NID
Napisano 23.09.2003 - |19:01|
Napisano 23.09.2003 - |19:22|
To brzmi w ten sposub jakby prezydent znał wszystkie tajemnice operacyjne każdej agencji prowadzonej przez rzad USA np. NSA lub CIA , które lubują się w tajnych operacjach .Mi tez ta agencja działa na nerwy ale tylko dlatego, ze znalazla sie w ogole w scenariuszu. Bez sensu po tylu numerach prezydent dawno by ja rozwiazal. W koncu za wydatki panstwa tez odpowiada
Napisano 23.09.2003 - |19:34|
Prezydent zadnego kraju nie jest wtajemniczany w dzialania operacyjne zadnej organizacji wywiadowczej, lub tajnej - chodzi o autentycznosc zaprzeczaniaMi tez ta agencja działa na nerwy ale tylko dlatego, ze znalazla sie w ogole w scenariuszu. Bez sensu po tylu numerach prezydent dawno by ja rozwiazal. W koncu za wydatki panstwa tez odpowiada
Niestety NID nie ma jak ujawnic nie ujawniajac GW
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 23.09.2003 - |20:38|
Napisano 23.09.2003 - |20:49|
A czy CIA zaostala rozwiazana za handel bronia w Nikaragui i inne numery? W koncu jednym z celow NID jest pozyskiwanie technologii sluzacych obronnosci USA. Zatem cel jest szczytny, tylko metody podle - zjawisko wielokrotnie spotykane w historii. Nie ma zadnej pewnosci, ze NID nie jest po cichu popierana przez prezydenta na zasadzie: jak wpadniecie to sie do was nie przyznamY.Mi tez ta agencja działa na nerwy ale tylko dlatego, ze znalazla sie w ogole w scenariuszu. Bez sensu po tylu numerach prezydent dawno by ja rozwiazal. W koncu za wydatki panstwa tez odpowiada
Napisano 23.09.2003 - |20:51|
To tak jak by ktoś prubował rozwiązać organizację o której wię tyle że jest i zajmuje się ochroną kraju , a jej działania są tak tajne że nawet prezydent niema pojęcia o tym kto jest zastępcą dyrektora agencjiAle skąd pewność, że skoro powołało się tajnie tajną agencję, to nie można jej tajnie rozwiązać?
Napisano 24.09.2003 - |15:00|
1.Może sobie polatac najnowszymi zabawkami sil powierznych (typu X-30*) i tym podobnymi
2.Mase kłopotów (pewnie najgorsze z nich to Kinsley bo nie można go zastrzelic)
3.Oraz mase kłopotów
.
.
.
n.no i mase kłopotów
Napisano 26.09.2003 - |20:48|
Trudno się niezgodzić. Jednak tacy ludzie wykorzystywani właśnie przez tych goniących za kasa myśleli raczej że to właśnie pomoże Ziemi w obronie przed Goa'uldami. Taka postać tego pułkownika z 520 czy tez argumenty przedstawione przez samego Jacka w 318. To jest po prostu bardziej bezpośrednie działanie w celu osiągnięcia jakiegoś celu który to sposób chcieli wykorzystac biznesmeni do swoich celów.No z tym to nie do końca bym się zgodził. To tylko ich takie wytłumaczenie. W rzeczywistości bardziej im zależy na zachowaniu tej technologii dla siebie, by móc na niej zarabiać (przez komercyjne wykorzystanie).
Pytanie czego Jack chce? Urlopu, dostępu do piwa, wędki, swojego domku w Minesocie, kasy na paliwo i... ...no, bo co ma taki Jack? nowy samochód? własny samolot?),
Porusza kolejny dobry problem... który się zaczyna już w drugim odcinku serialu i pojawia się bardzo często w odcinkach.Mi tez ta agencja działa na nerwy ale tylko dlatego, ze znalazla sie w ogole w scenariuszu
Można powiedzieć że to NID to w naszym świecie odpowiednicy MenInBlack :>Niestety NID nie ma jak ujawnic nie ujawniajac GW
Napisano 26.09.2003 - |20:52|
Napisano 11.11.2003 - |16:05|
Po prostu puścić informację w gazecie typu Skandale - czyli brukowiec , większość ludzi stwierdzi że do doskonały żart lub nagonka prasy brukowej na sensacje i wymysł pismaków
Obi chyba się za dużo MIB naoglądałeś
Dla mnie NID to dziwna organizacja, zazwyczaj takie cywilne tajne organizacje tworzy się aby wspomóc działania wojska. W serialu NID jest dziwnym tworem, który teoretycznie nie ma prawa bytu, kontrolowana przez polityków, zatrudniająca zarówno cywilów jak i wojskowych – niczym organizacja przestępcza.
W serialu NID powinno spełniać funkcję zaplecza dla SEC, bronić przed wpływem, polityków, przeciekiem informacji, i wykorzystywaniem zdobytych technologii do prywatnych celów. Tak się jednak nie dzieje z niezrozumiałych dla mnie przyczyn. NID powinno chronić SEC przed organizacjami takimi jak ….. NID
Napisano 11.11.2003 - |16:14|
Kiedyś unas była taka gazeta jak Skandale - wiem bo przez jakiś czas było to umnie w domu kupywane i czytane - Rajy jakie były tam historjie , gwiezdne wrota przynich to przyszcz - dlatego tak uważam .Obi chyba się za dużo MIB naoglądałeś
W USA jest pełno takich dziwnych agencji rządowych zaczynając od najbardziej znanej czyli CIA , potem masz DEA , NSA i inne . Wiec może to normale że w serialu pojawiła się taka agencja jak NID .Dla mnie NID to dziwna organizacja, zazwyczaj takie cywilne tajne organizacje tworzy się aby wspomóc działania wojska. W serialu NID jest dziwnym tworem, który teoretycznie nie ma prawa bytu, kontrolowana przez polityków, zatrudniająca zarówno cywilów jak i wojskowych – niczym organizacja przestępcza
Użytkownik obi edytował ten post 11.11.2003 - |16:15|
Napisano 11.11.2003 - |16:28|
Kiedyś unas była taka gazeta jak Skandale - wiem bo przez jakiś czas było to umnie w domu kupywane i czytane
Echh Obi tak czytam twojego posta – chyba faktycznie za dużo naczytałeś się tych „Skandali” i naoglądałeś durnych filmów, w których to przedstawiana jest Ameryka jako skupisko – siedlisko tajnych organizacji rządowych i poza rządowych.
Po co tka daleko szukać policz ile w naszym kraju jest agencji (nie mylić z towarzyskimi
Po to właśnie tworzy się takie organizacje, i po to żeby były zapleczem dla i innych by te inne mogły działać spokojnie. Nie tworzy się organizacji destrukcyjnej Takiej jak NID bo w wcześniej czy później można ją przestać kontrolować.
Dlatego uważam że NID to dziwny twór nie mający prawa bytu (nie tworzy się agencji na d którą nie można zapanować)
Napisano 11.11.2003 - |16:39|
Napisano 11.11.2003 - |16:54|
Taka organizacja nie może być pozostawiona sama sobie a tym bardziej pozostawiona bez kontroli. Są pewne reguły, których się przestrzega tworząc cos takiego (szczególnie po aferach z agencjami wywiadowczymi – swoją drogą po tych aferach niźle je przetrzepano, i zrobiono porządek). W serialu jednak mamy do czynienia z organizacją nad która NIK nie panuje a na pewno nie prezydent choć to ona powinna podlegać bezpośrednio pod niego – w końcu zajmuje się bezpieczeństwem państwa
Napisano 11.11.2003 - |17:01|
Napisano 11.11.2003 - |17:06|
Napisano 11.11.2003 - |17:13|
Napisano 12.11.2003 - |23:11|
Cóż mogę na to odpowiedzieć? Chyba jedynie, że korupcja jest tam tak rozwinięta, że nie ma systemu który by sobie z tym poradził.
A mnie się właśnie wydaje na odwrót. Owszem korupcja jest była i będzie tka samo jak ludzie żądni władzy. Ale są systemy które ją ograniczają, ograniczają hamują zapędy polityków do zdobycia władzy absolutnej.
Chyba zbyt dużo filmów naoglądaliście się panowie
Gość_Abr@_*
Napisano 07.03.2004 - |03:13|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »