Skocz do zawartości

Zdjęcie

NID

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#41 lawl

lawl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 23.09.2003 - |19:01|

Mi tez ta agencja działa na nerwy ale tylko dlatego, ze znalazla sie w ogole w scenariuszu. Bez sensu po tylu numerach prezydent dawno by ja rozwiazal. W koncu za wydatki panstwa tez odpowiada
  • 0
LAWL

#42 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.09.2003 - |19:22|

Mi tez ta agencja działa na nerwy ale tylko dlatego, ze znalazla sie w ogole w scenariuszu. Bez sensu po tylu numerach prezydent dawno by ja rozwiazal. W koncu za wydatki panstwa tez odpowiada

To brzmi w ten sposub jakby prezydent znał wszystkie tajemnice operacyjne każdej agencji prowadzonej przez rzad USA np. NSA lub CIA , które lubują się w tajnych operacjach .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#43 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 23.09.2003 - |19:34|

Prezydent zadnego kraju nie jest wtajemniczany w dzialania operacyjne zadnej organizacji wywiadowczej, lub tajnej - chodzi o autentycznosc zaprzeczania :) nawet polityk moze nie byc wystarczajaco wiarygodny :D - msci sie to w przypadku ujawniania afer.
Niestety NID nie ma jak ujawnic nie ujawniajac GW :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#44 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.09.2003 - |20:38|

Ale skąd pewność, że skoro powołało się tajnie tajną :) agencję, to nie można jej tajnie rozwiązać? :D
  • 0

#45 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 23.09.2003 - |20:49|

A czy CIA zaostala rozwiazana za handel bronia w Nikaragui i inne numery? W koncu jednym z celow NID jest pozyskiwanie technologii sluzacych obronnosci USA. Zatem cel jest szczytny, tylko metody podle - zjawisko wielokrotnie spotykane w historii. Nie ma zadnej pewnosci, ze NID nie jest po cichu popierana przez prezydenta na zasadzie: jak wpadniecie to sie do was nie przyznamY.
  • 0
There is always a bigger fish.

#46 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.09.2003 - |20:51|

Ale skąd pewność, że skoro powołało się tajnie tajną  agencję, to nie można jej tajnie rozwiązać?

To tak jak by ktoś prubował rozwiązać organizację o której wię tyle że jest i zajmuje się ochroną kraju , a jej działania są tak tajne że nawet prezydent niema pojęcia o tym kto jest zastępcą dyrektora agencji :) . Stworzyć jest łatwo , natomias rozwiązać agencje po latach działania to raczej ciężka żecz , zresztą ze w względu na samych agentów - gdzie ich przenieść tak , aby nie zaczeli pracować dla konkurencji lub przeciwnika .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#47 erl

erl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 24.09.2003 - |15:00|

Co do tego co Jack ma z tego ze jest w SG.
1.Może sobie polatac najnowszymi zabawkami sil powierznych (typu X-30*) i tym podobnymi :D
2.Mase kłopotów (pewnie najgorsze z nich to Kinsley bo nie można go zastrzelic)
3.Oraz mase kłopotów
.
.
.
n.no i mase kłopotów :D:D:D
  • 0

#48 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.09.2003 - |20:48|

No z tym to nie do końca bym się zgodził. To tylko ich takie wytłumaczenie. W rzeczywistości bardziej im zależy na zachowaniu tej technologii dla siebie, by móc na niej zarabiać (przez komercyjne wykorzystanie).

Trudno się niezgodzić. Jednak tacy ludzie wykorzystywani właśnie przez tych goniących za kasa myśleli raczej że to właśnie pomoże Ziemi w obronie przed Goa'uldami. Taka postać tego pułkownika z 520 czy tez argumenty przedstawione przez samego Jacka w 318. To jest po prostu bardziej bezpośrednie działanie w celu osiągnięcia jakiegoś celu który to sposób chcieli wykorzystac biznesmeni do swoich celów.

no, bo co ma taki Jack? nowy samochód? własny samolot?),

Pytanie czego Jack chce? Urlopu, dostępu do piwa, wędki, swojego domku w Minesocie, kasy na paliwo i... ...

Mi tez ta agencja działa na nerwy ale tylko dlatego, ze znalazla sie w ogole w scenariuszu

Porusza kolejny dobry problem... który się zaczyna już w drugim odcinku serialu i pojawia się bardzo często w odcinkach.

Niestety NID nie ma jak ujawnic nie ujawniajac GW 

Można powiedzieć że to NID to w naszym świecie odpowiednicy MenInBlack :>
Log65: Happy camper

#49 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.09.2003 - |20:52|

Wiecie jaki jest najlepszy sposub na to aby utrzymać w tajemnicy przd wszystkimi takąagencję . Po prostu puścić informację w gazecie typu Skandale - czyli brukowiec , większość ludzi stwierdzi że do doskonały żart lub nagonka prasy brukowej na sensacje i wymysł pismaków.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#50 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.11.2003 - |16:05|

Po prostu puścić informację w gazecie typu Skandale - czyli brukowiec , większość ludzi stwierdzi że do doskonały żart lub nagonka prasy brukowej na sensacje i wymysł pismaków

Obi chyba się za dużo MIB naoglądałeś :D

Dla mnie NID to dziwna organizacja, zazwyczaj takie cywilne tajne organizacje tworzy się aby wspomóc działania wojska. W serialu NID jest dziwnym tworem, który teoretycznie nie ma prawa bytu, kontrolowana przez polityków, zatrudniająca zarówno cywilów jak i wojskowych – niczym organizacja przestępcza.

W serialu NID powinno spełniać funkcję zaplecza dla SEC, bronić przed wpływem, polityków, przeciekiem informacji, i wykorzystywaniem zdobytych technologii do prywatnych celów. Tak się jednak nie dzieje z niezrozumiałych dla mnie przyczyn. NID powinno chronić SEC przed organizacjami takimi jak ….. NID
  • 0

#51 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.11.2003 - |16:14|

Obi chyba się za dużo MIB naoglądałeś

Kiedyś unas była taka gazeta jak Skandale - wiem bo przez jakiś czas było to umnie w domu kupywane i czytane - Rajy jakie były tam historjie , gwiezdne wrota przynich to przyszcz - dlatego tak uważam .

Dla mnie NID to dziwna organizacja, zazwyczaj takie cywilne tajne organizacje tworzy się aby wspomóc działania wojska. W serialu NID jest dziwnym tworem, który teoretycznie nie ma prawa bytu, kontrolowana przez polityków, zatrudniająca zarówno cywilów jak i wojskowych – niczym organizacja przestępcza

W USA jest pełno takich dziwnych agencji rządowych zaczynając od najbardziej znanej czyli CIA , potem masz DEA , NSA i inne . Wiec może to normale że w serialu pojawiła się taka agencja jak NID .

Użytkownik obi edytował ten post 11.11.2003 - |16:15|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#52 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.11.2003 - |16:28|

Kiedyś unas była taka gazeta jak Skandale - wiem bo przez jakiś czas było to umnie w domu kupywane i czytane

Echh Obi tak czytam twojego posta – chyba faktycznie za dużo naczytałeś się tych „Skandali” i naoglądałeś durnych filmów, w których to przedstawiana jest Ameryka jako skupisko – siedlisko tajnych organizacji rządowych i poza rządowych.

Po co tka daleko szukać policz ile w naszym kraju jest agencji (nie mylić z towarzyskimi :D) i różnych organizacji o których nie mamy pojęcia a które funkcjonują i mają na celu zapewnienie nam bezpieczeństwa.

Po to właśnie tworzy się takie organizacje, i po to żeby były zapleczem dla i innych by te inne mogły działać spokojnie. Nie tworzy się organizacji destrukcyjnej Takiej jak NID bo w wcześniej czy później można ją przestać kontrolować.

Dlatego uważam że NID to dziwny twór nie mający prawa bytu (nie tworzy się agencji na d którą nie można zapanować)
  • 0

#53 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.11.2003 - |16:39|

To prawda że nikt nie twoży agencji destróktywnych , ale niektóre agencje czasem posiadają taką tendecje do wprowadzania pewnego chaosu np: DEA - agencja stwożona do walki z narkotykami po pewnym czasie zaczeła wspomagaćprzemyt i produkcje konopi indyjskich na bliskim wshodzie aby zasilić kase na łapówki dal informatorów .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#54 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.11.2003 - |16:54|

Masz racje ale to agencja zajmująca się raczej bezpieczeństwem wewnętrznym państwa, sprawami bezpieczeństwa ludzi i przestrzegania prawa. Natomiast NID to organizacja wspomagająca inną organizację zajmującą się obroną państwa - ba całej planety.

Taka organizacja nie może być pozostawiona sama sobie a tym bardziej pozostawiona bez kontroli. Są pewne reguły, których się przestrzega tworząc cos takiego (szczególnie po aferach z agencjami wywiadowczymi – swoją drogą po tych aferach niźle je przetrzepano, i zrobiono porządek). W serialu jednak mamy do czynienia z organizacją nad która NIK nie panuje a na pewno nie prezydent choć to ona powinna podlegać bezpośrednio pod niego – w końcu zajmuje się bezpieczeństwem państwa
  • 0

#55 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.11.2003 - |17:01|

Po prostu paru wpływowym politykom udało się uzyskać kontrolę nad NID i wykorzystywać ją do prywatnych celów. W końcu sam wspomniałeś o aferach z agencjami wywiadowczymi, po których trzeba było stworzyć specjalne przepisy by je kontrolować. Chyba coś podobnego spotkało NID. Chodzi mi o to, że wzmocniono nad nią kontrolę. A to, że taka agencja zajmuje się bezpieczeństwem państwa nie jest przeszkodą dla „ambitnego” polityka wykorzystać ją do własnych celów.
  • 0

#56 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.11.2003 - |17:05|

Ale samo DEA jest agendą wspierającą policjie i FBI - wiec teoretycznie je wspiera . Zresztą jak pamietam to przyszły serialowy prezydent bedzie po cześci panował nad NID - wiec ktoś kontrole bedzie posiadał.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#57 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 11.11.2003 - |17:06|

M.M. masz racje, ale mnie się wydaję ze tworząc taką organizacje stara się za wszelką cenę uniknąć wpływu na nią polityków. Owszem to oni sprawiają kontrole nad takim organizacjami, lecz nie wierzę żeby nie wytworzył się pewien system, który zapobiegałby wykorzystywaniu takich agencji do własnych celów właśnie przez polityków, szczególnie w U.S.A
  • 0

#58 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.11.2003 - |17:13|

Cóż mogę na to odpowiedzieć? Chyba jedynie, że korupcja jest tam tak rozwinięta, że nie ma systemu który by sobie z tym poradził. W końcu sam Kensey (?) coś tam o tym mówił. Połowa ludzi nie głosuje, a drugiej połowie jest wszystko jedno kogo wybiorą. (Czy coś takiego). No i sam prezydent nie jest doskonały. Chciał wykorzystać GW w kampanii wyborczej, ale jak mu one nie dają korzyści to trzyma je w tajemnicy. Kto wie czy kiedyś sam nie spróbuje wykorzystać NID do prywatnych celów.
  • 0

#59 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 12.11.2003 - |23:11|

Cóż mogę na to odpowiedzieć? Chyba jedynie, że korupcja jest tam tak rozwinięta, że nie ma systemu który by sobie z tym poradził.

A mnie się właśnie wydaje na odwrót. Owszem korupcja jest była i będzie tka samo jak ludzie żądni władzy. Ale są systemy które ją ograniczają, ograniczają hamują zapędy polityków do zdobycia władzy absolutnej.

Chyba zbyt dużo filmów naoglądaliście się panowie
  • 0

#60 Gość_Abr@_*

Gość_Abr@_*
  • Gość

Napisano 07.03.2004 - |03:13|

NID agencja pokazująca cechy typowe dla ludzi pragnących władzy i pieniędzy - cóż pokazuje rzeczywistość, która nas otacza.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych