Shipem - czyżby miał jkaieś wielkie magnesy pod spodem dzięki któremu został przyczepiony do HS-a. Bo na pewno nie wlciał do hangaru, bo by się nie zmieścił.
Wiem podobna sytuacja była w poprzednim odcinku z Sheppardem, tylko, że w "No Man's Land" myśliwiec schował się w małej wnęce Hive-Shipe'a.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#46 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 24.07.2006 - |11:23|

Było nieźle, nie tak dobrze jak w S03E01, ale może być. Na ogół finałowy odcinek, dwu- lub trzycześciowego epizodu jest najmocniejszy, tutaj okazał się najsłabszym, ale ogół historii bardzo dobry, trochę dziwne podejście w Wraith, po co było zostawiać wszystkich, trzeba było wyoutować cześć, a eksperymenty poprawionej wersji serum testować na mniejszej, a przez to łatwiej kotrolowalniej grupie. Mam wrażenie, że mimo wszystko Michael może się jeszcze pojawić, wkońcu jeśli bomba nie wybuchła ostrzał z orbity wydawał się bardzo oczywisty. Straty w statkach dość poważne, były 2 (od S02E19), potem jeden odpadł, ale było coś w zamian (S03E01), a skończyliśmy znowu z jednym. No nic może na flotę w galaktyce Pegaza przyjdzie nam jeszcze poczekać, zwłaszcza, że w Mlecznej Drodze też nie jest rewelacyjnie, do końca sezonu 9 SG-1 odpadł Propetheus i jeden 304.
Co fakt to fakt, Teyla nie jest najlepszą postacią SGA (zwłąszcza gra aktorska pozostawia sporo do życzenia), ale jako liderka swojego ludu, uciekająca przed Wraith od pokoleń na pewno nie jest cieńka jeżeli chodzi o walkę, taktykę itp, więc nie ma się co dziwić, że dostaje odpowiedzialne zadania, poza tym to raczej nie jest tak, że może wszystko, na pewno musi się czasem zgadać z innymi, np Rodney'em.
Sprawę Hive Shipu, któym wracali poruszyłem w temacie wysyłania atomówek, więc tutaj tylko powiem, że atak z zewnątrz nie jest aż tak inwazyjny, nie raz już widzieliśmy że można go przetrwać i to nie tylko w SGA, pamiętacie może miniserię BSG, tam Glactica dostałą atomem z zewnątrz i FTL dalej działał :)
Jak już pisałem w wątku S10E02: Zaczynam się powoli przyzwyczajać do Woolsey'a, mimo początkowego nagatywnego nastawiania teraz coraz bardziej mi ta postać odpowiada.
W sumie 8.

PS
Można powiedzieć, że za tydzień będzie 2 razy Atlantis :)

Użytkownik kwiatek edytował ten post 24.07.2006 - |11:24|

• 0
Master of possimpible ;)

#47 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 24.07.2006 - |11:29|

nie zmienia to faktu że w tym samy odcinku Dedal "poszedł" na misje. A naprawa takiego statku głównie chodzi o dziury których było multum i te wszystkie systemy i tak dalej.. powinna zająć bardzo długo...

Ale nigdzie nie ma powiedziane ze jest naprawiony, tylko ze kluczowe systemy sa naprawione i jest gotowy na misjce. A co do tych dziur to mozna ewakuowac ludzi z otwrtych na przestrzen przedzialow i zamknac grodzie i po problemie.

no to przypomnij sobie odcinek kiedy w nia i szeparda wstapily jakies obce postacie i ganiali sie po miescie, powalila wtedy caly odzial kilkoma ciosami!

To nie byla ona ;) Tylko ktos inny w jej ciele ;P

nie wie nic o podejmowaniu decyzji, o naszych (czyt. amerykanskich) zasadach, zwyczajach i regulach w wojsku

I myslis ze przez te 2 lata ona sie nic nie nauczyla? Ze chodzi na misje i jak jest np. porozumiewaja sie kodem albo znakami recznymi to ona odwraca sie do shepparda i mowi "kochanie o co chodzi?, co mam robic?", ta i jeszcze co. Juz nawet Rodney pewnie przeczytal ksiazke "How to..." na temat organizacji i przeszkolenia jednostek wojskowych, moze nawet obaj dostali tutorial od shepparda czy kogos innego.
To ze nie mamy pokazane jak cos sie stalo to nie znaczy ze nie mialo miejsca, tak oczywiscie, mogli by wtracic scenke z 30 sekund o tym ze Teyla przeszla przeszkolenie w 104-07 ale widzielismy juz 10x wieksze blady scenarzystow.

Obejrzałem ta scenkę zaraz po intrze i widac tylko Dedala lecącego pod HS i kierującego się ku miastu.

Raczej nie tyle ze byl "na" pokladzie, ale holowany przez HSipa, tak jak nieraz Asgard holowal Prometeusza.
W ogole ta "dziura" w HSipie wedlog mnie jest do dok w ktorym produkuje sie wieksze jednostki.
  • 0

#48 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 24.07.2006 - |12:16|

ok widze ze nie dojdziemy do porozumienia w sprawie Teyli :) mnie to razi tak bardzo moze dlatego ze jej bardzo nie lubie. Kazdy z nas ma troche racji i niech tak zostanie ;)
  • 0

#49 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 24.07.2006 - |14:23|

ok widze ze nie dojdziemy do porozumienia w sprawie Teyli :) mnie to razi tak bardzo moze dlatego ze jej bardzo nie lubie. Kazdy z nas ma troche racji i niech tak zostanie ;)

Mnie jej aktorstwo kojarzy sie z poziomem aktorstwa w Babylon 5 ;) Czyli klapa na calej lini, ze jeszcze jej nie wymienili (np. na ta piekna pradawna, ktora 2x pomogla druzynie SGA i mogli starzoytni sie wnerwic na nia za to i ja "zdegradowac") to jakies wielkie niedopatrzenie (albo porptosu ma jakies koneksje)
  • 0

#50 Działo

Działo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoPyrlandia

Napisano 24.07.2006 - |23:57|

Mnie jej aktorstwo kojarzy sie z poziomem aktorstwa w Babylon 5 ;)

Podpisałbym się pod tym dwoma a nawet trzem "rencami" ale jak tak na to patrzę po kilku piwach to sobie myślę, że mogło być gorzej... jak w "W11"...
  • 0

#51 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 25.07.2006 - |00:23|

Mnie jej aktorstwo kojarzy sie z poziomem aktorstwa w Babylon 5 ;) Czyli klapa na calej lini, ze jeszcze jej nie wymienili (np. na ta piekna pradawna, ktora 2x pomogla druzynie SGA i mogli starzoytni sie wnerwic na nia za to i ja "zdegradowac") to jakies wielkie niedopatrzenie (albo porptosu ma jakies koneksje)

OOO, nawet w B5 zadna z glownych postaci nie grala az tak drewniano i koslawie jak teyla w SGA.
Ani to ladne, ani grac nie umie- wypad z obsady bym zorbil, jakbym tam za sznureczki 3mal.
No, nie 3mam wiec pewnie cinamniej jeszcze sezon ja przemeczymy.
A sam odcinek?
Ogolnie jest fajnie, tyle ze mam wrazenie iz scnearzysci nie bardzo wiedza co zrobic z postacia Micheala. Pomysl byl fajny, gorzej tylko z prowadzeniem postaci.
Chyba, ze sie myle i M. nas jeszcze czyms zaskoczy
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#52 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.07.2006 - |01:18|

ze jeszcze jej nie wymienili (np. na ta piekna pradawna, ktora 2x pomogla druzynie SGA i mogli starzoytni sie wnerwic na nia za to i ja "zdegradowac")

oj tak! dajcie mu wodki bo dobrze gada!
  • 0

#53 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 25.07.2006 - |12:34|

no i cóż można napisać na temat ??? niewiele, oprócz tego, że nasze biedne poczucie honoru i brania odpowiedzialności za nasze czyny doprowadziło do śmierci 4 żołnierzy z Atlantis. Trzeba ich było walnąć na planetkę i zostawić w spokoju. niech se robią co chcą. nawet jakby zawołali jakiś inny HS, to i tak pewnie by za długo nie pożyli, bo z tego co wiadomo o wraith, to raczej nie lubią się między sobą.

dałem 8 na 10 ale chyba trochę na wyrost.

a co do teyli, no cóż vala to ona nie jest ;)

Użytkownik Plaski999 edytował ten post 25.07.2006 - |12:34|

• 0

#54 <1980>

<1980>

Szeregowy

• VIP
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.07.2006 - |17:07|

8,5

Odcinek mógł sie podobać, ale pierwszy odcinek 3 sezonu był lepszy.

Jedno mnie dziwi, skoro uratowali się ze statku i czekali na Dedala w zamaskowanym skoczku to aż chciało się polecieć i zobaczyć efekty ostrzału z orbity i ewentualnie dokończyć dzieło. Ale najlepiej by zrobili gdyby zostawili przemienionych Wraith na planecie i zostawili ich w spokoju.
  • 0
"NO MA'AM - National Organization of Men Against Amazonian Masterhood"

#55 mrufka

mrufka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.07.2006 - |19:46|

Jedno mnie dziwi, skoro uratowali się ze statku i czekali na Dedala w zamaskowanym skoczku to aż chciało się polecieć i zobaczyć efekty ostrzału z orbity i ewentualnie dokończyć dzieło. Ale najlepiej by zrobili gdyby zostawili przemienionych Wraith na planecie i zostawili ich w spokoju.

Bardzo ryzykowne. Bo było jasno pokazane, że w kilku mogą skontaktować się z innym hivem na dużą odległość.
  • 0

#56 black hose

black hose

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 25.07.2006 - |20:00|

8.5 pkt.
W przeciwieństwie do SG-1 w SGA coś się jednak dzieje. I nie dziwi mnie ponowne przemienienie Mikela, bo co niby z nim zrobić? Wizić w nieskończoność nie sposób, a gdyby puścili wolno, to wszyscy zaczeli by utyskiwać, że ekipa z Atlantydy jest naiwna i niczego się nie nauczyła :/
Mnie zastanawia, dlaczego nagle zaczęto tak swobodnie przechodzić przez wrota między Atlantydą, a Ziemią? (bo w drugą strone to latają statkiem) Czyżby w przerwie wakacyjnej znajeziono ZPM? :hyhy:

I jeszcze wieelki plus za nieużycie teleportera Asgardu do uratowania ekipy w ostatniej chwili przed dozwaleniem statku :clap:

Użytkownik black hose edytował ten post 25.07.2006 - |20:40|

• 0

#57 Ronni

Ronni

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.07.2006 - |21:14|

Mnie zastanawia, dlaczego nagle zaczęto tak swobodnie przechodzić przez wrota między Atlantydą, a Ziemią? (bo w drugą strone to latają statkiem) Czyżby w przerwie wakacyjnej znajeziono ZPM? :hyhy:

trzeba sie cofnac do odcinkow 8x19 i 8x20
z tego co kojarze to jest to ZPM zdobyte w przeszlosci :) przez SG1
przewiezione z Ziemi na Atlantyde
  • 0

#58 mrufka

mrufka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.07.2006 - |21:47|

Dokładnie.
Co nawet potwierdził wyraźnie Everett w Siege 2.
  • 0

#59 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 26.07.2006 - |06:12|

ZPM ZPM-em ale i tak uważam, że dali (beep) z tą opieką nad zmienionymi wraith !!! :censored:
  • 0

#60 black hose

black hose

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 26.07.2006 - |07:30|

To fakt. Tylko mnie się wydawało, że zużyli je podczas obrony miasta :huh: