Raczej nie, zaraz po incydencie była para operatorów, więc jeden mógłby bez problemu iść do Cerbara.A może mapa powstala zaraz po incydencie?
Mogło byc tak, że dopuki sytuacja nie została opanowana, mieszkańcy bunkra (lub mieszkaniec) byli zamknięci za tymi drzwiami i zastanawiając się co się stało na zewnątrz i analizując sutuacje narysowali tą mape na drzwiach....
Mapa na drzwiach w bunkrze
Napisano 31.03.2006 - |15:19|
Napisano 31.03.2006 - |15:22|
Booger17 - mozesz przetlumaczyc to co jest kolo znaku zapytania? "Nil actum reputa si quid superest agendum"
przetłumaczyłem to w taki sposób ale nie mam pewności nawet na 50 % że właśnie o to chodzi, jest to dość swobodne tłumaczenie : nie działanie, czyny przesądzi/ przesądzą ( nie jestem pewien czy o to chodzi) jeśli kto pokona (możliwe też tłumaczenie "przewyższy", aczkolwiek żadnego z tych dwóch nie jestem pewien) tego który powinien podjąć decyzję, wydać decyzje
na stronie http://lost.cubit.ne...estigations.php jest ten tekst inaczej odczytany :Nil actum credens dum quid superesset agendum, ale tu nie wiem czy "credens" jest źle napisaną pochodną słowa "wiara" czy może tez błednie napisana pochodna słowa "okrutny", "dum" oznacza "podczas gdy, dopóki", nie wiem jak to przetłumaczyć, jak widać różnie jest odczytywany tekst z mapy więc nie ma pewności co do tłumaczenia, bede jeszcze z tym kombinował, bo to może być istotne, na ktoś jakies sugestie albo inaczej to przetłumaczył???, konsultacje mile widziene:)
aha i jeszcze jedno: Malum consilium quod mutari non potest - It's a bad plan that can't be changed, jest to złe tłumaczenie( skąd oni to biorą? :] ), chodzi o cos innego, ja to przetłumaczylem tak : zło sprawia zmiany, nie władza
Użytkownik Booger17 edytował ten post 31.03.2006 - |15:43|
Napisano 31.03.2006 - |15:44|
To jest dobrze.Hic sunt dracones - Here are dragons - Tu są smoki
Sursum corda.
W górę serca.
To też jest prawidłowo.
Sądzę, że błędy robią te osoby które odczytują napisy z mapy.
Dlatego jest tyle wersji napisów.
Napisano 31.03.2006 - |15:53|
To jest dobrze.
to nie jest dobrze!!!! prosze uzasadnij dlaczego tak uważasz bo jak dla mnie to tłumaczenie to totalna pomyłka co zreszta wydaje mi się jasno wytłumaczyłem w moim perwszym poście w tym temacie ( zeby nie być gołosłownym oparłem sie na : "Język łaciński", podrecznik dla lektoratów uniwersyteckich, wydanie IV, Gdańsk 2003, strona 26 (sunt), strona 44 (hic), a dracones to z głowy
Użytkownik Booger17 edytował ten post 31.03.2006 - |15:56|
Napisano 31.03.2006 - |16:05|
Hic - tu (hic ma wile znaczeń ten, ta, tu ale również tu, na tym miejscu, itp.)
sunt - są (odmiana czasownika esse się kłania)
dracones - smoki (nom. l.mn. dracones)
Nie ma powodu do wściekania chyba, że jesteś magistrem filologi klasycznej.
=/\=
Napisano 31.03.2006 - |16:14|
po drugie wiem w czym tkwi roznica naszych tłumaczeń, ja uzywałem przy moim pierwszym poście tłumaczenia z tej strony http://lost.cubit.ne...estigations.php , gdzie jest here be the dragons, Ty masz here are dragons wiec sunt pasuje, ale mimo wszystko upieram się przy mojej wersji z postu z wszesniejszej strony ze nie chodzi tu o smoki
po trzecie- Co myslisz o "Nil actum reputa si quid superest agendum"?????
ps.magistrem filologii klasycznej nie jestem
Napisano 31.03.2006 - |16:41|
dracones to również mogą być weżeTy masz here are dragons wiec sunt pasuje, ale mimo wszystko upieram się przy mojej wersji z postu z wszesniejszej strony ze nie chodzi tu o smoki
Myśle, że w końcu musze sobie przypomieć łacine :/po trzecie- Co myslisz o "Nil actum reputa si quid superest agendum"?????
Wydaje mi się, ze gdzieś w tym zdaniu jest błąd tylko nie wiem jaki i gdzie.
Ale zdania próbuje rozszyfrować.
Bo już dawno bysmy to przetłumaczylips.magistrem filologii klasycznej nie jestem
No dale, niech jakiś filolog się ujawni...
Napisano 31.03.2006 - |16:51|
Napisano 31.03.2006 - |17:25|
Napisano 31.03.2006 - |18:04|
Napisano 31.03.2006 - |19:00|
1. Na wyspie jest sześć bunkrów peryferialnych i jeden cetralny. Trzy z tych bunkrów znamy. czwarty (flame) był znany dla autora mapy. Pozostałych dwóch istnienia się domyślał (przerywana linia).
2. Na wyspie znajdują się cztery obiekty oznaczone jako CV numerowane łacińsko I, II, III i IV.
3. Sześć peryferialnych bunkrów połaczonych było gwaździście z cetralnym bunkrem. Obecnie kanały te są zablokowane.
4. Bunkier centralny zawiera coś czego autor mapy przeznaczenia nie zna. Być może bunkier leży w centrum Dark territory i także tam znajduje się antena nadajaca sygnał. W bunkrze może sie znajdowac centrum sterujące "systemem bezpieczeństwa" lub/i system zabezpieczajacy wyspę (zgodnie z moją teoria).
Bunkier centralny ma jedynie połaczenei z bunkrem Swan, z którego jest on uruchamiany co 108 minut.
Według mojej teorii system wyłącza się tylko gdy potrzebne jest udostępnieie wyspy. Została ona udostępniona dla zrzutów zapasów w czasie otataniego lockdown. Poprzedni był w czasie katastrrofy samolotu i trwał dłuzej (co najmniej kilka godzin). System został ponownie uruchomiony dopiero po zmroku i jego pierwsza aktywnością był patrol wzdłoż plaży. Prawdopodobnie to wyłaczenie spowodowało u Desmonda przekonanie, ze w skutek tak długiego niewpisywania numerów swiat przestał istnieć. Prawdopodobnie był to pierwszy tak długi Lockdown w jego karierze. Być może nawet wtedy wykonał mape.
Użytkownik Jonasz edytował ten post 31.03.2006 - |19:05|
Genesis
Napisano 31.03.2006 - |19:05|
1. Kiedy spadl na wyspe samolot z Nigerii, z narkotykami
2. Katastrofa naszych rozbitkow
3. Zrzut zywnosci z ostatniego odcinka
Pewnie bylo ich wiecej, ale jak narazie nic o nich nie wiadomo
Napisano 31.03.2006 - |19:08|
4. katastrofa Statku badawczego Danielle (to musiał być długi lockdowan, prawdopodobnei wielogodzinny, gdyż wcześniej załoga odebraął sygnał radiowy powtarzajacy liczby)Bardzo dobrze wszystko podsumowane W takim razie tych Lockdown'ow musialo byc juz co najmniej 3
1. Kiedy spadl na wyspe samolot z Nigerii, z narkotykami
2. Katastrofa naszych rozbitkow
3. Zrzut zywnosci z ostatniego odcinka
Pewnie bylo ich wiecej, ale jak narazie nic o nich nie wiadomo
5. Katastrofa balonu prawdziwego Henrego Gale.
6. Rozbicie się Desmonda.
Użytkownik Jonasz edytował ten post 31.03.2006 - |19:09|
Genesis
Napisano 31.03.2006 - |19:11|
To w takim razie jezeli Lockdown jest w momenie otwarcia dostepu do wyspy to czy rozbitkowie nie wiedzieli by o tym kiedy rozbil sie ten balon ? Chyba w tym momencie mieli juz dostep do bunkra...4. katastrofa Statku badawczego Danielle (to musiał być długi lockdowan, prawdopodobnei wielogodzinny, gdyż wcześniej załoga odebraął sygnał radiowy powtarzajacy liczby)
5. Katastrofa balonu prawdziwego Henrego Gale.
6. Rozbicie się Desmonda.
Napisano 31.03.2006 - |19:14|
Balon mógł się rozbić przed katastrofą 815. Podajacy się za Henrego, w swej pierwotnej opowieści zeznał sayidowi, że rozbił się przed czterema miesiącami. Około dwa miesiące przed lotem 815. ta częśc historii może być prawdziwa.To w takim razie jezeli Lockdown jest w momenie otwarcia dostepu do wyspy to czy rozbitkowie nie wiedzieli by o tym kiedy rozbil sie ten balon ? Chyba w tym momencie mieli juz dostep do bunkra...
Genesis
Napisano 31.03.2006 - |19:21|
No OK w takim razie to jest jasne, wlasnie nie bylem pewien kiedy rozbil sie ten balon wedlug opowiesci Henrego. W takim razie mamy juz 6 pewnych Lockdown'owBalon mógł się rozbić przed katastrofą 815. Podajacy się za Henrego, w swej pierwotnej opowieści zeznał sayidowi, że rozbił się przed czterema miesiącami. Około dwa miesiące przed lotem 815. ta częśc historii może być prawdziwa.
Na TEJ mapie jest zaznaczona w prawym dolnym rogu Black Rock. Jest przy tym napisane 'known final resting place of magnus hanso / black rock'. Czyli jak z tego rozumiem: znane jako ostatnie miejsce odpoczynku (spoczynku) magnusa hanso - czarna skala.4. Bunkier centralny zawiera coś czego autor mapy przeznaczenia nie zna. Być może bunkier leży w centrum Dark territory i także tam znajduje się antena nadajaca sygnał.
Napisano 31.03.2006 - |19:26|
Pozostaje pytanie: przed kim? Wydaje mi się, że mapa to szereg domysłów operatorów komputera. Opracowali oni system opuszczania drzwi i dzięki temu mogli namalować mapkę. Bowiem nawet w ciągu kilkugodzinnego zamknięcia, nie sądzę aby ktokolwiek mógł narysować taką mapę. Sądzę, że powstawała ona miesiącami, może nawet latami rysowana przez coraz to kolejne grupy operatorów. Prawdopodobne jest też, że operatorzy (oprócz Desmonda) urządzali sobie ciche wycieczki czy to tunelami do serca kompleksu, czy też po wyspie, i wszystko nanosili na drzwi (aby ukryć to przed szefostwem/innymi/kimkolwiek kogo się obawiali).
Nielegalne wyprawy operatorów mogły też przyczynić się do wypadku. Po nim zostały odcięte tunele i na drzwiach pojawiły się oznaczenia 'kwarantanna' po to aby wybić z głowy wycieczki. Być może wtedy też został "przycięty" film instruktażowy.
Tak więc wydaje mi się, że mapa była ukryta przed ekipą Zeke`a, a Desmond mógł nawet nie wiedzieć o jej istnieniu.
EDITED: PS. Zapomniałęm dodać: Może bunkry oznaczone przerywaną linią znajdują się pod wodą? I może to do nich prowadzi kabel na plaży?
Użytkownik erf edytował ten post 31.03.2006 - |19:34|
Napisano 31.03.2006 - |20:18|
Może ta mapa i notatki na niej to jakaś forma komunikacji między badaczami? Być może (wchodzimy w sferę fantastyki ) drzwi będąc otwarte, czyli w suficie, zamykają pomieszczenie w górnej części bunkra. Być może istnieje tam jakieś pomieszczenie i za pomocą tych drzwi się komunikowali
Napisano 31.03.2006 - |20:41|
PS ciekawi mnie skad autor mapy mogl znac czarna skale? idzie sie do niej dluzej niz 108 minut, chyba ze jedna osoba siedziala przy kompie, a druga poszla na wycieczke
Napisano 31.03.2006 - |20:45|
No dale, niech jakiś filolog się ujawni...
Co prawda sama filologiem nie jestem ale znalazłam jednego, żeby sie skonsultować
"Mallum consillum quad mutari non potest" - zła jest rada, która niczego nie zmienia
"Liberte te ex inferus" - uwolnij się z głębin
"Hic sunt dracones" - tu są smoki / potwory
"Nil actum reputa si quid superest agendum" - nie uważaj czegoś za zrobione, jeśli nie jest zakończone
pojawiła sie też na forum inna wersja tego napisu:
"Nil actum credens dum quid superesset agendum" - nie wierząc w coś, że może się stać dopuki się nie stanie
"Cogito ergo doteo" - powinno być raczej "doceo" wtedy oznacza - myślę więc uczę się
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych