Skocz do zawartości

Zdjęcie

Babylon 5 - Sezon 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#41 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 30.03.2004 - |10:54|

Hmm..... Nie wiem czy jest to powod aby sie chwalic, ale UZALEZNILEM SIE :D - zgadnijcie od czego :D

No???

Ma ktos pomysly?????????

Oczywiscie B5 :D

Drugi sezon mnie porwal :D

Nawiazujac do mojej wypowiedzi z tematu o sezonie 1 - TU NIE MA BRAKOW!!!!!!!!!

A co do Londo - z przyjemnoscia rozsmarowalbym go po calym kadlubie zewnetrznym Stacji.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#42 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.03.2004 - |15:42|

A co do Londo - z przyjemnoscia rozsmarowalbym go po calym kadlubie zewnetrznym Stacji.

Proszę ustawić się w kolejce :D . Poczekaj jeszcze trochę i zobaczysz co Londo potrafi .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#43 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.03.2004 - |17:04|

Panowie, spokojnie. Londo może nie jest ideałem, ale jeszcze z G?karem staną się przyjaciółmi. A to chyba wiele znaczy. No i ten pomysł z ochranianiem go. To mnie prawie z nóg zwaliło. :D
A tak właściwie to Londo zawsze był dla mnie postacią tragiczną, a nie typowym złym bohaterem.
  • 0

#44 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 31.03.2004 - |08:36|

Londo i G'Kar są siła napędową serialu - zwłąszcza początek 4 serii to dobre zoobrazowanie relacji miedzy nimi, początek (?) rodzącej sie przyjaźni ..... dobra za duzo spojlerowania .....
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#45 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 31.03.2004 - |11:47|

...ale po drodze jeszcze wiele się wydaży...a Londo twardy i konsekwentny gość... B)
  • 0

#46 Mad M.A.X

Mad M.A.X

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 18.04.2004 - |22:35|

Właśnie skończyłem oglądać 2 serie i ... jestem pod wrażeniem jak reszta serialu jet tak samo dobra jak 2 seria to zaczynam budować ołtarzyk. Poraz pierwszy moge napisać, że niemam sie do czego przyczepić. Normalnie mam wątpliwości czy zaczynać 3 serie bo jak zaczne to nieodejde dopuki nieskończe. Myślałem, że to kolejny serial, który można obejżeć i zapomnieć ale miło sie zaskoczyłem to sie rozkręca z odcinka na odcinek. Na sg1 sie zawiodłem 7 seria to była porażka choć też podobał mi sie ten serial, 8 mam nadzieje, że niżej nieupadnie nadzieją jest jeszcze atlantis. Ale babylon 5 to mistrzostwo przynajmniej narazie obym sie niezawiodł. Ps nieczytałem co bedzie dalej i staram sie unikać tego bo to tylko psuje mi oglądanie. W tej chwili Babylon stoi na czele moich ulubionych seriali na 2 miejscu jest 1 seria Dark Angel na 3 niewiem czemu x-files jakoś tak z sentymentu ...
  • 0

#47 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 18.04.2004 - |22:40|

Trzecia i czwarta seria są jeszcze lepsza. Piąta trochę słabsza, mniej więcej jak pierwsza.

gulus
  • 0

#48 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 19.04.2004 - |17:58|

moze bede monotematyczny ale piąty sezon jest do ..... tam gdzie słońce nie dochodzi :)

Nie zgadzam sie także z teoria, ze piąta seria jest taka sama pierwsza - w pierwszej przynajmniej robią grunt pod wątki późniejsze (B4, Wielka maszyna, Cienie itd) a piąta to jedno wielkie bagno z zaj******* zakończeniem, watek z telepatami, zreszta jedyny przez 20 odcinków, nudny i możliwy do przewidzenie i co nigdy nie wybacze Straczyńskiemu - zepsucie wizerunku postaci Lity Alexander, która z jednej z ciekawszych postaci stała sie Krzyzowcem i mscicielem.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#49 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 28.01.2005 - |16:34|

SPOJLERY

Nie powiedzialbym, ze 5 sezon jest calkowicie slaby.
Faktycznie - watek z telepatami jest dla mnie nudny, monotonny i jakis taki... nie wiem /i tak cholernie durna piosenka Byrona! Geeeeeeeeez........./. W ogole tu nie pasujacy. I przy okazji psuje prawie cala polowe sezonu ;| Choc przyznaje, ze wojna telepatow moglaby byc calkiem ciekawa.. Walka z Korpusem i liberacja telepatow.
Druga czesc 5 sezonu jest juz duzo duzo ciekawsza - Drakh przejmuja Centauri Prime, miedzy silami ISA rodza sie sporyi klotnie /choc to nie nowosc/ i w ogole napiecie rosnie. Do tego odcinek konczacy sezon oraz caly serial...
Truly a Mastepriece ;-)
  • 0

#50 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 28.01.2005 - |19:52|

Ej, piszecie o drugim, czy piątym sezonie? Chyba coś się pomyliło?
  • 0

#51 nomad

nomad

Szeregowy

• Email
  • 38 postów

Napisano 21.03.2005 - |17:19|

Ej, piszecie o drugim, czy piątym sezonie? Chyba coś się pomyliło?

Wyświetl post

...O wszystkich??? ;)) Rzeczywiscie Straczynskiemu juz sie troche przestawalo chciec... Spiecia w firmie.... Ale moim zdaniem przesadzacie. Po prostu ta seria ma troche inny ciezar gatunkowy. Oparta została na czym innym. 2 jest lepsza, bo dopiero wszystko sie rozkrecalo, po wstepie w pierwszej, prawda?
  • 0

#52 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 03.01.2006 - |16:32|

Przekopałem sięprzez 2 sezon. Zaczyna się całkiem całkiem. Wymiana komendanta jest całkiem na iejscu. Choć atmosfera jej towarzysząca jest nieciekaw, to jednak akcja wreszcie ruszyła. Muszę przyznać, że o ile pierwszy sezon mnie odrzucił, to drugi zaczął wciągać. Nie powiem bardzo wciągać. No i pojawienie sięrzeczywistego - nowego wroga - jest niezłym kopniakiem w przód dla serialu.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#53 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 09.01.2006 - |21:17|

Obejrzalem 1 odcinek i normalnie mi szczena opadła...
Oj jak ja nie lubie takich zmian w serialach :/
Jak zobaczylem ze nie bedzie Sinclaira to sie tak wkurzylem ze az zadzwonilem do kolegi z pytaniem czy on wróci :D
Narazie nie ma G'kara
giribaldi dalej lezy
Delenn - sie przepoczwaz
Lennier coraz fajnieszy mi sie wydaje
Ogólnie ciekawy jestem co przyniosa kolejne odcinki :clap:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#54 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 09.01.2006 - |22:01|

Po wprost TRAGICZNYM s1 s2 jest już skokiem naprzód, choć też akcja nie wchodzi jeszcze na wysokie obroty.
No i aktorzy zaczynają jakoś grać, tak że ma to ręce i nogi.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#55 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 10.01.2006 - |15:37|

Powoli koncze 2 sezon. Za wczesnie na jakas glebsza refleksje o tym serialu - to cos zupelnie innego niz SG1.
Sa odcinki, ktore powalaja, sa takie, ktore mozna sobie darowac.
Ale przyznam ze "cos" w tym serialu jest. Ciekawe czy wytrzymam 3 sezon czy w srodku sobie dam spokoj?
Vorlonowie rządzą hehe.... a shedows sa zrobieni tak ze faktycznie ciarki przechodza (odczucie nieznane w SG1).
Wkurza mnie tylko czasem schematycznosc postaci, ale pewnie tak w serialu byc juz musi.
Na razie tyle tylko, bo mam jeszcze sporo do zobaczenia....
  • 0
Dołączona grafika

#56 fazaPL

fazaPL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 10.01.2006 - |15:57|

Nie wiem dlaczego, ale "schematyczność" to słowo które nie pasuje mi do większości postaci z B5 :) Pewnie dlatego że widziałam cały serial. :) Gratuluję wytrwałości w oglądaniu bo przyznaję że przez początek B5 jest przebrnąć dosyć ciężko. Ale za to warto ;]
  • 0

#57 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 11.01.2006 - |01:13|

Sa odcinki, ktore powalaja, sa takie, ktore mozna sobie darowac.
Ale przyznam ze "cos" w tym serialu jest. Ciekawe czy wytrzymam 3 sezon czy w srodku sobie dam spokoj?
Vorlonowie rządzą hehe.... a shedows sa zrobieni tak ze faktycznie ciarki przechodza (odczucie nieznane w SG1).

Wy3masz,mnie 3jeczka zabila swojego czasu. IMO najlepszy sezon.
przy 5tce natomiast mozesz zaczac ziewac,ale pojedziesz na fali emocji po 3 i 4->bedzie git ;)
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#58 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 11.01.2006 - |04:15|

Wy3masz,mnie 3jeczka zabila swojego czasu. IMO najlepszy sezon.
przy 5tce natomiast mozesz zaczac ziewac,ale pojedziesz na fali emocji po 3 i 4->bedzie git ;)

Owszem, czytatalem juz parokrotnie ze 3 sezon jest najciekawszy. Moje watpliwosci budzi tez fakt, ze w przeciwienstwie do SG1, nie wiem czy uda mi się ten serial znajomym "sprzedac".Co mam na mysli? Po prostu fajniej oglada sie film "z kims", a obawiam sie ze uslysze uwagi dot. stosunkowko malo nosnej akcji w sezonie 1, "dziwacznych" kostiumow oraz dosc archaicznej technicznie scenografii oraz takich sobie gatunkowo (poza wyjatkami (cienie)) efektach specjalnych.
"- Kto to jest ten Kosh? Jakis facet z teatru lalkowego?" :hyhy:
Po dotarciu do konca 2 sezonu przyznam ze nie jestem zachwycony obsada 2 postaci - Sinclair'a i Sharidan'a. Obydwaj wygladaja jak reanimowani operacjami plastycznymi podstarzali aktorzy wodewilowi. Pierwszy jest calkiem beznadziejny i dobrze ze go zastapili drugim. Tyle ze Sharidan wyglada jak młodszy brat prezydenta Clintona :>

Sharidan - tak z innej beczki - irytuje takze jako postac, zachowuje sie jak [beeep], poniewaz nigdy nie slucha co sie do niego mowi. I ktos taki ma byc dowodca B5? :>
Aha... i te ciagle jego wkladanie bialych koszul. Ile razy ja to dotad widzialem? ze 20 razy? Facet ma jakies natrectwo? Co odcinek - Sharidan wklada białą koszulę. :>
...obydwie te postacie sa grane przez tandetnych, cukierkowych aktorow, ktorych oblicza pasuja do kina lat 50tych i, jak dla mnie, tacy faceci z twarzą bez zmarszczek nadają się do reklamy czekolady :blink: I tej ich śnieżno-białe uśmiechy. Buhaha...

Teraz odnośnie spójności serialu. Jak dotąd nie mam się czego zbytnio uczepić, właściwie poza jednym wątkiem: Tali Winters (telepatki od spraw handlowych na B5), która pod koniec 2 sezonu nagle okazuje sie byc szpiegiem korporacji telepatow z ukryta 2 osobowoscia.
No ludzie! Autorzy buduja caly odcinek z jakims gosciem (murzynem - jej bylym TZ z dawnych lat), ktory zamienia sie w jakas super-hiper-energie, dowiadujemy sie ze Winters jest "special" i dostaje "gift", co parokrotnie sie w seriali pojawia jeszcze - a na koniec BUM! - okazuje sie ze ona byla zaprogramowana. To ten jej gosciu (co sie zamienil w te energie czy cos tam) nie widziedzial o tym, skoro taki byl 'mundry' ? W to nie uwierzylem. Sorry.

Jedzmy dalej: Deleen.
W pierwszej serii postac mnie zaciekawila. Grana przez dosc malo atrakcyjna aktorke wnosila tajemniczosc. I relacje pomiedzy Sinclairem a Deleen wzbudzaly ciekawosc. Ona - przedstawicielka zaawansowanej technologicznie rasy Minbari.
Po wysjciu z kokona natomiast staje sie osoba irytujaca. Zachowuje sie jak jakas walnięta neurotyczka.
I jeszcze te włosy... skoro jedyne co zmieniła w swoim wyglądzie po wyjściu z kokonu to włosy (innych zmian (na zewnątrz w ubraniu) nie zauważyłem), a włosy innych Minbari wkurzały, to czemu sobie ich nie obcięła, albo chociaż spieła jakoś? Mało przekonujące rozumowanie pt "w dowód wiary w nasze obie rasy oto zapuszczam włosy" :/
Sinclair powinien wtedy zapuścić sobie kość na głowie? :wacko:

Ivanova:
Gra cienko, i chyba tylko raz mnie rozbawiła, gdy strofowała kogoś z mostku krzycząc przez radio że od dziś mają sobie powtarzać że "Ivanova is your God!" ;-)
Tyle ze to nie ona była śmieszna a tekst, ktorego przeciez nie napisala. Gdy natomiast przyszlo jej w scenie "kopulacji" po podpisaniu paktu z nową rasą błysnąć kunsztem aktorskim, chociaż jakimś pomysłem na tę scenę - pokazała jasno że jest słabą aktorką. Ot, taki kołek. Sorry.
I oczywiscie polowa ludzi na stacji wymawia jej nazwisko [Aivanova]. Rece opadaja.

Garibaldi:
Klon Bruce'a Willis'a. I tyle.
Tez ciagle zmienia koszule. :blink:

G'Kar i Londo (ze swoim przydu*asem):
Postacie jak na SiFi conajmniej dziwne, ale zagrane i pomyslane swietnie. Bawią ale i wzruszają.
Rzecz nie łatwa.Chyle czola. Serio.

Shedows:
Zastanawialem sie, dlaczego tak mi sie "spodobaly". I dlaczego - na prawde przeszly mnie dreszcze w scenie gdy Winters mija na korytarzu tego namiestnika Cieni, goscia o nazwisku na litere M.?
Odpowiedz jest prosta - cala zabawa polega na niedopowiedzeniu. Moze ktos pamieta "Milczenie owiec"?
Najbardziej straszne wydaje sie widzowi nie to co zobaczy, lecz to co sobie wyobraza ze moze za chwile zobaczyc :clap:

Podsumowujac - nie da sie ukryc ze DS9 (technicznie) wymiata w porownaniu z B5.
Za to B5 jest stosunkowo oryginalnym filmem, w ktorym nie narzuca mi sie jak w innych serialach - ciaglych kalek i kopii pomyslow juz ogranych.
No i, na podkreslenie zasluguje gra aktorow. Nie wszystkich, ale sa tam takie perelki, ktorych nie powstydzilby sie najlepszy teatr.
A tego - przepraszam - zeby mnie mial ktos posiekac nie powiem nigdy o aktorach z SG1, ktorzy są po prostu słabi.
Jesli do tego dodamy osoblliwy humor serialu, nietuzinkowe relacje bohaterow - otrzymujemy calkiem ciekawy produkt.

ps. Czy to prawda ze ma byc produkowany nastepny sezon?

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 11.01.2006 - |04:44|

• 0
Dołączona grafika

#59 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 11.01.2006 - |11:13|

Widzę, że nawet Cię wciągnął ten sierialik? To dobrze :)
Po zakończeniu B5 miała być kontynuacja w postaci Krucjaty, ale niestety skończyło się na 13 odcinkach. Niestety. Ostatnio była mowa o filmie pełnometrażowym, ale też ucichło to wszystko. Więc póki co cisza. :(
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#60 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 08.12.2006 - |10:53|

Dopiero teraz zetknąłem się B5 tak na poważnie, obejrzałem cały 1 sezon, który mi się bardzo podobał, teraz jestem przy 5 odcinku 2 sezonu i jestem zły na to jak to się wszystko toczy. Czemu niema Sinclair - co jest grane, jakiś nowy dowódca B5 wtf?! przecież to powinno być wyjaśnione jakoś lepiej, a tu mamy o Sinclair został sobie ambasadorem na Minbar, mam wrażenie jakby producenci serialu olali sprawę kontraktów i nie przedłużyli takiego dla O'hare (tak chyba nazywa się ten aktor co grał Sinclair). Z tego co na razie mi się wydaje (oby tylko mi się to wydawało) to jak nie będzie Sinclaira to wszystkie te wątki z przepowiednia itd. biorą w łeb, mam wrażenie jakby prawie całego 1 sezonu nie było. Na razie jestem na nie dla 2 sezonu.
  • 0

Greed is eternal.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych